Коментари

БСП ще ви вземе и думите

Столетницата обяви водачите на листи за предсрочните парламентарни избори. Повечето внимание беше насочено към разчистването на „стари муцуни“, които уж щяха нещо да се бунтуват, но в стар и познат стил партията знае кога да се обедини и шумотевиците продължиха едва няколко седмици. Пък и всички знаем, че едва ли полит ветераните ще бъдат оставени на трудовата борса. Допълнително партийно спокойствие идва и от това, че винаги във вторите редици са подходящо подредени точните наследници на „отговорните другари“. Като новият лидер на другото БСП, АБВ.

Бившата компартия надлежно обясни и какво друго ще ви вземе – парите. Това ни е добре познато исторически. Макар данъчните им предложения да не са най-лошите възможни, целият патос е такъв. Възраждането на грандоманските проекти ще изисква нов дълг, с който надлежно ще бъдат натоварени идните поколения. Ако останат някакви, разбира се… И това ни е познато. Естествено, отново ще ви вземат и левчетата през до болка познатите енергийните схеми. Те са колкото арогантни, толкова и изтъркани, но номерът си минава. Пък и вече не е нужно да фалират държавата, просто могат да ви товарят без край сметките за ток, парно и прочее неизбежни разходи, това безкрайно перпетум мобиле на енергийните схеми.

Дотук, добре позната история, нищо кой знае колко ново. По-различното сега е десанта на журналисти и „говорещи глави“, които са водачи на листи и със сигурност ще влязат в Парламента. Не може да се отрече, че от тяхна, партийна си гледна точка това е разумен ход. Доста по-лесно ще надприказват депутатите на ГЕРБ, сред които и до днес няма достатъчно подготвени говорители. Или пък безличните наследници ала Кунева в реформаторския блок. Ще успяват да сглобяват по-подредена картина за себе си и за случващото се. И, разбира се, по-ловко ще ви обясняват, че се случва всичко друго, но не и поредното взимане на вашите пари.

Елена Йончева ще ви се усмихва дискретно от екрана и ще придава мекота и спокойствие. Тома Томов ще ви разказва историйки за велики политици и ще ви обяснява, че цялото развитие на света е водело неизбежно и логично до това да ви се случва точно това, което ви се случва. Иво Христов ще ви гледа много строго и с дълбок глас ще ви обяснява за неизбежния ад, от който само и единствено столетницата може да ви избави. Александър Симов пък сигурно просто ще обижда, когато не му харесва нещо. Има и още няколко по-млади кадри на партията, които очевидно на този етап ще се учат от батковците и каките. БСП няма да е това, което прави, а това, което тези хора ни обясняват, че прави.

Това поне е идеята. Не че и досега много от тези хора, а и други, не са правели същото, но сега вече ще им закачат етикета и ще ги вкарат в „партийния наратив“. Включването на тези хора е напълно логично на фона на заданията на техните „московски братя“. „Хибридната битка“ не е просто върху фактите, а много повече върху картините и интерпретации за случващото се и за бъдещето. Всички изброени бяха най-активни труженици на „идеологическия фронт“ в годините след анексията на Крим и руското нахлуване в Украйна. Сега вместо да ви обясняват за света, ще ви обясняват и за вашия тукашен, ежедневен свят. И най-вече ще ви обясняват, че не е това, което вие си мислите.

БСП директно посяга към думите и картините, с които мислим и живеем. И за това има историческа подготовка, вярно малко залиняла през последните години. Това обаче е хвърлена ръкавица към останалите партии, които сега трябва да започнат да търсят трескаво фигури, които да им застанат насреща. Иначе като нищо скоро може да се събудите в най-хубавия от всички възможни светове!

БСП ще ви вземе и думите

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top