Статии

Из делниците на един луд (30.11 – 4.12.’20)

 

“Където сенките на малките хора станат

големи, там слънцето залязва.”

 

Понеделник, 30 ноември

Да започнем с интервюто на премиера Борисов за “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, та да отметнем тая срамна история. И да се занимаваме с другите, не толкова срамни. Интервюто може да се резюмира така: Прост човек! Много прост човек! Обективно прост човек!

Цялото му обяснение за това как са попаднали пачките петстотинтачки и кюлчетата злато в чекмеджето му се изчерпва с едно изречение: “Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми…”

Г-н Борисов, моля да ме извините, но с тази слабост, ако бяхте жена, щяхте да сте курва, бе!

Всъщност, ако пуснем една линия между кмета на Симитли и думите, казани от Борисов на д-р Мангъров (Ако бях една жена, щях да ти пусна…), можем да се окажем само на „една мисловна улица“ от идеята, че не е задължително да е жена. На Мангъров направо му се е предложил. Ама докторчето явно се е уплашило.

Само да беше рекъл: Нищо, че не си… И щеше да стане нещо… Току виж му излязъл гъз-метът. Така си мисля, де. И морфичният резонанс между нас ми подсказва, че и вие мислите същото, не ли?

На въпроса на Михаел Мартенс от FAZ „Посрещате ли още жени с непроверени дамски чанти?, Борисов отговаря: „Сега дори не искам да виждам жени.“

Според мен, не бива от едно такова дребно злополучие да се правят кардинални изводи и да се минава едва ли не на другия бряг.

Пък в Редута напоследък често срещам едни големи мъже разхождат едни малки кученца и им говорят едно гальовно… Не знам, не знам…

Обаче така, както представя Борисов нещата, те изглеждат дори леко романтични. А не само, че не са романтични, ами са брутални. Помните ли “Яневагейт”? И записа на разговора между съдийките Янева, Ченалова и адв. Мондешки, публикуван в „Биволъ“ през 2016 г., в който Янева споделяше: Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 г. Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл. Ся за к’во трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо. Ти к’ъв мислиш ще ми бъде разговора с него? Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?

Ченалова: Е толкова ли па ниско?

Мондешки: Той е така и после разказва на всички квооо… С кого, с коя, клипчета си прави, има две камери в тва, после ги рас… с охраната много се забавляват… Ловят се на бас дали от първия или от втория път. Там е страшно!

Извратена история! Няма място за романтика! Избиване на социални и сексуални комплекси.

Защо, бе, Господи, защо си направил така, че от страх да се умира, от срам да не може?!

Пък един Роси заподозря, че жената от спалнята на Бойко била Фидосова. Само тя можела да домъкне толкоз багаж.

Има логика, не ли?

Ама ги измисля, ама ги наставя… “Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“.

Лъже, викат от НСО! „Непроверени лица не се допускат в обектите, които НСО пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро, те не биха застрашили живота и здравето на Борисов.…“

Йезуити подли! Влиза дама с една чанта пачки и кюлчета и на тях не им прави впечатление. Да, бе, да…  С пиперки да е пълна чантата, пак са длъжни да забележат!

Ех, братя, братя… Цялата тази история е много тъжна и не заради кратуната Борисов! Той, че е проста кратуна, няма съмнение. Но няма съмнение и в това, че кратуната е цар само в царството на тиквите.

Вторник, 1 декември

Мисля си, че в момента се борим само с един Ковид 19 и то с доста съмнителен резултат. Ами като дойдат гриповете? По четири-пет щама наведнъж са идвали. Тогава хептен ще се наакаме, да ме прощавате.

И Борисов с тия магистрали… Представете си примерно щам „Калифорния“ хване на стоп некой нашенец, който си идва за Коледа. За 12 часа е в София. И от тук по седемте магистрали на Бойко за 4 часа е покрил страната.

Ще ги  мислим като дойдат.

Гледам по телевизора аптекарчето Марешки и наистина не вярвам на ушите си. Проф. Пламен Киров си позволил да критикува законодателната дейност на НС. И Марешки се възпалил: „Аз, вика, не съм юрист, но явно имам повече ум от проф. Киров. Този връх на конституционализма е гола вода. Той няма хал хабер от конституция…”

Проф. Пламен Киров е декан на катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ и бивш конституционен съдия. А Марешки е едно… Как да се изразя така, че да не се изразя така, както ми се иска? Щото в акъла ми се върти един комплимент с неочакван край.

