Понеделник, 10 октомври

На откриването на кампанията на ГЕРБ Борисов изясни какво е имал предвид със заплахата да оттегли кабинета: „Трябва да сме първи на първия тур, иначе оставка.”

Така вече е съвсем ясно. Или избирате Тетка, или чао! Това се нарича „Изборът на Хобсън”. Казвал съм го, но ще повторя, щото е важно да се научим да различаваме свободния избор от псевдосвободния. Томас Хобсън имал конюшна и давал под наем коне за езда. За да предпази най-добрите коне от преумора, той предоставял на клиентите следния избор: или коня, който е най-близо до вратата, или нищо.

Ако Тетка спечели изборите и стане президент трябва честно и почтено да си признаем, че сме идиоти. Или поне, че сред народа ни има къде 1 млн. идиоти, на които сме оставили да решават най-важните ни въпроси. Което е същото.

Без мене, братя! Както казва героят от „Портокал с механизъм”, „поцелуйте ме по двете полушария”!

Молдовският фотограф Денис Бучел, който работи в българския в. „Строител” заснел Тетка Цачева и качил снимката във Фейсбук. “Влязохме, вика, в кабинета й за интервю. Стоеше зад бюрото си. Стана, за да седне отпред – демонстративно, в тази поза. И аз… снимах.” На негово място и аз бих снимал. Не би ми било приятно, но нали сме професионалисти. Да не мислите, че на гинеколозите винаги им е приятно? Обаче по някакви причини, за които хич не мога да се досетя, авторът набързо свали въпросната снимка от стената си.

%e2%84%96-1Понеже всички сме съгласни, че нацията тотално изпростява. А то какво е изпростяването? Това е загуба на критерии. Защото има писани и неписани изисквания как да се облича и как да се държи един премиер, един дипломат, един председател на НС. И там никъде, отговорно твърдя, не пише, че може да заголва бутовете чак до чертата на характера!

Казвал съм ви за един чичо Шарл, който се отнасял към всяка жена като към дама, докато тя не пожелае нещо друго. В тази поза Тетка не само желае, тя крещи да не бъде разглеждана като дама. Както и онова дипломатическо чудо, за което стана дума миналия път. Между другото, обади ми се един приятел от Външно. Вика: „Имай предвид, че Мая е една от свестните тук…” Представяте ли си другите?!

По телевизора Анка Цолова пита Тетка в чия кратуна се роди туй „майка на нацията”. Вика: „Това са думи на лидера на ГЕРБ и министър-председателя. Разбира се, казани в един много емоционален момент…”

Много обича да „емоционализира” нещата Тетка. („Много сте се емоционализирал, г-н Миков!”) Миналата седмица обясняваше: „С адмирал Пламен Манушев се познаваме от 2009 г. Тогава той бе командващ на флота, а аз на НС. (Командващ?!) Още от тогава имаме изключително емоционални мигове във връзка с представянето на книгата за “Каймакчалан”.

От художествената литература знам, че ако в първата глава на книгата между героите се появят вертикални емоционални мигове, те до третата глава на романа се хоризонтират. В смисъл, че пушката неизменно гръмва. Дали и в случая е гръмнала, не мога да кажа.

Анка я пита не се ли обижда на многобройните нелицеприятни интерпретации на националното й майчинство. Не се обиждала: „Когато се тръгва в такава кампания, всичко трябва да е прозрачно… Всеки човек, аз съм един съвсем обикновен човек с всичките ми плюсове и минуси, каквито има всеки човек.”

Ами нали и аз това казвам?! Тя е един съвсем обикновен човек! А президентът не трябва да е чак толкова обикновен.

Вторник, 11 октомври

Нова тв разкри поредната далавера в Земеделието. Обявили обществена поръчка за доставка на “Розбенгал тест”, чрез който се засича бруцелозата. Тоя тест според ветеринари струвал 57 ст., а според обществената поръчка на МЗ , обявена от министерството струва 6 лв. Чистата печалба за заинтересованите лица е 5 лв. 33 ст. Които трябва да умножим вероятно по десетки, дори стотици хиляди, защото става дума за задължително изследване на животните. След предаването СГП се самосезирала и е започнала проверка за престъпление по служба на зам.-министъра Цветан Димитров.

