Понеделник, 3 октомври

Учете, дечица, учете! Места за неграмотници в държавата ни няма. Свободни няма, в момента всички са заети. Останали са само нископлатени места за образовани хора. Ако се бяхте родили на един по-късен етап, както се изразява Цветанов, може би щеше да е различно, но сега е така.

Цецерон вика, за оправдание на членството на Тетка в БКП, че преди 1989 г. всички са членували в БКП. Партията, вика, беше държавата. „В момента, разбира се, че това е много удобна теза за тези, които са по-млади, както и аз – защото аз също не съм бил член на БКП – и мога да кажа, че единственото ни спасение на нас е било че сме родени на малко по-късен етап.”

Но не достатъчно късен, за съжаление… Още дватрийсе години по-късен и щяхме да имаме щастието да се разминем…

Продължавам да се чудя какво е пила съдбата в деня, когато реши, че Тетка трябва да ни е президент. Явно се е задействала някаква верига от рецесивни политически гени и не ми се мисли какво ще ни предложат следващия път. Помнете ми думата, ще ни липсва леко малоумната усмивка на Плевнелиев.

Божо Димитров разправя, че Тетка не е била кмет, не е била министър, нямало какъв компромат да ѝ се извади. Според мен няма нужда нищо да ѝ се вади. Всичко е на ачика. Тя сама на себе си е компромат.

Най-големият ѝ недостатък е, че говори. Ако си мълчеше, щяхме да ѝ нахлупим една папаха и щеше да изглежда умна.

%d0%bf%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%85%d0%b0 Папахата отдалече изглежда като мозък, не ли?

Ама тя говори и то така, че… Както казахме веднъж, Тетка може да те рани смъртно с клишета и да те доубие мъчително със скука. Но това си има и добрата страна. От тук нататък от нея можем да очакваме повече, но не и по-малко. В „Дневник на едно пътешествие” Джером разказва за един симпатяга, който дълго усуквал пред слушателите си някаква убийствено скучна история. И накрая казал: „Но аз мога да ви разкажа и нещо много по-забавно от това…”

„И ние всички повярвахме на твърдението му. Ако се беше похвалил, че може да разкаже нещо по-глупаво и по-безинтересно, сигурно щяхме да се усъмним, но с готовност се хванахме за думите му, че ще ни разправи нещо забавно.”

Та и ние така. Имаме основания да сме оптимисти.

Съзнателно, от глупост или от недоимък, но Борисов май се гласи за втори път да подари президентския пост. Според данните от национално представително изследване на агенция АФИС, проведено през септември, на въпрос „Имат ли следните личности качества да бъдат президент?“, Цачева дели последното място с Румяна Бъчварова. Зад Борисов застават  45% от българите, зад Фандъкова – 43%, зад Кристалина Георгиева – 39%, Томислав Дончев – 24%, Димитър Николов – 9%, зад Цачева и Бъчварова по 8%. А по негативен рейтинг Цачева води хорото със 77%. (Цит. по Чавдар Найденов)

Пък представително изследване на “Маркет линкс”, проведено след обявяването на Тетка, показва, че тя има значително по-ниска подкрепа от издигналата я партия. За ГЕРБ са 26.7%, а за Тетка – 19.8%. „Очевидно, коментират от “Маркет линкс”, електоратът на управляващата партия е бил леко изненадан от избора на кандидата.”

А леко, а…

Обаче има и друга гледна точка. Някога Хенри Форд казал: „Ако бях попитал клиентите какво искат, сигурно щяха да ми отговорят: „По-бърз кон!” Хората не знаят какво искат, докато не им го покажем. Затова никога не разчитам на пазарни проучвания. Нашата цел е да прочетем нещата, които още не са написани.”

С което искам да кажа, че хората може би не са знаели, че искат Тетка, преди да им я покажат. Така беше и с Бойко, ако помните. Никой не го знаеше, преди царят да го покаже. Но после всички разбраха, че са искали точно него.

