Статии

Бог да пази България от позорите ѝ

Твърдо, с емоционални паузи, почти като Лорънс Оливие и неговото “Сега е зимата на нашето недоволство”*, вицепремиерът Асен Василев обяви наскоро за позорна позиция на президента Румен Радев. “Позицията, която г-н Радев изрази, че, давайки оръжие, ние продължаваме конфликта (в Украйна, б.а.), е позорна. Защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи. Аз смятам, че Украйна ще победи и че ние трябва да помогнем на Украйна”. Уау.

След словото заря от лайкове – какъв мъжкар е Василев и как по́ ставал за премиер от сподвижника си Кирил Петков. После Петков замина за Украйна, впечатли се от разрухата на войната, и обяви, че следващата седмица в парламента ще се гласува за военната подкрепа. И всички чакахме да видим как “Продължаваме промяната” ще профучи с 200 през червената линия на БСП и Корнелия Нинова и парламентът – без БСП и “Възраждане”, ще разреши на правителството да прати снаряди за танкове, патрони, гранати, автомати, за да победи Украйна, да защити териториалната си цялост… Изтъпанчили се във всички телевизионни формати дни преди гласуването в парламента, (видни) фигури от управляващото мнозинство обясняваха, че БСП няма да напусне коалицията, когато се гласува военна помощ. “Другарите” не се обидиха. Ама никой не призна, че социалистите няма да напуснат, защото няма и да се изпрати оръжие – което е обидно за другите трима в коалицията.

Както написа Венци Мицов във Фейсбук, хем се прие да има помощ, хем да няма. Ще се ремонтира военна техника. Парламентът “мина метър”. За да бъде позорът пълен, управляващите се сдобиха с индулгенция за позицията си, осигурено им от украинския посланик Москаленко и президента на Украйна Володимир Зеленски – поискали с писмо именно ремонти на военна техника. Така де, няма нужда от оръжие – значи, да се изпрати, каквото са сметнали за нужно да поискат от България.

“Тежко е човеку да има работа с шарлатани, каквито са тукашните управници; горко и нам, че нуждата не е тласнала да търсим помощта им; но какво да се прави, „удавений за сламка се лови”. Зная го, че властта е символ на измамата, насилието, грабежът, но, казвам ти, нашата нужда е диктувала да се обърнем към такива политически хамелеони”. (4 май, 1897 г., из писмо на Гоце Делчев, убит на 4 май 1903 г. в сражение, едва на 31 години). 

На 4 май 2022 г. двеста политически хамелеона гласуваха  българският парламент да разреши на правителството да ремонтира военна техника на Украйна. Преди това направиха шоу за избирателите, както си му е редът, като се изпокараха помежду си кой е пропутин, кой какви ценности избира и къде стои троянският кон на Русия – в правителството, в коалицията, в парламента… Накрая управляващи и опозиция – “Продължаваме промяната” (ПП), “Има такъв народ” (ИТН), БСП, “Демократична България”, ГЕРБ-СДС и ДПС одобриха решението – за да спасят властта, кожите, избирателите. (Против гласуваха от “Възраждане”, както и по един народен представител от ПП, ИТН и БСП.) Депутат от ГЕРБ обвини правителството в снишаване, а каква стана тя – снишиха се над 80 на сто от депутатите. Докато бурята отмине, както казваше преди десетилетия Тодор Живков, начертал генералната линия на снишаването.

Чуха се спекулации, че намерението на правителството може да е “сливи за смет” – вземаме повредена украинска техника и даваме здрава българска. Кой ще разбере?! В това е и глупостта – подобни действия не могат да останат скрити. Ако Украйна изобщо успее да изпрати за ремонт в България повредената си руска бойна техника, вместо в Словакия, която е и по-близо и вече се поправя такава… Военната помощ за Киев, каквато оказва цяла Европа и почти всички в ЕС – без България и Унгария, е държавническа позиция на чест и достойнство, не мишкуване.

През това време българските оръжейници ще продължат да бълват оръжие за износ, което стига до Украйна, макар официално да не е за Украйна. В интервю за “Свободна Европа” бившият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов съобщи, че за първите 4 месеца на годината българските военни предприятия са подписали договори за износ на военна продукция за над 2 млрд. евро. Като вицепремиер и министър на икономиката, в чийто ресор е междуведомствената комисия, която контролира оръжейния износ, Корнелия Нинова е наясно. Но въпреки това и тя, и управляваната от нея БСП продължават да говорят за мир и разоръжаване така както го правеше БКП и нейните ръководители, когато България бе сред първите по производство на оръжия в света и въоръжаваше половин Африка. А управляващата в Мозамбик по онова време партия ФРЕЛИМО и други “братски” партии пращаха делегации на конгресите на БКП, за да благодарят за мира и разоръжаването, които социалистическа България утвърждава като своя политика. Със скрития транзит на оръжие, каптагон, злато, цигари, напитки и други стоки беше натоварена Държавна сигурност – така се получаваше валута по второ направление, а в името на оръжейния износ е създаден “Кинтекс” през 1967 г.

Сега Корнелия Нинова и назначеният от нея другарски кръг може да се поздрави – не само коалицията, почти целият парламент спази нейната червена линия. Държавата България няма да помага на Украйна с оръжие. Като им трябва, да си го купуват през посредници от българския оръжеен бизнес. Оня ден “Арсенал” обяви 300 нови работни места.

Гласуването в парламента беше позорно. В него имплицитно стои разбирането, че управляващите не искат да разтурят  властта си, а опозицията не иска да управлява – не и в този момент. Така едните ручат жабетата, а другите ги чакат да почнат да повръщат. А всички задружно правят “пунта мара” политика, в която се беше специализирал Бойко Борисов. “Ако българите не беха глупави, немаше толкоз да тлеят в робство”, пише в друго писмо Гоце Делчев, който не се е снишавал. Ако българите не бяха глупави, щяха ли да изберат тоя парламент?

*В “Ричард III”.

Бог да пази България от позорите ѝ

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top