Статии

ИЗ ДЕЛНИЦИТЕ НА ЕДИН ЛУД (ОБЗОР, ВТОРА ЧАСТ)

Не е нужно да си луд, за да си водиш дневник, но помага.

Но то това със смешното е относително. Зависи как ще го погледнеш. Ето например онзи ден гръмнаха прокурора Колев. Няма нищо смешно даже, напротив. Но пък една от версиите, пусната в публичното пространство, е, че главният прокурор е пратил килърите. Е, от тази гледна точка не е ли смешна една държава, в която изобщо може да се допусне, че главният прокурор може да бъде замесен в убийството на колега висш магистрат? Смешна е, как да не е. Това е най-смешната държава, която съм виждал.

А вчера пък намериха простреляна бившата барета Димов. Обстоятелство, само по себе си тъжно. Както и да го гледаш, самоубийство с ясно изразени елементи на убийство. Но полицията май не ги забеляза и ген. Василев определи случая като „типично самоубийство”. Сигурно защото именно при типичните самоубийства жертвата първо си гърми запалка от бомба в дясната ръка така, че да й откъсне всичките пръсти, а после с лявата се стреля в главата.

Ама така е, някои случаи направо си плачат за бърза и недвусмислена типизация. Като например случаят с прасето в с. Кардам, дето заклало стопанина си. Оня касапин тамън да го ръгне и прасето с точен къч му отклонило ръката и му забило ножа току под сънната артерия. Какво е това според вас, ако не „типичен случай на законна самоотбрана”, както би казал ген. Василев. И какво да му разследваш повече на тоя случай?

И изобщо с убийството на висш магистрат лайното в целофан на ген. Борисов вече си има и панделка.

Днес Царя откри туристически форум в столицата: „България страна на мечтите.” Какво нещо е иронията на историята! Ровя си по бележките от едно време и изведнъж цъфва едно изказване на Клара Маринова от 17.01.1996 г: „БСП очаква Симеон ІІ като турист.” Турист, а? Много се задържа за турист!

Един скромен и явно срамежлив читател (било му е неудобно да си каже името) написал във форума за мен: „При запазени когнитивни процеси, логика и памет е налице многословие, перзеверации на теми и образи, параноялна дезориентация. На пръв поглед верни съждения, но всички те са плод на изкривена картина за действителността, което е характерно за много тежките случаи на шизофрения в параноялна форма.” И таман да се зарадвам, че най-после са ми турили пълна диагноза, щото ми писна да ме лашкат от една клинична пътека в друга, и тоя серсемин пише: „Гледах автора по телевизията…” Язък. Не е моята тая диагноза. Никога не съм бил в телевизията. Щото не са ме поканили, не за друго. Бъркаш ме, колега. И освен това, аз никога не псувам евреите. Щото, както викаше Петър ли, Емил ли Митев, може да престане да ми върви.

А пък друг читател вика: „Тони Филипов президент и министър-председател!” Няма как, бе брато. Много простотии дрънкам. Явно от параноялната дезориентация Но пък знам ли, в политическия живот общо взето това се брои за предимство.

Войната за мир: Паси заминава на молитвена закуска във Вашингтон. Ще моли Буш да ни се върне дългът от Ирак, след като се свали режимът на Саддам. Имаме да взимаме $1.7 млрд. И от Афганистан имахме. И от Ирак ще ги вземем!

Те борчетата имат лаф за тоя случай: умрял борч не връща. Като им изсипят американците по 300 – 400 крилати ракети дневно, за много дълго време напред събирането на обеднен уран ще остане единствен поминък на иранския народ.

Днес гледах едно изследване. 0.1% от българите смятат, че войната се води за защита на човешки права, а 4% допускат, че става дума за битка с тероризма. Останалите прости българи си въобразяват, че войната се води за петрол, за пазари, политическо влияние и разни други простотии…

Брус Джаксън каза вчера, че Филчев бил свързан с корупцията. И Пардю веднага му оказа логистична подкрепа: „Филчев е спорна личност.”

Ами свиквайте, бе Ваше Превъзходителство. Тук голяма част сме спорни личности, също така много сме двуличности, освен това вече къде 25% са с две самоличности, а за безличности да не говорим. Изобщо така, както изглеждаме много прости, всъщност сме много сложни. Но това са реалностите и трябва да се приемат.

