Из делниците на един луд (24-28 октомври)

Понеделник, 24 октомври

„Не стой в леглото, освен ако не си намерил начин да си вадиш хляба легнал.” Е, ние го намерихме. Малко сме болен и се налага да ви пишем легнал. Две са професиите, в които можеш да си вадиш хляба легнал. И, както знаете, те доста си приличат. За късмет, ние сме се ориентирал към само едната от тях. Щото има журналисти, еле пък журналистки, дето и двете наведнъж упражняват. Както и да е. Казвам го, та да сте евентуално по-снизходителни. Не за друго, ами се притеснявам, че светът изглежда по-различен, когато си легнал.

Но пък ще ви напиша малко повече за компенсация, дето липсах миналата неделя.

Том Ханкс рекъл на филмовия фестивал в Рим: „Във филма „Терминалът” исках да отдадем почит на тъста ми, който е избягал от България по време на комунизма… Той е убеден, че Америка е най-великата държава за живеене в света, защото тук може да чете всички книги, които поиска.”

35 години по-късно това си остава единственият начин да избягаш от комунистите. Те не могат да бъдат изгонени. Много са хитри. И могат да се маскират и на антикомунисти, когато се наложи. Защото истината е, че антикомунист няма от какво друго да се направи, освен от комунист. Да не давам примери, щото те са пред очите ви.

А колкото до книгите, то вече и у нас може да се чете всичко. Но на нас, ако не ни е забранено, не ни е интересно. Днес „Фашизмът” на Желев едва ли би събрал стотина читатели и то от академичните среди. Не, четенето у нас отдавна не е на мода. И в тая връзка ми прозвуча много аут ъв дейт един от клиповете на ген. Радев, в който казва: “Да пометем статуквото!” и затваря любимата на премиера книга “Винету”.

%e2%84%96-1Много тъпо. Кой не знае, че за Борисов книгите отдавна са затворена книга?! От както се е появил на публичната сцена е споменал четири пъти за книги. Веднъж спомена Читанката и аз му вярвам, че я е чел. После спомена „Винету” и също му вярвам, а го потвърди и библиотекарката, дето му я е дала. След това спомена „Братя Карамазови” на Достоевски и цитира откъс от нея, за който изследване на д-р Филипов установи, че не е от нея. Някой нещо му е разказвал нещо, но той не е запомнил откъде е… След това при Коритаров спомена, че чете „Пиратът папа”. Коритаров го избъзика: „За Йоан Павел II, нали?” И Борисов си затрая. Не потвърди, но и не отрече.

Разбира се, възможно е като седне с приятели, с Краси Велчев, с Цветанов, със Сталийски, да си говорят за литература, театър, музика. Човек никога не знае. Скромните хора не парадират със знанията си. Всъщност, те и със незнанията си не парадират, де…

Формалният лидер Карадайъ съобщи, че ДПС ще подкрепи Орешарски за президент. И веднага се усети. Сондаж на „Галъп” показва, че подкрепата за него се е увеличила с 2,5% – от 1.3% на 3.8%. Между вас, уважаеми читатели, има един, максимум двама, които да не разбират каква е интифата. Но сме длъжен заради тях да я кажем. Тетка и генералът са на кантар на втория тур, нали така? И е много възможно гласовете на ДПС да определят победителя. Но тези гласове няма да бъдат подарени. Те ще бъдат продадени. Но трябва да се знае колко са.

ДОСТ пък обяви, че ще подкрепи Цачева. Ей така, без никой да им го иска. Чел съм, че японците наричат такава постъпка “аригата-мейваку”. Когато някой ти прави услуга, която не си поискал от него и по този начин всъщност ти причинява огромно неудобство, но ти си социално задължен да му благодариш.

Обаче Борисов не е японец. „Има, вика, една приказка в Библията – няма по-лошо от непоискано добро.” Няма да проверяваме. От предишни проверки сме се убедил, че в Библията има всички приказки. Пък дори и случайно да няма някоя, трудно може да се провери. Библията е 1500 страници петит, проверявай, ако си немаш работа. Но вижте какво, така се прави. Ние например, когато измислим нещо толкова умно, че да е съмнително, че сме го измислили ние, прибягваме или до Библията, или до „древен мъдрец”. Но на Борисов трудно някой ще му повярва, че познава древни мъдреци, а, от друга страна, е известно, че е набожен като бабичка, та затова му остава само Библията.

