Коментари

Баобаби и глупост

Имам идея: в Крайморска Добруджа да засадим баобаби. Първо, баобабите не изискват специални грижи, те преспокойно могат да си растат на територията на т.нар. понто-сарматски степи – земя, която така или иначе не е плодородна. А точно такава се оказа тази, която се хвърлиха да бранят добруджанци. И второ… Но не, за това по-късно!

Всъщност разбра ли някой за какво протестираха хората по Северното Черноморие, та се стигна и до физически сблъсъци?

Комай и те самите не разбраха, защото бяха надлежно излъгани. Едва на четвъртия ден от бунтовете срещу заповедта за забрана на земеделието, риболова и строителството в региона министърът на околната среда Нено Димов се сети да обясни, че големи ограничения за местното население няма да има. По-точно казано – за местните не са предвидени дори никакви ограничения, тъй като степите в голямата си част са държавна собственост. А отгоре на всичко са необработваеми! Забраната засяга едва 2300 хектара, предимно тясна камениста ивица покрай морето, за която, естествено, има „инвестиционни проекти“.

Премиерът Борисов, който се спусна като Бога с машината, за да сложи уж точка на драмата, знае това повече от добре. Оттук и уверението му, че ще се работи по преначертаване на защитените зони, като се гледат „нива по нива“,  също беше една голяма лъжа. За последните 10 години, по сведение на специалистите, степните местообитания в защитените зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Комплекс Калиакра“ наистина са намалели с близо 16%, но най-вече заради превръщането им в голф игрища. И още, по еколога Андрей Ковачев: част от „камъните“, както ги определят местните, са били разоравани единствено с цел получаване на субсидии. Тоест става дума за откровена далавера – „мутри отиват, разорават степта, за да вземат субсидия и да откраднат парите на европейските данъкоплатци.“ Ковачев даже директно заяви, че зад всичко това прозира строителната мафия, доколкото отменянето на заповедта дава зелена светлина за строителство.

Паралелно с това, организираната кампания цели да дискредитира и „Натура 2000“ – законовият инструмент за опазване на природата в ЕС, който отдавна е трън в очите на някои. Обобщено от колегата Диян Божидаров във Фейсбук, накратко става дума за следното: „Баце се е сдобил с гориво да ходи да събаря „Натура“ в Брюксел. Едни хора, които развиват голф, перки и хотели край Калиакра, получиха няколко аса в ръкава относно бъдещия План за управление, който се обсъжда в момента за зоната.“

Понеже е ясно, че поредното безумие е напът да се реализира, единственото решение са именно баобабите!

За засаждането им, на първо място, може да се кандидатства по европейската програма за развитие на земеделието, т.е. да се вземат субсидии. Освен това те наглед не противоречат на „Натура 2000“. Нека не забравяме, че баобабът е вписан в книгата за рекордите на Гинес, тъй като има впечатляваща обиколка на стеблото от 54,5 метра. При това огромното стебло е кухо, което позволява вътре да бъде изградено като малка къща или бар за атракция на посетителите. Познавайки българските особености в развитието на туризма, там могат да се разположат дори хотели с по 100-200 стаи, а наоколо, разбира се, да се направят голф игрища.

Най-солидният ми аргумент в пробутването на баобабите обаче идва от литературата:

„Ала върху планетата на малкия принц имаше страшни семена… семената на баобабите. Почвата на планетата бе поразена от тях. И ако човек премного закъснее да се занимае със стръкчето, никога не ще може да се отърве от баобаба. Той задръства цялата планета. Той я продупчва с корените си. И ако планетата е много малка, а баобабите — многобройни, те я пръсват.“

Ние много държим да се самоунищожим, нали така?

Е, най-сетне ще имаме шанса да го направим завинаги. Ще се пръснем, ще се взривим, а отломките от лакомия и простотия тържествено ще се посипят над Черно море. Ще изчезнат и хотелите, и голф игрищата, и, най-важното – българите. Ако един-двама все пак оцелеят, вписването им в книгата на Гинес ще е допълнителен бонус. Не за друго, а като представители на наистина уникален народ, който успя да съсипе и природата си, и държавата си само от глупост.

Баобаби и глупост

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top