Статии

Из делниците на един луд (12-16 декември)

Понеделник, 12 декември

„Сега“ демонстрира супер новинарски подход: „Над 35% от домакинствата нямат интернет у дома. Това показва проучване на НСИ, проведено през тази година.“

Пак добре, щото можеше да е проведено и лани, и полани…

„Около 36.5% от домакинствата все още нямат интернет до домовете си, като около 42.5% от тях казват, че нямат нужда от него, защото не го намират за интересен и полезен“, продължават да ме изумяват колегите със стремежа си да са пунктуални. Лично ние бихме се задоволил да кажем около 36%, но те държат да са максимално точни. Така и трябва. Ако резултатът е например 36.54323%, трябва да се каже около 36.5432%.

Както и да е. Една голяма част от тия, дето не са интернетизирани, сърфирали на работното си място и затова не намирали за нужно да имат интернет и у дома.

Ама как сърфират само… И не само тия, дето нямат интернет дома. Седнал сме пред Google analytics и ги наблюдаваме. И какво забелязваме. Сутрин до 8-8.30 в сайта пребивават отделни граждани, главно живеещи в САЩ. Към 9 вече към 50 човека четат едновременно. Към 9.30 са над 100. Което какво означава? Че ходите на работа да четете из интернет. И да ме хвърляте в смесени чувства. Щото като съвестен данъкоплатец не може да не ме боли, когато толкова хора крадат работно време, което и аз плащам. Но пък от друга страна се кефя, като си помисля какви усилия и изобретателност влагате, за да четете доктора без да ви забележат началниците.

Некои дори се хвалят с това. Пише ми една Калина от Трявна:

„Не си мисли, че те чета редовно в Редута, защото си интересен. Чета те, щото така отлагам досадната работа в офиса…“

Е, можеше да е малко по-любезна, но пък не можем да не оценим откровеността ѝ. И я оценихме. Пратихме ѝ книгата с два лева надценка. Така, де, заменяме чувство за хумор за повод за смях.

Колегата Даниел Смилов пише: „Разпускането на РБ и вливането му в ГЕРБ е най-доброто и най-рационалното решение за всички партии в център-дясното и техните избиратели…“ РБ и без това вече нямало, разпаднал се. А избирателите му се редуцирали до 2-3%.

Напълно сме съгласен с колегата. Но ни се ще все пак да разберем защо изобщо се събраха. Щото има известно противоречие, широко известно, между това, което казаха и това, което сториха. И ние сега се чудим как да им оформим епитафията.

И отново се сблъскваме с липсата на традиция за политическите погребения. Липсва церемония по съобщаване на политическата смърт, по опяването на съответния мъртвец и той, естествено вампирясва. Четирима представители на ПГ на РБ (без Куневите) се явили при президента и получили проучвателен мандат за съставяне на правителство. С което се сложи край на 19 години суша. 19 години, през които девственицата, извинете, десницата не е получавала мандат. Те и сега го получават само номинално.

След като пак Борисов ще премиер, министрите на ГЕРБ си останат всичките…

%e2%84%96-1Четиримата мандатовзематели

Журналистите питали Борисов, който бил на поредно извънредно посещение в с. Хитрино, дали би направил кабинет с РБ, и дали би станал премиер за трети път. “Нищо друго не ме интересува в момента от това (ситуацията в селото, бел.ред.) Ще се срещаме, ще говориме”…

Това не е популизъм. Това е държавничество в най-висшата му форма! Да зарежеш цялата държава, за да спасяваш едно село само. Чак такива държавници досега не сме имали. Което обяснява до известна степен защо все пак още ни има…

Първан Симеонов пише в „Сега“: „Новият проект на Христо Иванов прилича на любопитен опит за политическо размножаване с един родител.“

Може и да грешим, но ни се струва, че младият социолог намеква за онова действие, за извършването на което навремето поповете са плашили младежите, че ще им порастат косми по дланите.

