Статии

Из делниците на един луд (11-15 януари)

Понеделник, 11 януари

Христо Иванов вика: „Някои мислят, че сме толкова тъпи да направим коалиция с абсолютно токсичния ГЕРБ.“

Не, бе, г-н Иванов, не е така. Просто не всички от нас са толкова късопаметни, а пък някои си водим и дневник, та помним клетвите на Реформаторския блок. Помним как г-жа Кунева викаше за Борисов: „Това е комикс, това не е политика.” Помним какво казахте Вие на 4 септември 2013 г.: „Ако говорим за “операция чисти ръце”, това не може да не включва и изрично искане Борисов и Цветанов да напуснат политиката… Или сме срещу цялата мафия, или нищо не правим! След появяването днес на площада на тези две мутри…“ и т.н.

А после направихте правителство с мутрите. Да, знам, знам, в името на хората, в името на промяната. Но все пак.

Има една българска приказка, че дяволчето се такова само веднъж. Та ние се притесняваме вие да не би да сте решили да го таковате два пъти. Страх лозе пази!

Миналият път писах защо е много възможно Борисов и ГЕРБ отново да ни управляват. Сега ще добавя още една причина. Борисов ходи при многото, при масата, там където другите не ходят и там където медиите не стигат. Христо Иванов ми говори на мен. Ама аз много от тия работи съм ги писал и преди Христо и ми са ясни. На него сега му си изяснило, че ГЕРБ са токсични! А на мен това ми беше ясно още през 2013 г. И на всички, дето скачаме по жълтите павета ни беше ясно. Обаче на Байчо не са и никога няма да му се изяснят. Байчо се радва, че премиерът го е уважил, отишъл му е на крака. Борисов ще го каже в събота в Дъбница: „Нашите опоненти са силни само на “жълтите павета”. Ако дойдат тук, никой няма да ги познае, защото нищо не са направили за хората.“

А той е сторил голям себап! Да пази Господ… И Аллах да пази!

За хората.

Като сме почнали Христо Иванов, да го довършим. Миналата седмица зададе една картечна серия риторични въпроси на Борисов. „Защо Борисов се срамува да открие “Руски поток”? Ние сме се задължили с 3 млрд. лв., а Борисов не може да застане пред вас и да обясни каква е икономическата изгода на България. ️Борисов го е срам!“

И с основание го е срам. Илиан Василев посочва конкретно от какво:

Цената на природния газ за Сърбия на Газпром е 12,97 Евро/МВтч. Да припомним  че в цената за Сърбия влизат и разход по пренос през България?! Цената у нас в момента е 13,5 Евро/МВтч …

Сърбия не е дала нито цент за строителството на газопровод, ние дадохме 3 млрд. лв.…

Ако беше нормален човек, щеше да е потънал в земята от срам. А той обикаля родината и се хвали като циганче с бял задник!

Пуста политика… Като съм се фиксирал в нея и хептен зарязах културата, модата, живота в пълнотата му. Сега ще ви кажа нещо интересно. Из мрежата обикаля една снимка, наречена „Голият задник на „Единна Русия“ Това, за който не помни, е партията на Путята. На снимката е Милана Скоробогатова, детски омбудсман на Башкирия и координатор партийния проект на Единна Русия „Стабилно семейство“.

Нищо ново. Това сме го виждали у нас още през 2011 г. Тогава сървайвърката Меги Дерм се появи в такъв каяфет. Завистливи медии написаха: „Меги Дерм показа стария си задник.“ (BLife.bg) Стига, бе! Ако 37-годишен задник е стар, то какво да кажем за 47-годишните? А за 57? Някои и на 67 още имат задник…

Милана и Меги. Кичът обединява.

В този контекст се сещам за едно социологическо изследване от преди години. Което показа, че 75 % от българките не харесват своя задник, а на 25% им е безразличен. От тези, които не харесват своя задник, 34% били готови на всичко, за да го променят, 11% вече се били примирили, а останалите били решени да се разведат с него при първа възможност.

Е, може и да съм ви го казвал, но хубавите вицове и хубавите жени може да се повтарят!

Руснаците казват на роклята на Милана „задно деколте“. У нас тоалетът си няма име. Но тази част от анатомията, която разкрива, има много имена. Обикновените българи я наричат черта на характера, социолози и политолози я наричат кливидж, заден, за разлика от цицокливиджа. Географите и пътешествениците са склонни да я определят като водораздел между двете хемисфери. Специалистите по рейки и други източни учения я определят като Муладхара или Първата чакра…

Но както и да я наречем, показването ѝ на повече от един човек едновременно не е проява на добър вкус.

