Коментари

В мозъчна мъгла

През 1968 г. Каору Ишикава измислил диаграмата „Причина – Следствие“, известна още като „рибена кост“, защото се изгражда от главата (следствието) към големите кости (причините) и малките (подпричините). Иначе казано, японецът предложил в началото да се описва проблемът, после да се обърне внимание на условията за възникването му, а сетне да се търси и решение. Последното обаче няма да е адекватно, ако не се тръгне от главата и се пропуснат костите, което се вижда с просто око от следния пример:

На стълбовете за улично осветление в София ще бъдат поставени… лазери, които да рапръскват мъгла. Идеята беше лансирана в края на ноември, съобщи се даже, че това предвижда пилотен проект за демоверсия на лазери на Столичната община. До този момент не е ясно колко ще струва приумицата, но за сметка на това се твърди, че „новите устройства ще помагат на шофьорите при понижената видимост в лошо време така, че да не се стресират и да не се стига до неприятни инциденти при рязкото влизане от ясен участък в мъгла“.

Няма съмнение, че прочитайки подобно нещо, Ишикава щеше да изгуби ума и дума не само заради направената му на дармадан диаграма. Както е известно, лазерите имат широко приложение, но не са никак евтини, а напоследък учените гледат да ги използват за изследване на фундаментални въпроси за естеството на материята. Да ги наслагаш по стълбове, за да светят в мъглата, е като да изпръскаш флакон „Шанел №5“  във „вънкашната“, хъм, тоалетна. Тъй като няма как град с размерите на София да се покрие навсякъде с лазери, ефектът ще е меко казано съмнителен, а добавим ли и фактът, че същата тази непрогледна и отровна мъгла се вдишва, оттук до следващото хрумване крачката е малка. Например да ни задължат да носим кислородни апарати, в по-добрия случай – ултразвукови инхалатори и противогази. Или направо защитно облекло от типа E-Smog срещу електромагнитна радиация – леко и удобно, при това унисекс и подлежащо на договаряне, стига да се закупи с ЕМФ-екранирана защита на главата.

Като стана дума за глава, Ишикава е напълно прав, че трябва да се започне от нея, но греши, че тя е следствието. Напротив, главата винаги е причината, затова и отдавна е казано, че рибата се вмирисва от нея. Зле ли е една глава, костите се броят единствено за следствия, а те пък от своя страна могат да са единствено печални. Неотдавна учените дори заговориха за „мозъчна мъгла“, която е съвкупност от симптоми като забравяне, липса на разсъдъчна яснота, объркване и неспособност за фокусиране.

Апропо, на специалистите от известната клиника „Мейо“ в Рочестър, Минесота, им бяха нужни години, за да изследват това ново явление, но в в България и по-конкретно в управлението на София то може да се установи за не повече от 5 минути. Отгоре на всичко тези учени също грешат, особено в извода си, че брейнфог-ът се появява в кратки промеждутъци от време. Напротив, мозъчната мъгла е в състояние да трае цял живот, или поне да преобладава в рамките на един, понякога два, че и три управленски мандата. И не просто е дълготрайна, а често представлява и вродена липса на разсъдъчна яснота.

Все пак хубавото е, че покрай идеите за лазери утре може да им хрумне да инсталираме на Витоша Големия адронен колайдер. Той ще ускорява фините прахови частици и така най-сетне ще открием Хигс бозона! Е, Cтивън Xoĸинг разправяше, че „Бoжиятa чacтицa“ имa пoтeнциaлa дa yнищoжи Bceлeнaтa, но това също е много добра новина. Само ние да изчезнем в черна дупка пак си е нещо, нали? Изчезваме завинаги, без даже да забележим, и единствено лазерите продължават да намигат в мъглата. Пък нека после се чудят световните учени следствие ли е това, причина ли е, или всъщност едно правилно решение…

В мозъчна мъгла

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top