Вторник, 25 октомври

Гледах дебата между Тетка и ген. Радев и по едно време ми се дощя да извикам като Тартарен Тарасконски, с шпаги, дами и господа, с шпаги, не с карфици! Много куртоазно, бе! Сякаш са от една партия. Имам предвид сега са от една партия. Иначе нямаше какво да се запомни от тоя дебат. Ако сте обърнали внимание, най-трудно се помнят скучните клишета. Та запомних само дето Тетка каза, че националната сигурност е по-важна от човешките права. Стори ми се оригинално, но после размислих и се сетих, че май и Хитлер беше казал нещо подобно, и Сталин.

Изборите са битка, война дори. А на война, казваше ген. Макартър, с нищо не можеш да замениш победата.

Таско Ерменков и Методи Андреев показаха как се прави. Голям таш…, пардон, майтап. Говореха си направо като английски джентълмени. Само от английски джентълмени съм чувал конструкцията „Вие сте простак, бе!”

Ерменков: Вие сте невъзпитан, освен че сте психически лабилен.

Андреев: БСП са гьонсурати.

Ерменков: Невъзпитан, психически лабилен човек, който не си е пил лекарствата сутринта.

Андреев: Вие сте гьонсурат.

Ерменков: Вие сте хулиган, простак и идиот!

Андреев: Гьонсурат…

Ерменков: Ееей, простак такъв!…

%e2%84%96-2През цялото време Таско му викаше Методиев, а Методи му отвръщаше с Арменков. Аз на мястото на Методиев щях да му бъркам малкото име. Така де, като ще е простотия, да е простотия. Ташко е далеч по-находчиво от Арменков.

Иван Филчев, журналист, напуснал „Стандарт”, се жалва във Фейсбук, че не му били плащали от май. Подхвърляли по некой лев за бог да прости. И той всеки петък клечал пред банкомата, но напусто. В същото време, вика, не слизат от служебните коли, ядат по кръчмите, а пък на качеството на живот на някои могат и западняци да завидят.”

„Когато банките фалират, тези, които гладуват, рядко са банкерите”. И при вестниците е така. Ще ходи Славка по скъпите ресторанти, щото това е част от длъжностната й характеристика, колата също, секретарките… Пък Иван мога да го посъветвам нещо, което научих точно от „Стандарт”. Разказа го Борислав Петров, кореспондент на вестника в Пазарджик, известен с това, че никога не си измисля повече от половината новина. Една ватенка и един студент по богословие отслужили молебен пред един банкомат в центъра на града. На ватенката му бавели заплатата и помолил богослова да отслужи една кратка пред устройството. Господ чул молбата и направил така, че работодателят да се засрами и да преведе парите на човека. Трябва да се опита и с инстанциите над Славка.

Ало, пенсиите! Прочетох в един вестник, че Ицхак Финци щял да става татко на 83 г. Чакал дете от съпругата си Лиза Боева, която е с 45 г. по-млада от него. С това той далеч изпреварва Чарли Чаплин, който на 72 г. има син от четвъртата си жена, с 36 г. по-младата от него Уна О’Нийл. И чупи дори рекорда Антъни Куин, който добива последното си дете Райът на 81 г. Обаче пък Куин е много по-фертилен, има общо 12 синове и дъщери. Докато Финци има само още един син Самуел, който наскоро навърши 50 г. И освен това третата съпруга на Куин Катрин Бенвин е с 47 г. по-млада от него. Когато Куин се сдоби с последния си син, първият му е на 60 г. И младенецът се падаше чичо на децата му и дядо на внуците му. Не знам дали Самуел и съпругата му Петъру Димитра имат деца.

Д-р Филипов обича да казва, че младата жена укрепва физиката на мъжа и му съсипва психиката. И то си е така. Лично ние, ако е рекъл Господ да доживеем до 83, та че и да ашладисаме некоя млада булка, ще се спукаме от съмнения.

Братя от последната възраст, малко ми е неудобно, но понеже става дума за научно съобщение, не мога да го скрия от вас. Преди време ви съобщих, че Ал. Христов, професор в Пенсилванския университет, открил, че добавянето на босилек в храната намалява с 40% метана, отделян от тревопасните. Той, разбира се, имаше предвид само кравите, но аз не. Въпросът е, че вие като чуете босилек… Така, де, имате непоносимост…

Новината, която имам сега да ви съобщя, е от New Scientist. Учени от Мелбърн установили, че, ако ядете повече от бавно освобождаващите се въглехидрати и по-малко протеини, може да предотвратите поне лошата миризма на газовете. Нема да стане „Арома”, но нема да е сероводород. Накратко, за да не се застояваме на тая неприятна тема, трябва да акцентирате на картофи, банани, артишок, аспержи. И понеже ви познавам, веднага ще ви предупредя, че това, което правите, да заменяте аспержите с млад праз, не е правилно.

