Статии

Из делниците на един луд (28 ноември – 2 декември)

Понеделник,  28 ноември

„Мозъците бягат от България! Още по-бързо!”, пише Офнюз.

Двойно повече образовани българи напускали страната. Ако в началото на века висшистите са били 13% от напускащите, днес вече били 27%. Демек мозъците бързат да напуснат територията.

Както казваше Олян фон Ментелик, трябва да бързаш, защото никога не знаеш какво те настига. У нас всичко може да те настигне – безпаричие, безработица, бедност, престъпност, тъпи управници, умни мошеници…

Но, както сме казвал и друг път, всичко на този свят е едно за друго. „210 пъти се увеличило производството на тикви в България”, отчита министърката на образованието, пардон, на земеделието, Танева, но обещава свръхпроизводството да бъде овладяно.

Понеже много хора вече живеят за постоянно във Фейсбук, та ще съобщаваме и някои интересни новини и коментари и от виртуалния свят. Например вчера една Милена се беше размечтала да е прасе в следващия живот. Щото при прасетата оргазмът продължавал 30 мин. Чудя се как не се усеща, че злепоставя мъжа си по тоя начин! Пък една Стоянка й вика: Ти се моли да не се преродиш в заек… Така си е. В следващия живот едни ще се преродят в нещо по-добро, други в нещо по-лошо, трети ще си останат българи. Мен от това най ме е страх. А колкото до прасетата… Знаете ли, че едва 2% от всички прасета доживяват до оргазъм? Горе-долу като при хората.

И като стана дума за животни, та се сещам, че Радан Кънев се опитва да снесе направо кокошка. Рекъл: “Един десен лидер не може да тръгва към политическа кариера без амбиция за премиерския пост. Ще бъда министър-председател, но не знам кога.”

Аз знам. Ще бъде в петък, тринайсти, който по изключение ще се падне във вторник!

Вторник, 29 ноември

Нема такава гавра, нема такава хавра! На 29 ноември 2016 г., 29 години и 19 дни след „промяната”,  последният шеф на Шесто управление на ДС, бивш вицепрезидент в “Мултигруп” и професор в УБИТ Димитър Иванов, по-известен като  Митьо Гестапото, получи наградата “Златен век” на Министерството на културата, връчена му тържествено от „мултакът на републиката” Вежди Рашидов. Гестапото бил номиниран от група музеи, начело с НИМ. Тоест, едно ченге е предложило друго ченге. Гестапото бил „меценат на изкуствата”, затова заслужавал.

На въпрос дали не вижда етичен проблем с миналото на Гестапото Венцислав Велев, член на комисията, която одобрява предложенията, обяснил: „Иванов е номиниран в качеството си на издател и преподавател, а не в качества от своето минало.” Сред останалите 16 наградени има и други с подобно минало. Има и такива с обратното минало. Но като ги видиш на снимката как другарски се усмихват, оставаш с впечатление за пълно опрощение и забвение на миналото.

  %e2%84%96-1Това е върхът на моралния релативизъм, апогеят на моралния дюстабанлък! Отделяме човека от миналото му, почистваме го от лайната и го награждаваме.

Не знам дали сме ви споделял, но ние сме човек, който непрекъснато се самонаблюдава. Не, че нещо ще научим, нито пък ще останем доволен от наученото, но така сме свикнал. Този път  обаче забелязахме, че не сме в състояние да се възмутим. Явно ни се е изчерпало възмущението. То едно и две ли бяха работите, от които трябваше да се възмутим през годините… И вие не бързайте да се възмущавате. Защото сред вас има към милион-милион и половина, които отделиха Борисов от миналото му на мутра и го направиха премиер. Преди това пък имаше друг един милион, които отделиха руския гражданин Станишев от миналото му на храненик на БКП, на тамагочи на партията, и го направиха премиер. Преди това имаше пък едни други… Изобщо да не ви разправям какви има сред вас. Косата ми настръхва, като си помисля, че Бог може наистина да е справедлив.

