Статии

Из делниците на един луд (4-8 януари 2021 г.)

Понеделник, 4 януари

И така, братя и сестри, навлязохме в 12-та година от управлението на селянина от Банкя, което условно можем да наречем „ерата на рустикалния авторитаризъм“. Затова се въздържам да ви честитя годината, както и да я наричам такава и онакава. Нека видим какво ще ни донесе и какво ще отнесе и тогава да я определяме като нова, па дай Боже, и добра.

Исторически погледнато прави впечатление, че ставаме все по-търпими към селянията. Първият селянин, управлявал България, Ивайло, се е застоял на престола няма и две години. Вторият, Стамболийски,  управлявал от 1919 – 1923 г. И двамата приключили трагично. Ивайло е посечен на един пир от татарите на хан Ногай. Стамболийски е зверски убит от група членове на ВМРО през смутната 1923 г. Какво ли готви съдбата на Борисов? Нещо в райе? А може би на нас готви? Като се има предвид, че третият селянин, правешкият, управлява 35 г. Ама за това после ще ви разправям.

Обаче е много е прост, бе, братя! И пиарите му по-прости и от него! Два дена след драмите с туристите, за които нямаше хеликоптер и трябваше да ги влачат 11 часа из преспите, Борисов се метна на една машина и отиде да разглежда АМ „Хемус“ от високо и да показва на министър Ананиев какви чудеса е сторило правителството. Вечно води по някой шушляк със себе си та уж на него да говори, но ние да чуем.

Нашите строители в момента работят на световна класа и то във времето на пандемията, докато много държави са в локдаун… Където има чакъл работят на пълни обороти. И гледай сега, от мост върху мост се минава, стотици колони, греди… какви усилия са това. От едната страна копаем скалите и веднага влизаме на мостове от другата страна. Ананиев, виждаш ли какви съоръжения. Трябва още година и половина – две да ги завършим, иначе пак ще ги замотаят, ще ги спрат, както досега…”

Музика, музика за душата! „Музика С Камъни В Нея“. Чакъл по-точно… Така е в света на дриска.

Въпреки бодряшкия тон  на премиера, лиска студената вода Медиапул, от излъчените кадри е видно, че магистралата няма да е готова нито през 2023 г., както първоначално обеща Борисов, нито година по-късно.“

И какво от това?! Той да си я окряка преди изборите, па кога стане – тогава.

Вторник, 5 януари

В Етрополе арестували един урод, който скрил смъртта на майка си, за да вземе пенсията ѝ. Криминалисти влезли в къщата по сигнал на съседи, че 89-годишната жена е изчезнала. И на двора намерили силно разложен труп. Нямало следи от насилие.

Варвари сме, бе, варвари! В средите на културните народи при такова събитие се купува един голям фризер – 360 и повече литра, за да може покойникът да се настани сравнително удобно… И си го съхраняват запазен с години, даже с десетилетия! Полани гръцкото НОИ беше открило из документите си един дядо на 122 г. Отишли да го търсят, за да го поздравят. Все пак най-възрастният човек на планетата… И го намерили във фризера. Представяте ли си колко е преседял?

А нашият изрод изхвърлил трупа на двора. И какво ще вземе, ще вземе една пенсия. Но то у нас, при тия цени на тока и при тия нива на пенсиите, никак няма да излезе сметката с фризер. Гърците и италианците ги съхраняват, но тамошните пенсии са многократно по-големи. Та има и за ток, има и за опечалените. У нас може би само мумифицирането ще е изгодно.

Сряда, 6 януари

„Тоз който падне…“

Ми да не е падал, кой го е пратил!

