Статии

Из делниците на един луд (27 февруари-3 март)

Понеделник, 27 февруари

Бойко Борисов на Сирни заговезни: “Имам грехове, но не мога да лъжа…”

Трудно ми е да повярвам. Че има грехове. Човек, който не лъже, рядко има други грехове. Казвал сме ви за онзи древен мъдрец, който разрешил на учениците си да извършват всички грехове, без един – да лъжат. Защото лъжата е майката и таткото на всички грехове. Ако например Борисов го попитат, ти имаш ли дялове в „Булгартабак“ и му е забранено да лъже… Става сложно, не ли? Ще трябва да си признае. Ако има, де. Ама не вярвам. Така че Борисов или лъже, че не лъже, или лъже, че има грехове.

Но то не пречи пак да поиска прошка. Човек прави неволни грехове, които дори не осъзнава. На свой ред и хората около Борисов поискали прошка. Според „Труд“ кметът на Сандански (не на Симитли!) Кирил Котев буквално се хвърлил да му целува ръка. „И след това показа смирение пред Борисов“, допълва „24 часа“ картината на позорището.

Пък някои завистници твърдят, че Борисов сам си тикал ръката да целуват. Да, бе! Гаче не видях Цецерон как се хвърли като котка на суджук… Целуваха си напълно доброволно и съзнателно. Преди време посъветвахме Борисов да си ушие един костюм с четири ръкава, като мантията на Сюлейман Великолепни. Два нормални и два за целуване. Така де, не е приятно да те олигавят целия. Некои така се увличат, че целуват до лакътя… Грипове, зарази…

Пък Нинова вика: „Вчера чух нашият основен опонент г-н Борисов да казва, че БСП ще купи и манипулира изборите – жалко, този човек се е предал, приел е, че губи изборите и си търси оправдание. Казвам жалко, защото когато отиваш на състезание с опонент, който е приел, че вече губи, състезанието не е интересно…“

А, бе, червенушките да не са мазохисти? Десет пъти ги би Борисов като маче в дувар и им беше интересно. Сега нямало да ги бие и те загубиха интерес.

А иначе Борисов наистина се държи така, сякаш смята да загуби изборите. Не знам дали е уморен и изхабен вече или има някаква друга причина. Няма здрава политическа логика, с която това поведение може да бъде обяснено. Ако има обяснение, вероятно могат да го дадат бойководите, главният прокурор, ЦРУ, ФСБ и другите биографи на Борисов.

Но на мястото на Нинова не бих турял още тигана. Нещата са на кантар. Според „Алфа Рисърч“ към момента ГЕРБ води с 31.5% срещу 29.6% за БСП. Но по-неприятното е, че народът не иска коалиция между БСП и ГЕРБ. Едва 5% от българите били склонни. Демек, те са готови да я направят, но ние не сме готови да я приемем. Ама нищо, има време да ни кандърдисат. Нали ще е за наше добро!

И Станимир Илчев се подразнил от лъжата на Костов за царя. И изнамерил цитат от книгата „Една необикновена съдба“: „През 2000 г., разказва царят, пожелах да проведа поверителен разговор с министър председателя Иван Костов, който ме прие в една от резиденциите в Бояна. Намерението ми бе да създадем дясноцентристка коалиция… Г-н Костов стана, за да сложи една цепеница в камината, обърна се към мен и рече: Не, аз имам нужда от още един цял мандат, а след това ще видим…“

И нататък го знаете. Щото го видяхте.

Вторник, 28 февруари

Много съм разочарован от Христо Иванов. “Той си тръгна, разказа Борисов пред симпатизанти на ГЕРБ, защото не му се работеше. Той за това си тръгна. Извадете колко министерски постановления има внесени от него и колко има след това Катя Захариева…”

Което коренно променя истината за съдебната реформа. Ама какво се чудя, отколе се знае, че който иска намира начин, който го мързи си намира оправдание. Главният прокурор бил виновен, Бойко бил виновен… А то се оказва, че Христо го мързи в червата!