Като гледам накъде отиват нещата, тия дни май ще се наложи да отделяме миналото на агент Иван от Каракачанов и да го правим и него премиер, да не дава Господ. Ако сме я докарали до там да ни спасяват Каракачанов, Валери Симеонов – Прабългарина, Волен Сидеров, то не заслужаваме да бъдем спасявани. И, ако трябва да сме честни, защото не винаги трябва, Борисов точно затова не ни спаси. И Каракачанов няма.

Тук без всякаква връзка се сещам за описанието на един герой  от „Цялото  кралско войнство”: „Лицето му, мазно и тлъсто, приличаше на кравешко лайно сред пролетна ливада…”

Всъщност, стих се защо се сетих. Вчера се возя в автобус 72. И идва при мен една госпожа на видима ранна средна  възраст. И любезно пита: „Мога ли да седна до вас?” И аз се сетих за един лаф от „Цялото кралско…” и  й викам: Млада госпожо,  за вас всичко е разрешено. Можете да стоите, да седнете и дори да легнете до мен. И тя като цъфна, малий… Викам си тая с какъв ли темерутин  живее, щом се радва на откровена лъжа. Щото, пропуснах да споделя, госпожата не беше  далеч от онова състояние, което на село наричаме градобитнина. Добре,  че дойде спирката и аз се спасих от едно приключение, в което не бях подготвен да се впусна.

Това с Каракачанов почва да ме плаши. Борисов им се обещал. Те, вика, ме подкрепиха, длъжен съм да им върна жеста. Ще видим, Борисов дип не обича да връща…

Сряда, 30 ноември

Колежката Мария Кисимова се възмущава, че Златка била избрана за майка на годината. Черната Златка, не русата, която също като нас е родена в Пазарджик, но 2/5 века след д-р Филипов. Опитах се, огребвайки както казах дъното  на възмущението си, да  подкрепя колежката Кисимова в нейния справедлив потрес. Някаква си „Асоциация на брюнетките” решила да отличи Златка, щото тази година добила мъжка рожба .

Някой беше казал: „Успехите са като забременяването. Всички те поздравяват, но само ти си знаеш колко пъти са те еб…”  (Думата е същата, която шефът на „Агромах” Бачев употреби, за да обясни какво е направил кметът на Симитли на Бойко. Но затова след секунда. )

Та така погледнато, Златка е вложила толкова много усилия, колкото рядко някоя жена влага. Заслужена е да бъде нагладена. И тя според мен е наградена както подобава. Така че това „Майка на годината е в повече.

Скандалното видео с, което пияният шеф на „Агромах” Методи Бачев съобщи на народонаселението, че “кметът на Симитли Апостол Апостолов е е*ал премиера Бойко Борисов”, му е струвало дотук 1 562 265 лева без ДДС, изчислява OFFNews. Ей, братя, сега ми хрумва въпрос. Ако има икономист сред вас, да каже дали на сексуалните услуги се туря ДДС. Нали е данък добавена стойност? Какво добавяш при таковането? Освен ако… Не, нека икономистите да кажат.

%e2%84%96-2Та за Методи Бачев. Лани през ноември от АП дали на фирмата му “Пътища Пловдив” обществена поръчка за детелина на АМ „Тракия” за гореспоменатата сума. Методиката на оценка на офертите била така направена, че 50% от оценката се давали за цената и 50% за срока на изпълнение. И Бачев предложил да направи детелината за 6 дни. (Словом: шест дни!) И естествено размазал конкуренцията. Онези нещастници предлагали да я построят за 19 дни, за 45 дни, за 47 дни…

Но след непремереното изказване на Бачев на събора в село Черниче престанало да му върви. От пътната агенция забелязали, че нещо в тази поръчка не е наред. И я преразгледали при нов състав на комисията. И новият състав забелязал, че старият състав пропуснал да забележи, че срок от 6 дни е абсурден. И отстранили фирмата на Бачев, без да анулират конкурса.