Тръгнал чета да събира, рая да освобождава… Сякаш раята може да бъде освободена! Да можеше да поизлезе днес из гроба, па да види как след век и половина нищо не е мръднало… Пак турци, пак чорбаджии, пак кадията право седи, криво съди, раята пъшка под десятък, българите са емигранти и в родината си…

И, както и може да се очаква, раята изобщо не се вълнува, а по-голямата част от нея и не знае, че днес се навършват 173 г. от рождението на един ненадминат поет, един революционер, вградил костите си в темелите на свободата ни. Един велик българин, за който и премиерът Борисов е чувал. Нещо повече, дори го е чел: „Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза. За мен наистина е така. И ще бъде актуална всеки ден – и вчера, и днес, и утре.”

И не е ли така?

Целокупното стадо обаче се вълнува ще има ли мъжко хоро в Калофер или няма да има. В. „Сега“: „Мъжка тревога броди из страната – ще има ли ледено хоро?“ (Те това е заглавие! Евала, ашколсун, машалла!)

 „Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим“, разправя кметът на Калофер, Забравих му името. Ама то не си и струва да помня името на човек, казал чутовната глупост: „Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява…

Сигурно ще му е студено…

Патриотът Каракачанов естествено дава рамо на традицията: „Този ритуал е преживял и турското робство, той ще преживее и корона вируса.“

Очаквах го от мъж като Каракачанов. Както би казал колегата Пратчет, толкова мъж, че трябва още съвсем малко, за да станат два мъжа. Разбрахте ли, че миналата седмица не можа да влезе в танка? Заклещил се диференциално. И Борисов не можа!

И в няколко деня бавно и полека, мъжкото хоро порасте на няколко века…“ написа Р. Илиева във Фейсбук. Пък друг френд иронизира, че леденото хоро било толкова древен обичай, че дори шопската салата била по-древна от него… Шопската салата, за който не знае, е измислена от „Балкантурист“ през 1956 г.

Не ме разбирайте грешно. Не съм против, ако някой го намира за много мъжествено да си топне мъдурите в ледена вода. Лично аз, ако усетя такъв нагон, бих го направил в кофичката за лед, докато си пия уискито.

Боже, Боже… Във времена, когато премиерът ни е станал ортак с визионера Илон Мъск, и ще финансира мисията до Марс, ние да газим из Тунджа и да пеем „Залюбила е Василка“… При Жабите прочетох, че Борисов държал през адвоката Бисер Манолев 5,7% от акциите на „Тесла“ на стойност $2,1 млрд. Не знам дали е вярно. Засега не го вземайте „на предвид“.

А, бе, тоя ако духне за Марс ще му хванем опинците!

От ДПС заявиха, че няма да подкрепят Радев за втори мандат. “Логично е, коментира Радев, партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката.“

Чакайте сега да видите утре какво ще става! Борисов газ ще пикае.

По земята ни бродят изключителни мръсници, всемирни  подлеци, както ги наричаше бай Захари Стоянов. Не визирам никого конкретно, казвам го само по принцип. Пък, ако някой се разпознае, аз нямам вина.

Почина артистът Филип Трифонов. През 2018 г. той написа отворено писмо до Вежди Рашидов, в което изрази огорчението си, че въпреки заслугите си към българското кино не е одобрен за персонална пенсия от комисията към МК, съставена от „цивилни изкуствоведи“. Председател на комисията беше Иван Попйорданов, осветен като секретен сътрудник на ДС с псевдонима „Попов”.

Една боза от 6 стотинки

Дo г-н Вeжди Рaшидoв

Прeдceдaтeл нa Кoмиcия пo Културaтa при 44-тo НС

Увaжaeми г-н Рaшидoв…

Въпрocът, кoйтo мe вълнувa е имaм ли прaвo кaтo aртиcт “бeз пceвдoним”, дa ce нaдявaм нa пeрcoнaлнa пeнcия приживe? И aкo “дa”, Ви мoля зa cъдeйcтвиe!“

Съдействие от Вежди Рашидов, естествено, не получи.

И днес, когато се чу за смъртта на артиста, Веждито рекъл: „Филип Трифонов бе надарен с голям талант, с неговите роли в едни от най-известните наши филми израснаха поколения българи. Скърбя за неговата загуба, той беше забележителен  актьор, фин и честен човек.

