Коментари

Едно л…. разваля каца с мед

Един древен мъдрец разрешил на учениците си да извършват всички грехове, без един – нямали право да лъжат. Защото лъжата е майката и таткото на всички грехове. Ако например Игнатов случайно стане кмет на София и почне да пощипва оттук-оттам, в смисъл почне да прави иванчеви работи,  и го попитат гражданите, по-точно прокуратурата, щото нашите  граждани дип не питат, той ще трябва да си признае какво е взел и къде го е отнесъл. Но ако лъжата е позволена, тогава всеки грях може да бъде скрит – и корупцията, и непотизмът и каквито други грехове са присъщи на един кмет. И понеже Игнатов ще е кмет на една малка партийка, която не може да опъне чадър над него, той ще бъде абсолютно беззащитен. И скоро ще се отзове в Слив…, пардон, в Пазарджишкия затвор за 20 г.

Арх. Борислав Игнатов стана известен преди няколко месеца с „оригиналната“ идея за трансформиране на Паметника на Съветската армия – фигурите на съветските войници да бъдат заменени с двустранен български герб и надпис „България над всичко!“ Идеята беше, меко казано, от светлата страна на кича. Смекчавам оценката си, защото, макар и глупава, идеята цели да се премахне един позорен паметник.

Вчера на среща с журналисти арх. Игнатов обясни, че предложението му било провокация: “Това, което направих аз с тези предложения, всъщност е архитектурна сатира – едно представяне на нещата с пресилен вид, за да се изиска реакция. Това не бяха конкретни предложения за изпълнение…”

Вярно, че много приличаше на сатира, но авторът разбра това едва след като се запозна с реакциите на гражданството. За негово съжаление в интернет пространството могат да се намерят обясненията му, които никак не приличат на сатира. „Като допълнение на идеята да се направи асоциация с възрожденска кула и вътре в герба да има камбана, която да отмерва времето със звън. Това създава усещане за общност, а и камбанният звън е характерен за България и православието“, обясняваше Игнатов. Гледахме го и по телевизора при Цецка, където повтори същите неща. Е, ако се е подбъзиквал с православието, още по-зле. Или може би сатиризира символа на българската държавност?

Лошо, г-н Игнатов, лошо господа демократи!

Не знам кой идиот даде идеята за „сатирата“, но тя е изключително тъпа и вредна. Това обяснение щеше да хване дикиш, ако беше направено преди примерно един месец. Сега е просто лъжа. Всички сме свидетели как Игнатов съвсем сериозно отстояваше предложението си срещу нападките на несъгласните. После съвсем сериозно го оттегли и каза, че ще се съобрази с мнението на гражданите по въпроса.

Ще се намерят вероятно демократи, които ще кажат, че ние ежедневно чуваме грандиозни лъжи от управляващите и си траем, а сега правим проблем от една дреболия. Да, дреболия е на фона на бойковизмите. Но нали искаме да променим нещата? Как ще ги променим, ако днешните лъжци и крадци са ни мерилото?! Лъжата не е малка и голяма, тя си е лъжа. Малката лъжа неизменно пораства и става голяма лъжа.

Извън моралния дискурс, такова поведение е и много вредно. Игнатов ще работи в напълно враждебно обкръжение. И няма да му бъде простена нито една грешка. Днешните властници могат да си лъжат колкото искат и го правят, защото кучетата на обществото са вързани. Но на Игнатов медиите ще си отбият. Дори и да е праведен като Христос.

Иначе програмата, която Игнатов представи пред журналистите вчра, е интересна. Но дали утре няма да каже, че се е шегувал?

 

Едно л…. разваля каца с мед

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top