Статии

България по време на българите

Това е последният човек, от когото съм очаквала да чете доклади, произнасяни в Брюксел. А той дори си го е принтирал. Че и подчертавал. Настоява да го прочета. Било интересно, вярно и страховито. Той е бивш военен, млад пенсионер и всичко, което следва от тези две неща: работи като охрана, има мнение по всички въпроси и е патриот, което според него означава да мразиш определени хора, групи, държави. Този доклад мира не му давал. Откакто го прочел, сън не го хващало. Ето какво пишело в него:

Дълго търсих точното заглавие на този документ и най-накрая се спрях на “България след българите”, като предупреждение, че ако не вземем необходимите мерки, не след дълго можем да се сблъскаме с подобен доклад, но вече със заглавие “Европа след европейците”. За какво става въпрос?

Ще ви го кажа директно – до четиридесет години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ, и този процес е необратим. Ние не можем да го спрем, но можем да се поучим от него.“

Кой е писал този доклад? – питам. „Ето кой – посочва ми той, – комисарят по регионална политика Йоханес Хан го е писал.“ Тц, казвам, не го е писал.

Той е възмутен – откъде накъде знам, че не е писан от еврокомисар, след като дори не съм го прочела целия. Всичко си било истина, ето: „В лицето на България ние имаме територия в рамките на Европейския съюз, която стремително се обезлюдява. Територия, която е стратегическа не само от геополитическа гледна точка, но и от климатична. Защото изследванията сочат, че въпреки глобалните промени на климата, които се очакват, територията на България ще представлява едно уютно място за живеене, слабо засегнато от промените, в сравнение с останалите части на съюза. Тук искам да предупредя, че едно такова обезлюдяване няма да остане незабелязано от другите глобални сили и тази територия надали ще остане за дълго ненаселена, особено като се има предвид стремглавото нарастване на населението на Земята. През отминалия месец, в. “Милиет” публикува скандална карта на “Нова Турция”, където една голяма част от територията на България, която вече е територия от Европейския съюз, е обозначена като турска. Убеден съм, че подобно действие нямаше да бъде възможно, ако нямаше демографска криза в България. Все повече руснаци си купуват имоти на територията на България, което също е обезпокоителен знак за нас. И не на последно място, нашите партньори от САЩ преди време открито обявиха, че ромите са бъдещето на България и усилено работят с този етнос, който е с предимно младежки състав, като не е тайна, че по този начин си гарантират, че бъдещото население на тази територия ще бъде настроено проамерикански и ще защитава техните интереси на Балканите.“

Да, казвам, сега е още по-сигурно, че не го е писал нито Йоханес Хан, нито който и да било еврокомисар. „Добре, де, откъде знаеш?“ – продължава да пита той. Ти си военен – казвам, – ако ти дадат в ръката пластмасов пистолет играчка, за колко време ще познаеш, че не е истински? „Е, как – почти се обижда той, – на секундата!“ Ами и аз така – на секундата, когато става дума за такива неща като доклади.

Той обаче настоява поне да ми разкаже продължението на доклада. То гласяло, че вече било очевидно как българите нямат нужда от държава. Затова тази територия трябвало да се засели с 10 милиона европейци, пък ако някои българи все пак останели или пък се върнели обратно в страната, това нямало да попречи на новото европейско население на територията.

Казах му, че ако се е питал някога какво означава хибридна война – ето, това е то. И че в такава война се стреля не с куршуми, каквито той познава, а с думи, които са по-скоро моя специалност. И че в този случай той е тежко улучен и вместо да си разнася насам-натам раната, по-добре е да се полекува малко, като чете, знае и разпознава истините от лъжата. Той си тръгна много объркан, но рече, че ще свали от страницата си в социалната мрежа този доклад, за да не го мислели за будала, ако се окажело, че е наистина лъжовен.

Ами, лъжовен е и даже си го пише. „Докладът“ е поместен още през 2013 година в сайта „Бъзикилийкс“, който се е застраховал двойно – един път очаква от читателите да разбират, че това е място за бъзик, втори – написал е, че това е сайт за „Истината такава, каквато можеше да бъде“. Народа обаче не го спират такива дребни уточнения, разпространява съчиненията, кълне, скубе си косите, дига врява до бога. Ако се върнем на метафората за хибридната война, това е все едно да раздадеш картечници на всички луди и да ги снабдиш с нескончаеми муниции.

Защо обаче една измислица от 2013 година се разнася като ураган из социалната мрежа и разговорите на хората точно сега, цели 4 години по-късно. Ами хайде да се сетим? За какво се говори в съчинението – за демографски проблем, за изчезването на нацията, за намерението на кажи-речи всички държави и етноси да се настанят на мястото на изчезващите българи. Кой в тези предизборни дни говори същите неща, като се опитва да им придаде сериозен вид, да ги превърне в мисия, да ги представи като предизборна платформа? Как кой – Корнелия Нинова. Е, сега ясно ли е защо една измислица отпреди 4 години се представя за скрит от българите доклад на еврокомисар и се разпространява с шеметно усърдие.

Стигна се дотам лесно разпознаваемата хибридка да бъде официално опровергавана:  „Във връзка със скорошни публикации със заблуждаващо съдържание в български уебсайтове, Представителството на Европейската комисия в България е упълномощено да заяви: Йоханес Хан, комисар по въпросите на Европейската политика за съседство и преговори за разширяване, никога не е правил изявления с негативен характер относно България. Дори напротив, следва да се отбележи, че в рамките на мандата си като комисар по регионалната политика на ЕС от 2010 г. до 2014 г. той допринесе за реформите в страната с цел устойчивата ѝ модернизация. Цитатите с антибългарска насоченост, които му се приписват, не отговарят на истината и имат за цел да дезинформират и създават антиевропейски настроения в обществото.“

Показах опровержението на оня мой събеседник. „Че той Йоханес Хан не ни е обиждал с този доклад, рече той, написаното там за нас си е истина.“ Да, не ни е обиждал. Ние сами се обиждаме. След което страдаме, че сме обидени.

 

 

 

България по време на българите

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top