Всъщност, горе ви подведох. Не беше босилек, а риган. Ако не можете да си позволите аспержи, поръсвайте обилно праза с риган.

Абе, защо не ви чух да благодарите на премиера, който ви честити Коледата още през октомври? Щото сте неблагодарници, затова! Ако ви даде по 40 лв. викате: „Само 40 лв…” Ако не ви даде хич, викате „И по 40 лв. не даде!” Ужасни сте, да знаете. Аз, ако съм на Цецка, ще откажа да съм ви майка, през ДВ ще се откажа!

Цецките са в Казанлък. 19min.bg иронизира: Цветанов и Цецка откриха две туи и импровизирана детска площадка с 1 катерушка в междублоково пространство. На важното събитие присъстваха петнайсетина пенсии и десетината гардове…

%e2%84%96-3Долна лъжа! От „Сега” разбрах, че туите са били повече, поне пет. И не пенсиите са били петнайсетина, а гардовете.

Ей, като ги гледам Цецките как вършеят из страната, Тетка ще вземе да стане президент. Не бива да го допускаме. По много причини не бива. Моят ФБ-приятел Божидар Савов споменава и една, която на мен не ми беше хрумнала: „Името Цецка Цачева не е подходящо за произнасяне в чужбина на международни срещи и форуми. Трудно се произнася и не се запомня.”

Е, това, че не може да се запомни, означава, че не може и да се забрави, не ли? И освен това може да не е подходящо за международната политика, но е много подходящо за нея. Лично ние не бихме могъл да си представим да се казва по друг начин. Nomen est omen – името е знак, са казали древните римляните. А какъв знак дава името Цецка? Като чуеш Цецка и вече си подготвен за определен тип физиономия. Някои физиономии никога не лъжат. Теткината е такава, честна и откровена физиономия. Поглеждаш я и тя почтено ти казва на какво можеш да се надяваш.

А че чужденците ще се затрудняват с името, вероятно е така. Тия дни се видях с моя китайски контрагент. Щото съм решил от петата книга да пусна малко и на необятния китайски пазар. Та се заговорихме за политика. И забелязах, че той вика на госпожата Шешка Шашева. А китайците не бива вече да ги пренебрегваме. Китайците са новите американци.

Сряда, 26 октомври

Знаех, че обществените поръчки (ОП), по начина, по който се практикуват у нас, са вредни и опасни, но не предполагах, че чак до там. Одиторка поискала от директора на бургаския театър Борислав Чакринов да обяви ОП за ролите на Асен Блатечки на тамошната сцена, защото хонорарите му набъбнали.

Представяте ли си за какво става „на въпрос”?! Аз си го представям. Зловещо е! Например ОП за „Из делниците…” Щото докторът, нема откъде да знаете, обаче втори милион трупа. С първия нещо не се получи… (Жоре, да прощаваш за творческия аншлуз, но ми дойде наръчно.) И, естествено, поръчката ще спечели някой гербер. И тогава ще ни оцените, ама ще е късно…

Та не се чудете, братя, на акъла на управниците ни. Такъв народ само такива управници може да излъчи.

Медиите на Пеевски се задъхват вече откъде какво да изкарат срещу врагове на Борисов и Цацата. И вчера, лично управителят на „Блиц” Крачунов откопал Филчев. Пълна безпомощност! Според нас Филчев е от тези дейци на прехода, които ежедневно трябва да се молят адът да не съществува. И Филчев оправдава доверишето: „Президентът Плевнелиев си отива, слава Богу. А премиерът Борисов остава. И то за дълго, слава Богу.”

Радан, ген. Наско, Прокопиев, Христо Иванов били „една шайка вагабонти”. Ген. Наско бил кръстен от колегите си „миризливия Гном”, учил бил за „моторист на малък речен кораб” и карал локомотив като втори машинист… Прокопиев бил „червенобузо момче”, което всеки момент може да влезе в затвора, Христо Иванов – „едно сбъркано момче”.

Крачунов през цялото време му подава топката и Филчев бие волета. Той си мисли, де… Крачунов: „Напоследък много се коментира нецензурното обръщение на Радан Кънев към премиера? Филчев: „Срамна работа… Кой е „мъжкарят” Кънев? Несретно адвокатче, което не е спечелило нито едно дело. С просташката си проява Кънев даде още едно доказателство за своята нетрадиционна сексуална ориентация. Зависим човек.”

