Коментари

Донос

На вниманието на

господин главния прокурор

Уважаеми (малко пресилвам, даже не малко!) господин главен прокурор,

Във връзка с Вашата инициатива да се проверят всички приватизационни сделки искам да ви информирам за един изключително скандален случай. Става дума за незаконната приватизация на едно духовно национално богатство. То дори не е точно приватизация, истинската дума е обсебване, кражба! На едно от най-ценните духовни притежания на нашия народ!

Казват, че то било изписано със златни букви на фасадата на Сорбоната. Което е малко пресилено. Но все пак го има в Париж, изписано е на паметна плоча, поставена през 2008 г на стената на Българския културен институт.

Известни ми са имената на наглите приватизатори и ще ви ги съобщя – братята Иван и Лука Ангелови, собствениците на фирма „Градус-1“, най-големият производител на птиче месо у нас и собственици също на най-голямата птицекланица на Балканите! Те са толкова нагли, че дори не се крият, гордо са си сложили имената там, където не им е мястото – под безсмъртните думи на Ботев от стихотворението Хаджи Димитър.

„Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят……“

Ще кажете голяма работа като са си турили имената, кой не знае, че автор е Ботев. Ами не е така. Едно социологическо изследване върху образованието през 2006 г. показа, че само 63% от гимназистите знаят, че Ботев е написал “Хаджи Димитър”. Допускам, и то съвсем основателно, че от тогава досега знатоците са останали 50%. Другите 50% като нищо могат да приемат, че авторите са братя Ангелови. То в нашата история е пълно с братя. Пък и в настоящето – братя Галеви, братя Домусчиеви, братя Найденови, братята Диневи, братя Кънчо и Андрей…

С тези велики думи на най-великия български поет браточките Ангелови си рекламират пилетата. Какво е общото между падналите за свободата български герои, които Ботев възпява, и едно заклано и оскубано пиле? Зле оскубано пиле!

Единствената връзка между свободата и съестните продукти в литературната ни класика, за която се сещам, е в „Хъшове“ на Дедо Вазов.

Попчето: Македонски, я дай и нам от саламата, че ни потекоха лигите.

Македонски: На девет вълка пачи крак! (Лапва всичкото.) Странджа, я напълни една голяма чаша, да залея саламата.

Странджата: Няма ни капка. Всичко изцукахте!

Македонски: Сега без вино какво ще правим? Без вино и без свобода няма живот на тоя свят.”

Саламата, виното, свободата!

Това донякъде приемам. Но свобода и заклано пиле не приемам! За пиле с червено вино да не говорим!

И откъде се взе този лъв? Поетът споменава орлица, сокол, вълк… Споменава също и самодиви, които запяват. А, да, запяват и литват. Литват като… да кажем като пилета. Представям си го, ама с бая зор… А лъвът вероятно е притурен, за да засили патриотичният патос на рекламата.

Ботев, лъв и заклано пиле! Само много перверзна фантазия може да намери връзката между тези три неща.

Това не е просто кич! Това е кощунство! „Тоз, който падне…“ като слоган на птицекланица! Смърт с кисело зеле!

И това кощунство е публикувано като реклама в някакво старозагорско двуседмично вестниче. Няма да се учудя, ако се окаже, че тази пошла реклама е дело на директора по производствените въпроси. Никой рекламист, дори и най-талантливият, не може да събере толкова кич на едно място.

Много се засрамих, много! Така съм се срамувал само, когато Малария Велева направи  паралел между тефтерчето на Ботев и тефтерчето на председателя на ВКС Иван Григоров. Тошев и „Труд“ тогава воюваха с Григоров, та вкараха и Ботев в битката. Но днес май ме е повече срам, защото братята Ангелови ползват Ботев в мирно време, така да се каже…

Свещена глупост! Векове цели

Разум и совест се с нея борат.

Век и половина по-късно битката продължава с променлив успех.

Нашият народ, пише поетът, от ден на ден сиромашее и се парализира както нравствено, така и физически, защото управлението, което той търпи на себе си, е основано на кражби, на обири, на насилия, на убийства и на всякакъв вид разврат.”

Сякаш го е писал вчера – за днес!

Но, да ви кажа, зле е устроен животът! Иван Ангелов знае за съществуването на Ботев, а Ботев няма никога да разбере за съществуването на Иван Ангелов, нито на брат му Лука!

P.S. Вече бях турил точката, когато се присетих за една възможна връзка на Ботев с пилетата,  описана от Захари Стоянов в „Христо Ботйов“. (Опит за биография).  Когато в Браила Ботев влиза в къщата на П. Симов през една дупка, която пробил в стената. Напъхал се през нея, но срещнал неочакван отпор. Оказало се, че дупката води в един килер, където една квачка била  насадена в едно сито да мъти яйца. „Пипва ѝ Ботйов крехкото вратенце и го усуква няколко пъти на бурма.“

Та пада туй пиле, кокошка по-точно, жертва за свободата на България!

В цялата биография на Ботев думата „пиле“ се среща десетина пъти. Среща се също и като „горско пиле“ няколко пъти, но мисля, че това може да се отнесе по-скоро към „Лудогорско пиле“, отколкото към „Градус“.

 

Донос

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top