И с лицемерие, на което и Тартюф би завидял, завършва: „Жалко, че си отиде обиден.“

Дмитри Иванов: Вежди направи статуята на лъва пред сградата на Мултигруп. Илия Павлов каза, че е хубава статуята, само че лъвът нямал пишка и Вежди направи пишка на лъва.

Когато цял живот си пълзял, трудно ще оцениш хората, които са минали през живота изправени!

Като министър на културата този титан на мисълта беше измислил творчеството на писателите и поетите да се оценява по системата СИ: “Когато сложиш на масата творчеството на един писател, когато една над друга книгите се издигнат, един ще има 50 см., а друг 10 см…” По тази логика (не)честваният тази седмица Ботев надали ще ги докара и до 3 см.

Четвъртък, 7 януари

Страшни неща стават в Америка. Феновете на Тръмп превзеха сградата на конгреса. Четирима загинали в  сблъсъците с полицията.

Какъв позор, каква низост! Най-влиятелният човек в света, президентът на страната, еталон за съвременна демокрация, показа, че няма грам държавническо достойнство, нито пък чест човешка.

В „Надхитрени от случайността“ Насим Талеб пише: „Съществуват доказателства за една много интересна връзка между лидерството и една форма на психопатологията (социопатията), която насърчава хладнокръвния, самоуверен и дебелокож човек да събира около себе си последователи.
Отнася се напълно към Тръмп. Отнася се напълно и към нашия социопат.

Барак Обама: “Историята ще помни днешното насилие, предизвикано от действащия президент, който продължава да лъже за резултатите от изборите, като момент на безчестие и срам за нацията ни. Но ние бихме лъгали себе си, ако твърдим, че сме изненадани.”

Изненадани няма! Изисква се много малко фантазия, за да си представиш Тръмп като един закъснял Нерон, Тиберий, Калигула…

Както във всяко значимо събитие в човешката история, така и в щурма на Сената има българска следа. Български онлайн магазин “Калитко” предоставил на въстаниците  безплатна луканка, лютеница, вафли и други български продукти.

Но явно българите са били само в обоза, защото, както забеляза Стефан Тафров, никъде из Капитолия не са открити графити “Само Локо”. Дори обичайното “К.р” не е забелязано никъде по стените.

Гледам из медиите снимките от атаката на Сената и всичко ми се видя страшно познато. Заприлича ми на нещо вече видяно – атаката на българския парламент през 1997 г. Велко Вълканов, Бог да го прости, разказваше: “Почти всички от БСП бяхме вътре. Очаквахме да ни нападнат. Бяхме се барикадирали с маси и други мебели зад вътрешните врати. Аз се бях въоръжил с крак от стол…”

Към датата на въстанието бай Велко е без малко на 70 г., което го правеше доайен на защитниците на парламентарните Термопили. Интересна гледка! Колчем се сетя за това описание, все ме напушва смях. Представям си как бай Велко ломи един стол, подава единия крак на Танчето Дончева, друг на Румен Петков… Един задържа за себе си и заляга зад преобърната банка, където смело очаква нападението…

През това време отвън народният трибун Бакърджиев държи  войнствени речи: “Няма да оставим властта в ръцете на един алкохолик…” Единствено Костов го няма в този сюблимен момент. Къде е бил, не е известно. В книгата си “Въпреки всичко” Желю Желев пише, че часове наред никакъв го нямало.

За да станеш голям държавник първо трабва да оцелеш, не ли? Точно това е правил Иван.

Както предвидихме, Борисов вие като флекс заради думите на Радев. Днес превзе с щурм пресконференцията на НОЩ. Неканен и като че ли и нежелан. Докторите гледаха като наср… Абе, смутиха се. Никой не го очакваше в центъра на София. Той обикновено обикаля селата.

Снимка Чавдар Николов, „Терминално“

„Каква връзка имам аз с Пеевски?“, възмути се Борисов.

