Коментари

Г-н/г-жо министър, човекът е мярката

Госпожо или господин министър на здравеопазването, в този момент все още не знам името Ви, не знам дори дали сте мъж или жена, за да се обърна правилно към Вас. Но знам каква е първата Ви задача. Тя се нарича Самуела. Самуела е на 8 години, родена е с тежка спина бифида и в момента как ще живее (истината е, че и дали ще живее, но нямам сили да го напиша извън скоби) зависи от Вас.

Самуела има животоспасяваща нужда от сложна операция за укрепване на гръбначния стълб. В момента той е толкова прегънат, че смазва вътрешните й органи. Кандидатствала е за финансиране от Фонда за лечение на деца. И го е получила. Но не може да го похарчи в болницата, където могат да направят операцията. Защото тази болница по закон не е задължена да прави търг за обществена поръчка за доставка на имплантите и съответно не го е направила. Задължават Самуела да се подложи на  операция в друга болница, само че в другата болница изобщо не е сигурно дали операцията ще бъде успешна.

Такава операция не се случва всеки ден и не всеки може да я направи. Родителите на Самуела искат операцията да приключи така, че след това тя да живее, не някой да си е правил експерименти дали може или не може да оперира сложно. И какво им предлагат – да започнат целия процес наново с кандидатстване за чужбина. Разбирате ли – операция в чужбина ще струва още по-скъпо и фондът няма нищо против да ги плати. Само че това ще отнеме време, а за Самуела времето тече с най-страшната заплаха.

Животът на Самуела е в бюрократичен капан. Пари има, животоспасяваща нужда от операция има, компетентен екип има – но вече два месеца семейството на Самуела се върти в този капан, търси изход и не го намира. И не само в бюрократичен капан е Самуела. Нейният малък живот е в капан на тяло, създадено от природата с участта да носи тежки болки завинаги. Знаете ли защо, госпожо или господин министре, съществуват държавите? Тъкмо за това съществуват – да помагат от името на всички на тези, към които природата е била жестока. Това е смисълът на човешката общност. В момента на избирането Ви за министър Вие сте човекът, който от името на всички нас трябва да помогнете на Самуела да живее.

Бюрократични капани винаги ще има, затова всъщност се назначават и хора за министри – да намират изходи от капаните. Заложник в такъв капан е и още едно момиченце, Мерал. Може би и други. Както и да се казват те, всяко едно от тях с името си е по-важно от безличните понятия с които говори бюрокрацията, като търг, реформа, фонд, правила… Да, правилата са важни. Но по-важно е да бъдат пригодени към смисъла на фонда – да спасяват детски живот. Това очаквам от Вас – да покажете още в първия си работен ден, че човекът е мярката и че нищо не е по-важно от живота на едно дете.

Г-н/г-жо министър, човекът е мярката

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top