Като казах пътешественици, та се сетих за моите приятели пенсиите. Ей, братя, от едно време нататък всички мъже заприличват на пътешествениците, ще им се само да разгледат забележителностите. Не ли! Да, да! Тия работи се израстват. Половете са до време, нема какво да се чудим на Нанси Пелоси.

И докато още сме близо до Русия, да споменем и друга уникална новина от тази страна на чудесата.

Руският “Национален комитет+60” се е обърнал към патриарх Кирил с настояването “да бъдат положени всички усилия за сакрализацията” на Путин. Членовете на комитета смятали, че “антихристът Навални“ ще се върне в Русия, за да всява смут и държавният глава се нуждае от “специална духовна защита”.

Членовете на комитета предлагат също тялото на Путин след смъртта му да бъде превърнато в “свети мощи”.

Обявяването за светец не е проблем, а разход, както казват евреите. В книгата си „Търговци в храма“ италианският журналист Джанлуиджи Нуци твърди, че лобисти плащали по 750 хил. евро подкуп за да бъде обявен някой за светец. Включването на кандидата в листата на блажените струвало 50 000 евро. Но за цял светец трябвали още 500 хил. Отделно трябвало да се плати на «очевидците» на чудесата на новия светец.

Мислите ли, че в православните църкви е различно? Да, да! Дворците, яхтите, колите на патриарх Кирил са от златната рибка! Архонтските титли на Сульо и Пульо са подарък от добро сърце! А помните ли как нашите попове окрадоха парите на Троеручицата? При нас може да е малко по-скъпо само. И не бих се учудил, ако срещу някой лев БПЦ да обяви Борисов поне за блажен, ако не и за светец като умре. Но да не го мислим отсега. Дето викала онази снаха на свекърва си, мамо, ти умри, па другото лесно. Но пък, дето рекла друга една грижовна снаха, не трябва да се помайва много, защото хората вече заеха хубавите места.

Вторник, 12 януари

По наскоро ремонтирана улица в с. Мадан, община Бойчиновци, дълга около 300 м, са поставени 14 знака за път с предимство. На всеки 20 метра знак. Кметът на Мадан Ангел Ангелов вика: „Няма опасност да стане катастрофа заради знаците.” Прав е! Без един може да стане катастрофа, но при 14 работата е бетон арме.

Изключителна гледка, колегата Иво Балев дори я е възпял в рима:

Дори да си разсеян във копнежи,

дори да си безпаметно пиян –

не е възможно да не забележиш

четиринайсет знака във Мадан.

Ало, пенсиите! Въпросният път води към гробищата, което означава, че ГЕРБ осигурява абсолютно предимство в тази дестинация! То и бавенето на ваксините вероятно е свързано с това. Не се мотайте, ей, възползвайте се, че утре ще се смени властта и ще турят някой червен стоп. И ще викате що не умрях през 2021 г. Недейте да си въобразявате, че 2022 ще е по-добра.

Сряда, 13 януари

Евродепутатът от ДБ Радан Кънев вика, че ваксинирането е най-важният въпрос в момента и за здравето на хората, и за икономиката на страната. И е прав!

“Към момента, вика, за България има планирани 1,5 милиона дози, които ще стигнат за ваксинацията на 10%… ”

Защото по някакви свои съображения през есента правителството пропуснало да сключи договор с “Пфайзер/Бионтех”. И затова България не е имала участие в разпределянето на техните ваксини.

Румяна Червенкова: „При въпроса “защо” нишката ще ни заведе до слагането на всички яйца (4.5 млн. дози) в кошницата на неодобрената все още ваксина на АстраЗенека, а при следващия въпрос “защо” ще ни отведе до клиентелата на ГЕРБ.”

Изпълнителен директор на АстраЗенека България е Зоя Паунова, майка на евродепутатката Ева Паунова, по мъж Майдел.

Не съм специалист, не ги разбирам ваксините. Но онзи ден прочетох, че Австралийското дружество на имунолозите призовало правителството на Австралия да прекрати програмата за имунизация с ваксината на „АстраЗенека”, тъй като не била достатъчно ефективна. Според проф. Мишел Ананда-Раджа от университета „Монаш”, ефективността ѝ била само 62,1%, което е далеч по-малко от аналогичните продукти на „Пфайзер” и „Модерна”.