Ало, пенсиите! Пропуснах да ви кажа миналия път, че трябва да почерпите! Шефът на НОИ Бисер Петков съобщи, че от 1 юли 2017 г. ще ви индексират стипендията с 2.4% по швейцарското правило. Тези от вас, които вземат сега по 160 лв., ще получат 4.16 лв. отгоре. Обаче парите на пенсионерската буржоазия няма да се увеличават. Таванът си остава 900 лева.

С една дума, братя от последната възраст, има шанс да заживеете малко по-добре. Казаците викат: Да живееш е добре, а да живееш добре е още по-добре. Но дайте да не сме максималисти, все пак и само да живееш не е зле.

В тази връзка да ви споделя съветите на специалистката по гладолечение д-р Емилова. А, бе, тя много ваш агент, бе?! Вика: „Глад му е майката, сексът му е бащата”. Една житейска философия, измислена сякаш за вас, не ли? Когато мъжете гладуват, вика д-р Емилова, те стават по-секси, по-бодри и силни. Ден след ден, килограм след килограм клетките започват да работят нормално, отделят се достатъчно хормони и всичко си е наред.“

Все пак, другари, внимавайте с последните 50 килограма.

Вторник, 4 октомври

„Стандарт”: „Bорисов: Оставка, ако на първи тур загубим”.

Почти съм сигурен, че е печатна грешка. Оставям съвсем малко вероятност да е грешка, предизвикана от преплитането на съзнанието и подсъзнанието на автора. При някои автори е възможно. Ако примерно авторът си е мислил за едни 50 млн. долара… За младото поколение, което не знае руски, ще кажа, че „вор” е крадец: 1.тот, кто ворует, преступник, занимающийся кражами, похищающий или расхищающий чужое имущество.

И „расхищающий”, разбирате ли?

%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82Пак казвам, вероятно е грешка, но много симпатична грешка и смятам да я използвам. Ако директно наречете някого „крадец”, той може да ви съди и осъди. Докато ако кажете Ворисов, пак ще кажете същото, но без да образувате състав. Навремето в един вестник така „бъркахме” името на „Мултигруп”: „Мултигрух”, „Мултигруб”, „Мултиграб”, „Мултигроб”… Забавлявахме се така да се каже.

Та Ворисов вика: “На първи тур, ако ГЕРБ загуби президентските избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите.”

Това изказване залага предпоставки за отмятане. Не че на него някога са му били нужни предпоставки. Но в случая не става ясно дали ще има оставка, ако ГЕРБ не спечели изборите още на първи тур. Или ако не е първа сила. Или ако не се класира за балотажа. Но той ще ни обясни в нощта на изборите. Нали трябва да каже защо няма да подаде оставка.

Но няма да загубят. Всичко показва, че Тетка ще спечели. Астролозите на „Труд” ѝ съставили натална карта, от която извели обективните предпоставки за предстоящия ѝ успех. Звездите са били и продължават да бъдат много щедри с нея. Рожденият ѝ знак Близнаци, връзката между Юпитер и Венера, напрегнатият аспект между Марс и Сатурн, всичко показвало, че „Цецка Цачева е родена за майка на нацията”.

А Юлий Павлов, когото някои неправилно отнасят към социолозите, предрича на Тетка 300 хил. гласа аванс пред другите кандидати.

И за капак жребият на ЦИК определи двойката на ГЕРБ да се яви под № 17. Зампред на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева изтълкува числото от гледна точка на науката нумерология. (Наука друг път!) “17 е добър номер. Цифрата 1 е началото и означава смелост, амбиция. 7 е мъдрост и късмет. А 7 + 1 прави 8, числото на майката. Аз смятам, че г-жа Цачева влиза напълно в това определение.”

Е, не цялата, но общо взето влиза. Тетка е една от онези жени, за които Пратчет казваше, че е точно толкова много жена, колкото можеш да събереш на едно място, без да станат две жени.