— Чичо Юлиус, казвал ли ти е някой, че си един красив, умен и прилично дебел мъж в разцвета на своите сили?

— Не, наистина никой не ми е казвал подобно нещо!

— Така ли? — учуди се Карлсон. — Тогава откъде-накъде в тиквата ти е влязла тая нелепа идея?

Марешки?! Ето това значи да изпуснеш простотията от контрол! Тя се качва на главата на знанието и кукурига от там…

Як скандал тресе Европейския парламент. Унгарският депутат от управляващата Фидес Йожев Сайер, яростен хомофоб и противник на гей браковете, е хванат на голо мъжко парти. На мероприятието полицията заварила 25 голи мъже, сред които евродепутати и дипломати. Изплашен от идването на униформените, евродепутатът се опитал да избяга по водосточна тръба.

Гол по водосточната тръба! Ще си закачи някъде мартеничката за радост на котките… Късмет е имал, само ръцете си разранил.

Във Фейсбук се пусна слух, че, когато полицията се опитвала да влезе на партито, отвътре някой пръскал с маркуч. Но не се кълна, че е вярно.

Хомофобията, която по нищо не се различава от другите фобии, често се оказва дълбоко вкоренен страх от собствените потискани влечения. Това е азбучна истина в психологията. Може да я срещнете и в литературата: „Колкото до Самбане, подвързвача на партитури, той най-неочаквано не издържа на открай време мъчещото го желание да содомизира някой войник. Една злополучна вечер се осмели да го задоволи и това му нанесе непоправима вреда в очите на някои патриоти, които начаса го обвиниха в шпионаж.

Та и г-н Сайер така, просто не е издържал.

Йожеф Сайер се зарази с джендърство в Брюксел.“ Ето какво се получава, когато вродената глупост се комбинира и със старческо слабоумие. Докато бил в Унгария си бил редовен, обаче в Брюксел се изхомил!

Бихме могли да кажем, че бай Георги Марков се е заразил с глупост в ГЕРБ. Но няма да сме прави. Защото, както казва поговорката, старият глупак някога е бил млад глупак. Та слабоумието не е старческо. Просто слабоумие…

С какъв акъл сме чакали хора  като този, като Сашо Йорданов и т.н. да ни донесат демокрация?! И ние не сме оглупели на стари години, да знаете!

Сряда, 2 декември

Д-р Антония Първанова вика: „Самолечението и свръхлечението са две много опасни неща.“ И дава пример с премиера. Според нея, на Борисов са му предозирали кортикостероидите, което се виждало отдалече по типичният фациес луната (лунообразно лице), което било характерно при прекаляване с кортикостероиди.

„Фациес луната, вика д-р Тони, е само едно проявление. Стероидите имат и много други.“

Така е. Наблюдават се също и нервно-психични отклонения, както и усложнения в стомашно-чревния тракт под формата на диарии. Борисов видимо ги има тия усложнения. Психическите, за диариите да кажат тия, дето го бършат…

Първанова вика, че джипитата си имали по една стандартна рецепта „с два антибиотика и един кортикостероид“… „Какво, вика, лекуваме с тези антибиотици, когато няма бактериална инфекция? Кортикостероидът смъква имунитета.

Права е. Кихне някой веднъж и припка веднага за антибиотик. Опитайте нещо хомеопатично, бе хора! Ето ние например какво традиционно лечение провеждаме още при първите симптоми на хремата, а понякога хич дори и не чакаме да се появи симптоматиката. Първо вземаме една ракия, от тая, дето ни праща един признателен читател, г-н В., от град В. (Пълното име и адреса се пазят в малкия сейф, който се пази в големия сейф на редакцията!) Невероятно признателен читател! Този г-н В. прави изключителна мускатова ракия. А той самият не пие! Представяте ли си?! Приятел мечта ви казвам! (Г-н В., не бързай да пращаш пак, имам още!) Та казах, първо вземате една ракия със сезонната салата.

