Коментари

Едно л…. разваля каца с мед

Един древен мъдрец разрешил на учениците си да извършват всички грехове, без един – нямали право да лъжат. Защото лъжата е майката и таткото на всички грехове. Ако например Игнатов случайно стане кмет на София и почне да пощипва оттук-оттам, в смисъл почне да прави иванчеви работи,  и го попитат гражданите, по-точно прокуратурата, щото нашите  граждани дип не питат, той ще трябва да си признае какво е взел и къде го е отнесъл. Но ако лъжата е позволена, тогава всеки грях може да бъде скрит – и корупцията, и непотизмът и каквито други грехове са присъщи на един кмет. И понеже Игнатов ще е кмет на една малка партийка, която не може да опъне чадър над него, той ще бъде абсолютно беззащитен. И скоро ще се отзове в Слив…, пардон, в Пазарджишкия затвор за 20 г.

Арх. Борислав Игнатов стана известен преди няколко месеца с „оригиналната“ идея за трансформиране на Паметника на Съветската армия – фигурите на съветските войници да бъдат заменени с двустранен български герб и надпис „България над всичко!“ Идеята беше, меко казано, от светлата страна на кича. Смекчавам оценката си, защото, макар и глупава, идеята цели да се премахне един позорен паметник.

Вчера на среща с журналисти арх. Игнатов обясни, че предложението му било провокация: “Това, което направих аз с тези предложения, всъщност е архитектурна сатира – едно представяне на нещата с пресилен вид, за да се изиска реакция. Това не бяха конкретни предложения за изпълнение…”

Вярно, че много приличаше на сатира, но авторът разбра това едва след като се запозна с реакциите на гражданството. За негово съжаление в интернет пространството могат да се намерят обясненията му, които никак не приличат на сатира. „Като допълнение на идеята да се направи асоциация с възрожденска кула и вътре в герба да има камбана, която да отмерва времето със звън. Това създава усещане за общност, а и камбанният звън е характерен за България и православието“, обясняваше Игнатов. Гледахме го и по телевизора при Цецка, където повтори същите неща. Е, ако се е подбъзиквал с православието, още по-зле. Или може би сатиризира символа на българската държавност?

Лошо, г-н Игнатов, лошо господа демократи!

Не знам кой идиот даде идеята за „сатирата“, но тя е изключително тъпа и вредна. Това обяснение щеше да хване дикиш, ако беше направено преди примерно един месец. Сега е просто лъжа. Всички сме свидетели как Игнатов съвсем сериозно отстояваше предложението си срещу нападките на несъгласните. После съвсем сериозно го оттегли и каза, че ще се съобрази с мнението на гражданите по въпроса.

Ще се намерят вероятно демократи, които ще кажат, че ние ежедневно чуваме грандиозни лъжи от управляващите и си траем, а сега правим проблем от една дреболия. Да, дреболия е на фона на бойковизмите. Но нали искаме да променим нещата? Как ще ги променим, ако днешните лъжци и крадци са ни мерилото?! Лъжата не е малка и голяма, тя си е лъжа. Малката лъжа неизменно пораства и става голяма лъжа.

Извън моралния дискурс, такова поведение е и много вредно. Игнатов ще работи в напълно враждебно обкръжение. И няма да му бъде простена нито една грешка. Днешните властници могат да си лъжат колкото искат и го правят, защото кучетата на обществото са вързани. Но на Игнатов медиите ще си отбият. Дори и да е праведен като Христос.

Иначе програмата, която Игнатов представи пред журналистите вчра, е интересна. Но дали утре няма да каже, че се е шегувал?

 

Едно л…. разваля каца с мед

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top