Пък Фрогнюз пише, че мъжът на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова прибрал 318 бона от екоминистерството, ръководено от близката й приятелка Ивелина Василева. Фирмата на Красимир Атанасов „Декра строй“ ЕООД „спечелила” поръчка за ремонт на детска градина в Горна Оряховица. Та покрай този повод колегите изреждат и другите успехи на фирмата на Атанасов – 1 млн. във Враца, 1.2 млн. в Тутракан…

Уволненият областен управител на София Веселин Пенев

взел под наем джип Toyota Highlander, въпреки че службата му имала пет коли, сред които и луксозно БМВ. И плащал по 3 335 лв. на месец наем за осемгодишна кола. Този „дамоклиев възел”, както казва писателят Димитър Недков, може да се разреже с едно много просто обяснение. Джипът е собственост на брата на Пенев Валентин.

Където ръчнеш, все кражби и далавери! Няма ли край?!

В едно интервю преди време питаха руския поет, певец и музикант Александр Розенбаум как ще изглежда Русия в бъдеще. И той рече: „Ещё то ли Карамзин, то ли Салтыков-Щедрин сказал: “Что будет через двести лет? Будут пить и воровать!”

Ще пият и ще крадат! Слава Богу, ние поне не пием чак така…

Цецка и Цецко, за краткост Цецките, обикалят страната като цветарки. Вчера били в Долна баня, управлявана от Владо, тяхно момче. Цецерон рекъл: „Може би в Долна баня съм идвал над 20 пъти за последните години. И си спомням много добре как извървяхме този път с учредяването на ПП ГЕРБ… ние трябваше да противодействаме не на политическите си опоненти, а на популизма, който слагаха като говорене нашите политически опоненти…”

„Слагаха като говорене”?! Някои работи верно се слагат. И мани, че се слагат, ами не се изваждат навреме…

Като го гледате Цецерон, нямате ли усещане за часовник? В смисъл, че всеки момент ще се покаже кукувичката. Добре, де, може аз да съм извратен…

Но си струва да помислите, все пак. Вика за Тетка: „Тя знае, че нейната роля е да бъде първа сред равни. И тя го прави по възможно най-добрия начин. Тя е първата жена президент на България и в тази кампания тя е първа срещу всички равни, които са в тази кампания.”

%e2%84%96-2Къде го намери Бойко това съкровище. Всъщност, той не го намери, той си го създаде. От нищото, дето се вика. Но така се прави. Както обичал да казва Стив Джобс, „Ако искаш сериозно да се занимаващ със софтуер, трябва сам да си правиш хардуера.”

Между другото, видяхте ли плаката на Тетка. Аз не съм, но един ми разправяше, че госпожата била с оня цвят на косата, който си правят блондинките фундаменталистки, облечена е в нещо средно между народна шевица и черга, и от долу пишело: Гласувайте за Цецка Цачева, вашата майка!

Пък един друг ми разправя, че в герберските среди се говорело, че било възможно Бойко да оттегли кандидатурата на Цецка и да издигне друга, по-печеливша. Викам му, че това е невъзможно, няма време. Нищо подобно, вика, ако съдим по случая с Кристалина, може да издигне новата кандидатура до три дена преди изборите. Не го вярвам.

По време на втория дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп в студиото, неясно как, била допусната муха. И тази муха кацнала на веждата на Хилари, но тя не я изгонила, за да не направи неприятно впечатление на природозащитниците. В социалните мрежи направиха от тая муха слон. Завърза се остър спор къде предпочита да каца мухата, но аз няма да ви занимавам с него, щото кой не знае, че мухата каца върху сладките неща.