С един родител… Много ретроградно, като се има предвид, че хората по света вече правят опити с трима родители. И не само правят, ами и успяват.

Във Великобритания узакониха митохондриалното донорство, генетична технология за зачеване на „бебе от трима родители “. Първото, заченато по тази технология бебе, се появи в Мексико в края на септември. При тази технология от яйцеклетката на майката се отстранява увредената ДНК и останалият здрав генетичен материал се прехвърля в яйцеклетката на „третия родител “, която след това се опложда. Накрая детето наследява ДНК от двамата си родители и от донорската яйцеклетка.

Представете си, ако преди зачеването на РБ бяха отстранени гените на глупостта от Лукарски, на властолюбието и користта на Кунева, некои повредени гени на Радан… Какво щеше да стане? Ами нищо. С толкова малко гени нищо не може да се направи…

Генерал Румен Радев каза, че трябва възможно най-скоро да се проведат предсрочните парламентарни избори в съответствие с волята на хората, изразена на референдума. Каза също, че той работел по съставянето на собствено служебно правителство и имал идея за премиер, но не каза кой.

Чух, че и Георги Гергов имал идея – кумеца си ген. Бонев. Червеният олигарх е кум на някога синия генерал. Според нас това са слухове, които пуска самият Гергов, за да провери дали може да стане. Май няма да може. Корнелия няма да позволи. Освен ако не са си били близки с Бонев навремето, когато и тя беше в СДС.

Вторник, 13 декември

Не възнамеряваме да се намесваме в спора българин ли е циганинът от Германия. Забелязал сме, че почнем ли да говорим по тая тема и хората престават да ни възприемат като толерантен човек. Малко нещо да споменем и веднага някой се присеща: „Тоя е дето написа за „Манталитета на мангалитета“.

Абе, братя, нали индийците щяха да прибират 20 милиона свои сънародници, пръснати по света? Какво се мотат? Да им отделят в некой щат едно парче земя и да си направят държава. А можем и ние да им отделим. Да направим буферна зона от цигани между България и Турция например. И да сложим циганите да пазят външната граница на ЕС. За да израснат циганите държавнически, предлагам да им се даде още сега пълна автономия – собствен бюджет, който да си пълнят с техните си данъци, собствен ТЕЦ, със собствени жици, собствено ВиК, БДЖ… Ако трябва ще им помогнем да си направят набързо една ЦЕРБ (Цигани за европейско развитие на България). И една ЦСП. Циганите се раждат убедени социалисти. Ако сте забелязали, отношението им към собствеността е изцяло социалистическо.

Разбира се, има риск да стане като в Либерия, където американците си изселиха негрите… Но ние и така вървим натам.

Другият вариант е да интегрираме циганите в българското общество. Но, според нас, тоя вариант не е вариант. Интегрирането на циганите, ако изобщо е възможно, ще се проточи десетина поколения. При това ще се проведе в режим пълен пансион. И тука идва трудното. Щото те се увеличават, а ние намаляваме. И ще дойде време всеки българин да издържа по 2-3 цигани, което ще ни затрудни.

Ловецът на мигранти Динко Вълев дарил части за развален автобус на ямболско военно поделение. Щото без автобус войската не можела да стига до границата и да си изпълнява задълженията. Та Динко им дал от автоморгата си стар двигател и няколко джанти. И началникът на поделението му благодарил по местна телевизия и го изкарал най-големият патриот. Което дълбоко обидило депутата от БСП Атанас Зафиров: „Ако бях, вика, военен министър, щях да се обеся на портала на поделението!“

Зафиров, това, че не си министър не трябва да те спира. Допускам, че Ненчев има принос в досъсипването на армията, но съсипването не може да е негово дело. Щото той е от 2 г., а армията се съсипва от над четвърт век вече. И ти, ако искаш да се бесиш аргументирано, можеш да намериш повод в управлението на твоята партия и нейните военни министри.

