Коментари

Данчо Ментата архонт!

Карам си колелото из парка „Заимов“ и изведнъж насреща ми Данчо Ментата. По дънки и тениска, абсолютно беззащитен. И знаете ли какво ми се прииска, както бях засилил… В последния момент кривнах. Не че му простих, но не ми се ще да го лежа. То за него, ако случа на патриотичен съд, най-много условна да ми дадат, ама що да рискувам.

Това беше миналата седмица. Тъкмо дедо Николай му беше дал Ордена на Св. Апостол Ерм – I степен, за големите му заслуги към БПЦ. Дядо Николай припомни как депутатът внесъл законопроекта за освобождаване на храмовете от данък сгради и такса смет, как помогнал да се извади нотариален акт на катедралата “Св. Александър Невски”, а наскоро подарил на Пловдивската митрополия копие на иконата на Св. Богородица Всецарица от Атон. И за тия заслуги го направи 23-ия носител на ордена. Преди него отличието на закрилника на Пловдив носят Георги Първанов, пловдивският бизнесмен Георги Гергов, оръжейният бос Петър Манджуков, кметът на Пазарджик Тодор Попов и други известни люде. Известни с най-различни неща…

При връчването на ордена Ментата казал едни думи, които ще му заслужат и титлата „Архонт“, помнете ми думите. Архонт Ментата! И тогава вече за двама ни няма да има място в БПЦ – единият ще стане излишен…

“Защо, попитал риторично Ментата, децата ни трябва да учат теорията на Чарлз Дарвин, в която не вярвам, а да не учат креативната теория?”

Според креативната теория или иначе казано теорията за интелигентния дизайн, светът е създаден от Господ за 6 дни. Това е станало преди няколко хиляди години. Веднъж дори бях изчислил кога точно, но съм забравил вече.

Според нас е напълно без значение какво учат децата. Доказан факт е, че не научават нищо. Още преди години, когато образованието ни не беше се сговнявило напълно, извинете, социолозите от “Медиана” изследваха грамотността на учениците. И се оказа, че те масово не знаят кой е Дарвин, мислели го за футболист. Тъй че с Дарвин нямаме сметки за уреждане.

Махането на козината не е достатъчно доказателство, че си произлязъл…

Забелязал сме, че некои хора се дразнят от теорията на Дарвин, защото според нея хората са произлезли от маймуната. Ако беше избрал някое по-благородно животно, сигурно нямаше да са толкова против. Но, според нас, при повечето от тези хора проблемът не е от какво, а дали… Има ли недвусмислени доказателства, че хора като Борисов, Цецерон, Тетка, Ментата и т.н. са напълно произлезли? Помислете пак! Дарвин казва: «Човекът е произлязъл от маймуната.» В това изречение само маймуната си е на мястото. Така мисля, де.

И мисля също така, че на гореспоменатите хора в процес на произлизане и теорията за интелигентния дизайн няма да им свърши работа. До който и от тях да добавите думата «интлигентен», все ще седи като грозна хипербола. Не, Господ все пак не е дърводелец да издялка човека с теслата!

Теорията за интелигентния дизайн устройва чудесно и управляващите. Тя легитимира, дава Божествена санкция на властващата простотия. Политиците ни са такива, каквито Господ ги е искал и създал, а не са продукт на дълга верига рецесивни политически гени, както би могло да излезе по Дарвин.

 

Данчо Ментата архонт!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top