Нови Книги

ИЗКУСТВОТО ДА БЪДЕШ ПРОДУЦЕНТ

 

ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ

 

 

От 4 август в книжарниците: „Изкуството да бъдеш продуцент”,  безценно теоретично пътешествие в областта на филмопроизводството, подписано от проф. Любомир Халачев.

 

„Филмът е изкуство, а киното – индустрия“, напомня авторът на „Изкуството да бъдеш продуцент“ (376 стр., цена: 20 лв.). Няма значение какви са персонажите, кога се развива действието, каква е темата – всяка история може да бъде разказана вдъхновяващо интересно, а може да бъде разказана и ужасно скучно, всичко зависи от майсторството на сценариста и продуцента. По думите на доц. д-р Иво Драганов трудът на проф. Халачев е първият по рода си у нас: „Има няколко книги, посветени на работата на продуцента, но те или се занимават със законовите рамки на българската филмова индустрия, или са посветени на телевизионния продуцент. Книга, която да отговаря на ежедневната работа на продуцента –  от намирането на идеята до реализацията на готовия филм, – досега не сме имали. Искам специално да подчертая именно много важната част от работата на продуцента – намирането на идеята и драматургичното развитие на сценария.”

 

Любомир Халачев има над 100 късометражни филма и множество награди на български и международни фестивали. Автор е на десетки статии, на осем книги в областта на киното и телевизията и на три книги с разкази. През 1991 г. основава „Кодиак“ – продуцентска фирма, която по-късно се преименува на „Кадиак Филм“. Халачев е сред основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми. Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Бил е гост-преподавател в Сингапур, ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми, член и председател на журита на български и международни фестивали. Професор, доктор по изкуствознание. Ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ (2011–2015).

ИЗКУСТВОТО ДА БЪДЕШ ПРОДУЦЕНТ

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top