Сряда, 14 декември

Анна Цолова пита Цветанов защо реформаторите така се натискат да правят нов кабинет със стария премиер. Цецерон вика: „Защото искат да положат максимални усилия във възможността да съставят правителство с мандат, който им е връчен. И те искат да покажат, че са…“

Но за съжаление Анка бърза като пърле пред  майка си и прекъсна Цецерон и така и не се разбра какви искат да се покажат реформаторите. И ще трябва да гадаем патриоти ли, родолюбци ли, властолюбци ли…

С възможността за формиране на правителство не смятам да се занимавам повече. Мненията се менят ката ден и ще изчакам Борисов да се спре на нещо определено и тогава ще ви го съобщя. В понеделник не искаше да прави. Във вторник отиде в Брюксел, където лидерите на ЕНП яко му нашокаха ряпата, задето подарява България на комунистите. И той склони да прави правителство. В сряда обаче Валери Симеонов пак го обиди, че не го ще за премиер и той отново се разкандариса. Защото той е „най-подготвеният“ и не иска да остави работата на някой неподготвен. Та допускам, че и следващата седмица ще мине като тази – днеска има, утре нема…

%e2%84%96-2Снимка Владимир Дойчинов

 

Куба предложила на Чехия да й изплати дълга от $276 млн., натрупан по времето на Студената война, в ром. От Би Би Си  викат, че, ако сделката се осъществи, Чехия ще си реши ромския проблем за един век напред.

В първия момент си помислих, че и наш Бойко, ако и да е в оставка, трябва да се разтича и да види дали кубинците немат някой дълг и към нас. Не може да немат. Я от калашници, я от амониева селитра и производните ѝ, я от компютри и дискети… И да не е триста милиона, двеста да е, пак стигат. Па да вземе да вдигне пенсиите в ром. Баси кефа! Двеста лева пенсия и бутилка ром.

Йо-хо-хо и бутилка ром!

Петнайсет души в ковчега на мъртвеца…

Йо-хо-хо и бутилка ром!

Ей, сега се сещам, знаете ли, че има една българска пиратска песен? Чували ли сте я? Казвали са ми, че Борисов много я пеел преди:

Всички ме познават и ме уважават,

защото нося в джоба револвер.

Всички ме познават и ме уважават,

даже куцият милиционер.

Но като размислих по-издълбоко, стигнах до извода, че дори и да е възможна сделка с кубинците, тя трябва да се направи от следващия кабинет. Борисов нали кури пури. И ще обърне милионите в скъпи пури. И на всеки българин ще се падне по една пура. И тоя път пурата ще си е просто пура…

А пък казаците как се преебали… Имали да вземат от кубинците 35.2 млрд., но през 2013 г. Путята подписал споразумение и им опростил 90%. И сега имат да вземат ром само за 3.5 млрд. Което хич не е малко, но те са много.

„Труд“ пише, по повод новината, че австрийската държава най-после се решила да конфискува къщата на Хитлер: „По време на нацисткото управление къщата е превърната в олтар на Хитлер, а града е препълнен от туристи. Когато нацистите започват да губят контрола през 1994 г., сградата е затворена. Според местните тя все още привлича неонацисти в Браунау на Ин, въпреки усилията на местните власти да го предотвратят. “

Може и така да е било, нацистите да са загубили контрол през 1994 г., но за всеки случай проверете в Уикипедия.

Четвъртък, 15 декември

Прокуратурата ще разследва МВнР по донос на Вигенин, че е закупило телефонни централи за посолствата ни по света по 30 хил. евро едната. Митов вика, че по времето на Вигенин МВнР ги е купувало на същата цена и по същата процедура. Например за посолството в Лондон през 2014 г. е закупена централа за 33 700 евро. Цена, която сега същият Вигенин наричал „изключително завишена”.

Разбира се, че е купувал на същата цена. Иначе откъде ще знае коя цена е нормална и коя „изключително завишена“. И сега, едно, че му е скомина и друго, че си брани авторските права.

