Статии

Из делниците на един луд (23 – 27 ноември)

Обичам те като жена
със хиляди чаровни прелести –
о, бедна, хубава страна
на алчни допотопни челюсти.

(Димитър Подвързачов, Родина)

 

Понеделник, 23 ноември

“Дейли мейл” пише, че кралицата тръгнала по пътя на цар Киро. Ще произвежда джин – Sаndringham Celebration Gin. Половинката ще струва 50 лири. Това е третата марка джин, произвеждан от кралското семейство след „Royal Collection Trust“ и ” „Highgrove“.

Всеки му търси цаката в тази криза. Заради Ковид 19 и затварянето на резиденциите за туристи, Елизабет II се лишила от големите приходи.

Кралицата е известна любителка на джина. Пиела го преди ядене, след ядене, както и между две яденета. Мешала го с вермут “Дюбоне” и няколко капки лимон.

И като стана дума за пиене… Седем руснаци, мъже и жени,  са починали в република Саха (Якутия) след като пили руски дезинфектант за ръце, който съдържал 69% метанол – смъртоносен за хората в дози над 30 г.

Девет души къркали, от тях шест гушнали босилека, а двама са в кома на командно дишане. И един е номинално жив.

Казаците с това са известни, че пият каквото има. Да напомним Веня Ерофеев. В „Москва-Петушки” този теоретик и практик на руското пиене разказва за коктейлите им: „Ханаански балсам”, „Духът на Женева”, „Сълзата на комсомолката”… Ето рецептата на „Сълзата на комсомолката”, ако некой иска да опита: Лавандулов спирт  (15 г), одеколон „Младост” (15 г), розова вода (30 г), лакочистител за нокти (2 г), елексир за жабуркане на зъби (150 г), лимонада (150 г).

В руското коктейлно изкуство познати съставки са също така спирт за горене, синтетично лепило, спирачна течност и т.н. Изобщо ако искате да научите всичко за руското пиене, четете Венедикт Ерофеев.

Една година затвор и 2000 лв. глоба получил 28-годишният Кристиян П. за подкуп на полицаи. В колата му били намерени 0.08 грама метамфетамин на стойност 2 лв. Като капак Кристиян имал условна присъда, щото шофирал друсан.

Полицаите спрели младежа за рутинна проверка. Оказало се, че си е забравил аптечката. Притеснил се и „изпуснал“ 100 лв., две по 50, на земята.

Боже, тия хора на кой свят живеят? 100 лв. за двама души! Знаете ли кога беше 100 лв.?! Преди 15 г. И им ги пуснал в краката! Едно, че неуважително и, второ, те трябва да се наведат да ги вземат. И става като на циганина- оди, носи, меси…

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков вика: “Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината.”

Ех, докторе, докторе… Трябва да учите малко социология в МА! В своите действия хората се ръководят от своите усещания. Етитюдите им се изграждат на базата на това, което усещат с ръцете, очите, ушите, а често и със задника си. Да, извинявам се, но много жизнено важни усещания идват от там. (Плувай, плувай…) Именно поради това Трансперънси интернешънъл мери корупцията с „Индекс за възприятие на корупцията“ (Corruption perception index). Единственият жалон за движение в обществото си остава това, което хората усещат. Управлението на Борисов може да е чисто като сълза, но ако хората го мислят за корумпирано, те ще го свалят.

А дано!

Докторът раздува яко: “През лятото се правеха анализи… Положиха се усилия… Разиграха се различни сценарии… Много неща се вършат и продължават да се вършат…“

Усилия?! Историята не борави с усилия, а с резултати. За сценариите насочвам към г-жа Мюлерова, която имала три сценария за тоалетната, но веднъж се насрала в коридора. А нещата, които се вършат, но хората не ги усещат, тези неща не влизат в сметката. Казано е: Не е важно какво яйце ще снесеш, важното е как ще го окрякаш. А Борисов кряка така, гаче снася планети! И въпреки това усещанията са кофти!

