Статии

Битката за коня на Сей

Палец нагоре или палец надолу. Съдбоносно и смъртоносно. Да живее или да умре?

Не – това не са реакции под статус във Фейсбук!

Не – това не е гласуване в анкета кой да бъде собственик на едни взривоопасни акции на футболен клуб!

Това е развълнуваната до истерия публика на римския Колизеум преди хиляди години. Това е моментът, когато анонимният човек от улицата на огромния жесток град разбира силата на своя глас. Това е мигът, в който той може да се опре дори на богоравния, на императора: „А, виж ти! Божественият е насочил палеца си надолу! Сега ще видиш ти, Цезарю! Нашите хиляди пръсти, обърнати нагоре казват: „Да живее!“ Не ти! Онзи, търкалящият се долу в пясъка на арената! Сега пък ти искаш да го спасиш?! Да умре, скапаният слабак! Ти нямаш волята днес – твоят един палец срещу нашите хиляди!“

Поредицата от книгите на италианския историк и журналист Алберто Анджела, изследващи всекидневния живот в древния Рим, свършиха важна работа. След прочитането на „Един ден в древен Рим“ днес можем да гледаме на хората от онова време като на съвременници – същите човешки страсти, качества и слабости. Храна и баня, къщи и вили, секс и пари. И още – нищо ново и по върховете на държавата и властта. Кой – кого? И как?

И там някъде – Колизеума. Мястото, където зрелището, събрало многолюдната публика е едно от малкото необичайни изпитания за едноличната власт на силния на деня. Мястото, където хилядоглавото чудовище с капризен характер трябва да бъде ухажвано, прищевките му задоволявани, зрелищата осигурявани.

Защото само тук – до тази арена, човекът на едната власт може с очите, ушите, ноздрите си и косъмчетата на настръхналата си кожа да усети капризната сила на множеството. Което може да изригне в ярост към допреди минута обожавания.

Можем да го разберем и сега – в момента, в който телевизионният режисьор насочи камерата към официалните ложи на футболния стадион. Лица, познати от новините и първите страници, споделят вълнението от битката на терена с ревящото множество.

Ето как и ето защо днес съдбата на един футболен клуб не е пореден факт от спортните рубрики, а водеща новина в централните емисии. Привидно добронамереното и приятелско сближаване на футбол и политика от последните десет години е готово да даде своите отровни плодове. Старото като Вечния град желание да получаваш овациите на публиката край арената, да се къпеш в нетрайната и любов, да управляваш чрез страстта за зрелище.

Ето как проблемите на „Левски“ станаха проблеми на българската политика и българските политици.

Гневът на многолюдната публика може да се насочи от арената към официалните ложи.

И смешно и тъжно е едно (уж) модерно общество, да се тресе от страсти, напомнящи вълненията около гладиаторските арени, качващи и свалящи императори. Особено такива, които обичали от време-на време да излизат на арената и да се разкършват пред публиката в пълен екип (не футболен), като трагикомичния император Комод, познат ни от холивудската продукция „Гладиатор“.

Залозите днес са два – каква ще е съдбата на смъртно ранения съвременен гладиатор в синьо и накъде ще се насочи гневът на безликото множество…

И накрая – за заглавието.

В своята книга „Атически нощи“ римският писател Авъл Гелий разказва следната история. Човек на име Гней Сей притежавал прекрасен кон – казвали, че животното било потомък на митичните коне на тракиеца Диомед. Всички завиждали на Сей и искали да притежават коня. Случвало се нещо необяснимо. Сей бил осъден на смърт, а конят бил купен от Корнелий Долабела за огромна сума. Долабела бил убит в Сирия. Победителят Гай Касий взел коня. После самият той бил победен от Антоний и загинал. Всички читатели, които са наясно с историята на Клеопатра знаят и как приключва дните си Антоний. Така в Рим се родила поговорката за хора, постигнати от зла участ: „Тоя човек има коня на Сей!“

Ако искате, можете да замените в горната стара история „конят на Сей“ с „акциите на Левски“, а имената на славните римляни с имена от съвременния новинарски поток.

Палец нагоре – палец надолу. Човекът-власт седи край арената с умиращия. И се ослушва…

 

Битката за коня на Сей

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top