Коментари

Вашето Лили срещу нашето Корни

Чета такъв разговор в социалната мрежа, пред който футболната война между фенове на „Левски“ и „ЦСКА“ и даже между фенове на хърватски и български отбор изглеждат като леко сдърпване на пясъчник в двора на детска градина. Това е разговор, в който се лее кръв и хвърчат човешки крайници, а обидите валят със сила 120 литра на квадратен метър. И за какво мислите, че става дума? За какво е цялата тази касапница, тази сеч? Дали за някоя национална или за международна кауза? Нито едното, нито другото – повод за битката са новите очила на Корнелия Нинова, по-точно дописка, която започва така: „Корнелия Нинова си купи очила „Картие“ за 4 хиляди лева. Новината за баровската придобивка на партийната шефка мълниеносно стигна до най-бедните социалисти в малките партийни организации по села и паланки и буквално изправи на нокти БСП. Нинова сложи луксозните цайси преди няколко седмици, но за кратко време избирателите й научиха марката и цената, което взриви Столетницата. „Как е възможно да говори за социални права и равенство, щом може да си позволи аксесоар, който струва повече от годишната пенсия на неин избирател“, роптаят червените.“

Не знам дали е вярно първото изречение, но останалите със сигурност не са. Този, който ги е писал, със сигурност не е виждал член на БСП и представа си няма как партийният член защитава до последна капка кръв, до пяна на устата своите лидери, депутати и т.н. водачи и преследвачи. „А на вашето Лили чантичката не струваше ли 4 000 лева?“ – това е най, най-невинното изречение в битката между отбор „Бузлуджанска чиния“ и отбор „Суджук“, както се казват към този момент двете армии. Горкото Лиле, неговите защитници не се стараят много да защитят чантата му. Докато очилата на Корнелия са защитени, защото са нужни  като слънцето и въздуха на всяко живо същество и какво са 4 хиляди за очила на фона на откраднатите 4 милиарда. Ама наистина много ни върви на това число 4 в кражбите. „Ти какво крещиш срещу очилата от Нова Зеландия, какво правиш там, защо не си в България?“ „Ами ти защо не отиваш в Куба или в Северна Корея, аз в Нова Зеландия си гледам внуците!“ Това са едни от най-умерените реплики. На всеки десетина участници има по един водещ офицер, който пише през десет поста, че „ako ne pokajete kasova belejka, shte vi sudia za nastroivane na naroda sreshtu Ninova.”

Докато четях този приличащ на военно комюнике спор, ми стана ясно нещо много важно. Но първо трябва да сетен път да кажа, че дали има демокрация в една страна зависи от това дали има независима и обективна журналистика и независим и работещ съд. Този спорещ народ няма нужда от независима и обективна журналистика, има нужда от точно такива дописки. Няма нужда и от независима и работеща съдебна система – има нужда от полиция и прокуратура, които да набият вашите заради нашите. Следователно – няма нужда от демокрация. Затова и я няма.

 

Вашето Лили срещу нашето Корни

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top