Гръцкото правителство решило да отпусне коледен бонус от 380 евро на всяка пенсия, която получава под 850 евро на месец. За цялата операция ще отидат общо 617 млн. евро. Кредиторите на Гърция са бесни. Гледах по телевизора Ципрас и Меркел. Той широко ухилен, тя лимонено кисела.

%e2%84%96-3И гръцкото перде ѝ вика, че по никой начин не нарушавало условията на спасителната програма. Невероятен нахал. “Спасителната програма трябва да излекува раните от кризата и да облекчи всички тези, които през тези години направиха жертви в името на Европа.”

Жертви?! Точно заради тия жертви, които видях с очите си да правят гърците, станах фен на присъединяването ни към ЕС.

Германският „Ханделсблат” описа полани тия страшни гръцки жертви, които правели специално държавните служители. Например шофьорите на служебни дизелови автомобили получавали по 25 евро на месец задето се жертвали да „подгряване на двигателя”. Локомотивните машинисти получавали по 420 евро месечно, задето се жертвали да си мият ръцете по няколко пъти на ден. (У нас на гинеколозите не плащат да си мият ръцете!) Шофьорите на автобуси в Атина получавали по 310 евро на месец за жертвата да ходят всеки ден навреме на работа. На служителите в държавните учреждения давали бонуси за копирането на документи. На съдиите се доплащало към заплатата, за да не работят излишно бързо и усърдно…

И изобщо така се жертваха, че се наложи Европа да ги помоли да не прекаляват. И им спусна директива работното време на бозук цидико да се ограничи до 2.30 през нощта, а не както те се жертваха до 4.30 сутринта, след което отиваха на паца (шкембе).

Ние в никакъв случай не сме познавач на Гърция. Ходил сме два-три пъти да си печем задника край Солун. Но едно знание за тях със сигурност добихме. Че много обичат живота. И го разбират. Рицината им, разбира се, е национално престъпление, но като се приема с октопод на скара или панирани калмари не й личи толкова. Но пък не си длъжен да им пиеш рицината при такова обилие на узо. Не е ли така?

У нас 500 хил. пенсионери получават под 100 евро пенсия и ще получат коледна добавка по 20 евро! Искам, като умра, да отида в гръцкия ад, не в българския рай.

И като сме се разжалили за пенсиите. Непознат мъж се обадил на 69-годишна жена от гр. Сандански и й съобщил, че дъщеря й е пострадала и трябват пари за операцията. И бабата метнала 4000 лева през прозореца. Друга баба, пак от Сандански, дарила на измамниците 2350 лева, пак за операция на дъщеря ѝ. Трета баба от Сандански оказала съдействие на „полицейски служител“ за залавянето на телефонен измамник, като хвърлила 6500 лв. през прозореца. Пък в Несебър 61-годишна госпожа оказала съдействие на полицията на стойност 40 000 евро и множество златни накити, които хвърлила през терасата.

Жал ми е за тези възрастни хора, които така лекомислено си даряват спестяванията. Не знам какво трябва да се направи, за да се научат да се пазят. Но докато се измисли, предлагам жертвите да бъдат вадени от избирателните списъци. Още повече пък ако ще се въвежда мажоритарна система. След като така елементарно се връзват на криминалните престъпници, още по-лесно ще се вържат на политическите.

Петък, 16 декември

Радан Кънев рекъл: „През 2016 г. се разпадна мощната коалицията на „тримата шишковци”. През последните години, включително по време на кабинета на Орешарски, реалната власт в България се държи от Цацаров, Пеевски и Борисов. Това е, което свърши през 2016 г. и това е голямата промяна през 2017 г. В България се разпадна тази дебелашка коалиция, която беше изключително мощна.”

Готов сме да приемем това изказване като свое. Защото, между нас да си остане, то си е наше. Доколкото сме запознат, единствено ние сме писал за коалицията на „тримата шишковци“. И няма да му падне варакът на Радан, ако спомене, че чете доктора и си води некои бележки.