Анджак попита, та да го обясня научно. Симбиотична, г-н премиер, връзката ви е симбиотична. Симбиозата е съвместно живеене на два или повече организма (симбионти). Когато тези организми извличат взаимна полза от съвместното си съществуване, се нарича мутуализъм. Ако само единият организъм е на далавера, тогава се нарича коменсализъм. Засега двата организма съществуват в мутуализъм. Но не изключвам възможността скоро единият организъм ще разбере, че връзката всъщност е била коменсализъм. ДПС е доказан паразит във всичките си връзки с други организми досега. Борисов ще се хапе по гъза…

Коменсализмът на лицето Пеевски (ДПС) има реални измерения – като се почне от Булгартабак и КТБ, мине се през милиардните обществени поръчки и се стигне до огромните кредити, отпуснати на фирми на Пеевски от ББР, банката, създадена да подпомага дребния и среден бизнес, но превърната на практика в касичка на дебелото момче. И т.н. и т.н. Борисов и Пеевски са се сраснали като сиамски близнаци – през министрите на лицето Пеевски в кабинета Борисов, през съдебната система, през орташкото им магаре Гешев, подкрепата на кабинета от медиите на Пеевски… При разделянето им само единият близнак ще оцелее, но едва ли ще е Борисов.

Сигурно се чудите защо казвам „лицето Пеевски“, при условие, че това, което виждате, не потвърждава такава хипотеза. Особено пък както са се сговорили карикатуристите да го рисуват като дзвер… Докторът, както знаете, е изгледист. А когато човек страда от тоя дефицит  на коректност, няма как да не намира за много иронично да се вика лице на тоя… По-иронично може би ще бъде само, ако му се вика тяло или фигура…

Сега медийните ибрикчии на лицето пак ще топнат перата в катрана, задето съм обидил „нашия издател“. През 2019 г. някакъв млад дихател, пазарджишките интелектуалци ги наричат чекиджии с извинение, ме беше направил в „Монитор“ на бъзе и коприва. Бях написал един текст със заглавие „Всеки, който не е напуснал кочината, е подозрителен“, който завършваше така: „Чоран казва: „Всеки човек, който не умира от глад, е подозрителен.“ За умиращи от глад в медиите на дебелото момче не се е чуло. Напротив, добре си живеят. И дори и да имат морални терзания, умело ги потискат…

И стана това, което поетите наричат метафорично граната в дворна тоалетна. (В мирно време се прави с няколко пакетчета бирена мая.)

Портрет на доктора като млад…

Нещо като горделив пуяк, нещо като книжен лъв, нещо като просребрял мъж, който се има за момче и още се забавлява жестоко, когато ритне някое другарче по пищялките и хукне да бяга… В „Монитор“ го раздаваше „звезда“… един Ален Делон на средна възраст със сърце на руски бард и самочувствие на татарпазарджишки диван-чорбаджия…“

Тогава не им отговорих. На пасквил, написан в стил argumentum ad hominem, не може да се отговори. Освен това ми стана много смешно някакъв пикльо,  който не е бил още дори блясък в очите на баща си, когато докторът е правил вестници, да ни нарича „пишман-журналист“.

Сега се чува, че лицето продавало „Телеграф“. Според Наско Чобанов сменял амплоато, щял да става оръжеен търговец.

Това, че Пеевски продава медиите си е добра новина. Но развратът, който насади в тях ще остане. Лазещите журналисти ще останат и ще продължат да разнасят проказата на поръчковата журналистика.

Затова ще повторя и ще потретя.  Пеефски е метафората на злото. Той не пише собственоръчно гадостите. Само посочва с дебелото си пръстче жертвата и помиярите свършват мръсната работа, те измислят и написват гадостите за колегите си. Та в този смисъл да кажем едно голямо браво на Любомира Будакова, гл. редактор на агенция “Монитор”, на Васил Захариев, агент Викторов от ДС, главен на “Телеграф”, едно голямо браво и на другите помияри, които, скрити зад дебелия гръб на Пеефски безнаказано мърсуват. Анонимно, подло калят всеки, който си е позволил да не хареса „нашия издател“. Да спрем вече да премълчаваме имената им. Стига вече сме ги оправдавали с това, че си вадят хляба. Имаха цяло десетилетие да измислят по-почтен начин да си го вадят.

