Със съгласието на екипа на предаването “Въпросите” по ТВ1, в тази рубрика редовно ще публикуваме коментара на водещия.

Емилия Милчева

Ако политиците имаха съвест, поне знаем къде са погребани нейните трупове – в офшорните сметки. В един стар български филм – “Адио, Рио”, труповете на чистата съвест валяха от небето. Тогава още не знаехме, че в офшорна зона ще се роди “Мултигруп”, а не от продажбата на един стар “Варбург”, както обясняваше създателят му и родоначалник на преходния капитализъм Илия Павлов.

На такива места и политици, и световни лидери, и дилъри на дрога, и трафиканти на хора, актьори и религиозни водачи крият инвестициите си в имения, луксозни имоти, яхти и други активи през последния четвърт век.
Това научихме от работата на Международния консорциум от разследващи журналисти, включващ 600 журналисти от 150 медии в 117 държави. Свършили са огромна работа, преглеждайки 12 милиона досиета, получени от 14 фирми, осъществяващи дейност в 38 данъчни убежища по цял свят. Разкритията им, наречени Рandora Papers, осветяват скритите сделки на елитите.

Няма нищо незаконно да имаш офшорки – и големите компании имат, казват банкери и консултанти, офшорка не е мръсна дума. Има обаче съществена разлика – когато големи международни компании регистрират дружество в юрисдикция с преференциален данъчен режим, те не се крият зад номинални собственици. Докато например собствеността на концесионера на ски-зоната в Банско минава през няколко офшорки, скрити като матрьошки една в друга, за да стигне до скромен кипърец.

Разбира се, в Pandora Papers се появиха имената на първите двама българи с офшорки, които не са ги декларирали, когато са били длъжни по закон да го направят. Делян Пеевски не ги е вписал, когато е бил депутат и за кратко шеф на ДАНС, бившият министър Николай Младенов забравил да го направи, постъпвайки на работа в ООН.

Но преди Pandora Papers имаше Panama Papers и там също се появиха имената на известни българи – адвокати, банкери, бизнесмени. Един от тях дори беше изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) – Билян Балев. Беше регистрирал офшорна компания на Британските Вирджински острови, за да менажира 13-метрова яхта в Монако, купена на лизинг за 650 хиляди евро. Когато яхтата изплува от Pandora Papers, обясни, че е декларирал компанията в имуществената си декларация пред Сметната палата. Проверих – вписана е, Finco Grace ООД, БВО.

Но не тя е най-впечатляващото нещо в декларацията – най-забележителното е, че човек на публична длъжност, декларирал ⅙ от наследствен апартамент в София, 37 776 лева доходи от заплата за 2015 г. и 22 091 лева други възнаграждения, има-няма 60 000 лева, е купил на лизинг яхта за 650 хиляди евро. Може да е имал тъст и тъща като цветанцветановите, но пък тях не ги вписват в имотни декларации. А би трябвало…

Гробище за политически съвести

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top