Бойко ни плаши с Македония, ако не спечели изборите. Гледайте, вика, там какво става. Какво става? Дето обича да казва д-р Филипов, всички народи на Балканите имат история, а македонците само география, но сега са на път да загубят и нея. Заплеснати да си търсят корените на майната си, пропуснаха да забележат, че Македония тоя път наистина ще я делят и то няма да е по равно. Масови протести в Скопие срещу обявяването на албанския език за официален. Дето се вика, тая година албанският официален език, догодина – единственият официален език. Айде, да не е още догодина, но до десетина-двайсет години…

Не е хубаво това. Заиграе ли мечката у съседите, все ще дойде и до нас… На Балканите всичко е свързано. Тук го чукнеш, там се пукне. Например аферата КТБ изби чак в Белград. Опозицията обвинява премиера Вучич, че е вземал пари от Цветан Василев. Той, естествено, отрича. Не съм вземал никакви пари от Васил Цветанов. Аз даже не познавам никакъв Васил Цветанов. Голям тарикат, а? И той като Борисов не лъже. Сигурен съм, че  наистина не познава Васил Цветанов. Може дори да се окаже, че никакъв Васил Цветанов не съществува.

Имаше един действителен случай с габровец, който се хвалел с новия си апартамент. Това е холът, това е кухнята, това трапезарията. На тази маса могат да седнат 20 души, да не дава Господ… Сетих се за това, като прочетох, че кралят на Саудитска Арабия Абдул Азиз ал Сауд тръгнал на обиколка из Азия и пътувал с делегация от 1500 души. Тия, ако дойдат у нас на визита, за три дена ще ни разорят. Ще трябва да им туряме маса в голямата зала на НДК. Багажът на делегацията бил 459 тона, натоварен в седем самолета. Което не ме учудва особено. Като си помисля аз като тръгна за някъде с една жена само колко багаж помъквам, та си представям той с неговия безброен харем. Е, той вероятно не ги взема всичките, а само любимите си сто жени. Но сто жени, сто тъщи, двеста-триста деца, прислуга и ето ти ги 1500 души.

Сряда, 1 март

Тая работа с Пеефски няма да стане с чакане на брега на Перловската река. В смисъл, че може и да стане и все някога ще стане, но междувременно се случват едни много неприятни работи. Ето днес излезе първият брой на в. „Прас-Прес“, орган на „невъзпитаните карикатуристи“. Със скромния принос и на някои други невъзпитани люде. Тиражът беше много приличен за първи брой – 10 000. Търсенето беше огромно. Но въпреки тези предпоставки броят не можа да се продаде. Защото няма как да се продаде нещо, което продавачът крие под масата. Така постъпи Пеефски, собственик на 90% от разпространението.

Още през 2010 г., когато стана ясно, че Пеевски изкупува разпространителските фирми, Татяна Дончева посъветва издателите: „Уважаеми дами и господа от Съюза на издателите, вземете малко билбордове в София и по магистралите и на тях сложете лицата и телата на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Защото те биха говорили повече, отколкото всякакви писания.”

Ние тогава бяхме против. Защото хората ще се опитват да ги заобикалят от далече и ще влизат в насрещното движение… То е като да ти изскочи внезапно глиган на пътя.

Но този път Пеефски малко се обърка. Този път ще му излезе солено! Лошото е, че и България ще мине от 115 на 150 място по свобода на словото, но няма да е незаслужено.

Напук на общото мнение, че издателите са били наивни, като са смятали, че Пеефски ще ги разпространи почтено, аз ще кажа друго – не са наивни, нахални са. Разгледайте броя, ако ви попадне, и ще видите, че сме прав.

Надявахме се, че случаят с Елена Поптодорова наистина е някакво недоразумение. От беглото ни познанство съм останал с впечатление, че е деликатен човек, много възпитана, с овладяно аристократично излъчване… Но за съжаление не е недоразумение. Оказва се, че госпожата не е арестувана пред магазина, както тя обясни, че уж ѝ звъннал телефонът и излязла отвън да говори на тихо… Говорителят на варшавската полиция Томаш Олешчук обясни (само пред „Стандарт“ и единствено пред „24 часа“), че е арестувана три дни по-късно: „Случката е станала на 24… След установяване на идентичността на заподозряната тя е заловена на 27 февруари около 4 часа следобед в района на летището. Жената се призна за виновна, върна откраднатите неща и доброволно прие наказанието.” „Неща“! Значи не е било едно кремче само. Така че за грешка не може да става и дума. Кражба е и има само един въпрос. Крадла ли е госпожата, или е клептоманка. Но, ако е болна, възможно ли е във Външно да не са знаели? Така де, то това заболяване не може да се крие вечно. Късметът все изневерява някога…

Както и да е. Голямо петно се лепна на родината. Досега все се оправдавахме с циганите, но след тоя случай ще е малко трудно.