„Нека сега няко ми каже…“, че не ни управляват престъпници! Всеки ден умират десетки, а в някои дни и стотици българи! Масовата ваксинация ще ограничи тази смъртност. Обаче правителството не бърза. Правителството кара агале-агале. (Което е нещо като испанското маняна и като турското яваш-яваш, само че без елемента на припряност…) Защото какво тук значи някой и друг умрял българин пред огромните печалби за фирмата на госпожа основателката на ГЕРБ? Огромни печалби от едната страна означава огромни рушвети от другата! Нали така?

Господа, англичаните казват, че цял слон се яде на малки хапки! А вий сте зинали като гладна боа да го гълтате цял! Рано или късно ще се задавите!

Пък софийският общински съветник Иво Божков написа във ФБ: “Управлява ни мародерска престъпна група. В България PCR тест струва над 100 лева, а във Франция – 0 лева, включително за чужденци! Да ви припомня какво означава мародерство – възползване от човешко бедствие с цел забогатяване.

Дето викаше оня сиганин, искаше ми се да му възразя, но нямах желание…

Борисов се жалва: „Една колежка в парламента днеска е говорила за пътя до Рилския манастир. А този път не сме го правили ние. Той е правен от комунистите.“

Правен от комунистите и издържал колко години?! А правените от строителната мафия на Борисов пътища и улици не издържат и по една година. Мамка им комунистическа, а?!

Извинете, ако ви прозвучах в червено, но в малоумието си Борисов така изкара нещата, че построените от комунистите пътища издържат 50 г.

„Бойко, Бойко, главо проста!“ И ти си правен от комунистите! И буквално, и преносно. И може би това те обяснява достатъчно добре! То, всъщност, и нас обяснява. Както повтаря д-р Филипов вече 20 години, ще се оправим когато умре и последният свидетел на Априлския пленум! Казано с езика на Борисов, да изчезнат правените от комунистите хора!

Борисов: „Не виждам защо от природно бедствие се правят грандиозни заключения.

Фандъкова: “Течове в метрото са възможни само когато вали!”

Една такава табела трябва да сложим и на КПП-тата по границата. Да знаят гостите и да идват само когато е хубаво времето.

Дъждът, дъждът е виновен. Това си го знаем още от 80-те години на миналия век, когато социализмът яко забуксува. И тогава за всичко бяха виновни сушата и кишата. Големият ни поет Константин Павлов добави и Гришата – Гриша Филипов, министър-председател от 1981 до 1986 г. Все пак трябва да има и човешки фактор. Дъждът не може нищо да направи без помощта на Борисов, Фандъкова и т.н.:

Ебем ти Богу.

Ебем ти Сушу.

Ебем ти Кишу.

Ебем ти Гришу.

Истината е, че заради Гришата, а не заради  кишата и сушата, сме все под крушата. Кривата!

Четвъртък, 14 януари

Тази година 1-ви април ще е на 4-ти април! Така рече президентът. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че за тях тази дата е „напълно приемлива”. Минути по-късно даде заден: “Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменският Великден. Това са две немалобройни групи в България, които ще трябва да гласуват на празник“, търсеше под вола телето Биков. Иван Ченчев от БСП отговори на място: “Правили сме избори и на Байрам и на 24 май и не е имало проблем.” И е вярно! Справка – изборите през 2014 г.

И  все пак се питам беше ли нужно?! Толкова ли беше невъзможно изборите да са на 11 април! Радев не е длъжен да съобрази всичко. Но край него маса лемури ядат хляб, за да дават акъл! Ма то като немаш какво да дадеш…

Готвят промени в Закона за домашното насилие. Заради наложеният ни домашен арест по причина на пандемията с 50% са се увеличили случаите на насилие и убийствата на жени.

Еми нормално е! Ако затвориш за дълго един мъж и една жена в една малка стая, нещата задължително приключват с убийство. Не е лесно цял ден да гледаш едно и също нещо, често в доста неглижиран вид.

Имаше един случай с един шеф на милицията в Пазарджик. Беше си закачил портрета на Левски точно срещу бюрото, та да гледа в него и да намира упование. На третата година го застреля. Портрета.

Обаче насилието не е само върху жени. А мъже не се ли бият? Бият се и още как, ама понеже при мъжете има скрит вот по престижни причини и цифрите изглеждат незначителни.

Тези, които ни четат редовно, знаят, че ние още от преди повече от 15 години пледираме за адекватна защита на правата на мъжете и борба с домашното насилие върху тях.

