Коментари

Борисов ще се хапе по гъза за Гешев

„Колко лишен не само от разум, а от елементарен инстинкт за самосъхранение трябва да си, за да подкрепяш точно онзи, който точно теб ще унищожи – както в момента прави ГЕРБ по отношение на Гешев? Сами си плетат въжето и любезно му го подават. А сред първите, увиснали на него, ще бъде Бойко Борисов.“ Това пише Евгени Дайнов в коментара си „Появи се човекът, който се заяви като наш бъдещ диктатор“.

Наистина Борисов бавно и сигурно подготвя политическата си смърт. Но не вярвам, че това е от липса на инстинкт за самосъхранение. Той може да е оскъден откъм качества, но не и откъм инстинкти. И именно те го държат над водата толкова години. Възможно е да се заблуждава, че държи здраво ортаците си във и около властта. Но е възможно и обратното – те вече да държат него здраво и да му диктуват условията на играта.

Когато Пеевски наложи протежето си Кошлуков за шеф на БНТ, написах: „Все по-ясно се очертава въпросът не получават ли твърде голямо парче от баницата Доган и Пеевски? Борисов преглътна (беше принуден?) арогантната покупка на ТЕЦ-Варна. Затвори си очите за пристанището, което Доган ще гради. Отстъпи им националната телевизия без бой… А преди това им продаде „Булгартабак“, позволи им да превземат вестниците на Пъпката и Донев („24 часа“ и „Труд“), допусна фирмите на Пеевски да „спечелят“ обществени поръчки за милиарди. И още много неща могат да се кажат и всички те водят до един болезнен въпрос: още ли Борисов кара рейса?“

И този въпрос се натрапва все по-остро.

Това, с което не съм съгласен с Дайнов, е, че той придава самостоятелна роля и значение на Гешев. Може би, ако бъде избран за главен прокурор и успее да се укрепи на поста, Гешев ще се опита да се еманципира от кукловодите си. Посредствените умове много по-лесно се поддават на внушения и самовнушения за изключителност. Няма съмнение, че Гешев рано или късно, ще си повярва. Но сега той е просто марионетка на Пеевски и Цацаров. Говори с езика на Пеевски, размахва заплашително пръст на враговете на Пеевски, дори директно защитава интересите на Пеевски (делото КТБ). Така че,  ако този път на някого трябва да се каже „Ти си го избра!“, справедливостта изисква това да бъде Пеевски. Борисов може да си мисли, че магарето ще е орташко, но тепърва има да се хапе по задника. А доказателство, че си мисли точно така, е отказът на смешника начело на правосъдното министерство да посочи кандидат за поста главен прокурор. С което герберите припознават Гешев и за свой кандидат. Но Гешев вече е купен и платен. Банкерът Цветан Василев говореше за някакви 100 хил. евро, които Пеевски плащал месечно на Цацаров. Полицата или част от нея вече е прехвърлена към Гешев, сегашен втори и бъдещ първи. Цацаров достатъчно захлеби, сега е време да се мисли за бъдещето.

Което не отменя обаче предизвестената политическа смърт на Борисов. Само веднъж да му се разклатят краката и ще го заръфат от всички страни. Канибализмът е често срещано явление сред животните. Политическите животни не правят изключение. Даже сред тях изяждането на себеподобните е много по-често явление. И първи ще бъдат неговите бивши приятели, съратници, съюзници. За журналистите дори няма и да споменавам. Ще го разкъсат безмилостно. Спомнете си как постъпи Пеевски с Цветан Василев, човекът, който го направи човек. Безмилостен парицид. Политическите нрави са жестоки. Българските политически нрави са особено жестоки. Хорото на гроба на Стамболов е само един пример.

Но едно е безспорно – Гешев като главен прокурор ще бъде опасен за демокрацията у нас. Този човек говори не като юрист, а като политик и действа не като прокурор, а като полицай. Бедствието е гарантирано от единодушието, с което прокурорите във ВСС го посочиха. Гешев е опасен независимо дали е самостоятелен играч или е дилаф в ръцете на Доган и Пеевски. Програмата, която той ни разказа по БНТ, вещае мрачно бъдеще дори и за тази уродлива форма на демокрацията, която тук практикуваме.

Това бедствие трябва да бъде спряно. Прав е адв. Петър Обретенов, че „нoминиpaнeтo нa Гeшeв e гaф като избиpaнeтo нa Πeeвcĸи зa шeф нa ДAHC“. И за поправянето на този гаф е нужно да се обединят и красивите, и грозните, и умните, и простите. Защото когато се развърти бухалката, тя няма да подбира, ще млати наред.

Само си представете: Дани Ръбъл правосъден министър, Гешев главен прокурор… Каква синергия в идиотията!

Боже,

За някой грях ръце всесилни

издигна ти и нас наказа…

Търпението! Волското търпение е грях и се наказва…

Имам и една „оптимистична“ хипотеза. Че Гешев е мюре, че беше пуснат на пързалката, за да бъде похарчен. И за да въздъхнем облекчено, когато се появи истинският кандидат.

Борисов ще се хапе по гъза за Гешев

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top