Управляващите сега се хвалят, че нивото на корупцията не било се увеличило. Обаче опозицията контрира: „Нивото на корупцията не е намаляло!” Не мога да разбера коя е истината.

А Царя казал, че проблемът с корупцията ще се реши, когато всеки от нас каже: „Аз не корумпирам”, и откаже да дава подкупи. По принцип е прав. Ама има ситуации, дето, като те скепца рушветоискателят, и няма на къде. Например (да не дава Господ, ама това е животът) трябва ти гробно място, а откажи, де! Или ти се ражда бебе. Кихаш първата цифра на доктора или рискуваш жена ти да го изтръси на плочките пред заведението.Тъй че, Ваше Величество, ние не корумпираме. Ние тъй за живота си се борим, а не че съзнателно развращаваме чиновниците. И то само докато чакаме да въведете услугата „На едно гише”.

… през 1650 г. е умрял Рене Декарт. Той беше казал: „Мисля следователно съществувам”. 353 години по-късно и малко по на изток генетично заложената причинно следствена връзка е изпаднала: Мисля си, че съществувам.

Четвърта седмица на борсата няма нито една реализирана сделка с царевица, зърно не е продадено! Ужас!

Всеки четвърти българин страда от депресия. А 8% от хората са получавали едно или повече панически разстройства. Ама се лекувало успешно с т. нар. селективни инхибитори на серотониновия транспорт, каквото и да означава това…

Свинаров предлагал на американците 30 обекта за бази. За всеки окръг и артисват две.

Политиката на един народ, викаше Наполеон, се заключава в неговата география. Веднъж и ние да видим хаир от география. Досега географията все ни разказваше играта на историята. За базата си в Рамщайн, Германия, американците са похарчили $2.5 млрд. Ако направят 10 бази у нас… А ако 30! Направо не ми се мисли…

Царя казал: „Не бива да се подценява онова, което ще направи българското правителство за оставащите му две години от първия му мандат”. (Зер ще има и втори?)

Изобщо не подценяваме! Ние нестанали работи не подценяваме.

Вика: „Период от 5-6 години в исторически план е нищожен.” Така е! И сто години са нищо, сравнени с вечността. Ама на тоя 5-6 години, на оня… и току поглеж животът ни се оттекъл на такива нищожни за историята периоди… Викам да почнем да им даваме по 1 година и като им цъфне идиотизмът шута в гъза и следващите. От гледна точка на историята къде 4, там и 1 г.

Царя вика за подобрението на живота ни: „То вече дори се усеща, но просто не му се дава гласност”. Ей, бейбитата и дейдитата, вижте там по комшийски дайте гласност на това, дето го усещате, бе!

Айде братя, всеки да си хваща клиничната пътека. Д-р Иванов е много настоятелен и ще трябва да откликна,

2003

Нали помните какво стана през 2001 г. на 6-и април? Ще напомня само някои подпури от царските слова: бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас, увеличаване на потока от инвестиции, 800 дни, борба с корупцията, отзоваване на провалилите се депутати… Сакъз за ушите било, дето се вика.

Царя вика, че нямало да прави обръщение. Не било време за равносметка. Прав е! Държавата е в онова състояние, на което при социализма му се викаше пълно съчетаване на теория и практика. Теория е когато се знае всичко, но нищо не работи. Практика е, когато всичко работи, но не се знае защо. А съчетаването на теория и практиката е когато нищо не работи и никой не знае защо. Равносметката е невъзможна.

Прав е Герджиков: „Не виждам провал, а неосъществен успех”.

Тринайста година демокрация. Кой ли не ни излъга. Което ме кара вече да мисля, че вината е и наша. Както казва Хайне: „Добродетелен може да бъде всеки за себе си, за порока винаги са необходими двама.”

Може би трябва вече да сменим надписа на НС. Да напишем: „Доверие всекиму, вересия никому!” И от тук нататък да почнем да си отваряме рецепторите.

Така само го казвам, хич даже и не си вярвам, че ще стане.

„Подкрепа“ и БСП ще се съюзяват. Всичко тече, нищо се не променя. Никой вече не помни как Тренчев се направи на Вандерлюбето на Партийния дом…

За това мисля да формулирам следната зависимост: при народите с много къса памет преходите са много дълги.

