Коментари

БСП ще ви вземе и думите

Столетницата обяви водачите на листи за предсрочните парламентарни избори. Повечето внимание беше насочено към разчистването на „стари муцуни“, които уж щяха нещо да се бунтуват, но в стар и познат стил партията знае кога да се обедини и шумотевиците продължиха едва няколко седмици. Пък и всички знаем, че едва ли полит ветераните ще бъдат оставени на трудовата борса. Допълнително партийно спокойствие идва и от това, че винаги във вторите редици са подходящо подредени точните наследници на „отговорните другари“. Като новият лидер на другото БСП, АБВ.

Бившата компартия надлежно обясни и какво друго ще ви вземе – парите. Това ни е добре познато исторически. Макар данъчните им предложения да не са най-лошите възможни, целият патос е такъв. Възраждането на грандоманските проекти ще изисква нов дълг, с който надлежно ще бъдат натоварени идните поколения. Ако останат някакви, разбира се… И това ни е познато. Естествено, отново ще ви вземат и левчетата през до болка познатите енергийните схеми. Те са колкото арогантни, толкова и изтъркани, но номерът си минава. Пък и вече не е нужно да фалират държавата, просто могат да ви товарят без край сметките за ток, парно и прочее неизбежни разходи, това безкрайно перпетум мобиле на енергийните схеми.

Дотук, добре позната история, нищо кой знае колко ново. По-различното сега е десанта на журналисти и „говорещи глави“, които са водачи на листи и със сигурност ще влязат в Парламента. Не може да се отрече, че от тяхна, партийна си гледна точка това е разумен ход. Доста по-лесно ще надприказват депутатите на ГЕРБ, сред които и до днес няма достатъчно подготвени говорители. Или пък безличните наследници ала Кунева в реформаторския блок. Ще успяват да сглобяват по-подредена картина за себе си и за случващото се. И, разбира се, по-ловко ще ви обясняват, че се случва всичко друго, но не и поредното взимане на вашите пари.

Елена Йончева ще ви се усмихва дискретно от екрана и ще придава мекота и спокойствие. Тома Томов ще ви разказва историйки за велики политици и ще ви обяснява, че цялото развитие на света е водело неизбежно и логично до това да ви се случва точно това, което ви се случва. Иво Христов ще ви гледа много строго и с дълбок глас ще ви обяснява за неизбежния ад, от който само и единствено столетницата може да ви избави. Александър Симов пък сигурно просто ще обижда, когато не му харесва нещо. Има и още няколко по-млади кадри на партията, които очевидно на този етап ще се учат от батковците и каките. БСП няма да е това, което прави, а това, което тези хора ни обясняват, че прави.

Това поне е идеята. Не че и досега много от тези хора, а и други, не са правели същото, но сега вече ще им закачат етикета и ще ги вкарат в „партийния наратив“. Включването на тези хора е напълно логично на фона на заданията на техните „московски братя“. „Хибридната битка“ не е просто върху фактите, а много повече върху картините и интерпретации за случващото се и за бъдещето. Всички изброени бяха най-активни труженици на „идеологическия фронт“ в годините след анексията на Крим и руското нахлуване в Украйна. Сега вместо да ви обясняват за света, ще ви обясняват и за вашия тукашен, ежедневен свят. И най-вече ще ви обясняват, че не е това, което вие си мислите.

БСП директно посяга към думите и картините, с които мислим и живеем. И за това има историческа подготовка, вярно малко залиняла през последните години. Това обаче е хвърлена ръкавица към останалите партии, които сега трябва да започнат да търсят трескаво фигури, които да им застанат насреща. Иначе като нищо скоро може да се събудите в най-хубавия от всички възможни светове!

БСП ще ви вземе и думите

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top