Борисов иронизира кандидата на БСП: „Отидоха взеха един човек, който Първанов го е направил генерал, на мен ми козируваше, и това бил техният кандидат.”

Я даге, както казват в родния край на нашта майка. Че на теб кой ти тури звездичката?

Да опресним малко слабата (или избирателна) памет на премиера с извадка от негово интервю: „Най-важното да не се кандидатирам за президент беше, че с Георги Първанов съм работил прекрасно и се разбирах много добре като главен секретар на МВР. Той ми връчи пагоните за генерал-лейтенант. Е, мога ли да си изкривя душата после и да почна да говоря на избори против него? (22.05.2007, „Стандарт”)

И какво, да кажем само на това основание, че Борисов е човек на Първанов?! Не, основанията са много по-широки.

Сряда, 5 октомври

Стреснати от възможността и други страни да последват примера на България и да извадят по-добрите си кандидати, в СС на ООН побързаха да закрият конкурса. И решиха на изберат португалеца Антониу Гутериш. Бокова се класира на четвърто място. А Кристалина на 8-мо. Значи вече като самостоятелен кандидат Бокова мина две места напред, в сравнение с предишното гласуване. И излиза, че е по-добре да не бяхме я подкрепяли. Може би ако от самото начало беше тръгнала като частен кандидат, щеше да спечели.

%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%be%d0%be%d0%bdОт БСП, ДПС и АБВ поискаха оставката на правителството. От РБ нищо не искат. На тях им стига каквото имат.

Борисов прехвърля вината на Бокова: „Тя прояви нахалство и не се отказа, и отиде да блокира госпожа Георгиева… От какво да се срамувам, че на една комунистическа фамилия не съм осигурил следващите пет години ли?”

„Георгиева, вика, за няколко дни постигна значителен резултат без кампания, просто само с отиването си.”

Така е, така е. Класира се осма от десет кандидати. А можеше да е и последна. Като нищо можеше. Само с отиването си.

Левият журналист и един от яростните защитници на Бокова Георги Готев написа, че в тесен кръг Борисов наричал Кристалина „пепелянка”. Да ви кажа, възможно е. Обикновена змия не би могла да изпълзи толкова нависоко…

„Само че тя (Бокова) не се оттегли, а остана там. Както мъжът й, въпреки всичките опити за оставка, остана в ЕБВР. И го оставих аз преди 2 години… Малко да се смирят!”

Тука е прав. Тия са тежки неблагодарници. Проучване на Mediapool показва, че на 19.11.2014 г. МС взима решение за смяна на представителя ни в СД на ЕБВР Калин Митрев, съпруг на Бокова, със Стефка Славова. Но правителството „забравя” да съобщи за рокадата в ЕБВР и Калин Митрев остава на поста до 31 март 2016 г., когато МС отменя старото си решение и го преназначава. Единственото обяснение е, пише Mediapool, че това решение не е обявено пред банката, защото Борисов го е блокирал, за да бъде някой смирен.

Човек се смирява, когато го стиснат за… трудовата книжка. Щото в ЕБВР заплатите се мерят в десетки хиляди евро. Някои и за по-малко се смиряват. Къдринка Къдринова пише на сайта на СБЖ, че журналистите в „Стандарт” от май месец не били получавали пълните си заплати. Подхвърляли им по 100-200, максимум 500 лв. на по-заслужилите, но те пак били смирени.

Но основната причина за провала на нашия отбор е в международното положение: „Противопоставянето между САЩ и Русия тази седмица мина всички граници. Затова сега ги призовах и г-н Джон Кери, и г-н Лавров, да седнат и да направят някви споразумения за Сирия.”

Така правят изявените световни лидери, моралните авторитети – призовават! Но Кери и Лавров вероятно са нямали специални пратеници на Капитан Андреево, откъдето ги призовал, и не са чули, а, съответно, и не му отговориха.