Без да се отплесвам само ще вмъкна. Веднъж гледах едно предаване за столетници и там една баба на 102 г. каза:  “Ракия не че обичам – но се налага!” Е те това ви казвам и аз! После се вземат 2-3 вратни пържоли с бутилка червено. Ако сте в по-лежерно настроение може мерло, ако сте малко по-кахърен – каберне. Накрая може да разтворите един фервекс и да пръснете в носа няколко пъти отривин.  Но това е само в случаите когато горните ви дихателни пътища са станали плавателни. Иначе след вечерята препоръчваме едно уиски, за възрастни, законспирирано като ментов чай. Заради булката, не заради болката. Никой не е оздравял с ментов чай! Колко работи правим, дето болката изобщо не ги налага, ама булката ги изисква…

Лекарите може и да не одобряват моето лечение, но на мен винаги ми дава положителни резултати. Даже сега малко се притеснявам да не ми даде и за Ковид положителни… Верно, не се шегувам! Сериозен съм като пенсионер, кога си чака рестото.

Като казах за болката и булката… Четохте ли за оня италианец, дето се ядосал на жена си и минал 400 км. по студа, та да му мине яд. Намерили го изтощен, ледовит, но все така ядовид. Напълно го разбирам. И аз някой ден… Ама нема да се върна. Нямате представа какво кощунство е да сипваш уискито в ментов чай…

Какво да ви разправям… Един ме пита: А, бе, жена ти каква зодия е? Не, бе, викам, тя е македонка, от Гоцето. И млъкна и нищо повече не ме пита…

Четвъртък, 3 декември

Д-р Елена Николова, лекар на първа линия в департамента Ойз, Северна Франция, по някаква причина гони карез на д-р Първанова и вчера пак я наскача. Вика за кортикостероидите: „На всеки редови лекар е известно, че кортикостероидите са МОЩНИ противовъзпалителни средства, които не предизвикват оток, дори обратно. Фациес луната не е ОТОК, доктор Първанова, а е тип ЗАТЛЪСТЯВАНЕ.“

Точно така! Не е от стероидите, а от единьето! Борисов: „Аз от малък много обичам да ям“. И сега му е паднало да лапа на муфта… Зер и Пеефски е на стероиди, та се е окръглил като пълнолуние…

Но пак ще кажа, за антибиотиците д-р Тони е права. Наистина злоупотребяваме с тях. От една страна докторите се презастраховат. От друга, ако докторът случайно не изпише антибиотици, пациентът се чувства някак пренебрегнат, един вид недооценен и сам си изписва.

Пенсиите, не се оглеждайте, и вас имам предвид, да не кажа главно вас. И най-задръстената пенсия може да изброи поне три антибиотика. Пък един доктор ми каза, че не било рядко пенсии да си изписват антибиотици и за нерви. Да, бе, и аз не повярвах.

Ей, братя от последната възраст, предвид на върлуващата епидемия  трябва да си стоите повече дома. Изчислил съм, че една пенсия само от преследването на промоциите може да запали един голям град от четирите края…

Седете си вкъщи, забавлявайте се из Мрежата. Четох вчера един текст за Фейсбук. Ами какво да ви кажа, уважаеми бастунки! Тая социална мрежа се заформяла като виртуален пенсионерски клуб. И аз също го забелязах сега, докато си попълвам новия профил…

И това ме наведе на мисълта, че напълно съм ви забравил, бе, злото да ви забрави! Ще трябва да компенсираме. Затова сега ще ви дам един изключителен съвет, ако разбира се, вече не сте израсли съответната сфера на приложение. Испански сексолози стигнаха до извода, че една четвърт от “засечките” при мъжете се дължали на неправилната поза при сън. Най-опасно било да се спи по корем. Органите, в това число и Органът, се притискали от тежестта на тялото и малките артерии се запушвали. Затова препоръчват да се спи на една страна. Но най-добре било да се спи с леко повдигнати крака, това повишавало притока на кръв в… където трябва. Сексолозите викат да ги вдигате само до 10 градуса. Но, според мен, може и повече. Щото ще получите и колатерални ползи. Колкото по-високо са ви краката, толкова по-топло ще им е. От физиката, надявам се, поне това помните – че топлият въздух се издига нагоре.

Анджак стана дума… Ако намалите температурата с 1 градус, от 20 на 19, ще спестите 6% от енергията. Следите ли ми мисълта? Ако намалите с 10 градуса, ще спестите 60%! Много е важно да знаете, че ако въздухът е овлажнен до подходяща степен, дори и ниските температури се възприемат като нормални. Тъй че моят съвет е да поддържате плюс 4 градуса (което на практика ще ви икономисва всички разходи) и да пръскате непрекъснато с пулверизатор из стаята…

Този съвет съм го давал през 2004 г., но като се има предвид силното текучество във вашите среди, едва ли е останал някой да го помни. А може да е много полезен в предстоящата зима.