В един от официалните Twitter профили на WikiLeaks излезе информация от източник от държавния секретариат на САЩ, че в една от срещите си с членове на департамента през ноември, Клинтън гневно заявила за Джулиан Асандж: „Не можем ли просто да ликвидираме този човек с дрон?“ Подчинените й се захилили. Но бързо престанали, като разбрали, че тя съвсем не се шегува. Доста лицемерно. Пред хората се правим, че не можем една муха да убием, а иначе…

И от тогава в някои среди тя става известна като Килъри.

Сряда, 12 октомври

На среща с представители на НД “Русофили“, кандидатът на Гоце Ивайло Калфин рекъл: „Да си русофил значи да си българофил. Русофилството е вкоренено у нас от история, култура, славянски корени. Русофилството не значи, че нямаме национални интереси.”

Не, не значи. Значи само да ги загъзваш. Пак си ги имаме, но не са на първа линия. Но иначе е прав Калфин. Русофил и българофил скоро ще станат едно и също, както беше в епохата Брежнев-Живков. Тогава викахме: КПСС, БКП… КПСС, БКП…

Доклад, изготвен от американския Център за стратегически и международни изследвания и българския ЦИД твърди, че икономическото присъствие на Русия в България е толкова силно, че “граничи с похищение на държавата”. Демек, скоро може пак да викаме КПСС… “В някои страни руското влияние е толкова всепроникващо и ендемично, че е пречка за националната сигурност, както и за западната ориентация на страната и евроатлантическата стабилност”, твърдят изследователите. Един от показателите за измерване на руското влияние е т.нар. “руски отпечатък” в икономиката – обем на корпоративното присъствие, дял на преките инвестиции, двустранен търговски баланс, частна собственост и др. Ако той надхвърли 12% от БВП, то влиянието преминава в трудна за контролиране намеса в политиката. В България за последните 15 г. нивото на руския отпечатък в икономиката не е падал под 16.9%, най-често се движи в рамките на  22-24%, а пикът му е през 2012 г. – 27.5%, става ясно от анализа. Това е и най-високият показател в сравнение с останалите изследвани държави (Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия). Най-силно е руското влияние в енергийния сектор, следван от финансите, телекомуникациите, имотите и медиите.

Та не изключвам пак да викаме КПСС… Но по нататък. Ще има първо един преходен период. Наскоро в анализ на агенция Stratfor се казваше: „България се опитва да жонглира между Русия и НАТО, поради което следва да се очаква засилване на политическия натиск и от двете посоки.”

Ето от това ме беше най страх. Даже, ако си спомняте, призовах и братушки, и брадърушки да се изчакват, да се редуват, щото ние имаме едно дупе само и няма как…

Между другото оня шегаджия Пьотр Толстой, дето се майтапеше, че са ни купили Черноморието и скоро ще купят и останалата България, съвсем не бил шушляк като наш Бареков, както ни го описваха. Избрали са го за зам.-председател на Думата.

Починал е кралят на Тайланд Пхумипхон Адунядет. На 88 години, след 70 години на престола. Представяте ли си?! 70 г., два пъти Тато! „Той, пише „Труд”, е най-дълго останалият на власт монарх в историята на света.” Което не е така. Кралят Слънце, Луи екс-ви-ай, е управлявал от 1643 до смъртта си през 1715 г., тоест 72 г. и на него принадлежи рекордът.

Като споменах „Труд”. Пишат: „Цецка Цачева в Ловеч: Правилните решения са взимат с отговорност и в диалог с българските граждани.”

Колеги, внимавайте, бе! Около Цецка Цачева се създаде такава простофилска атмосфера, че никой няма да се усъмни, че го е рекла баш така – „са взимат”. И журналистическото невежество ще се запише на нейната сметка. Поне в случая се отнесете отговорно!

Което означава също и да не се престаравате. Защото дописки като „Големите дупета са на мода” си е чисто преиграване. Не можете никого да убедите, че „пищните форми са по-магнетични и желани от мъжете”. На голям майстор голям тезгях са само фолклорни легенди.

Гледам, че някои във ФБ вече наричат Цачева Аецка. Това като израз на мощ ли да го приемем?