От случая могат да се направят няколко важни извода. Удоволствието да се ебаваш с премиера никога не остава само за теб. Шегите със задника на началника обикновено ти излизат през носа. Няма безплатни удоволствия. Безплатните удоволствия обикновено ти ги удържат от обществените поръчки.

След отстраняването на Бачев поръчката отишла при следващата добра оферта, която съвсем случайно била на свързваната с Делян Пеевски “ПСТ Груп”.

Ако “ПСТ Груп” наистина е на Пеевски и ако в началото на годината той наистина е бил в немилост и ако сега е спечелил… Много „ако” станаха? Около Пеевски винаги има много „ако”… Та това означава, предполагат колегите от OFFNews, че вече му е простено.

Простено му е, простено. Фрогнюз съобщава, че след бунта на бежанците в Харманли АБ обявила спешна поръчка за поправяне на оградата на лагера. И понеже е „спешна”, законът позволява да се мине без търг по ЗОП и агенцията сама да покани изпълнител. И поканила Кой? „Водстрой”. Пеевски. Сумата не е велика, едни 50 хил. лв., които са нищо за Корпулентния, но така се препикава територията.

Като стана дума за лицето (умишлено преувеличавам малко) Пеевски, та да кажем и друго. Поискал на Домуса 60 млн. лв. за 60% от пресгрупа „Доган хабер”, в която влизат „Монитор”, „Уикенд”, Телеграф”, „Политика” и „Меридиан мач”. На Домуса, естествено, му се видяло безумие да даде 30 млн. евро за вестници с общ тираж 70-80 хил. И е прав. Ако приложим утвърдената система за пресмятане – Cost per thousand (CPM) то ще излезе, че Пеефски иска по 375 000 евро за 1000 читатели. Е, скъпи читатели, нема толкова скъпи български читатели! За такива пари Домуса наистина може да си купи вестник навсякъде по света. Според Фрогнюз, които явно имат къртица в Доган сарай, Пеевски му обяснил, че не купува просто медии, а машина за убиване и рекет. „Той припомнил на Домусчиев, че с тези издания е ликвидирал КТБ и превзел бизнеса на Цветан Василев, с тях държал премиера Борисов на къса верижка и съхранява водещото си положение в ДПС. Мога, рекъл, да превърна за дни „Лудогорец” в селско отборче и да го съсипя.” За Цацаров нищо не споменал. Явно не върви с тоя пакет.

Според колегите посредник в сделката между Прасчо и Домуса бил Горанов, личен приятел на Пеевски и наемател на един от най-луксозните апартаменти в гъзарския комплекс на Домусчиев „Есте Хоум енд Спа“ в София.

Усилено се говори, пише Фрогнюз, че поне 30% от продаваните акциите били на Борисов, но ги държал чрез подставени лица.

Което ме кара да мисля, че Прасчо и Борисов са измислили хитър номер – да продадат на Домуса само разходите по издръжката на изданията.

Четвъртък, 1 декември

Да, прав бях. Бойко не обича да връща. Тъй, както дължеше на патриотите подкрепа, така и им я отказа. Причините не се споменават. Според едни го натиснали го от ЕНП да не се колаборира с „фашистки и ксенофобски формации”. Според друга хипотеза патриотите се изпокарали за премиерския пост и за министерските. Според трета – просто Бойко е преспал и си е променил мнението. Но която и да е причината, все върши работа.

Валери Симеонов реве: „Имаме за премиер и лидер на най-голямата партия човек с доста лабилна психика. Това е моето мнение и то почива върху факти.”

Това е и моето мнение, което също почива на фактите. Проблемът е, че тия факти не са от вчера. Некои са още от 2002 г., други от 2009 г. Нови факти за характера и манталитета на Борисов почти няма.