Петък, 4 декември

На 23 октомври между САЩ и България беше подписан Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели.

Като начало ще изграждаме съвместно VІІ блок в АЕЦ “Козлодуй”. Малко от старите руски чаркове за Белене, малко нови от американската “Дженерал Електрик” и те ти нов блок. В тази връзка посланик Херо Мустафа е посетила Козлодуй, за да проучи на място възможностите за партньорство.

Сещате ли се сега?! Момчето им трябва още! Има още някои работи за довършване.

А не е като да не са наясно с каква маймуна си имат работа.

Нанси Макълдауни, бивш американски амбасадор в София, е определена за съветник по националната сигурност на вицепремиера Камала Харис. Вероятно тя ще дърпа конците на американската политика на Балканите. Нансито добре познава Борисов, което личи от грамите, които е пращала във Вашингтон. Там го беше нарисувала досущ  истински:

  • недодялана и спорна фигура, която слухове свързват с организираната престъпност…
  • демонстриращ липсата си на изтънченост и простотата си като свои отличителни достойнства
  • склонност към популизъм
  • повече тактик, отколкото стратег
  • всеки ден да си променя мнението
  • сенчесто минало – лични връзки с мафиотски босове от 90-те години
  • властен лидер
  • майстор на подвеждането и преструвките
  • „скрит коз“ по отношение на Русия

Но какво значение имат личностните недостатъци? Те дори са полезни: „Нуждата на Борисов от нашата благословия и неговото свръх его са силни инструменти, които можем да използваме в посока превръщането му в сполучлив национален лидер. Неговата суета и нуждата му от утвърждение могат да са лост, с който да тласкаме него и партията му към модерна политическа формация, която естествено да изглежда реалният партньор САЩ.“

С една дума, да стане нашето копеле. Ако не беше го казал Рузвел, щеше да го каже Труман, или Айзенхауер или някой друг…

В „Панорама“ посветиха няколко минути на починалия бивш френски президент Валери Жискар Д’Естен. Историкът проф. Кирил Топалов отбеляза, че Д’Естен всеки ден отделял по един час да работи с литератор. Каза го някак си така, като за пример на нашите оратори, вроде Цецерон, Борисов, кърджалийската утка или някой друг от подобните им хондрокефали.

Аз имам по-добро предложение. Някъде съм чел, че преди да седне да пише, Стендал се е настройвал един час, като чел френския наказателен кодекс заради неговия прецизен и изящен език.” Препоръчвам на горепосочените да направят същото с българския НК. Е, вярно, че той не е плод на изящна словесност, но идеите са важни.

“Ройтерс” съобщава за малко уютно барче за тапас (мезе) в центъра на Мадрид, което, както много други, било изправено пред перспективата да затвори заради короната. Вместо да пуска кепенците, собственикът се обърнал към клиентите си с емоционално видео, в което ги призовавал да предплатят храна и напитки, които в бъдеще ще консумират. За пет седмици откликнали 400 лоялни клиенти и по сметката на El miniBAR се събрали 40 хил. евро.

Винаги съм подозирал, че трябва да направя кръчма, а не сайт! Даже знам и как ще я кръстя. Както си вървях веднъж и гледам пред мен табела с надпис: “Напоителни системи”. И си викам: “Те това е име за кръчма!” (Откраднах го от една Марина, пък тя да си каже на свой ред откъде го е откраднала. Аз не съм виновен, че и във ФБ се краде като в РБ.)

Ами това беше за днес. Както е казано, направихме всичко, което можем, а другото оставихме на съдбата.

 

P.S.  Уважаеми читатели, братя и сестри! Задават се едни хубави празници и ще трябват хубави подаръци за хубави хора. Един добър вариант е да подарите една от книгите на д-р Филипов. Всъщност, останали са само отделни бройки от книги 4 и 6.  Ако желаете, изпратете ми на dr.tonyfilipov@abv.bg име  и фамилия, мобилен телефон и офис на Еконт, който ви е удобен. И аз ще ви изпратя желаната книга с наложен платеж и, при желание, с автограф или посвещение.

Вярваме, че както въздухът и слънцето са нужни на всяко живо същество, така и книгата е нужна на всяко сиво вещество. Еле па книгите на доктора…

 

 

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (30.11 – 4.12.’20)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top