Казвам го, щото много простотии стават от престараване. От централата на ГЕРБ разпространиха дипломата на Тетка, за да се убедим, че има висше. Но ние никога не сме се съмнявали, че има. Въпросите бяха главно около това как е придобито. По-точно как е влязла Тетка в СУ. Но след като й видяхме диплома, почнахме и в това да се съмняваме. Някои реквизити не отговарят на стандартите. Вкъщи има четири дипломи за висше от СУ и четирите са с печатен номер, а на Тетка номерът е написан с туш. Освен това в обясненията на гербаджиите елегантно е подминат Рабфак. Тези от вас, които са по-млади и не знаят как партията подготвяше верните си кадри, могат да погледнат в бележката под черта обяснението, което дава д-р Ива Пушкарова в „Привилегиите в тоталитарната държава”.*

Четвъртък, 13 октомври

Хубаво нещо са изборите. Маса неща се задвижват. Вдигнаха се заплатите на учителите, след това и на докторите и сестрите. Ако има всяка година избори за не повече от 10 г. всички българи ще вземат средноевропейски заплати. И много други работи ще се променят. След година и половина проучване, КЗК стигна до извода, че шест от големите вериги бензиностанции са направили картел и са договаряли цените – Лукойл, „Еко България“, Шел, ОМВ, „Нис Петрол” ЕООД и „Петрол” АД. Ако не бяха изборите тая проверка не би могла да приключи толкова бързо. Който е следил дейността на КЗК през годините знае, че антимонополистите имат рядкото качество да доказват очевидни неща след дългогодишни проверки. А често и не успяват да ги докажат.

В предизборния си клип Таня Дончева ни убеждава, че било възможно да се прекарат през Дунав вълкът, агнето и сеното, без да стане сакатлък – нито вълкът да изяде агнето, нито агнето да изяде сеното. Според нас задачата има две възможни решения – старомодно и модерно. При старомодното решение вземаш първо агнето и го пренасяш на другия бряг. Вълк сено не яде. Връщаш се и вземаш вълка, пренасяш го на другия бряг, вземаш оттам агнето и го връщаш. После вземаш сеното и го пренасяш и накрая се връщаш за агнето. Така всичко е под контрол през цялото време. Модерното решение избягва цялото това иди ми – доди ми. Овчарят изяжда агнето, дава на вълка кокалите, след което поляга на сеното. И всички са доволни. А които не са доволни, не са в състояние да се оплачат.

Знам го, защото през последните 26 години все така става.

А сега да си доставим малко плебейска радост. Появила се масова мода, да се крадат фаровете на Порше Кайен, белегът за просперитет на много заможни българи. То не е точно мода, щото се крали с утилитарна цел. Гепили ги селскостопанските производители. По-точно производителите на коноп. Отнякъде разбрали, че специфичните фарове на Кайена помагали на растенията да покълват и растат много по-бързо, а се увеличавал и добивът. Щото конопът изисквал денонощна силна светлина. Другото предимство на тия фарове било в ниската им консумация на енергия.  И по тази причина се оформил специфичен сегмент на селскостопанския пазар. Комплект фарове се харчели между 700 и 3000 лв.

Да се краде от богатите ми се вижда малко по-спортсменско, отколкото да вземеш на некой сиромах чистачките.

%e2%84%96-3http://nova.bg: „Защо се санира оградата на пловдивския затвор?”

Не разбрах защо. Трябва да има някаква причина. Може би да не духа или нещо друго. Много причини може да има. В края на краищата и идиотизмът може да е една съвсем основателна причина

Петък, 14 октомври

Умрях от срам, като прочетох какво е станало. И при това аз само си мислех да гласувам за РБ. Ако пък бях и гласувал за тях, сигурно щях да се гръмна.

Борисов свика извънредно заседанието на МС от 15.30 ч днес. Премиерът побеснял, като му донесли как министрите се подбъзикват с него из парламента. Любимецът му „Пепи” го наричал „пиле шарено”. Лукарски се хвалел, че не му пука от премиера. Щото, както се говори, той бил назначение на Пеефски. Кунева пък упреквала премиера, че вдигнал учителските заплати предизборно. И Борисов ги почнал: „Страх ли те е, Лукарски?”, “Пиле шарено ли съм, Москов?”, “Кунева, искаш ли да спра парите на лекарите и на учителите при положение, че ги давам предизборно?”