През февруари написахме: „Цялата държава се върти около трима души: Борисов, Цацаров и Пеефски. Като в „Тримата Шишковци” на Юрий Олеша? (На съвременен български „Трите 6i6i.) Детска приказка, препрочетохме я  по препоръка на г-жа Ковачева. Ама верно са като тримата шишковци. И външният им вид е най-малкото. Тримата шишковци ограбвали народа. Единият бил обсебил житото, другият въглищата, третият желязото. Народът работел за да пълни техните гуши. А те дебелеели, дебелеели… Но веднъж народът въстанал и свалил тримата шишковци от власт. И заживял честито. Това, разбира се, е приказка. В живота народите не въстават. Поне нашият не…“

Ей, ние не пишем, за да снабдяваме политиците с лафове! Дончева разнасяше „трите каки“ така, гаче си е нейно. Сега Радан си хареса тримата шишковци… И на нас ни остава само утехата, че подобряваме езиковия фон в държавата.

Много интересно нещо прочетох в рубриката „Наука“ на OFFNews. Оказва се, братя, че някои от нашите най-близки еволюционни роднини, като шимпанзетата и бонобото имат кост в пениса. Нещо като арматура. Наричала се бакула. Последните общи прародители на всички примати имали бакула. Човекът обаче няма бакула, изчезнала му. Станала му ненужна, представяте ли си? Пенсиите, а? Ненужна?!

Всъщност, братя, като се поразмислих, времето е на разваляне. Усетих го по коленете. Въртят ме понякога без още да съм пенсия. Та от тук си помислих за бакулата. Тя трябва да се закрепи за тялото с някаква става, не ли? И какво означава това? Че на стари години ще имате болки на още едно място, гаче другите са малко. А, бе, тоя дето ни е създал, е по-умен от нас.

Но учените не са съвсем прави. Адам е имал бакула. Теологът от IX в. Йоханес Скот Еригена твърди, че при Адам вдигането е ставало механично, както се вдига крак или ръка. Разбира се, Еригена е стигнал до този извод в стремежа си да докаже, че ерекцията, предизвикана от греховните помисли, не е дадена на човека от Бога. Вероятно е дело на Дявола. Според мен работата е станала така. Бог е видял, че Адам и Ева по цял ден не правят нищо друго, освен да си играят с бакулата на Адам. Но си рекъл, че ще им омръзне. Но когато видял как в Содом и Гомор народът не прави нищо друго, освен забавления с бакула, без оглед на пол, възраст и занятие, решил, че тая работа няма да излезе на добре и махнал бакулата. При което, естествено, се отишло в другата крайност. И тогава се намесил Дяволът и научил хората как да го вдигат с помисли. И от тогава станало грешно, освен за размножение.

Според учените приматите са запазили бакулата заради полигамните практики на чифтосване, при които няколко самци се чифтосват с няколко самки, което пък пораждало силна конкуренция за оплождането. А единственият начин, който бил познат още преди милиони години да се предотврати посткопулаторната конкуренция, бил да се предотврати достъпа на конкурентите до съответната самка, като се прекарва повече време в  копулация с нея. Костта на пениса улеснява това. И също допълнително стимулирала половите органи на женските и предизвиквала съответен хормонален отговор и увеличаване на вероятността за успешно оплождане.

Конкуренцията! В конкуренцията е истината!

В КЗК трябва да влязат млади хора!

P.S. Напомняме скромно, че ако имате интелигентни приятели, петата книга на д-р Филипов е много подходящ подарък за тях. Всеки има поне по един интелигентен приятел. А тия, дето ни познават, имат даже и двама. Та подарете им една книга, ако искате наистина да ги зарадвате. Пък и на себе си подарете. То ще е знак, че сте интелигентни.  За да получите книгата се иска само да пратите на dr.tonyfilipov@abv.bg  или на 0888 415 448 следните прости данни: 1. Име и фамилия. 2. Телефон. 3. Офис на Еконт, който ви е най-близо. Можете да поръчате и през „Мушкато” на адрес: http://e-mushkato.com/bg/

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (12-16 декември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top