Ало, пенсиите, понеже госпожата е родена през 1951 г. и следователно е от вашия контингент, та да ви кажа нещо.

Често съм ви критикувал, че побарвате в магазините, главно в хранителните стоки. Но повече дума упрек няма да чуете от мен. Нещо повече, имате моето разрешение да си вземате по някое парче салам, бучица сирене, некоя бисквитка… Но го правете интелигентно. Например от колбасите вземайте само от пресните. Хем е по-добре за зъбите, хем по-лесно се крие. Да не стане като с оная пенсия, дето беше скрила бухалка шпек в гащите и, естествено, я хванаха. Защото е неестествено бухалка в гащите на пенсия, не ли? Да! Абе, братя, правите ли още оня номер с пастата за зъби? Да сменяте кутиите и на касата да плащате „Поморин“, вместо „Колгейт“? Лично ние за три зъба не бихме поели тоя риск.

Та казвам, че лично аз вече няма да ви съдя, ако откраднете храна. Разбира се, законът няма да е толкова толерантен. Както знаете, дребните кражби у нас не се толерират. Но пък това може да се окаже шансът ви да попаднете на по-добро място.

Министърката на правосъдието Павлова се похвали, че Сливенският затвор е ремонтиран и вече отговарял на всички европейски изисквания. На всяко лице са осигурени по 4 кв.м жилищна площ, всяка стая има собствен санитарен възел, модерна баня, клубове по интереси…

Казвал съм и ще повторя: затворът е единственото място, където ще ви отпаднат всичките грижи. Да го духат кърлежите от „Топлофикация“, ЧЕЗ, „Софийска вода“… Държавата безплатно ще ви храни, топли, лекува, че дори и образова, ако усетите некоя липса… Пенсийката ви върви на влог, а вие ще живеете на разкладка поне двойно по-богата от сегашната. И, както казва колегата Зошченко, „калоричността на храната е по-добре съобразена“. Ама ще кажете, няма да сме свободни! Е, добре, щом мислите, че сега сте свободни…

Ама наистина, условията са като на курорт, на минерални бани… И пълен пансион!

Само не знам, трябва да проверя, ако сте в затвора дали ви се полагат коледните и великденските премии. Щото Герджиков каза, че щял да даде по 40 лв. “Това, вика, е една традиция през последните години“. Така е. Това е една сравнително нова традиция, чието начало се постави от г-н Борисов. Тя замени старата традиция да се увеличават пенсиите.

Още нещо да допълня за Поптодорова. Понеже руските медии раздухаха с огромно удоволствие новината, та нека им напомним една случка от 2012 г. Тогава прокуратурата в германския град Билефелд, Северен Рейн – Вестфалия, образува дело за кражба от магазин срещу Михаил Горбачов. Бившият президент на СССР и лауреат на Нобеловата награда за мир беше заснет от камерите в един супермаркет как срязва защитния маркер на бутилка вино за 5000 евро, слага си я в кошницата и спокойно напуска магазина, подминавайки касата. И тогава от офиса му обясниха инцидента пак с недоразумение. Мишата бил много разсеян и забравил да плати, а маркера срязал, за да види каква марка е виното…

Четвъртък, 2 март

Нинова разправя, че банките ще бъдат заставени да опрощават лихвите по жилищни заеми за млади семейства, като за целта ще се приеме закон. Тя ли е проста, нас ли прави…  Как ще задължиш частна банка да опрощава лихви?! Най-малкото трябва да се бутне Чл. 17, ал. 3 от Конституцията – „Частната собственост е неприкосновена.“

Предлагам да се обидите, братя червени избиратели! Бива популизъм, но с толкова ниска резолюция е направо удар под интелекта. Явно мисли, че всичките сте от тия наивници, дето хвърлят хилядарки през балкона на телефонните измамници.

Пък като станела премиер, щяла да сложи вето на санкциите срещу Русия. Веско Желев обясни, че по принцип може да го направи. Обаче после? Политическата изолация, която ще ни наложат, някак ще я изживеем, но икономическата… Ако на госпожата не ѝ е ясно, да пита и да разбере, че основното, което  движи икономиката ни в положителна посока, са милиардите от ЕС. И те като спрат и ще се озъбим.

Много съм обезпокоен от появата на „каталунския синдром“ в ръководните среди на ж.к. „Младост“. Искат да се башкуват от останалата столица и да си станат отделен град. Кметицата Десислава Иванчева вика, че районът можел да се издържа от данъци, разрешителни за строеж, както и от парите на големите инвеститори. А сега другите райони „вегетирали“ на неин гръб.

