Коментари

Градска пустош

Безобразните ремонти в София с основание предизвикаха буря от недоволство. Няма никакво съмнение, че те показаха особено графично порочния модел на планиране и инвестиране на милиони лева публични средства. Струпването им в знакови места на столицата допълнително изостриха вниманието към случващото се. Мащабът на това недоволство е вече сериозен проблем за управляващата партия и нейната победа на задаващите се местни избори далеч не изглежда осигурена. Сегашният кмет със сигурност ще иска да се оттегли след това фиаско, но не е ясно дали тя може да бъде бързо заместена с някоя що-годе убедителна фигура. Ако пък сегашният омбудсман реши да се кандидатира, нещата могат да станат особено сложни за Борисов. Сериозността на проблема с градската среда е такава, че ГЕРБ вече дори не могат да отправят обвинения в политизация на случващото се. Хора от всякаква политическа боя са вбесени от подигравката със столицата. Нормално е фокусът през последните месеци да е върху финансовите аспекти на промените в градската среда. Те обаче ще минат и заминат, но след тях ще остане тежката безидейност и урбанистична пустош.

На пръв поглед, столична община обръща все повече внимание на концептуалната, идейна страна на различните дейности по промяна на градската среда. Те се представят не просто като ремонти, а като урбанистични трансформации, които отразяват множество социални и естетически тенденции и са обърнати към бъдещето на столицата. Около всички обявени проекти изплуват световни архитектурни имена, ПР-ът на общината пласира из медиите различни интересни проектни идеи, снимат се макети на варианти за подобрение на градската среда. След това тези имена магически изчезват и цялото начинание започва да прилича на план за смяна на плочки, тръби и пейки. Изграждането на велоалеите бе съпроводено с обиколки из града на известни урбанисти, но от изпълнението е видно, че техният ангажимент е бил повърхностен и частичен. Последните години дават предостатъчно примери за подхода и крайния резултат от различните интервенции в софийската градска среда. Ремонтът на улица „Граф Игнатиев“ е само последен пример в това отношение. Погледнати по-цялостно, те носят излъчването на късния соц с амбицията му да изправя пространства и да ги превръща в голи и безлични градски полета, лишени от идея за публичност, за общуване, за среща на градското разнообразие и култура. Опредметени, те всички приличат на пустите провинциални градски площади отпреди няколко десетилетия.

Вече има няколко примера за пропуснати възможности. Широкото пространство около НДК бе ремонтирано, но така и не бе променено и модернизирано. Парковият елемент не бе допълнен с никакви други функции. Преди години много шум се вдигна около трансформирането на т.н. „квадрат 500“, който трябваше да се превърне в нещо като арт хъб на града. Нищо от това не се случи, мястото пустее, а около него не бе променено нищо. Никаква интеграция не бе направена с галерията на гърба на сградата, нито пък бяха създадени външни арт пространства и възможности. Десетки милиони бяха похарчени, но като цяло тази част от града остава същата. Пространството пред министерски съвет и ЦУМ също бе ремонтирано, но по-скоро прилича на градска пустиня с доминиращия жълтеникав цвят и пълното отсъствие на каквото и да била функционалност, растителност и атмосфера. При подобно оформление нямаше абсолютно никакъв смисъл от свиването на трафика, освен да внесе повече спокойствие на чиновниците в сградата. Последната голяма пропусната възможност е площад „Славейков“, който можеше да бъде превърнат в център на градската култура чрез нова сцена, интеграция с дейността на все по-активната градска библиотека и оформянето на зони за почивка, задържащи преминаващите през него. Дори фонтанът в един момент щеше да отпадне, заради проблеми с поддръжката.

Разбира се, очакването за урбанистична мисъл в цялата софийска какафония е напълно нереалистично. Няма как градът да се застроява хаотично, без мисъл и идея, чрез непрестанни корупционни схеми и изведнъж да се пръкне смислена концепция за развитието на ключовите градски пространства. Мнозина писаха през годините, че случващото се импонира напълно на културата и психологията на тези, които вземат решения. В повечето случаи, индивиди без дълбока културна и емоционална връзка с градската среда, с капацитет и манталитет, отговарящ на средно-голям провинциален град. Нещо повече, инвестициите от години се мислят като ремонти, а не като интервенции за трансформиране на средата. С други думи, мислят се като подмяна на елементи, материално „освежаване“, смяна на фасона. Общественото внимание е насочено върху това кой ще даде най-ниска оферта, нищо че след това разходите винаги нарастват и сумата никога не е окончателна. Темата за градската среда се коментира единствено през финансовите параметри, няма дори минимален интерес за друг ъгъл на разговор. И докато това продължава да се случва, градската пустош ще продължи да превзема нови пространства.

Градска пустош

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top