Ей, слушахте ли го за джиповете какво обясняваше? Паднал съм от смях. Лани четири горски стопанства си купиха луксозни, даже свърх луксозни джипове за по къде 200 хил. лв. бройката уж да возели разните шейхове, които идват да ловуват у нас. Но Борисов им ги конфискувал и ги дал на НСО. И сега той джитка с единия. Но колегите от OFFNews повдигнаха въпроса и Борисов се разрева като да не казвам какво… Аз, вика, с тоя джип возих Камерън и той ни даде 40 джипа. И додаде: “Имам няколко смъртни присъди от международни терористи, които съм залавял и екстрадирал. Ако искате, аз да съм пушечно месо, ме оставете в незащитени коли да се возя. Ще се возя в „Лада – Нива”, ще говоря с президента Путин, за да се возя в небронирана кола и да сте доволни.”

И двата аргумента са оборими с подръчни средства. Може би ако не беше качил Камерън на тоя скъп джип да се фука, щеше да ни даде 80 джипа, не 40. Но той, като е видял, че ние имаме пари за такъв лукс, е редуцирал подаръка. Помните ли Монката Паси на какво ги качваше? Трябва да се взема пример от евреите. Ако Борисов беше качил Камерън на некоя Газка, да го раздруса и да му събере всичките бъбреци на едно място, щеше да е по-дашен.  И освен това тия джипове са суперлуксозни, но не са бронирани. Та да не ни менти, че за скъпоценната му главица става дума. За салтанати става въпрос. А и за присъдите може да се възрази, но сега ме мързи. Спомнете си само „Бойко взе парите!”

Депутатите се ебават с учените от БАН. Можех да използвам и глагола „подиграват”, но нямаше да мога да изразя внушението за бъркане някому някъде, което първият глагол носи. Щото депутатите бръкнаха на учените в джоба. В задния джоб, където си държат портфейла. Първо им дадоха 10 млн. лв., за да се отпуснат и после им ги взеха. И учените се почувстваха точно като на порнофилм, гледан отзад напред.

Четох, че депутатите, които лобирали за БАН, напуснали преждевременно заседанието по обсъждането на Бюджет 2017 и като се стигнало до члена за БАН, той паднал. Не знам дали това е причината. Защото междувременно общото събрание на БАН избра математика акад. Юлиан Ревалски за председател на академията. “Първите ми стъпки, каза новоизбраният председател, ще са свързани с търсене на начини академията да увеличи финансирането си, но не само публичното финансиране от държавата, а и проектното финансиране, за което ние се грижим.“

И депутатите като чули „проектно финансиране” и се успокоили, че БАН може да изкара много повече пари от мижавите 10 млн., които те могат да им дадат. Не мога да си го обясня по друг начин, като имам предвид колко държат депутатите на науката и образованието.

„Медиапул”: „Прокуратурата започна акция “Остъклен балкон”.

Акция цели премахването на всички незаконно остъклени балкони и надстройки на територията на София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Вече имало 57 издадени заповеди за събаряне, от които 36 изпълнени. Прокуратурата се самосезирала по публикации в медиите. Което ме кара да мисля, че не са видели публикуваните в медиите интервюта  с Цветан Василев и затова не са се сезирали. Ще им ги изпратя всичките накуп, да им е по лесно.

Та в акцията „Събори стрехата” прокуратурата проверила 4267 жилищни сгради. Не бързайте сега да казвате „Всичко Мара втасала, само гъза си не сресала”, щото ще сбъркате. Това е изключително коварен ход на прокуратурата. Понеже не може да затвори корумпираните политици, магистрати и олигарси, ще ги цака заобиколно, през балкона. Да. Нали знаете за какво е лежал Ал Капоне в затвора?

Нема какво да се лъжем. Всички тия живеят под прикритие в панелките. Освен това дограмата за остъкляване на балконите е купувана с кредити от банките. Част от които са лоши кредити… И ще се върнат през яките глоби, с които ще одрусат нарушителите. Вероятно бих могъл да се сетя и за други съображения на прокуратурата, но бързам.