В този контекст четем радостната новина, че Корнелия Нинова влиза като санитар във ВМА. “Влизам в болница с COVID отделение без никакво колебание. Ще стоя, колкото е необходимо. … Това е израз на човещина, на вътрешна потребност!” В доброволческата активност щели да се включат 33 червени депутати и 50-60 човека от младежкото БСП.

Браво, браво на г-жа Нинова! Дано Ви се зачете горе! Щото тука долу ще рекат, че е грозен популизъм! Но щом вътрешността Ви го иска, не се колебайте!

Борисов, вика Нинова, се провали в управлението на кризата. На негово място ние щяхме да управляваме кризата много по-правилно.

Съмнявам се, госпожа. Вашата партия е специализирала управление на банкови кризи. Не знам дали ще се справите със здравните.

Вторник, 24 ноември

Борис Бонев от „Спаси София“ алармира за скандално скъп ремонт на общежитието в автобусния гараж в Дружба. Да не ви занимавам с подробности, но като се тури чертата, квадратът реновирана площ излизал 1852 лв. (950 евро). Което е близо до новото строителство.

Голям зор са видели проектантите, за да докарат тая цена. Един електрически ключ, който в магазина струва 2-3 лв., е калкулиран 33 лв. (Словом: Тридесет и три лева!) Знаете ли за тия пари тоя ключ какви работи трябва да прави?! Нямам предвид свирка в пет, ама не и много по-малко!

Докладът с който се прави опит да се узакони този пладнешки грабеж, е внесен от Карлос Контрера, съветник от ВМРО. Каква изненада? Какво ще кажете? Туря леке на партията! Да, да… Само дето, както обича да казва д-р Филипов, пачавра леке не хваща.

А народът гледа и се учи на морал. Защото моралът има тая особеност, че се учи главно от гледане, не от преподаване. И в Европа се краде. Но само у нас само се краде. По другите места и нещо се прави все пак… И докато се прави нещо се пооткрадва. А не обратно.

И Полина Паунова ровнала малко из нивата на ВМРО… То, където и да ровнеш, все има. Та попаднала на Македонския научен институт (МНИ), поделение на партията. За този институт държавната хазна научила по времето, когато патриотите започнаха да подкрепят второто правителство на Борисов. За 2016 и 2017 г. МНИ е получил по 70 000 лв. А, откакто ВМРО влиза във властта, сумата се увеличава на 100 хил. Общо досега държавата е спонсорирала института на Каракачанов с 440 000 лв. Парите са давани от бюджета на МОН! (Дали не сбърках миналия път дето отказах това министерство? То може и да не е чак от постните дробчета?!)

На въпрос от „Свободна Европа“ за какво са харчени парите, представляващият института и общински съветник от ВМРО Владимир Митов рекъл:  “Не сте вие тия, на които трябва да се отчитам!”

Наглеци! Да има едно хубаво да се отчетете на бай Ставри…

Като казах горе седалището, та се сетих нещо. Някой остроумен българин, но не аз, е казал: В западните корпорации, където хората мислят с главите си, централата се нарича headquarters. В България се нарича седалище.

Едва ли не мислим с гъза си. Не се кълна, че го е казал за Каракачановите, но им отива.

КПКОНПИ ще отнеме от бившия кмет на Благоевград Камбитов незаконно придобитото имущество за100 хил. лв. Цецерон вика: „Атаката е политическа и има за цел да окаже натиск преди изборите.“

Точно така ще да е. Замесен ли е политик – политическа. Може да се е осрал до плешките, но причините са политически!

През 2016 г. и 2017 г. общината, представлявана от кмета Камбитов, продава два имота частна общинска собственост на “Старт-2015” ЕООД, с едноличен собственик на капитала Камбитов! Абсолютно политическа атака, не ли?

Много се разшири обхватът на политическото. Постепенно обхвана по-голямата част от криминалното.

Цитирал съм вече, даже мисля, че не веднъж, руския писател Карамзин: ”Ако искаме с една дума да изразим това, което става в Русия, трябва да кажем: крадат.” Горкият, ако може от горе да види сега какво става, ум ще му зайде! Краде се като у нас, но мащабът е в десетки и стотици пъти по-голям, непомерен за нормалното мислене!