Царя дава БТК на турците. Нали се сещате къде точно го стиска Доган? Ама други пък разправят, че си било далавера на Царя, движена от Спас Русев, който навремето забърса чуждестранните помощи…

Тоя ще се окаже главният протовестиарий на Царя. Да му се не надаш. Почнал като шофьорче в Център за изследване на младежта. Заедно почнали навремето с Андрей Райчев. А аз се чудим защо Кънчо Стойчев коментира последните данни на Галъп в стил възхождаме се: “Управлението отбелязва успех, а у хората се трупа впечатление за провал.” И това било “управленчески парадокс”… Браво Кънчо, браво Стойчев. Що не се огледаш за парадокса по-наблизо?

Ама и аз какво се чудя. Зад всяка една такава неяснота в публичното пространство винаги се крие някаква цифричка с много търкалета отзад. Щото нали светът се движи от паричните потоци. Когато наградиха оръжейния търговец Манджуков с орден “Стара планина” пак се чудех. Ма после разбрах, че човекът е награден заслужено, дал за кампанията на Първанката 600 хил. лв.

Българският етнически модел успешно прераства в икономически. Турците са засмукали държавния резерв като смок препасла крава. Изкарвали например стомана или там други железа от резерва, пускали ги на борсата за 32 секунди рано сутрин или късно вечер, когато всеки нормален бизнесмен си пие ракията и си ги купували като единствен кандидат на цени кратни на 5. Ходи им кажи нещо. Което обяснява защо Доган отзарана искаше промени в кабинета, а къде икиндия се отметна. Царя му казал: „И ти ли, Догане! Тогава по-добре да сдадем властта.” И пред вида на отдалечаващия се кокал, Доган изведнъж станал гъвкав политик, а промяната на кабинета се оказала неналежаща… Има и други хипотези, но тази ми се вижда най-подплатена.

Бат’ Борисов пак единствен мисли за народа. Заповядал полицията да поеме охраната на дупките. И днес вестниците пишат. “Новинар”: „Полицай до всяка дупка”. А пък в “Монитор” е обратно: „До всяка дупка полицай” Излиза, че са взаимозаменяеми. И полицай до дупката да сложиш, и дупка до полицая, смисълът не се променя.

Обаче кадрово няма да удържи МВР. Щото обществено значимите дупки в републиканската ни мрежа били къмто 900 хил., от които по мои сметки 93 127 са в София. А ченгетата много по-малко. Но пък дупките са токова близо една до друга, че сигурно ще се окаже възможно един полицай да поеме група дупки.

Само стана малко конфузно, че докато полицаите пазеха дупките, въоръжени бандити обраха супермаркет посред бял ден и си тръгнаха. Даже колата им угасна в една пълна с вода неохранявана дупка, ама полицията не можа да ги обезпокои.

99% познавали Борисов и само 1% не го познавали. За такава популярност на един говорител в БНТ му трябват 5 г. А на Бойко две. Сбъркана професионална ориентация. Ако тоя талант беше попаднал като млад във ВИТИЗ, а не в пожарната, сега щяхме да имаме още един Ламбо, ако не и повече.

Точно на тази дата (29 май) през 1849 година Ейбрахам Линкълн казал: “Можете постоянно да лъжете част от хората, можете известно време да лъжете всички, но не можете постоянно да лъжете всички.” Може, може! Ние го доказваме вече 14-та година. Доста е само да се сменя лъжецът и може.

София минава на пасти. Лучано ще става кмет. Вика: “Ако Н. В. прецени, че аз съм най-подходящ, ще се кандидатирам.” Като нищо може да прецени. Той така преди време като прецени, че само ти ставаш за спорта и цял закон промени, че да те стори министър без китап. Добре бе, а няма ли чалъм ти самият да прецениш, че евентуално не ставаш и да откажеш. Зер вярваш, че си като дялан камък? Бат’ Ванчо викаше едно време в такива случаи: “Видиш ли го такъв, дето става за всичко, не го брой за нищо.”

Ма може пък и да е всестранно развита личност. Имахме такъв период, когато Партията взе линия за изграждане на всестранно развити личности. После, като узря социализъма, я отмениха и се мина към тясната специализация. После учените откриха, че тясната специализация води до широка идиотизация и пак смениха линията и т.н. Та зависи Лучано в кои години се е социализирал.

Вика: “Знам, че името ми изскочило заедно с още няколко като възможен вариант за поста.” Ей така си изскочило! Брех мамка му! А мойто за толко години веднъж не изскочи някъде!

