Коментари

Журналист(и)ката си отива

Сещате се за оня афоризъм, според който има хора, които знаят как да се управлява държавата, но са заети да карат таксита или да подстригват, нали? Днес у нас той звучи като сериозна истина, защото стана ясно, че новата професия на журналистката Миролюба Бенатова е шофьор на такси. И ако след прочитането на това изречение не си помислихте, че зад това се крие някакъв пиар, браво на вас – останали сте нормален човек, който първо иска да проучва нещата, а не да отхвърля всичко скорострелно и злобничко.

Миролюба Бенатова знае как трябва да се управлява държава. Тя знае да задава въпроси. Тя може да намира отговори. Тя е наясно със стандартите на журналистическата професия. По тези причини за нея няма място в журналистическата професия. Същите качества има и Генка Шикерова. Може би тя няма да започне да подстригва, за да се изпълни изцяло с българско съдържание горния афоризъм, но поне за двете не се каза, че ще правят лайфстайл предаване. В началото имаше капчица срам, затова за Анна Цолова трябваше да се каже някаква лъжа. Вече и капчица срам няма. За съвест не споменаваме – съвест отдавна няма. Отиват си едно по едно популярните ни лица от електронните медии – електронните медии имат нужда от популизъм, не от популярност. Ако се съди по изтеклата стенограма от заседание на СЕМ, от там нищо не може да се очаква – те могат само да се карат като селянки през плет. Да припомня, че превратите започват с превземане на радиото и телевизията. Телевизията вече е превзета, почистена и подредена – стерилната журналистика изисква стерилност. Така се сдобихме със стерилна журналистика, която едновременно с това е под нивото на минималната хигиена за професията.

Радиото все още дава признаци за живот. Тази медия вече е показвала, че има гръбнак. И сега успя да върне Силвия Великова в ефир. Ще й стигне ли силата да настоява да разбере КОЙ поиска Силвия Великова да изчезне от микрофон докато се гласува новия главен прокурор? Защо Великова не може да остане – знаем, къде не можеше да остане – знаем, какво не биваше да прави – знаем, как не биваше да го прави – също знаем, но остана първият от задължителните пет въпроса за една информация – КОЙ. Този отговор искаме.

А за всички, които с всезнаещи криви усмивчици подхвърлят, че Миролюба Бенатова работи като шофьор на такси в името на пиара, ще кажа само – дори и така да е, значи го може. Може да прави и това. А, докато вие се кискате, в медиите останаха само хора, които дори и за чистачи на стъклата на такситата по кръстовищата не стават.

Журналист(и)ката си отива

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top