Статии

Безсолната журналистика е опасна за нашето здраве

„Вие сте солта на земята. Но ако солта се обезсоли,

 с какво ще се направи солена?”

(Мат. 5:13)

Старите римляни бяха казали, че името на човек е като поличба. Тоест, с него си идваш на този свят и то започва да управлява съдбата ти. И от съдбата и името си не можеш да избягаш. За кой ли път се сетих за това, докато прехвърлях речниците на балканските езици. Защото по нашите географски ширини имената и фамилиите са за общо ползване и не признават граници. Прехвърлят ги, намират си човека и се настаняват в съдбата му, независимо от народност и вяра. Сетих се пак за това по повод конфликта между разследващия журналист от „Нова телевизия” Васил Иванов и продуцента на новините в същата телевизия Дарина Сарелска. И докато със замислена усмивка търсех възможната етимология на фамилията „Сарелска”, отговорът дойде бързо. Най-логичното тълкуване я свързва с румънското „sare”, означаващо просто „сол”…

В последните години кулинарните канали, страници, издания настъпателно превзеха медиите. Така бе доведена до съвършено сливане онази пак наследена от древните мисъл, че хората искат основно хляб и зрелища. Само дето в случая хлябът и зрелището зрелищно се омесиха в един panetainment (panem – лат. Хляб). Нищо страшно на пръв поглед, само дето тази тенденция леко поизмести една друга, която доста притесняваше професионалните журналисти. Става дума за прословутия infotainment и тук няма нужда от речник, за да разберем, че да се информираш за ставащото в света край теб, развличайки се, беляза изцяло съвременния човек. И работата на журналистите…

Та, в целия този трендов микс от информация, развлечения и храна (в буквалния и преносен смисъл) представата за модерната медия и редакция като една кухня за бързо (и то много бързо) хранене е доста логична.

И щом метафората е готова и сготвена, то нека да видим какви ги върши главният готвач. Да, това е вездесъщият продуцент (някъде му викат главен редактор), който забърква внимателно рецептите, спуснати от рецептурника на собственика на медийния ресторант.

За сведение на несведущите, това може да изглежда смешно и странно, но само миналите през жегата на редакциите знаят, че реденето на телевизионните и радио новини, както и вестникарските страници наистина напомня готварска рецепта: „Вземаш три вътрешни новини и внимателно отстраняваш костилките им. Добавяш две настъргани на дребно международни информации, за да тушираш острия вкус. Овкусяваш обилно с криминална хроника и накрая заливаш полученото с чаена чаша захаросан културен сироп. Сервираш леко притоплено…”

В рецептурника на нашата традиционна (мейнстрийм) българска журналистическа кухня напоследък обаче нещо важно бавно и полека започва да изчезва. Казват, че не мерудията, а солта е онова, без която не може. А изчезващите вече стари готвачи от опушените стари редакции ще ви кажат с умора в гласа, че разследващата журналистика е солта на професията и земята. И не вярвайте на младите лъвове и лъвици –продуценти, че правят разследваща журналистика. Защото ви пробутват криминални сюжети, светски тайни и вътрешнополитически интриги, като с горда усмивка обясняват, че това точно е разследваща журналистика.

Не! Краткото и точно разбиране е, че разследващата журналистика показва единствено и само скритите и неизвестни действия на хора, облечени във власт. Власт изпълнителна, власт съдебна, власт законодателна. Другото са светски и криминални хроники и са от Лукавия.

Когато разследващите журналисти биват уволнявани или сами си тръгват от големите теливизии, радиостанции или вестници, става ясно едно. Общественото здраве е в опасност. Безсолният медиен буламач, сиропиран от изрусени водещи на сутрешни блокове и диетични публицистични формати е опасен за нашето здраве. На първо място за хората, които все още държат на журналистическата професия. А после за всички останали. Защото, цитатът от началото на този текст завършва така: „…Тя (обезсолената сол) вече за нищо не струва, освен да се хвърли вън и да се тъпче от човеците.”          

Безсолната журналистика е опасна за нашето здраве

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top