Коментари

Демокрацията ни отне шарана

Честит Никулден, братя и сестри! Да сте живи и здрави всички! Честито на Никола, Николинка и производните им именяци. Много здраве и късмет.

Никулден е празник също на рибарите. Празнуват и банкерите и на тях да им е… честито. Пресилено ли ще е, ако допусна, че общото между рибари и банкери са шараните? И така погледнато не трябва ли политиците да празнуват? Зер те не се хранят от шараните? Мисля също, че днес имен ден има и премиерът Борисов. Той ги лови шараните  направо на бастуна с кривото! По два на бастун… Та общо взето Никулден си е всенароден празник.

За банкерите специално през последните години всеки ден е Никулден. По три пъти в година бримчат таксите и комисионните и трупат рекордни печалби. За седемте месеца на годината са накярили над 1 млрд. лв. Което е с 10% (95 млн. лв.) повече спрямо същия период на 2018 г., а тогавашната печалба беше рекордна. Живот и здраве, догодина, уважаеми вложители и кредитополучатели, ще поставим нов рекорд. Щото тия рекорди ние шараните ги поставяме.

А св. Николай през целия си живот помагал на страдащите, защитавал невинните и обидените, укрепвал слабите със словото на вярата, извършил много чудеса чрез божията благодат. Той получил голямо наследство от баща си, но раздал всичко на бедните. Според преданията един съгражданин на св. Николай се разорил и решил да продаде трите си дъщери в робство, за да плати дълговете си. Тогава светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ.

Не ми се струва правилно банкерите, които населението все по-често нарича на галено банкстери, да празнуват в деня точно на този светия!

Преди няколко години “Дейли Телеграф” оповести изследване на д-р Лий от университета на Торонто. Д-р Лий беше стигнал до научно обоснования извод, че децата, които лъжат убедително от малки, по-късно ставали банкери.

Забелязали ли сте, че лъжците са по-умни от честните хора. (Колкото до Борисов, той е изключението, което потвърждава правилото.) И това е така защото лъжите карат мозъка да работи на пълни обороти. При честните се наблюдавала атрофия на центъра за самоконтрол. Честният си говори каквото си мисли, без да мисли. А лъжецът трябва да мисли какво говори, да мисли и какво е говорил, за да не си противоречи, да внимава лъжите му да са правдоподобни… За да се хващат шараните.

Та мисля, че изследването на проф. Лий е истина, но малко хора смеят да го изрекат. Защото така стана, че всяко изказване срещу банкерите се тълкува като антисемитизъм, а у нас доскоро и като отричане на арменския геноцид.

Ало, пенсиите, забравих ви, бе, злото да ви забрави! Но вие не сте забравили, че на Никулден се яде риба, не ли? Ей, знам страшна рецепта за барамунди с манго на тиган. Но вие, доколкото чувам, все още си предпочитате сьомгата.

А, бе, братя, поповете какво казват? Помня полани се изпокараха. Дедо Йоникий Сливенски измисли, че на Никулден не бива да се яде риба. Обаче дедо Николай Пловдивски контрира: „На територията на Пловдивската епархия разрешавам и благославям консумацията на риба на Никулден” и народът яде риба в раздвоение… Тия чернокапци лудички ще ни направят. Един вика яж, друг вика не яж… Един вика, че не трябва да се пие ракия, друг вика ракията не е нито постна, нито блажна, тя си е ракия… По-лани се чу, че Св. Синод решил, че и телевизия не бива да се гледа през постите. Сигурно и тя е грешна. А може да е и блажна…

Пък булката тази година, да ви се оплача, взела един шаран, който сякаш е създаден в Харковския локомотивен завод, дето са правили танковете Т34. С брадвата му сякох главата, с клещата му сваляй люспите една по една. Както и да е, преборих го, но цялата къща беше в кръв и драконовски люспи… И търговците, които също празнували на Никулден, го продават на цени 6-7 лева, гаче с биберон са го гледали. Като му отрязах главата и ми легна по 8.50. Обезглавяването оскъпява шарана средно с 29.33%. Лично съм го изчислил.

А помните ли, братя и сестри, че при социализъма рибата беше почти без пари. Беше си храна за бедните. Помня време, в което скумрията беше 70 ст. килото. А шаранът пък никой не го и  броеше за риба. Това го казвам за др. Нинова специално. Та следващия път, когато почне да изрежда какво ни е отнела демокрацията, да спомене и рибата и шарана специално. Щото по времето на демокрацията цената на шарана нараства право пропорционално на увеличаването на шараните, ако ме разбирате. И шараните ядат все по малко шарани.

 

Демокрацията ни отне шарана

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top