Защото домашното насилие не е само бой. Даже боят е най-малкото. Чл. 2 от Закона за защита от домашно насилие определя: „Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права…”

И хайде сега, уважаеми братя, си турете ръката на сърцето и признайте чистосърдечно! Имате ли пълна свобода на словото дома? Имате друг път! Управлявате ли вие редовно дистанционното? Имате ли свободата да имате 2 лева ваши си в джоба, свободата да пиете 3 ракии, без да пишете цяла нощ обяснения? Спите ли необезпокоявани, без да ви въртят като пенсионер два лева, уж, че хъркате? Отговорете си на тези въпроси и без съмнение ще осъзнаете, че сте подложени на системно домашно насилие.  А икономическото насилие?! Бачкаш като вол, тя да прибира заплатата! И върхът на законодателното нахалство е, че законът защитава и тъщата (чл. 2 ал. 7). Откъде накъде, бе! Нали е закон за «домашното насилие»? Тя какво прави в дома ти?!

Та това имах да кажа. Да се обърне внимание на насилието над силния пол също.

Силен ли казах? Съмнително. Някой беше споменал, че силният пол става слаб пол когато слабият пол се съблече гол. Но това са по-софистицираните аспекти на насилието, които законодателят няма как да претвори в закон. Засега са територия на поетите:

Знам, ще предизвикат суматохи

мислите ми, тъпи и просташки,

но минаха се векове, епохи,

а жените и до днес ловуват с прашки!

(Митко Динев)

Малий, къв студ хвана… Братя, това време не е за мъже. Излязох да хвърля боклука и се върнах с остра кремастерична ретракция, ако ме разбирате. Навсякъде ги търсих и няма и няма…

Петък, 15 януари

Княз Мишкин: „Мене и за идиот ме смятат, кой знае защо.“

Защо го цитирам ли? А, ей така, без причина…

Валери Симеонов, тесен патриот, ако мога така да го нарека, рекъл днес: „Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление, да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение“.

О, има друго решение, има! Да вземеш едно барабанче и да поведеш групата на политиците, дето са се запътили за на майната си!

В ситуация на локаут по цяла Европа? Трябва да нямаш връзка с главния мозък, за да предлагаш такива работи! Ще дойдат тука – карантина, ще се върнат там – карантина! Да не говорим за парите. Едно семейство ще трябва да инвестира 1000-2000 евро в представителното управление.

Задгранични братя и сестри, разбирам, че виждате Родина-мащеха в лицето на тоя…. Ако не се опитвах да се преборя с изгледисткия си уклон, щях да кажа, че е цър като циганин, кривокрак като прабългарин и хлевоуст като грък.

Та исках да кажа, че ви призовавам да гласувате там където сте, масово да гласувате, за да изметем тези самозабравили се простаци веднъж и завинаги.

Като казвам кривокракия си давам сметка, че не можем всички да приличаме на Ален Делон, но тоя има и много злобна и черна душа. Нали помните как на границата напираше да носи багажа на една възрастна туркиня? Но защо ли изобщо ви занимавам с човек, който може да каже на сина си: “Ти си най-голямата ми грешка, трябваше да успееш да се самоубиеш. Лайно.”

Патриот? Може ли да обича родината си човек, който ненавижда детето си?

Всеки, който се плези на публично място, се плези на културата. Не ли?

Гласуването по пощата, убеждава ни Валерката,  не е просто. Там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати документи и идентификационен номер, с който ти да гласуваш и да е ясно, че не е подменен твоят вот. За да се направи това, държавата трябва да знае адреса ти…”

А дали няма някакъв начин да свършим цялата работа по интернет?? Да се спретне едно сайтче и всеки българин по света да бръкне с  ЕГН, с ПИК и да си вземе късметлийското номерче?

Сложно е, да, на много простите всичко им е много сложно.

А, бе, за кого казваха, че е тъп като Шуменското плато?

Изпростяваме, братя, изпроставяме, инволюираме. Но няма да се плашите, няма да е чак толкова бързо, колкото изглежда. Още през 2010 г., когато ми стана ясно накъде отиваме, написах: „Много мислих за акултурацията на нацията, за деградирането й. Стигнах до извода, че не бива да се плашим. За да се стигне до днешния човек е имало милиони години еволюция. И инволюцията ще протече в продължение на много години. Дето викат шофьорите, на която скорост качваш баира, на нея и слизаш… Може би първо ще инволюираме към вегетарианство – плодове, корени, бобулечки… После ще се понаведем още малко, после на дърветата… Тогава ще откажем и алкохола. Щото на земята е едно, но да паднеш от дървото… Не съм в способности да разпиша обратния инволюцинен процес в детайли, но няма да стане бързо. В смисъл, няма да е през нашия мандат.

А междувременно можете да се утешавате със сентенции, като тази на Волтер: Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези, които нямат разум.

Ебати живота…

To be continued next Sunday

 

…………………………………………..

Из делниците на един луд (11-15 януари)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top