Просташка, а? Абе, Бай… Филчев! Не беше ли ти, който каза на един журналист: “Какво ще проверяват – к.ра ми Янко ще проверяват. И повече, лайно мръсно, не ми звъни, щото ще ти е.а п….та майчина.” Не тегли ли същата и на депутата Димитър Игнатов? Гаче не помним как по твое време в прокуратурата си говорехте официално на майка…

Христо Иванов му отговаря във ФБ. Но, както правилно отбелязва Петя Владимирова, на много висок наратив, недостъпен за прокурори.

„Един приятел ми каза, че в Съдебната палата се отнасят към Филчев като към “скъп вуйчо”. Търсят премъдростите му и му уреждат изяви пред Пеевските пропагандни клоаки когато неговият наследник бъде налегнат от несгоди и сплинове…”

Много поетично, бе, Христо! Какъв сплин в тия селски пръчки!

Всъщност, може и да не съм прав. Ако се тръгне от Бодлер и „Цветя на злото”, може да се получи някаква метафора, но не и в прокурорска тиква!

„Аз нямам съмнение, че политическата цена за инсталиране и поддържане на фигури като Филчев и неговия падуан Цацаров вече е такава, че те повече никога няма да се повторят…”

Понеже ние, па и много от вие, сме от поколението, което не успя да се възхити пълноценно на „Междузвездни войни”, та се наложи да поровим малко из литературата и да го изясним тоя „падуан”. Има три значения. Първо, в джедайския кодекс на Силата е вторарата степен в йерархията – джедай падуан. Второ, порода дребни качулати петлета. И, трето, модератор във конкретен форум.

%e2%84%96-4Някак си не успях да си представя Цацаров като такова красиво петле. Макар че то е въпрос на фантазия…

Четвъртък, 27 октомври

В Брюксел журналистите питат Борисов защо сме върнали в Турция седемте предполагаеми привърженици на Фетхуллах Гюлен. Трябваше да го попитат защо и той, и МВР излъгаха, че бегълците не са искали политическо убежище, ама не посмяха.

„Много им е лесно на някои да се правят на големи демократи… По-голям демократ от мен няма и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората…”

Верно е, че е голям демократ. Отишъл в парламента, за да „помоли” депутатите да гласуват промените в Изборния кодекс. Попитал шефа на Правната комисия Данаил Кирилов дали предложението на реформаторите гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого“ да се броят при мажоритарни избори и да се изваждат при парламентарни може да влезе в промените. Кирилов почнал да го усуква: „Ами шефе, май няма да може…“ „Как така не може? Може! Ще го направите така!“

Е това се казва демократ.

Лорд Байрон казваше: „Дяволът е бил първият демократ.” И точно в този момент не ми се спори с него.

Но преди тази ярка демонстрация на демократичност върнал ресто на Радан за „Бай Х.” „Зеленогорски, къв е тоя Радан бе, бай х.й ще ми вика! 20 пъти ми е висял като сопол на дувара в Банкя…“

Между другото, тая седмица се очертава да е байхуюва с извинение. Бъчварова рекла, че Трайчо няма шанс за балотаж. И Митко Делчев от Куневите я затапил. Рекъл й, че „освен за вицепремиер по коалиционната политика, тя не ставала и „за други неща“. И Бъчварова разбрала това така, както всяка жена на 58 г. би го разбрала. И побесняла: „Още малко и за Бай х.й в пола ще ме обявите!“

А за Трайчо може и да е права. Миналата седмица, докато си карах колелото из парка „Заимов”, се натъкнах на мероприятие на Трайчо. Камерна среща с избиратели. Но избирателите не дойдоха… Преброих седем ученички, които раздаваха листовки. Официалните лица бяха Трайчо, един друг и още двама. И една жена средна хубост. Извинете, средна възраст, ранна средна възраст, симпатична. Дали бяха подранили, или закъснели, но групата си остана в тоя състав двайсетината минути, докато си джитках из парка. Което в никакъв случай не означава, че Трайчо няма шанс за балотажа.

Набили Красимир Кънев, шефа на БХК, посред бял ден в центъра на София. Няколко токата в лицето и в корема. (За тези, които не са расли в Пазарджишко, обяснявам, че юмрук е анатомично понятие, докато токат е милитаристичната му проекция.) Един познат милиционер ми каза, че объркали Краси Кънев с Радан Кънев. Него искали да бият. И не били от ГЕРБ, щото, като видели Кънев, се втурнали към него с викове: „Бий костокока!”