Направо да искат град-държава. Като Генуа и Венецианската република, Флоренция, Сиена и Лука… И после едно Рисорджименто, чието начало може да започне с присъединяването на Пазарджик. Навремето не случайно там свършваше Четвъртият картофен пояс на Пазарджик…

Народе, ако си водиш тефтер и си записал в него никога повече да не гласуваш за пожарникари, добави и фризьорките и козметичките.

Петък, 3 март

За Трети март не знам какво да кажа. Питам се, ако един празник разделя нацията, може ли той да е национален празник. Ако искате, помислете и вие.

Освобождението на България от турско робство (бивше османско присъствие) е следствие на Руско-турската война. Но причината за войната, както и за всички войни с Турция, които Русия води на Балканите, не е нашето освобождение. На 12.09.1885 г., времето на Съединението у нас, император Александър III пише до началника на генерлния щаб  Обручев: “Ние  трябва да имаме една главна цел – да овладеем Константинопол, за да се утвърдим веднъж завинаги в Проливите и да знаем, че те винаги ще бъдат в наши ръце. Това е в интересите на Русия и трябва да бъде наш стремеж, всичко останало, което се случва на Балканския полуостров, е второстепенно за нас. Стига сме се правили на симпатични в ущърб на интересите на Русия. Сега славяните са длъжни да служат на Русия, не ние на тях.“

Русия похити сърцето на българина не само и не толкова с освобождението, колкото с онази химера, онази пагубна мечта, която ни завеща – Сан-Стефанска България. Един поглед на съотношението на Великите сили след Кримската война показва ясно, че Русия не е в състояние и никоя европейска сила не би позволила в онзи момент на Балканите да се появи голяма държава, мощен авантпост на Русия. Документи доказват, че и самата руска дипломация не е вярвала в такава възможност. Но слагайки Сан-Стефанска България на масата на преговорите, където ръководеният от Бисмарк Берлински конгрес я разпокъса, Русия реши за векове сантименталните си проблеми с българите.

Да, всичко това е било така. Войната не е била за нашето освобождение. То е колатерална придобивка. Но си е факт и не бива да се забравя и отрича. Но много се дразня на днешните русофили…

Между другото, консултантска къща “Дарби” съобщи в кои страни предпочитат да учат българските студенти – Великобритания, Холандия, Германия, Франция, Белгия, Австрия и Дания. Избирали тези страни защото имат университети със световна репутация, отлична учебна база и съвременни учебни програми. Русия не е сред предпочитаните държави. Два пъти проверих, но я няма.

Миналия път ви съобщих, че над 50% младите хора у нас желаят да емигрират. Най-много ги привличали Германия, Великобритания и Испания. И Русия пак не се споменаваше. Та си мисля, че или русофилите у нас не са толкова много, а са просто много шумни. Или неправилно си възпитават децата. И то масово ги възпитават неправилно.

Стига толкова, че стана много сериозно…

Трети ден се чудя дали да ви съобщя една новина, защото е малко по-така… Но пък от друга страна е медицинска и образователна и  нямам право да я крия от вас. Още повече, че може да се окаже единственият начин да повишим интелекта на нацията. Та става дума за следното. Учени от университета в Ню Йорк доказали, че интелектът на жената се увеличава, ако тя практикува по-често свирките, орална любов, казано по народному. Изследвани били сексуалните практики на хиляди жени между 25 и 55 г. и се проявила курелация между нивото на интелигентност и оралната любов. Жените, които я практикуват, имат по-добра памет и концентрация, по-постоянни са, по-уверени и по-спокойни, с по-здрав сън. И IQ-то им, естествено, е по-високо.

През дългия си живот сме имали случаи да се убедим лично и чрез свидетелства на очевидци, че интелектът е като водата, види ли дупка някъде и влиза. Но пък от друга страна академичната ни закваска ни кара да поставяме всичко под съмнение. Щото тя науката е това – съмнение! На социолозите е известно, че с колко по-големи извадки се работи, толкова по-голям е шансът да се получи курелация. Но в случая подозираме, че е възможна и обратната зависимост. А именно, че умните жени правят повече орална любов. Също е възможно, не ли?

Да. И в Библията е казано. В началото бе словото и веднага след словото… Само един случай съм имал без слово в началото и не беше хубаво…

 

To be continued

 

 

 

Из делниците на един луд (27 февруари-3 март)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top