Коментари

В Ямбол раждането забранено, в Перник – боледуването

Важната новина от последните дни не е нито апартаментът, нито арогантността на Цветан Цветанов. Вече никой не бива да се учудва нито на бройката на апартаментите му, нито на безнаказаността му. Новината от последните дни е следната: „От началото на април единственото родилно отделение в Ямболска област ще спре да работи. През миналата година в него са проплакали над 400 бебета. Единственият неонатолог в момента д-р Пенка Димитрова ще отсъства до средата на юли и дотогава родилното отделение ще бъде затворено, защото без неонатолог не може да работи. Директорът на болницата д-р Панайот Диманов признава, че не е могъл да намери решение. “В продължение на 5-6 месеца, направихме всичко възможно, за да търсим лекари неонатолози, да дойдат да работят в нашата болница. Въпреки условията, които ние предлагаме, имам предвид и достойно заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол. Обиколили сме почти половината България – София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна”.“

Мога да ви кажа как става това търсене – не в този конкретен случай, а по принцип. Търси се не толкова лекар, колкото лекарска диплома. Лекарят се назначава по документи, живее си в, да речем Разград, но е назначен и получава заплата от, да речем, Враца, без да е стъпвал там. Какво получава болницата в, да речем Враца – получава право на здравни пътеки, тоест пари от здравната каса, защото уж има специалист, който да лекува съответните на здравните пътеки диагнози. По тази причина ние така и не можем със сигурност да знаем колко лекари присъстват във ведомостите на болниците физически и колко въображаемо. Това допълнително замъглява реалната картинка на недостига.

Ето още една новина, истинска, а не старият Цветанов на нов глас: „Остър недостиг на педиатри. В момента в страната работят близо 2 000 детски лекари. Около 30% от тях обаче са в пенсионна възраст. По данни на Педиатричната асоциация тези специалисти са с над 400 по-малко спрямо средноевропейския стандарт. В подкрепа на тревожните данни стана ясно, че болницата в Перник е на път да затвори вратите на детското отделение.“

Значи в Ямбол деца не бива да се раждат, а в Перник деца не бива да боледуват. Този списък ще се увеличава. Към него ще се прибавят хирурзи, кардиолози и всяка останала специалност за която се сетите. Това са истинските новини. Те определят живота ни, тях живеем, а не апартаментите на Цветанов. Само че двата вида новини са тясно свързани. Истинските, тревожните, важните за живота ни новини са лоши, точно защото хората, които трябва да търсят и намират решения, са заети с покупко-продажби на апартаменти и с печеленето на избори. Не с живота ни.

 

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

В Ямбол раждането забранено, в Перник – боледуването

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top