Сега руските медии ровичкат случай, идентичен на нашата къща в Барселона. Изданието „Проект“ е изнамерило мултимилионерка, любовница на Путин.

Путин и той като всички путьовци. Забогатеят и напъдят дъртата пастърма. И си вземат млада любовница, направят ѝ дете, осигурят я материално за няколко живота… Е, после и нея зарежат. Докато преподавах в СУ бях стигнал до верния за всички времена извод, че единствените жени, които не остаряват, са третокурсничките.

През 2000 г. в Петербург, в общинско жилище в беден квартал, живеели тихо и скромно студентката Светлана Кривоногих и майка ѝ. На следващия кадър Светлана вече е собственик на елитно жилище в Санкт Петербург. На следващия – собственик на 3.6% от акциите на банка “Россия”, създадена от петербургски партийни функционери и претърпяла бурно развитие при Путин. Придобива имоти в  Санкт Петербург, Москва и Сочи за почти 1,1 милиард рубли (почти 24 млн. лв. бел. ред.). Става собственик и на 75% от любимия ски курорт на Путин “Игора”, чиито приходи през 2019 г. надвишават половин милиард рубли. Имущество на Кривоногих, което е разкрито засега, се оценява на $100 млн.

Според „Проект“ Светлана е била любовница на Путин. Двамата имат дъщеря Елизавета, родена през 2003 г. Бащинство не е признато, но по баща е записана Владимировна.

Пустата му Светлана! Тая ще е някоя като наша Смарайда, дето имала „нейде на съкровено място на тялото си“ златен косъм…

Сряда, 25 ноември

Със 111 гласа „за“, 93 „против“ и 8 “въздържал се” парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за произвеждане на избори за ВНС.

Обаче онуй тенеке сурат дума не продумва за оставка. Стиска властта като умрял ябълка! Лъжец!

Двадесет години вече си пилее лъжите и сега, когато му потрябваха, никой не му вярва!

На 14 август заяви, че ще подаде оставка, ако не събере нужните 160 г. Ако го питате защо не подаде, ще каже, че няма на кого да остави държавата в тази криза. Щото Борисов сам си прави кризите, сам си ги оправя!

През 2010 г. Берлускони дойде у нас. И между другото (разговори за жени и показване на тефтерчета с телефони) се беше оплакал на Борисов, че в Италия никой няма да може да го замени като премиер и той трябва да живее 120 г., за да остане начело на правителството. Пък Бойко му рекъл: „Твойта е лесна, ами питаш ли ме мен?! Всички, които ми се обадиха за рождения ден, казаха, че ще „илядя”…

Генерал Наско разправя, че „Демократична България“ щяла да прави коалиция с Мая Манолова, Бабикян и  Слави. Представяте ли си? Мая? Дето предложи Пеефски за ДАНС и стана причината за протестите през 2013 г.! Да ви кажа честно, изпитвам някакво атавистично любопитство да видя Мая без грим! Какво ще кажете?

Зарежете! Не си губете времето да мислите за такива страшни неща! За друго ми е думата. Вече мога да попитам. Докато течаха протестите, не исках, за да не попреча на мнението, което Европа си е изградила за протестиращите и водачите им. Вярно ли е, че Бабикян е издател на сайта за фалшиви новини? “Информиран.нет”? От най-гадните фалшиви новини!

Каква фантазия? Какви невероятни прикрития си измислят демократите! Никога няма да се досетиш, че един издател на сайт за фалшиви новини може да крие такава демократична и свободолюбива душа!

Не знам за кого ще гласувам, но отсега мога да ви кажа, че за тази коалиция няма да гласувам, та ако ще от това да зависи животът ми. Той не че не зависи от същите, де…

Много са изгладнели демократите. Щом ще се гушат със Славчо и Мая, наистина много. Ама то демократ, консерватор – все трябва да руча, не ли! Пък и, ако не храниш партията, тя отива друг да я храни. Къде беше логично да е СДС сега? Ама там ли е?

Бойко разправял наляво и надясно из София, че още като направили правителството с Реформаторския блок, почнал да им подава разни работи, главно финикийска направа. Всеки понеделник ген. Наско припкал да прибере лептата. Но както знаете, той много лъже. Бойко, генерала не го познавам добре.

