Статии

Из делниците на един луд (14-18 ноември)

Понеделник, 14 ноември

И така изборите приключиха. Кандидатът на БСП ген. Радев спечели изненадваща за социолозите победа. Всъщност, то не беше точно победа, а разгром. За Радев-Йотова са гласували 2 063 032 (59.37%), а за Тетка и Манушев – 1 256 485 (36.16%). 155 411 са заявили с вота си, че не щат ни единия, ни другия.

Тетка загубила и в родното си село Драгана. От 120 гласували, 62 избрали ген. Радев, а 58 Цачева. Но това не е за чудене. Никой не е пророк в собственото си село, та камо ли такъв, дето не може да е пророк в никое село. Преди Априлското въстание, като дошъл да буни раята, Бенковски отишъл в Панагюрище, а не в родната си Копривщица. Щото в Копривщица добре си го знаели…

Както и да е. Въртим, сучем и току пак стиснем десницата на левицата. Що така, бе, братя?! А не е като да нямахте избор! 23 души имаше, кой от кой по…

Бойко депозира оставката на правителството и НС я прие единодушно – със 218 гласа от 220 присъствали. Два гербера се въздържаха.

%e2%84%96-1За героичния акт да се самосвали Борисов беше награден със златен скункс от Господарите на ефира.

Един познат от групата на ГЕР вика, че вече казвали на Борисов „Недовършения”. Ама не че нещо в него… А заради двата недовършени мандата. Почва и не довършва. Което е много неприятно. Както сме написал още в тезисите си „Секс и политика”, най-лошото е някой да те почне и да не те довърши. Щото след него идва друг, който, вместо да те довърши, те почва отначало. И всичко е на твоя такова…

Евгени Дайнов твърди, че ген. Румен Радев няма да бъде президент на левицата: „Видяхме как веднага противоречи на Нинова. Ще се окаже, че той не е нито войник на БСП, нито подводница на Русия.”

А дано! Ако знаете от кога ми се иска и аз да кажа добра дума за български политик, но все не намирам. Политик не намирам, думи съм насъбрал много. Но дип не вярвам, че ще стане. Българската политическа среда не е простила на никого, няма да пощади и Радев. Ще бъде известно време нормален и после ще забрави. Помните онуй скромно селянче от Сирищник на какво го обърна политиката. Макар че то май си беше предразположено.

Между другото, някой написа във ФБ, че генералът не бил червен, бил само румен. Обаче в добрия смисъл. Щото имаше един етап в развитието на БСП, когато беше по-срамно да поруменееш, отколкото да почервенееш. Тогава двата Румена колеха кучето… Но, слава богу, изживя се.

Не знам, но си мисля, че има някои предимства ген. Радев да е президент. Помните ли как Първанов тръгна за Мексико и Куцото Пиле аварира. И всички в самолета се нас… Да го кажем културно, изведнъж станаха набожни. А ако генерал Радев е в кабината, ще каже на пилота: „Я мръдни малко!” и ще вземе управлението в своите сигурни ръце.

Сега засега ми идва само това наум, но по-нататък ще открием и други предимства, сигурен съм.

Ало, пенсиите, легитимирани сте като хранителен режим! Диетологът д-р Людмила Емилова вика: „През зимния сезон е добре да се ядат лук и чесън – двата естествени антибиотика.”

Според нея през зимния период е добре да вземате сутрин чаша топла вода или билков чай. А вечер било желателно да се консумира чай от маточина.

Повтарям: сутрин чаша топла вода, вечер чай от маточина. На обяд можете да си позволите едно варено яйце. Така ще получите един порцион от 23 до 25 ст. на ден, в зависимост от това дали яйцето е размер М или L. С подобен режим ще можете да дочакате патриотите да вземат властта и да направят минималната пенсия 300 лв. Което ще стане… Ама вижте, няма да е първото, дето не е станало, не ли? Волен какви работи ви беше намислил… Помните ли?

Здравният министър Москов вика: „Една от причините това правителство да си тръгне днес е, че то правеше реформи. Обикновено в България правителствата, които търсят промяна и правят реформи, биват сваляни от власт.”

Точно така, които правят реформи ги свалят! А които не правят сами си падат.

Между другото, чета, че депутатът от БСП Емил Райнов съобщил, че се обмисля премахване на пръстовия отпечатък в болниците. Което, според нас, означава, че обмислянето на въвеждането му ще се застъпи с обмислянето на премахването му. Но може би пък така да е правилно. Още докато въвеждаш да изработиш и механизма за извеждане. Та като стане ясно, че не работи, което неизбежно се случва с всеки опит да се ограничат кражбите, да се премахне лесно и по предварителен план.