Ужас! Царя бил бипатрид! От Дарик се свързали с чиновник от испанското министерство на правосъдието и той заявил, че Симо има испанско гражданство. Ам’ сеа? Конституцията, в чл. 110 и във връзка с чл. 65 категорически запрещава.

Излиза, че Царя е незаконен премиер.

Де що има журналист ръгна да търси на Царя пашапорта. Както едно време търсеха на бай Тошо дипломата. Щото се знаеше, че имал диплома, но никой не беше я виждал. Добре, че за Царя се знае поне, че няма диплома.

Е, те ти и Спасов ден доде! Ама той тази години Спасовден почна още в понеделник. Като се възнесе Спас Русев по страниците на Труд, та цяла неделя.

А в събота е Черешова задушница. От сега предупреждавам да няма наративен плач, както каза преди време един, дето твърдеше, че за нас всеки ден е Задушница, щото си търсим повод да ревем…

Конституционният съд обяви гласуването с чужди карти за незаконно. И сега к’во излиза – че и законите ни са незаконни. Е, а сиктир вече! Премиерът незаконен, законите незаконни… Само Косьо Самоковеца законен, щото се стига до дома му по море!

Кармакарашък, както казва коалиционният партньор.

Аз, братя имам усещане за царски ендшпил. Всяка игра си има край. И всяка болка лек. Хомеопатите имат принцип: Онова, което разболява, то и лекува.

Антония Първанова (в парламента и викали д-р Тони по аналогия с мен и с цел обида, простаци) разправя: “За нас е важно не първата, а втората изборна победа, защото първата може да е случайна.” Случайна е, със сигурност. Но това няма никакво значение. Маркс и Енгелс учат че случайността е само форма на проява на необходимостта. (К.Маркс, Ф.Енгелс, Съб. съч., т 21, с. 303) Това, че избрахме Симо е случайност, но тя е израз на дълбоката необходимост на българина да дойде некой от некъде да го оправи.

Дано не досаждам, но не мога да престана да се възхищавам на заглавията в Часовете:

„Посред бял ден в София

Защо ми пресече пътя, ма?

Бой“

И бъдете снизходителни. Колкото по-смешна става една държава, толкова по-трудно е на хумористите. Изобщо, както ми писаха едни фенки преди време: “Четвърти километър – на всеки километър! Да живей България.”

Още Наполеон е предупредил: “Четири враждебни вестника нанасят повече щети от 100 000 войника в акция.” А когато през 1631 г. Теофраст Ренодо създал първия модерен вестник “Ла Газет” самият Луи XIII му бил сътрудник.

И Доган е наясно: “Който се е заял с медиите, хаир не е видял.” Това се учи още в политическия катехизис. Лани Емел Етем изръси някаква простотия за закон за печата. Доган веднага я привика: “Гел бурда имидиатли!” И категорически отрече.

За нашата професия отпуската е полезна. Журналистите трябва да бъдат пращани принудително в отпуск на море и там, на горещия пясък и студената бира, да бъдат карани да четат вестници, за да разберат, че тия глупости дето ги пишат, не интересуват даже и тях.

Ей, ама много простотии станаха в държавата докато липсувах. Никито го деградирали до транспортен министър. И това му е много. И за кондуктор не става. Оня ден вика: “България е черноморска държава и това е дългогодишна традиция.” Така е, кажи-речи от 13 века сме черноморска държава.

Велчев подаде оставка и верно остана. Пък Искров най-после го направиха шеф на БНБ. Дано не се откаже от ежедневното къпане.

Пък Надка се кандидатира за кмет. Уж разправяше, че лидерът на една партия може да се кандидатира единствено за министър председател, кандиса и на кмет. Ама то зависи от партията. Като гледам СДС-то, няма да се учудя ако на следващите избори се борят за кметството на Кокаляне…

Обаче най ме е яд, че изпуснах отчета на Царя за 800-те дни. Нищо, важното е, че навлязохме в третата година, а както пишело в онзи учебник, от който Царя си преписал програмата, през третата година се берат дивиденти.

Според “Политика” щели да правят партия на Бат’ Бойко, която щяла да вземе 20%. И заедно с НДСВ да осигури още един мандат на Царя. Тогава – щастието през десния крачол. Иначе – БСП и щастието през левия крачол…

Едно време виках, че ако се върне Царя, аз ще емигрирам. Ама на, останах да гледам сеир. Като дойде “Партията на реда и закона” обаче май няма да ми се гледа.