3000 лв. достигала заплатата с бонусите за санитарки и медсестри в COVID отделения на няколко големи болници, съобщава OFFNews. Така например в столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски” търсят медицински сестри, които освен заплатата ще получават по 1000 лв. за първа линия, 1000 лв. от болницата и топтан става кажи-речи една депутатска заплата.

А, ето защо Корнелия отива санитарка във ВМА, заради кинтите!

Опасни са, бе! Как подушват парите от километри!

Изключително грозна форма на лобизъм. Главният лобист е цепенякът от БСП Спас Панчев. Явно е обаче, че е действал в ОПГ с командващите парада в НС гербери, като например шефката на икономическата комисия Мента Стоянова. Само предполагам, може и да не е тя. Но няма как да не е знаела.

Между първо и второ четене депутатите внесоха промяна в Закона за потребителския кредит, с която се дава възможност фирмите за бърз кредит да могат да искат от длъжника двойния размер на главината. При това не става въпрос за забава в погасяването, а за всевъзможни други условия, някои от които напълно невъзможни за изпълнение. Например да се осигури банкова гаранция за кредита. Че той ако може да вземе банкова гаранция, ще вземе кредит и от банката, бе, алоу!

Развързват ръцете на фирмите за бързи кредити да мародерстват най-бедните ни сънародници, без това да може да бъде атакувано в съда. Вземе някой сиромах дребен заем, а той му излиза през носа. 500 лв. взема, 1500 връща!

Изрежи, залепи на видно място и при всяко минаване плюй!

 

Как може такава свинщина?! Бесен съм и няма да се въздържа! Панчев, да те ръфат манафите, както казват пазарджишките интелектуалци!

Какво ли няма да направи за пари българският депутат?!

 

Четвъртък, 26 ноември

Румънският евродепутат Рамона Стругариу (“Обнови Европа”) попита във Фейсбук Ангел Джамбазки дали наистина е хвърлял бомбички и поливал с вода протестиращи в София. “Такова поведение, уважаеми колега, не принадлежи на Европейския съюз, нито на Европейския парламент. И трябва да се срамувате дълбоко от това. Какъв позор!”

С какво да се срамува, бе, госпожа? Човек не се ражда срамежлив, научава се. Но този не е. И за кое по-напред да се срамува? За расистките коментари в ЕП? За шофирането с 1.5 промила? За пистолета на летището?

За да се разчуе така по Европа са виновни онези подлеци от „Отровното трио“. Изпратили до всички 705 евродепутати мейл със снимки, които показват как Джамбазки хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращи.

Джамбазки вика: “Отговорихме адекватно на това, което правиха пред сградата. Те дойдоха първи да хвърлят бомби. Това е исторически паметник на културата и няма да позволим да бъде вандализиран!”

На най-невероятни места са се скрили пазителите на историческото ни наследство, не ли?

Ама като ще пазите, пазете като хората, бе! Не с маркучи и детски бомбички! Вади пистолета или по-добре вземи един снайпер, една торба куршуми с изместен център, ще припкат на зигзаг по площада. Ще си играе с вода и пиратки! Тия утре ще изсъхнат и пак ще се върнат. Я го думни, па да видим дали ще се върне?!

Алис Вайдел от ръководството на крайнодясната “Алтернатива за Германия” вика за Меркел: “Загубите, съпътстващи вашата коронавирусна политика, към настоящия момент вече са по-големи от загубите, които причинява самият вирус. Правителството просто не трябва да се бърка в това кой, кога и с кого… Престанете да подценявате гражданите и да надценявате себе си!”