Като бил малък Борисов искал да стане полицай, после искал да стане генерал, после премиер… В наши дни амбициите на Борисов продължават да растат. Днес той не иска да бъде нищо друго, освен Бойко Борисов…

Четвъртък, 6 октомври

Мелик Кайлан, сътрудник на сп. “Форбс”, “Уолстрийт Джърнъл” и “Нюзуик”, пише: „Ако България беше нормална страна, премиерът й сега щеше да е подал оставка. Защото решението за подмяна на номинациите бе лично на министър-председателя… Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона…”

Язък! Не можахме да го опазим в тайна. Разчуло се е вече по целия свят.

Първанов и Каракачанов искат оставката и на Кристалина от ЕК. Гоце вика: Не виждам как след този морален крах ще продължи да работи и ще гледа хората в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация.

Наистина, имаше известни репутационни щети, но Кристалина не е човек, който само на това основание ще се откаже. Още повече, че тя има друга хипотеза: “Може би светът все още не е готов за жена генерален секретар на ООН”.

Може би. А може би светът не е готов за тази точно жена, никой не знае. Да не говорим, че ние му предложихме дори две жени на света и това малко го обърка. Но тоя въпрос – светът ли не беше готов, кандидатът ли не беше – трябва категорично да се изясни, защото ни предстоят президентски избори, където по същата схема в последния момент спуснаха една жена със съмнителни шансове. Да не излезе, че България не е готова за жена президент. Щото аз например за жена съм готов. Винаги съм готов. Но точно за тая не. И комай никога няма да бъда.

Петък, 7 октомври

На вниманието на Тетка Цачева. В nbox.bg прочетох, че новоназначеният посланик на България в Люксембург Мая Добрева отишла да връчи акредитивните си писма на Великия херцог Анри с много интересен тоалет, издържан в бебешко синьо. Този цвят, за който не знае, е единият от двата официални цвята на 2016 г., обявени от институтът Пантон: Розов кварц (нежно розово) и Серенити (бледо синьо). Доста по-бледо от това на госпожата, обаче.

%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0Симпатично, не ли? Много прилича на една от характерните роли на Мая Новоселска в „Улицата”. Но може и да греша.

И доколкото разбрах, тази снимка е разпространена от МВнР. Но явно бързо са се осъзнали, щото като отидох лично да видя на сайта им, вече беше сменена с друга, на която госпожата е в много по-човешки тоалет. И, за да не ви губя повече времето, ще обобщя с едно стихче:

Посланик Добрева умее хубаво да се облича

на пасквил, подвързан елегантно, тя прилича…

Това го откраднах от бай Михайловски специално за вас.

Тази Мая е един от ранните подтици д-р Филипов да преосмисли родното си място. Един процес, който завърши с трудното признание, че не сме от Пазарджик, а от селата. През ранните 90 г. на миналия век Стоян Ганев я беше намерил тази госпожа в ДАП Пазарджик, работела фактуристка. И я докара във МВнР, където тя се издигна за кратко до главен кадровик. Доскоро я бяха скрили в Черна гора, но управлението на ГЕРБ я преоткри. Ще пиша на министър Митов и ще го питам: Би ли се снимал с тази госпожа в тоя точно каяфет. Само да се снима, нищо повече.

Ех, Пазарджик, Пазарджик… Ама то и от Бургас да си не е работа…

Валери Тарандов, зам.- председател на САС, вика, че депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова чела проектозакона за независимия финансов одит и прочела римско VІІ така: „ви ай ай“… „Това е нивото, скъпи сънародници!”, коментира Тарандов.

Понеже не ми е известна тази депутатка, та се справих с Гуглето. Госпожата е завършила английска гимназия, после висша математика в СУ, после и „Счетоводство и контрол“. Та не е от необразованост. Според мен проблемът идва от това, че е родом от Бургас. Дето е речено, можете да напуснете родното място, но то вас не напуща. Знаете ли как казват в Бургас на „www”?” „Въй, въй, въй”. Много интересно говорят татъка. Не казват спагети, а спагечичи, не диня, а джин и т.н. А веднъж без да искам подслушах на Грамофончето в Бургас да се карат едно момче, вероятно от Враца, и едно момиче от Бургас. Той й рече: „Ти си за кашмер, ма!” Тя: „Лиелие… За къдьее?”