Ако бяха от ГЕРБ щяха да го бият за „Бай Х.”

Доколкото знам, само Даниел Вълчев вика на десебарите костококи. Вчера пак го повтори: „Ако костококите бъдат отстранени, организмът РБ може да съществува…”

Лошо се случи да сме болен точно когато се разрази тая симпатична рустикалната драма „Бай Х.”. Но на патерица ще кажем, че за разлика от много от изказалите се пуритани не обвиняваме Радан. Напълно споделяме възмущението му от проскезиса, който Борисов наложи на министрите си, в това чисто и реформатори.

Думите не бива да ни притесняват. Дори и псувните. Фройд казва, че първият човек, който е хвърлил псувня вместо камък, е бил творецът на цивилизацията. И като се замислите си е точно така.

Освен това, ако искаш определени хора да те разберат, трябва да говориш на техния език, да им влезеш и в диалекта, и в социолекта. Ако лицето беше от Северозапада, можеше да му се каже възпитано “Пенис пресура” (х. сплескан), за жена съответно “вулва хипнотика” (вж. изследванията на доцент-етимолог Мърди Мъдрев в „Резерват Северозапад”) Дали за Банкя „Бай Х.” е най-адекватното, не мога да кажа. В Пазарджик бихме му казали Путьо Маринкин. Което не оставя място за съмнение какви са конотациите, докато при БХ не винаги са негативни.

Таняна Дончева рекла на Трайчо: Изглеждаш много мъжествен.

Благодаря, рекъл Трайчо, ти също.

Е, не било точно така. Дори наобратно. Нарекла го „нежен”. Не знам защо й е на Дончева да дърпа дявола за опашката. Сама те кажа да се присетиш за тишината на спалнята, която ражда чудовища… Иво Инджев й го е казал. Той разбира се не е Румен Петков, но се опитва: „В това изречение няма политика. Има простащина в наднормено тежки количества и извънредна доза комплексарска наглост от страна на претендент(кат)а да определя нечия мъжка “нежност” от гледната точка на своята женска мъже(н)ственост…”

Ако правилно го разбирам, намеква й за напреднала фаза на маскулинизация, казано по-простичко.

Петък, 28 октомври

Почвам сериозно да се плаша, че ГЕРБ ще спечелят и Тетка ще се разхожда из Белата кукя. Щом и нефт откриха баш пред изборите. Лично вицепремиерът Дончев го съобщи. Засега не каза колко е като количество, вероятно това ще стане ясно след изборите.

Между другото и аз съм откривал нефт. Честно, да пукна, ако ви лъжа. По-точно мазут, което е същото почти. Една година на плажа в Поморие го откривах всеки ден по краката си, по банските, по хавлията. Някакъв руски кораб си беше заплакнал резервоарите…

Към това трябва да добавим и обещанието на Борисов след изборите да направи тотална ревизия на цялата приватизация, в което ние нямаме никакво основание да се съмняваме.

Борисов се ядоса на Нинова, дето го обвини, че е дал „Булгартабак” на Пеевски. И сега ще почне ревизия на цялата приватизация, за да се види кой какво. А той като почне, нема спиране поне два-три дена. Помните ревизията на обществените поръчки.

Патриотите пък, понеже не са в позиция да открият нефт, продължават да експлоатират мигрантската криза. Внесли законопроект, според който всеки опит за нелегално преминаване на границата “трябва да бъде възпрепятстван с употреба на сила, в това число използване на физическа сила, на водни струи, действия с газови средства, гранати, бомби, както и при необходимост употреба на огнестрелно оръжие”.

Нема лабаво, à la guerre comme à la guerre!

Царят представил книгата си “Симеон II. Една необикновена съдба” във Варна. „Да говориш за себе си, обяснява Симеон, винаги е трудно, а още повече когато възпитанието не предразполага към това, както е в кралските семейства. Малцина от моите деди са писали спомени. Не се е гледало с добро око на това да си излееш душата публично. Never complain, never explain, би казала кралица Виктория. В много отношения аз несъзнателно останах верен на тази максима.”

Как пък не можа мъничко от тая философия да предаде на ученика си Борисов, който при него кара втори университет. Бойко, ако не прави complain, прави explain, а най-често и двете едновременно. Ако му се отнемат тия две проекции и нема Бойко Борисов.

Та те такива работи.

 

To be continued

 

Из делниците на един луд (24-28 октомври)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top