Според Томислав Дончев една от причините за загубата на ГЕРБ е кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН. „Подведоха ни”, вика. Но не казва кой. Ама то не е и нужно.

Дето се вика, кьорав карти не играе.

Според Методи Андреев причината за загубата е, че Борисов не е успял да убеди хората, че моделът КОЙ, олицетворяван от Пеевски, е разрушен. „Напротив, вика, моделът стана още по-силен… Две години говорим за КТБ, заеми теглихме, парламентарни комисии правихме, доклади. И най-накрая Горанов призна, че от активите на КТБ ще бъдат възстановени едва 10 %. Кой открадна другите 90%? Кой назначи квесторите на КТБ? Ето заради това загуби изборите! Не Цецка, той да се беше явил – щеше да ги загуби!”

Както виждате, причини много и всичките са верни.

Но не бързайте да си вземате довиждане с Борисов. Всичко, каквото той прави, го прави за интереса на партията си, в крайна сметка, за собствения си интерес. Както казваше президент Зейфод, „Ако съществува нещо по-важно от моето его, искам веднага да се залови и разстреля”. Та той не си тръгва. Той излиза за малко и пак ще се върне. Може би ще се върне по-силен, той поне така си представя.

Пред депутатите рече: „Обърнете внимание на референдума, на който гласуваха повече хора, отколкото за  г-н Радев и г-жа Цачева. Настоявам въпросите от референдума да влязат  веднага и да послужат за следващите парламентарни избори.”

Веднага?! Обаче Нинова май се усети, че те не са готови за веднага и е на мнение да не бързат чак пък толкоз.

„Аз, вика Борисов, ще съм спокоен и никога няма да тръгна срещу Румен Радев, ако си изпълнява функциите. Ако обаче дезертира и хвърли сега цялата  отговорност на Плевнелиев, това ще е безотговорно.”

Това го каза минути, след като съобщи, че дезертира. И завърши като Славчо от Учендол: „Благодаря. Беше чест за мен!”

Знаете ли кое най-много ме дразни мен в Борисов? Че се държи така, сякаш е споменат поименно в преамбюла на конституцията. Пак ще погледна, но последния път, когато проверявах, го нямаше.

Вторник, 15 ноември

Миналия път казах, че ме смущават овчарските метафори, с които Трайчо и Каракачанов обясняваха защо няма да призоват избирателите си да гласуват за Тетка. Народът, рекоха, да не е стадо, ние да не сме говедари. Те казват, че не сме стадо, за да си помислим, че не ни мислят за стадо, а те ни мислят за стадо. (Моше, казваш ми, че си тръгнал за Йерусалим, за да си помисля, че не отиваш в Йерусалим, а ти всъщност отиваш в Йерусалим. Защо ме лъжеш, бе Моше?) Но излиза, че в техните среди точно така се мисли за народа. Бъдещият президент посетил настоящия президент и се снимал с него под картината на Златю Бояджиев „Стадо говеда“.

%e2%84%96-2На картината се виждат двама пастири, които водят стадо говеда. Журналистите естествено провидяха нарочно търсена символика. И този път като никой път са на прав път. Още през януари Плевнелиев е потвърдил. „Наскоро и с премиера Борисов седяхме тук и си казахме: „Добре де, това е народът. И кой го води, накъде го води, добре ли го води? В правилната посока ли го водим? Тази картина има своя дълбок смисъл и аз вярвам, че българският народ е мъдър и той усеща когато посоката е правилна и когато не е.”

Мъдър е, мъдър. Мъдър е като всяко стадо. А стадото винаги усеща накъде го водят. Освен в един случай.

„Вземете една пуйка, която хранят всеки ден. Всяко хранене затвърждава убеждението на птицата, че да бъдеш хранен ежедневно от приятелски настроени представители на човешката раса, „защитаващи интересите й по всякакъв начин”, както би се изразил някой политик, е общовалидно житейско правило. Един следобед, в сряда преди Деня на благодарността, на пуйката ще й се случи нещо неочаквано. Тя ще бъде принудена да ревизира убежденията си… Проблемът с пуйката може да бъде обобщен за всяка ситуация, в която ръката, която те храни, може да ти извие врата…”

С всеки изминал ден доверието на пуйката, убеждението й, че е родена, за да бъде хранена и разхождана, се е повишавало. И във вторника преди Деня на благодарността, то е било във връхната си точка…

Екипът на Оксфордски речник обяви „постистина“ („post-truth“) за дума на годината. Думата станала много популярна и се наложила в масова употреба около Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. С нея се обозначават обстоятелства, при които… Всъщност, ще го кажа по български, за да нема недоразумения. Означава да се хапеш по гъза, като видиш каква си я свършил. Запомнете тази дума. Страшно ще се нуждаете от нея след въвеждането на мажоритарната избирателна система.