Между другото, тая система за произнасяне на римските цифри не е лишена от рационалност. Вижте колко лесно се брои: ай – ай ай – ай ай ай – ай ви – ви – ви ай… При по-големите числа малко се усложнява, но не много. Например цифрата XVIII се произнася  екс ви ай ай ай. А XXXIII е: екс екс екс ай ай ай, което може да се рационализира до 3 екс 3 ай (three екс three ай).

Между другото, бай Михайловски е казал нещо и за тази госпожа: „Да кажеш: глупав депутат – туй не е сарказъм, а просто плеоназъм.” Демек, ненужен преразход на изразни средства. И само депутат стига…

Но понеже ние сме строг, но справедлив, та ще кажем и нещо в защита на ГЕРБ. По телевизора Хъкмъкян попита Тетка Цачева какво ще е отношението ѝ към Русия, ако станете президент? Вика: „Така както отношението ми към всички световни столици извън тези, които са ни приоритет – това са европейските столици, Брюксел като държава – член на ЕС и НАТО.”

От което разни злонамерени коментатори заключиха, че едва ли не обявила Русия за столица, пък Брюксел за държава. С което не сме съгласен. Тетка си има много образователни дефицити и не е нужно да ѝ измисляме още. Всичко идва от нейната неспособност, а и на повечето гербери, да говори със завършени изречения. При Борисов например съм забелязал, че ако се добавят липсващите части на речта, може да се получи и смислено изказване. При Цветанов е обратно – не може. Там има такова изобилие от части на речта, че човек се обърква кое за кое се отнася.

И още нещо трябва да кажа в името на справедливостта. От два дена Тетка е в отпуск и в НС щяха да се избият. Оглавилият събранието Главчев явно няма уменията на Тетка.

Понеже видях във Фейсбук много хора да се питат: „Господи, с какво заслужихме…”, та да ви кажа моето мнение. Преди векове Св. Августин беше рекъл: “Чудесата се случват не в противоречие на природата, а в противоречие на онова, което знаем за природата.”

Та си помислих, че ако днешните българи (или една голяма част от тях) изберат Тетка за президент, то това няма да е в противоречие с демократичните традиции на нашия народ, с неговата политическа култура, а ще е в противоречие само с блажните приказки на псевдопатриотично настроени историци и народопсихолози. Никой не е паднал от власт заради това, че е подценил политическата култура на българина. И Борисов не направи грешката да я надценява. Той ни взема точно за това, което сме. Описани сме в енциклопедията. Отворете на Ovis aries, разред Artiodactyla Там е казано всичко. И за блеенето, и за доенето, и за стригането…

Трябва да се вземе кардинално решение. Ще ви кажа как го виждам – неутронна бомба. Не атомна, а неутронна. Все пак имаме хубава природа, в земите ни са заровени хилядолетни съкровища… Ето оня ден в една нива край Стара Загора намерили най-старата глава на древногръцкия бог Аполон. Преди това се намери една друга глава, тракийска, която разнасяме по света да се хвалим. Само глави, без нищо друго. В “Суматоха” Радичков пишеше, че “човек не всякога е там, където е капата му”. Но нещата са още по-страшни. По тези земи човек не винаги е там, където е главата му.

И накрая нещо оптимистично. Стив Джобс казва: „Разликата между най-добрите и посредствените неща е приблизително 30% и това важи за почти всички неща в живота.”

Та дайте да не го правим на въпрос за едни мижави 30%! Така, де, не е ли така?

Уф, край! Добре, че свърши тая каръшка седмица. Сега ще си сипя едно питие и ще седна да гледам как ще оскубем петлите. Били сме ги и пак ще ги бием. 4:1 за България!

Ако не е станала некоя грешка да изпратим параолимпийците…

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (3-7 октомври)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top