Какво знаете вие за вредната политика! И за надценяване?! Ако почна да ви разправям за един наш селянин… Селянин по манталитет не по местоживеене. И как псува! На мен, дето съм се социализирал в Пазарджик, ми се изчервява чак вътрешното ухо. (Затова казах това горе за манафите, да видите, че не съм от изтънчените.) С една дума, лидер да видиш! Тука имаме израз: водил веднъж хорото на село и си писал в CV „лидер“! Изобщо, живеем във времето на самонадценилите се политици. Слава, Богу, че поне Тръмп си отива! Нашият е локална, местна щета. Ще пострадаме малко ние, малко повече децата ни, за внуците почти няма да остане. Но представяте ли си Тръмп да се беше развихрил да води света, както декларира Бай Байдън вчера, когато представи мотото си: “Америка се завърна, готова да води“. И, вика, когато Тръмп напусне Белия дом, САЩ “отново ще бъдат начело на дипломацията, готови да се изправят срещу нашите противници и да не отхвърлят нашите съюзници.”

Между другото, мярнах някъде, че главният ядрен учен на Иран е убит при атентат край Техеран. Както би казал Остап, „Вече? Нещо много бързо!“ Ама това наистина съвсем между другото.

Управляващите от ГЕРБ се поправиха светкавично за мародерската поправка в Закона за потребителските кредити. Мента внесла поправка на поправката и се връща старото положение. Защо, бе, тъпанари неземни, защо беше нужно? Ако мине…

– Айше, да го зваждам, ма?

– Не е въпросът да го зваждаш, ам що го тургаш?

Петък, 27 ноември

Кандидат европейци от Охрид разрушили паметника на българите, загинали на кораба „Илинден“, който паметник стоеше на брега на Охридското езеро.

Европейски съюз ли? Айде и без вас е весело!

 

Като споменах тия келеши, та се сещам, че те имали два медицински хеликоптера, а ние нямаме нито един. Единствени в ЕС без хеликоптер. Сега се проучвали офертите, подготвяла се поръчката… От МЗ викат: „До 3 г. ще купим медицински хеликоптер.“

А защо три години, бе?! Вашта кожа ли, вашта мама ли, как изискваше протоколът да се каже в такива случаи? От 11 години сте на власт! И се сетихте буквално оня ден –  на 24 септември 2020 г. А става дума за едни пършиви 20 млн. лв., даже няма и 20 мл. – 19 999 990, 62 лв. Колко ли живота можеха да спасят с тях?

Като нарекох горе македонците „келеши“ не исках да ги обидя. Дори мисля, че ги комплиментирах, като напомних античното им минало.

През 2013 г. македонският премиер Никола Груевски посрещна  в Скопие принца на пакистанското племе хунзи Газанфар Али Кан и жена му принцеса Рани Атика. Според някои историци хунзите били известни в родината си като „келеши”.

На летището келешите бяха посрещнати от рота войници, облечени като по времето на Санде Македонски. Защото, според комшиите, туй племе водело корените си от войниците на Александър Македонски, които не успели да се завърнат след смъртта му. От тях тръгва и името Пакистан. А самият принц бил пряк потомък на Санде, т.е. законен наследник на македонския трон. И по тая причина  братята му подариха едно парцелче на Охридското езеро.

Може би ще ви е интересно да научите как точно е възникнало името Пакистан. Една научна хипотеза за това можете да намерите във втората книга на д-р Филипов. Ако намерите втората книга, де…

Си седат двајца историчари, “антични” македонци, пијат вино, и едниот на другиот му раскажува античка историја:

– Знаеш ли, брате, како Пакистан го добил своето име? Знаеш ли дека то има чисто наше, македонско потекло! И не е од сега, ами од времето на Александар кога покорувајки ги народите кон Индија – случајно доживеал еден мал пораз на територијата на денешен Пакистан. По таа битка војската, нормално, била ранета, повредена, малку деморализирана… па затоа нашиот Војсководец одел од воин до воин и ги охрабрувал: Ајде јунак македонски не се предавај, ти пак ке станеш! И така на еден – пак ке станеш, на друг – пак ке станеш, се сторило: ПАК и СТАН, т.е. Пакистан!

– Аууу, вели другиот, па ние така сега ке можеме да објасниме како настанал и Курдистан!

P.S. За интервюто на Борисов пред Frankfurter Allgemeine  следващия път. Това е сериозна материя и тя иска сериозно осмисляне.

To be continued

 

 

 

Из делниците на един луд (23 – 27 ноември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top