„Труд” за съпругата на ген. Радев: „С действията си Генчева е на път да се превърне в първата „истинска“ президентша на България… Въпреки че Румен Радев официално ще встъпи в длъжност през януари следващата година, неговата съпруга вече предизвиква огромен интерес към личността си.”

Интересът е налице, но не бих прибързвал да го интерпретирам само в положителна посока. Има и коментари, които твърдят, че първото слабо място на ген. Радев е жена му. И те не са съвсем безпочвени. Ако случайно ме чете господин президентът, ще му дам един безплатен съвет – да я скрие като начало. Да й закрие профила във ФБ, да й намери консултант по облеклото и маниерите. Нема нищо обидно, никой не се е родил научен. Първо ще я научат да бъде дама, а след това ще й обяснят и спецификите на първата дама. Но трябва да я скрие за известен период, защото при нея обучението ще е дуално. И не е добре да се виждат междинните резултати, които често са противоречиви. А медиите ще я гледат под лупа. И гардеробът трябва да се попрегледа. Не бива да изглежда така, сякаш тоалетите й ги избира Дърева. Дърева не е подходяща за моден консултант, тя е за други неща, но сега не мога да се сетя кои…

Сряда, 16 ноември

Правителството на Борисов реши, че е създало достатъчно хаос и се отказа от намерението си да изтегли Бюджета за 2017 г. Но не е много сигурно, че другите ще го приемат. Патриотите на Каракачанов натискат за 300 лв. минимална пенсия (при 161 лв. сега). Червените пък искат замяна на плоския данък, въведен от Станишев, с прогресивен – необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, до 1000 лв. – 10%, а после ще нараства по определена скала до 27% за тези, които вземат над 10 хил. лв. И ДПС искат нещо, но не разбрах какво.

„86 лева средно ни остават в края на месеца, показва статистиката”. На „Труд това е показала, на мен друго показва. „86 лева може да спести всеки месец средният българин, ако не му се стоварят извънредни и непредвидени разходи. Това показва простата сметка от актуалните данни на НСИ за доходите и разходите на българските домакинства” пише „Труд”.  От мен мога да добавя само, че сметката може да е много проста, но ако журналистът е по-прост… Както и да е. „Според НСИ през третото тримесечие на 2016 г. общият доход средно на лице от домакинство е 1309 лв. и бележи лек ръст с 3.7% спрямо същия период на 2015 г. А средният разход е 1 223 лв. и се увеличава с 4.7%. Разликата е точно 86 лв., които ни остават…”

Под дописката има три коментара. Единият от тях (33.3%) псува журналиста. Другият (33.3%) псува НСИ. И само единият (33.3%) е схванал, че и доходите, и разходите, и остатъкът са за тримесечие. Една малка грешчица в първото изречение („всеки месец”) и вместо по 28 лв. 67 ст. на месец, ни остават по 86.

Може да ви се струва дребно, но не е. Разликата между 86 лв. и 28 лв. е точно 6 бутилки ракия тип „Народна”. (Която не е точно ракия, но от нея рядко се ослепява.) На годишна база това прави 72 бутилки по-малко! (Словом: седемдесет и две!)

Впоследствие колегите са осъзнали грешката си и са качили нова дописка: „Разходите ни изпреварват доходите”. Но не са махнали старата. И читателят седи и се чуди дали доходите изпреварват или разходите.

%e2%84%96-3Както се вижда, на колегите им е отнело по-малко от 7 часа, за да стигнат до верния извод.

Малко ретрограден размисъл, не в тон с времето. Чета, че светът си преподрежда приоритетите. Според изследване на интернет компанията „АйПас“, проведено сред повече от 1700 души в САЩ и Европа, 40,2% от хората смятали безжичния интернет като своя първа необходимост. За секса като първа нужда се изказали 36,6%, а за алкохола едва 14,3%. За секса иди-доди, той така или инак е до време. Пенсиите, а? Но това с алкохола напълно не го разбирам. Какво ти пречи алкохолът на безжичната връзка? Нищо!

