Статии

Будители

Преди три години Стойко Тонев получи Специалната награда на фонтация Комунитас за принос към гражданското общество заради неговата професионална дейност в отстояване на независимата журналистика в България. Днес споделяме речта му по този повод. Наградата беше за него истинско признание, получено от съмишленици.

Казвам се Стойко Тонев и съм журналист, с извинение.

Имаше времена, когато не се налагаше журналистът да се извинява за професионалните си занимания. Преди 25 години, когато се захванах с вестникарството, все още имаше идеи, имаше принципи, имаше чест, имаше журналистическа етика. Имаше битка за новините, имаше вкус към добрият български език, към оригиналния анализ… Днес в масовия случай се практикува една журналистика, за която и костен мозък стига.

Много журналисти от моето поколение се оттеглиха от професията – обезверени, отвратени и погнусени… Тези, които останахме, постепенно бяхме изтикани и маргинализирани.

Далеч съм от мисълта, че в днешните вестници не са останали и читави журналисти. Но те са ослепели. В новелата си „Див петел“ Мишел Турние описва случай с една госпожа, която ослепяла психогенно. Докторът, който я преглежда и не установява физическа причина, го обяснява така: „Нещо грозно, неморално, долно, позорно, отвратително, някакво безчестие, което при това е толкова близо до нея, че няма друг начин да не го вижда, освен да ослепее…” Слепотата става соматичен израз на моралното унижение, сред което е принудена да живее. Иначе ще полудее.
И си мисля, че днешната ни масова слепота и глухота може да има точно такова психосоматично обяснение. Ако около теб е пълно с грозни, неморални, отвратителни неща, от които няма как да избягаш, организмът се защитава, като престава да вижда и да чува. Ще ми се да вярвам, че в един момент по някаква неизвестна на мен причина ще прогледнем и прочуем. И ще разберем, че грозните и унизителните неща не изчезват от това, че се правим, че не ги виждаме. И ще се опитаме да ги променим, вместо да мижим. Не съм сигурен, просто се надявам.

Но сега засега у нас дилемата на Томас Джеферсън – вестници без правителство или правителство без вестници – е решена по български – и вълкът сит, и агнето цяло. Има някакви вестници, има някакви медии, но почти всички те са патерици на правителството, а не негов коректив. Четвъртата власт е слугиня.

Всъщност, това не е проблем само на журналистиката ни. В «Решаващата мисия. Есета за насърчаване на демокрацията» Томас Кародърс описва едно състояние на политическата система, което той нарича „безпомощен плурализъм”. Има политическа свобода, редовни избори, смяна на властта, но резултатът е единствено „ проблемите на страната злощастно да се подмятат напред-назад”. Елитът е корумпиран, обществото е аполитично, политическият живот е изпразнен от съдържание. Не е трудно да разпознаем собствената си демокрация в определението за „безпомощен плурализъм”.

И вина за това състояние имат и медиите. Защото медийният плурализъм, доколкото го има, става все по-безпомощен да ни гарантира обективно информиране и охрана на обществения интерес.
Дълго време смятах, че няма и не може да има напълно обективна медия. Че медийната свобода е множествено понятие. Че докато има достатъчно вестници в България, които представят различните интереси, свободата на словото е защитена.

И в това е основният проблем на българските медии – монополът. Един човек притежава под различна форма повечето вестници в страната. И което е дори и по-страшно – държи и 90% от разпространението. Като част от екипа на „Прас-Прес“ мога да ви кажа, че ежедневно изпитваме на гърба си какво значи монопол в разпространението. В пресата Пеефски казва кой ще живее и кой ще умира…

Във вестниците на този медиен империалист вече израсна едно цяло поколение журналисти, за които журналистическата деонтология е непозната територия.

Навремето, в мрачните години след 9 септември 1944 г. Трифон Кунев, един незаслужено забравен журналист, пише множество фейлетони под общата рубрика „Ситни, дребни като камилчета“ в защита на основните демократични свободи. И един от тези фейлетони носи заглавието: „Имало е по-тежки времена, но по-подли никога!“ Мисълта всъщност е на Некрасов, но смелостта е на Трифон Кунев.

Имало е по-тежки времена, но по-подли никога!

Как пък се не промениха времената по тези земи!

Е, няма да се променят. Дали сме на хора с ментални и морални малформации да управляват държавата. Няма какво да очакваме.

Будители

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top