„Не може, рекъл им още, в МС да слушате и да се съгласявате с всичко, а в парламента да го играете опозиция.”

Не, че не може, г-н премиер. Не бива. Подло е. Така постъпват само шушумигите!

И като им казал тези работи, те се осъзнали и се извинили. Военният Ненчев рекъл: “Прав сте господин премиер. Абсолютно безотговорни сме за бежанците, ние, всички политици, пред лицето на голямата вълна. Аз знам усилията ви за бежанците.”

Кунева: „Имаме вашата подкрепа и благодарение на нея постигаме резултати. Трябва да намерим начин да продължим.” Москов обяснил, че по време на предизборна кампания нещата се изострят, обаче кандидатите на РБ били умерени и не стигали до обиди.

Като видял тази изключителна готовност за самокритичност, премиерът се размекнал, дори се поизвинил малко, ако евентуално е бил груб. Но, рекъл, случва се и в най-добрите семейства.

Един-два пъти и то при изключителни обстоятелства и с триста извинения съм използвал израза „Гънат се като глист на синапова клонка.” Ето един случай, когато мога да го използвам без да е нужно да се извинявам.

Ако допусках, че макар и малко, но управлението на Борисов допринася за доброто на народа и страната, щях да оправдая реформаторите, че седят в кабинета да ги унижават. Но аз знам, а и те знаят, че тая власт е вредна за настоящето и бъдещето на нацията. И тогава остава само едно обяснение защо стоят. Едно традиционно българско обяснение.

Пропуснах да кажа, че Зеленогорски се направил на мъж. Като излезли от залата, де, да не си помислите… „Ако някой си мисли, че ние сме хора, които могат да бъдат подложени на другарски съд, вероятно много се лъже, особено в моя случай.”

“Страхливият заек е смешен, смелият заек е още по-смешен. Достойнство запазва само заекът, сготвен със сметана.“

Ама така ги сготви Борисов, че ви е бедна фантазията. Не виждам смисъл Трайчо да се мори повече.

Когато Вежди похвали Бойко, че е голям художник и показа една негова скица, на която имаше болт, две гайки, кръст с дупка и още някакви ченгелчета, от центъра по психично здраве във ВМА коментираха: “Ако приемем, че болтът е “аз”-ът на автора, то той не е никъде, не е вътре, дори е в процес на разминаване с бурмата, т.е. с целта. Скицата говори, че авторът й е човек, който няма особена фантазия…”

И така, както няма фантазия, накара реформаторите да лазят. А може пък да не е въпрос на фантазия. Може би просто ги е опознал…

…..

* Подготовителният курс в Рабфак е с продължителност между 6 и 12 месеца и включва три основни общообразователни предмета, сред които тези, по които се държи състезателният приемен изпит за съответната специалност и предмет по идеологически науки (Основи на комунизма, История на БКП и др. ). За завършен курс се приема общ успех по трите изпита не по-нисък от 4.5, който е много по-нисък от бала на приемните изпити за останалите студенти (за елитните специалности над 5.5 среден успех от дипломата и приемните изпити). Сред основните характеристи на обучението в Рабфак е липсата на реален контрол върху знанията.

Следването в Рабфак за студентите, които работят, се зачита за трудов стаж. През това време на тях им се изплаща държавна стипендия, равна на трудовото им възнаграждение, или по-висока, но при неуспешно завършване на курса тя подлежи на възстановяване в приход на държавния бюджет. В същото време неуспешно завършващите Рабфак са изключения.

Консервативните изчисления показват, че поне 10% от местата в университетите се заемат от възпитаници на Рабфак, като най-масово е присъствието им в специалностите журналистика, право и икономика, които подготвят кадри за заемане на властови позиции.” Д-р Ива Пушкарова, „Привилегиите в тоталитарната държава”.

 

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (10-14 октомври)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top