Коментари

Вечната приватизация

Българската приватизация очевидно ще е вечна! След известно затишие, тя отново е в центъра на институционалното внимание. Новият главен прокурор обяви, че праща приватизацията на ДАНС. Мащабът на заявената проверка е стряскащо комичен – ще се гледат всички сделки, всички плащания, целия следприватизационен контрол, събирането на всякакви задължения по тяхното неизпълнение и неизпълнението на събирането на неизпълненото. И още – как е водена документацията, какви проверки са правени, какво е отразявано в съответните регистри, какви доклади е писала Сметната палата и какво е правено по нейните препоръки. Във всичко това има комедия и трагикомедия. Комедийно е, ако някой си мисли, че всичко това е въобще реалистично. Да оставим служителите на ДАНС за момент, за изпълнението на подобна задача трябва да спре държавата и с това да се захване де що има грамотен държавен служител. Ако пък си замислим за общото ниво на ефективност на администрацията, ще е любопитно някой да се захване да изчисли колко време е нужно, за да се направи качествено нещо подобно.

Трагикомедия е, че през 2020 година ключови публични фигури отново се занимават с подобни упражнения. Всъщност, периодично някой се сеща за темата. Журналисти припомниха някакви неизпълнени обещания на ГЕРБ отпреди няколко години за премахване на давност, подсетихме се и за емоционалния транс, в който изпада бившата ком партия, когато има повод да заговори за лошата приватизация и лошия капитализъм. Такива моменти обаче най-вече болезнено подсещат колко обезсърчаваща е дълбочината на срива на българската политика. Целият свят се е захванал да мисли какво да прави с бъдещето, как да си подготви нацията за трусовете на глобализацията, дигитализацията и какво ли още не. Ние обаче имаме далеч по-важна задача – да ровим безпаметно там, откъдето могат да се пръкнат поредните бездарни и изтъркани аргументи на стерилната псевдополитическа българска битка. Едно предпоследно ровене в дълбоката яма, от която всеки може да извади някакво зайче по свой цвят и предпочитание.

Отсега е ясно какво ще се случи, вариантите не са чак толкова много. Вариант 1 – за всичко е виновен Иван Костов! Този вариант е вече толкова изтъркан, че на по-младите поколения трябва да им се обяснява неговия смисъл. Вариант 2 – сам съм си, други няма! При него, новият главен прокурор лъска имидж на борец за справедливост в продължение на месеци, но „системата“ и всички в нея застават на пътя на великата, космическа справедливост. Вариант 3 – мачле с много участници. При него, знайни и незнайни партии злоупотребяват с думи по темата, обясняват своята безценна гледна точка и настояват „за справедливост и наказание за виновните“. Вариант 4 – всичко е толкова нелепо, че просто потъва във „високата трева“. „Проверката“ става толкооова сериозна и задълбочена, че просто никога не свършва. Вариант 5 – новият главен прокурор просто си е набелязал някакви хора и търси легитимна вратичка, през която да мине. Сигурно могат да се измислят и още варианти, все така безсмислени и нелепи.

Естествено, цялата полит трупа моментално и в един глас се ентусиазира. Финансовият министър обясни, че „колкото повече се знае за приватизацията“, толкова по-добре. Каквото и точно да означава това, щото от много дълго време не научаваме нищо съществено, но пък слушаме тонове глупости. Депутат от ГЕРБ обяснил, че така щели да лъснат социалистите и хората щели да си спомнят кой е контролирал прехода и неговите резултати. Нинова и тя веднага хвана добре познатата реторика за ужасния и несправедлив преход и т.н., знаете плочата. Въобще, всички единодушно обявиха колко много се радват, че новият главен се е хванал с темата. Всеки нещо чака да получи от поредното завъртане на моабета. Но всичко това е очаквано. Най-фрапантно все пак е поведението на главния прокурор, който лети като Батман из България и се е захванал, с каквото му роди въображението. Което е не само ненужно, но и доста подозрително. Ако иска наистина да свърши нещо, да се хване с два – три проблема и просто да ги докара до успешен край. Защото сегашното просто не прилича на сериозен ангажимент, а на стартова институционална превъзбуда, от която сякаш той не може да се отърси.

Вечната приватизация

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top