Както и да е.

Между другото, казвали са ми и други, че  приличам на Ален Делон. Не много, но достатъчно, за да го забележи непредубеденото око. За да добиете представа, ще кажа, че му приличам горе-долу колкото Дянков приличаше на Бад Пит. Но беше тя… Сега, като го гледам, Ален Делон почва да прилича на мен. Sic transit gloria mundi…

Което ме подсеща да ви кажа какво ми е написала Алена в хороскопа за днес: „В този ден сте готови за трудови подвизи, очаквате приходи, но сте разсеяни заради започнали отношения с ваше ново завоевание. Предпазвайте се от разочарования. Късметът не е на ваша страна… Предупреждавам ви, че ако сте семейни но имате странична връзка ще ви хванат в изневяра.“

Боже, дето пеят Александър и Дац, „во четири зида, къде да идам?“, та камо ли завоевания да правя. Освен във Фейсбук да ги правя. Но там завоеванията са като захарния памук – лапнеш нещо, глътнеш нищо…

Турят ти сърчица, турят, пък като им напишеш „как си, ко праиш?“, бегат като опърлени. Та моля дамите, дето ми турят сърчица, да карат по-кротко. А на мъжете, дето ми слагат сърчица, не знам какво да кажа. Не, че не ми харесва, но малко ме плаши…

Петък, 8 януари

Тома Биков: „Готови сме за избори, кабинетът „Борисов 4“ е напълно реалистичен.“

Е, чак напълно не е. Но искам да кажа на тези, които си въобразяват, че след изборите политическата карта може да се промени кардинално, че тези надежди нямат политически основания.

За разумните и образовани българи Борисов е тотално компрометиран. Изтеклите записи,  в чиято автентичност вече никой не се съмнява, показаха един завършен простак, един селски хитрец, който се прави на по-глупав отколкото е, един корумпиран политик, един циник и в буквалния и в преносния смисъл.

Но изборите си имат своите закони и те рядко се съобразяват с малцинството на разумните и образованите. Както казваше Борисов, „другите са важни“.

През десетте години на управлението си Борисов натрупа огромен финансов ресурс. Нямам съмнение, че би могъл да купи изборите само с джобните си. Парите от едно шкафче имам предвид.

Ей, прочетохте ли за оня китаец, дето му намерили пачки долари и кюлчета злато в шкафчето? Яко корумпе! Надиплил $215 хил. И сега ще го бесят, а може и да се го обесили вече. Китайците имат някои добри практики в правосъдието.

Отплеснах се.

Ако ми позволите да се изразя метафорично, парите са за изборите това, което е маслото за френската кухня. Трите тайни на успешните избори са, първо пари; второ пари; трето пак пари.

Като всяка метафора и тази накуцва. Парите все пак не решават всичко в изборите. Още през август обясних, че за оставането на власт на Борисов и ГЕРБ след един нов вот, освен парите, голямо значение ще имат два взаимосвързани фактора – мълчаливото мнозинство, хората, които не гласуват, и калинките на Борисов, администрацията – централна и по места. Това са стотици хиляди хора, които заедно със семействата и приятелите си, които с тяхна помощ са си облизали пръстите, вероятно надвишават милион.  Имам наблюдения върху няколко случая как живее тази администрация. Ами добре живее и някак не според заплатата. Тези хора ще гласуват за собственото си добруване, нито за миг не се съмнявайте в това.

P.S. Най-горе съм написал света на дриска, вместо света на диска, както е в оригинала при Пратчет. Моля поправете си го на вашия екземпляр.

To be continued next Sunday

 

 

…………………………………….

 

Из делниците на един луд (4-8 януари 2021 г.)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top