Пък на страница „Култура” в „Труд” четем: „Дилов – син и Карамфилян с примиера на книгата им във Варна”.

Примиера! Авторът вероятно е от Пазарджик. Нашенци така говорят – примиера, искурзия…

Аз ги разбирам. Сега всичките им усилия са концентрирани върху демаскирането на „Агнешките главички”, които са се събрали да правят новата партия на Радан. Според мен не е нужно да им се пречи. Те сами… Чухте ли генерал Наско какво рече? Новата партия щяла да търси подкрепа в десните избиратели, които на балотажа са гласували за подкрепения от БСП ген. Румен Радев. Демек Радан ще хвърля въдицата във водите на десните избиратели с ляв уклон. И това е правилно. Не бива да забравяме, че философски погледнато, дясното свършва някъде в лявото, и лявото почва някъде от дясното.

Четвъртък, 17 ноември

Огнян Стефанов се размечтал във „Фрогнюз”: „Борисов в затвора – един много вероятен сценарий”. Щели да го направят неговите досегашни другари от най-тесния му кръг – Сотир Цацаров и Делян Пеевски, подпомагани задкулисно от Цецерон.

А дано, ама надали! Ще напомня един разговор на Светлана Джамджиева с Борисов, в който тя го предупреждава, че рано или късно ще го вкарат в затвора. Пък той й казва: „Аз нека да имам 80-90 депутата в НС, да видим как някакво правителство ще ме вкара в затвора…” Има ли ги?

А, че има за какво, нема що да се убеждаваме. И че има желаещи да го видят там също. Но нека не представяме желаното за реално. Никой не смее да дръпне първата нишка на чорапа, щото тръгне ли, може да се разплете целия. А в него, по един или друг начин са заплетени съдбите на всичките ни „демократични” деятели – от Доган, Костов и царя до Станишев и Борисов. Никой не смее да направи прецедент. Щото който прецедент прави, от прецедент умира.

В полза на предположението на Оги намирам само едно косвено потвърждение. Чета, че във Варненския затвор правят основен ремонт за 1.1 млн. лв., осигурени от държавния бюджет. Демек правителството се е загрижило. Килиите се привеждат в съответствие с европейските изисквания. Ще бъдат осигурени по 4 квадрата площ на затворник, цинковите кофи ще бъдат заменени със санитарен възел, PVC дограма на врати и прозорци и т.н. Но правителството може да прави това от грижа за народа, а не за себе си.

Петък, 18 ноември

Руският „Известия“ цитира проучване на центъра за изследване на общественото мнение „Левада“, според което 63 % от руснаците искали четвърти президентски мандат за Путин. Това е най-високата подкрепа за него от 2012 г. насам. От друга страна процентът на тези, които били против, е паднал от 40 % до 19 %.

Що вече не го обявят за пожизнен, или да го короноват и да приключват. Що си играят на избори?!

В Перу един таксиджия отишъл в болницата с нож, забит в главата. Скарали се с някакъв за откраднат мотор и оня му забил ножа. В болницата го оперирали и таксиджията оцелял. Даже нищо му нямало.

Вижте колко е важно да немаш нищо в главата. Колкото по-малко имаш, толкова по-малък е шансът да се засегне нещо важно. Казвам го само, ако някой се чуди що простите оцеляват по-добре от умните.

Пък в един много сериозен сайт прочетох, че учените разгадали голямата загадка около живота на Исус Христос. Както знаете, има едни 18 г. в биографията му, които му се губят. Екип от археолози от Университета в Делхи намерил на една колона в древен манастир в Кашмир надпис, който д-р Арджуна Махашустра превел така: „Йееш от Нашараат (Исус от Назарет) се завръща от свещените земи на царството Тиле, от където е почерпил силата на своята дарба!” Тиле или Тюле бил древен мистичен град-царство в земите на днешна България! Някъде край сегашното село Тулово.

%e2%84%96-4Христос край Тулово.

Та през тези 18 загубени години Христос е бил по нашите земи. Което обяснява и защо се наричат загубени. Не ли?

Ами това беше. И който още не сложил зелето, да побърза, че ще яде пуйка с прясно зеле на Коледа. А от това по-голям срам нема. Аз още миналата седмица го наложих. И знаете ли с какво съм го затиснал отгоре? Един Мартин Захариев ме научи. С жълто паве. Така правели кореняците софиянци. Аз имам две, останаха ми покрай белия автобус полани. Но и с обикновен камък става.

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (14-18 ноември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top