Коментари

Битка за внимание

Сривът на политическото въображение отдавна е факт в България. Партии и политици редят ежедневно баналности. Език, жестове и тези преливат от досада и скука. Повечето граждани вече автоматично са изключили вниманието си и просто не обръщат внимание какво и как им се казва. Е, с изключение на спорадичните хитове на премиера. Дори Волен Сидеров вече прилича на уморен клоун, който с неприкрита досада играе изтъркани номера за пред определена публика. Тя също вече знае репертоара и не се впечатлява, просто очаква театъра, защото е част от цялото представление. Генерациите в политиката също нямат особен ефект върху тази картинка, новите попълнения в повечето случаи са още по-безлични от предходните, сякаш те вече нямат дори въображението и езика, за да бъдат поне интересни и скандални, ако не полезни с нещо.

През последните години тази обща сива картина се разпростря и върху различните неполитически каузи и протести. Сякаш всички те имат вече еднаква стилистика и ритъм. Тя включва подреждане на протестиращи хора с няколко плаката пред институциите на властта, малко интервюта за медиите, евентуално кратко блокиране на кръстовище или път и горе-долу това е. Разбира се, тази повтаряемост идва и от относителния успех на подхода. Нежеланието на премиера различни протести да дестабилизират държавата обикновено означава бързо раздаване на пари или пък някаква тактическа отстъпка, с която нещата приключват, поне за известно време. Когато се появи нов проблем, всичко се повтаря. Още по-неполитическите каузи са пък до голяма степен препратени към разни ПР агенции, често като част от различни корпоративни инициативи. И тук обаче арсеналът е отдавна известен и доста лишен от въображение. Обикновено включва някой по-лъскав „ивент“, покана към някой „инфлуенсър“, със съответните представители на т.н. „български елит“. Малко социални медии, снимки, репортаж, ентусиазирани статуси от включените участници и това е.

Именно поради тези причини, решението на двама депутати да представят една кауза по малко по-интересен начин поне заслужава да бъде отбелязано. Тези дни Михаил Христов от БСП и Ерджан Ебатин от ДПС влязоха в набързо сглобена клетка, за да обърнат внимание на проблема с фермите за ценни кожи и да поискат тяхната забрана на територията на страната. Инициативата е на „КАЖИ“ („Кампании и активизъм за животните в индустрията“) и на Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи. Вече е внесен и законопроект, който забранява умъртвяването на норки, лисици и чинчили за тази цел. 12 депутати вече са гласували в полза на проекта. Акцията „Седмица в клетка“ ще позволи на организаторите хиляди хора поне да чуят за проблема и да се чуят аргументите на хората зад инициативата. На 29 ноември ще има и шествие. Досега само двама от народните представители посмяха да влязат в клетката, сигурно, за да не предизвикат непредвидени асоциации от страна на гражданите за това къде е мястото на немалка част от тях. Така или иначе, инициативата не просто получи значимо медийно внимание, но нейния по-интересен подход ще позволи на организаторите да привлекат сериозен интерес сред самите софиянци.

Битката за вниманието на гражданите тепърва ще набира скорост. Най-очевидната причина е медийното насищане. Повечето потребители на социални медии са атакувани от буквално десетки каузи, събития и инициативи в своите фийдове и просто не смогват да им отделят време. В това море от призиви за внимание, активност и благотворителност, повечето хора просто или остават пасивни или избират една кауза, към която да се присъединят. Освен това, баналността на сегашните форми на публичност и протест оставят все повече хора безразлични и се превръщат в бързо преминаваща част от ежедневния публичен пейзаж. Все повече няма да е достатъчно да извадиш няколко души на улицата и да развееш байрак и плакат. Нещо по-различно ще трябва да хване вниманието на повечето хора. Сега мнозина не се и опитват, защото просто търсят вниманието на властта и това им стига. Но и това се променя. Буквалното задръстване от микро протести и недоволства постепенно свива чувствителността на публиката, а и на самите власти. Дори по тази причина, техните организатори вече ще трябва да се съобразят с това. Протестите освен страст все повече ще изискват въображение и мисъл.

Битка за внимание

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top