Петък, 2 декември

Петър Краевски се възмущава от телевизионна репортерка, която питала гражданите: „Кога ще посрещнете Нова година?”

Г-н Краевски навярно е трезвеник и никога не му се е случвало да посреща Нова година на първи, втори или трети януари. Не че се хвалим, щото то е срамно, но на нас ни се е случвало веднъж (само веднъж!) да я посрещаме на 5-и януари. Просто така се случи, че бяхме затруднен да я посрещем на 31 декември и следващите няколко дни. Стана ни възможно и то донякъде само да я посрещнем на пети…

Отделен въпрос е, и тук г-н Краевски е напълно прав, че тези работи никога не стават планирано. От тая гледна точка въпросът наистина е глупав. Защото нея година, за която ви разправях, имах съвсем други планове. Но минах край един комшия, който ме почерпи една лимонада, после капна малко вино в лимонадата, после забрави да капне лимонада във виното и… Да не ви разправям как ме приветства булката, като се прибрах. Въобразете си емблемата на аптеките и ще ви се изясни.

Та това беше. До тук за читателите.

%e2%84%96-3

 

Надолу е вече само за клиенти.

Които ще зарадвам, та и те на свой ред да ме зарадват. Излезе от печат петата книга на доктора. Вчера, като я докара тирът, цялата кооперация се събра долу да види какво докарвам. Ще има и официално представяне, но се колебая къде. Мисля да запазя Зала 1 на НДК, но не съм сигурен, че ще ни събере. Може да се наложи да наема „Красавицата”. Ще ви информирам своевременно.

Но не всички сте поканени. Сред вас има такива гадняри! Пише ми един: „Докторе, защо не съобщаваш цената? От данъчните ли те е страх или така си я набримчил, че те е срам!” Нали ви казвам, пълен гадняр. А аз просто съм забравил. Ако мислите, че 14 лв. за 400 стр. е набримчване, мога да ви дам десетина примера как продават 100 стр. за 15 лв. Знаете ли как се преебах с две книги на Филип Рот: „Гърдата” – 80 стр. за 9 лв. и „Синдромът Портной” – 200 стр. за 15 лв. „Синдромът…” се чете горе-долу, но от „Гърдата” съм закупил 3 броя, които ще разпратя на най-големите гадняри сред вас. Да, не се шегувам. Разправя се за един, който се превръща в цица… Освен това дава ли Филип Рот отстъпка за пенсионери? На куково лято. А докторът дава всеки път, когато се обади некоя пенсия, която не я е срам да си каже. Щото у нас е станало много срамно да си пенсионер. Както и да е. Колкото за данъците, наистина мислех да направя байпас на НАП, но ме е шубе. Тия дебнели из куриерските фирми и като се покаже някой с десетина пратки, ела, че ми трябваш… Затова продажбите минават през електронна книжарница „Мушкато”, която нема как да не си плати десеттях процента. Аз де, не тя.

Не ви агитирам, просто ви съобщавам. Ако сред вас има такива, които ще се сетят да търсят подаръци за приятелите пред Коледа и Нова година, длъжен съм да предупредя, че аз започвам да посрещам Нова година от 17 декември. А като пийна малко ставам много зъл и може и цената да дигна, нищо се не знае.

И поръчвайте само пета книга. Първа , втора и трета са окончателно изчерпани. Окончателно! Четвъртата скоро ще ги последва. За да получите петата, се иска само да пратите на dr.tonyfilipov@abv.bg  или на 0888 415 448 следните прости данни: 1. Име, ако имате и фамилия, също. 2. Телефон (факсове не пращайте!) 3. Офис на Еконт, който ви е най-близо. Всъщност, може и далечен да дадете, ваша си работа. Книгата можете да поръчате и през „Мушкато” на адрес: http://e-mushkato.com/bg/

Айде чао, че отивам да ви турям автографи.

 

 

 

To be continued

 

Из делниците на един луд (28 ноември – 2 декември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top