Коментари

Добре дошла на новата номенклатура

Докато самият президент пътува за Брюксел в „спартански“ условия, назназначеното от него служебно правителство се захвана да си назначава съветници. Бройката е внушителна: 42-ма души, сред които „носители на експертиза“ и технически сътрудници. Те ще подпомагат премиера и четиримата му заместници, като в екипа на Огнян Герджиков е предвидено да има 16 човека, а при двамата вицепремиери без министерство – по 10. Другите вицепремиери ще имат и политически кабинети, както и по трима съветници.

Като теглим чертата, назначенията ще гълтат десетки хиляди левове на месец (в. „Сега“ изчисли сумата на около 70 хил. лв.), още повече че всеки министър също ще назначи свой екип. Отделно ще се „конструира“ и Изборен борд, който да подпомага провеждането на изборите, та и там явно ще заработят поне двайсетина души…

Тъй като не се даде подробно обяснение за назначенията,  може да се предположи, че всички тези хора ще работят по обещаната ревизия на предишното правителство. На техен гръб сега е и подготовката на европредседателството ни от началото на 2018 г., а Герджиков даде изненадващо къс срок „папките да са на бюрото ми до 10 февруари“. С две думи, трудоустрояването на верни помагачи изглежда оправдано, но за да се окаже и наистина такова, от временната администрация следва да се очакват конкретни резултати. На първо място – да извади наяве съмнителните обществени поръчки на предшествениците, а след това да се съсредоточи върху основната си задача – провеждането на свободни и честни парламентарни избори. Едното е пряко свързано с другото и всякакви странични занимания ще бъдат чиста загуба на време, не на последно място – и на доверие. Преди всичко към назначилия кабинета Румен Радев, чиято пестеливост и болка за „живота на вересия“ ще се сведат до популистки лупинг и лицемерно сиромахомилство.

Впрочем това ме подсеща за един разказ от Чудомир, в който Наската реши да се кандидатира за депутат, преоблече се в дрипи и тръгна да агитира за себе си. „Това съм аз цял-целеничък, беден и окъсан като вас, но под тая дрипава антерия тупа юнашко българско сърце, което страда и го боли за народа и неговите широки маси!“ Селяните първо се поколебаха, понеже кой ли не ги беше лъгал, но като гледаха жалките му парцалаци и окъсаните цървули, някак им домиляваше. Пък и Наската умееше да ги приласкава, наричаше ги „мили братя“ и говореше срещу управляващите от първо лице множествено число („Наситихме се на тях! Кандисахме!“). Как да не гласуваш за такъв свят човек, а? И селяните щяха да го направят, ако междувременно Наската не беше продал вече в кърпа вързания му мандат на дебелия банкер г-н Зяпко Лапков…

Не искам да съм лош пророк, но армията от съветници влиза в ярко противоречие с политиката на икономии, демонстрирана със „Спартан“-а. Ако след пиарското упражнение обещаната истина за управлението на ГЕРБ бъде смотано, има опасност очакваната „промяна“ да е единствено в уреждането на нова управленска номенклатура. Във всеки случай податките са вече налице и тъкмо съветниците трябва да им го кажат. Стига да са си на мястото, разбира се, а не просто на служба с оглед на кариерното си развитие на държавни разноски.

Добре дошла на новата номенклатура

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top