Коментари

Законотворческа самодейност

Четирима депутати от ВМРО предлагат проект за промяна в закона за МВР, в който се предвижда да има цивилни доброволци с правомощия да арестуват. Всичко Мара втасала, само г… си не сресала! Хубаво е да знаете имената на тези „новатори“ – Искрен Веселинов (юрист, инженер), Йордан Йорданов (преподавател),  Юлиян Ангелов (икономист) и Александър Сиди (евреин). (Съжалявам, но никъде не открих какво работи.)

Според законотворците доброволците ще помагат на полицията при опазване на обществения ред.

Доброволецът ще има право на охранителна дейност, ще има правомощие да предупреждава “устно лице, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред”. А ако това не помогне, доброволецът може да пристъпи и към арест.

За да стане доброволец кандидатът не трябва да е осъждан или глобявани за престъпление, да няма хулигански прояви, да е физически и психически здрав. И трябва да има поне основно образование. Основно!

В законопроекта има и положения, които, как да го кажа по-щадящо, смущават здравия разум. Явно в един момент законотворците са спрели да мислят и после са забравили да продължат. На бъдещите доброволци се забранява дейност, насочена срещу “суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда”.

Оставам с впечатление, че на обикновените граждани тези деяния са разрешени! Или греша?

Пустите му войводи, нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Въртят, сучат, все към миналото ги тегли. Я казармата ще връщат, я доброволните отряди…

Само си представете какво би станало, ако из родината се разшетат хиляди доброволци и започнат да въдворяват ред, да арестуват и водят в полицията?! Помните ли Сидеров и  гражданските му арести? А знаете ли колко като Сидеров има в тази държава?

По-възрастните сред нас помнят доброволните сътрудници (отрядниците) по социалистическо. Те бяха по-мразени и от милиционерите. И с основание. Защото такива ставаха хора, които имат желание да упражняват власт над себеподобните си, но нямаха качествата да станат служители на МВР.

Хипотетична ситуация. Полицаи охраняват на частно някой криминален авторитет, което, макар и изключително рядко, все пак се случва. (Намигам!) И този криминал нарушава обществения ред,  и изведнъж се появява един доброволец и го арестува. А може би и охраната му, съставена от офицери на НСО, арестува? Доброволец с основно образование!

Въпросът е за чий ни са тези гражданско-полицейски кентаври с основно образование и неясен статут?! При условие, че имаме многобройна полиция?!

По данни на Фондация “Общество и сигурност” към 31.12.2016 г. заетите в МВР са 45 417 души, а вакантните места са 5330 (11%).

На запитване на “Дневник” от МВР отговарят, че към 12 април 2018 г. в системата работят общо 47 054 души.

Сайтът one-europe.info нарежда България на 8-мо в света по брой на служители на МВР на глава от населението – 398 полицаи на всеки 100 000 жители. Първенец е Русия (565), следвана от Турция (475), Италия (467), Португалия (454) и т.н.

Сходни са и данните на “Общество и сигурност”. Според фондацията, на 100 000 души население се падат около 360 лица с полицейски правомощия. (От всички работещи в системата на МВР около 25 000 души имат полицейски правомощия.)

И при толкова полиция ексик олсун и доброволни отряди.

Освен това, както изтъкват колегите от Фрогнюз, в НК и в момента е предвидена възможност за граждански арест: „Чл. 12а (1) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.“

Демек, со кротце, со благо и со малце кютек всеки гражданин може да арестува един престъпник и да го заведе в полицията.

Бюджетът на МВР е над един милиард лева и всяка година се увеличава. Но това не се отразява нито върху ефективността на полицията, нито върху ръста на престъпността в страната. Нито пък върху доверието на населението в органите на реда. От всички граждани на ЕС българите имат най-ниско доверие в полицията. Причините за това, установява доклад на ЦИД, са безчувственост, безхаберие и отчужденост спрямо проблемите на гражданското общество и на потърпевшите от битовата престъпност.

Така че ние получаваме най-лошото, но за сметка на това най-скъпо „обслужване“ от полицията си.

От МВР се оправдават с трудностите на работата. Министър Маринов: „Те непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива…“ В това отношение класика са думите на ген. Борисов от времето, когато беше гл. секретар на МВР:

Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле… Дъжд, сняг, жега – те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар.“ (22.12.2004, “Стандарт”)
Напълно заслужен шамар, не ли? Направо като във вица за чавдарчето, дето рекло на бабата: ”Наздраве!” Пък тя му рекла: „Ама аз кашлям, не кихам!” „Дреме ми на к… какво правиш, чавдарчето трябва да е винаги вежливо.” Извинете…

Нямаме нужда от никакви доброволни отряди, а от една реформирана и модернизирана полиция. Реалните проблеми на МВР и на обществото с МВР са свързани с липсата на реформи в системата. Полицията, смятат някои експерти, е най-слабо реформираната българска институция от 1990 г. насам. Раздута бюрокрация, корупция на всички нива, политически  назначения и съответно некомпетентност на ръководните органи, която се предава надолу по цялата верига. И, естествено, колкото по-изостанала е една система, толкова по-яростно се съпротивлява на реформите. В същината си това е борба за запазване на привилегиите от времето, когато Народната милиция беше „единствена опора на народната власт“. Злополучният реформаторски опит на министър Бъчварова  не оставя много надежди в тази насока. И нейните следовници дори и не мислят за реформи. Според министър Маринов „административната реформа в МВР вече е направена и ако се говори за още реформи, те са в сферата на технологично обновление на министерството“.

Бившият шеф на софийската охранителна полиция и на Гранична полиция генерал-майор от резерва Валери Григоров твърди, че „за периода след 2000 г. броят на униформените полицаи по улиците на София е намалял с над 1000 души за сметка на нарастването на служителите в силно бюрократизираните специализирани служби от типа на НСБОП и ЦСБОП. За същия период броят на дирекциите в МВР набъбна от 10 на 17, което не доведе до никакви подобрения в управлението му, а още по-малко в борбата срещу престъпността.“

Та така стоят нещата с полицията и нуждата от доброволци по обществения ред. В реформата на МВР трябва да съсредоточат усилията си и законодателната, както и  изпънителната власт, а не да се държат като дяволчето, дето, като си нямало работа… Съжалявам, но за днес си изчерпах лимита от ненормативна лексика.

 

Законотворческа самодейност

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top