Чета, че българите оглупявали по-малко от американците. Според д-р Герасимов деменцията ни удряла по-рядко по причина на киселото мляко и чистия въздух.

През 1997-а червените оставиха страната като разораната целина, а сега около 24% от народа се гласи пак тях да избира. И тия 24% се хранят основно с кисело мляко и чист въздух. Не деменция, ами направо терминален стадий. А ходи вярвай на лекарите!

Вчера ген. Борисов поиска показанията на детектора на лъжата да бъдат приемани за доказателство в съда. Проблемът е само, че сигурността му е около 90%, а може и по малко, та има опасност и невинни да влязат в панделата. Много важно. У нас няма невинни. Дето е казал Достоевски: “Всеки пред всеки за всичко е виновен”.

Иван Кръстев вика: “Властта у нас е като цигулка – взема се с лявата ръка и се свири с дясната.” Усъмних се нещо. Звъннах на Танчето Дончева, тя нали е лява цигуларка. Вика: “Тук истината е принесена в жертва на метафората. В живота има само един инструмент, на който може да се свири с една ръка, но той не е музикален.”

К’во имаше предвид, не можах да разбера.

К’во нещо, като няма кадри и едни хора се спрягат за всички постове. Например ген. Борисов. До сега само за просветен министър не са го спрягали. И за културата. Макар че няма логика да откаже. След Абрашев вече е достатъчно да не пращаш цветя на умрелите културни дейци и ще ти се зачете успешно.

2005

В “Сега” пишат, че Бойко нямало да прави партия, а се гласял за президент или поне силов вицепремиер. А от интервю на самия Бойко в Часовете става ясно, че и той не знае какъв ще става. При него не било въпрос на желание, а на дълг: “Ако премиерът ме извика и ми каже: не ми трябваш за такъв, а за еди-какъв си – не мога да се запъвам”.

Ама как ще се запъваш, бе! Ако премиерът прецени за президент – за президент!

Генералът вика: “Аз бих променил статуквото си само по желание на премиера.”

Г-н генерал, не бих си позволил да ви поправям, но като имам предвид, че може да се наложи Царя да ви предложи за просветен или културен министър, ще ви обърна внимание, че в случая е по-добре да използвате думата “статус”, статукво се ползва по-скоро за равновесие на сили… Вие нямате статукво. Вие имате статус. Друг е въпросът, че промяната на вашия статус може да доведе до промяна на статуквото. И обратно. Но това е друго.

Вчера в “Труд” бяха публикували цяла страница икономически анализ от Ментата. Та там, като бивш шеф на Бюджетната комисия, той си признава, че редовно са занижавали очакваните приходи, за да се получи излишък, който да си преразпределят, без да им се бъркат прошляците от опозицията.

Благодарим, но ни беше известно.

168 часа: “Данък наследство паднал заради Царя”. Колегите изчислили, че Царя икономисал къде 9 млн. лв. данъци.

Царя кяри, ама и обществото кяри. При капитализма е така – общественият интерес е сума от добре защитени лични интереси. В крайна сметка за нас мисли.

Едно време Стоян Михайлов учеше, че социологията е частна наука. Той имаше предвид, че е нефилософска и за да я отличи от историческия материализъм. Обаче Сънчо и Андрей явно са го разбрали буквално и сега може да се каже, че социологията е първата частна наука у нас.

Ама и на НДСВ много им се ще да са пак първа сила и да останат на власт. Напомнят ми на вица за оня, дето се оглеждал гол и си говорел: “Ех, ако имах два сантиметра повече щях да съм цар.” Жена му от леглото се обажда злобно: “А ако имаше два сантиметра по-малко щеше да си царица.”

Тъй че братя, ний, дето вечно сме отдолу, ний ще кажем колко процента му трябват на Царя, за да не стане царица. Опичайте си акъла от сега.

Но според мен народът ще си избере БСП. То си има и научно обяснение. Доналд Кауфман, един от най-видните щатски авторитети по възприемане на цветовете казва: “Очите ни се фокусират различно върху различните цветове. Когато се фокусираме върху червеното, ставаме далекогледи за синьото, а когато се фокусираме върху синьото, ставаме късогледи за червеното.”

To be continued…

ИЗ ДЕЛНИЦИТЕ НА ЕДИН ЛУД (ОБЗОР, ВТОРА ЧАСТ)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top