Статии

Из делниците на един луд (5-9 декември)

Тони Филипов, д-р

 

Тая седмица няма да е по дни. Стана една беля в понеделник и малко се обърках. Дните се объркаха, не аз. Но мислите ли, че след месец, да не говорим за година, ще има значение дали Валери Симеонов-Прабългарина е казал, че премиерът е идиот (не с тия думи, естествено) във вторник, или в сряда? И аз така мисля. Има значение само годината. Годината е 2016, края. Обаче, за разлика от Валери, ние сме го казал през 2009 г. И сме го поворил по 104 пъти (средно) през всяка една от следващите години. А Валери Симеонов открива колелото през 2016 г., след като му биха шута.

И на още много българи им предстои да открият колелото. Между другото, инките например така и не са го открили. И преди да идат бледоликите, дори и коне са нямали. Всичко са транспортирали на гръб и пеша.

Та много българи ще направят вълнуващото откритие, че ги е управлявало точно това, което им казвахме през всичките години – користно невежество!

%e2%84%96-1Дойчинов, твой ли беше тоя колаж? Ама подписвайте се, бе! Така не знаем от кого крадем!

Разбира се, има си причини патриотите да направят това закъсняло откритие. Бесни са, че Борисов не ги подкрепи да поуправляват и те малко. Валери Симеонов рекъл по „Скат”: „След като Борисов беше премиер, всеки може. Не може цял ден да гледаш телевизия и да се разхождаш. Имаше няколко министри, които можеха да бъдат много по-добри премиери. Борисов е голямо гюле, което тегне на ГЕРБ. Това е самовлюбен, откъснат от живота мегаломан. Свърши тоя! Изгоря! ГЕРБ има бъдеще, но не с тоя.”

Като ми остане време ще седна и ще помисля за бъдещето на ГЕРБ с Цветанов начело.

Според „Труд” Прабългарина е поканил Борисов да се направи, че го чакат в Банкя, много по-учтиво: „Най-доброто, което може да направи премиерът е това, което народът пожела – да се оттегли от политиката, да стане почетен председател като Ахмед Доган и да отиде в Банкя и да остави ГЕРБ от партия за лично ползване да се превърне в една нормална политическа сила…“

Една работа като тръгне накриво…

Обрали дома на двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева. Тя и съпругът ѝ Валери Григоров били на втория етаж, когато крадците изтарашили първия. „Действали са, вика Валери, като лекари, отмъкнати са само пари.”

Много интересно! Защо точно лекарите дава за пример? Защо не политиците? Защо не магистратите? И защо лекарите да вземат само пари? На мен лично никога не са ми върнали и уискито. Е, разбира се ние не носим като некои виски Made in под стълбището…

%e2%84%96-2Снимка Ивайло Цветков.

В Пазарджик при социализма един доктор беше написал на вратата: „Цветя не ядем, бонбони не пием!” До диабет го бяха докарали и отделно дето всеки ден ходеше до цветарския магазин на канала да конвертира цветята в парични знаци при унизително нисък курс. Заедно с циганите, дето събираха китките от гробовете. Една цветарка ми разправяше, че имала случай един букет да ходи три пъти до болницата и два пъти до гробищата, докато го бракуват.

Цветя… А защо не опитате с цветя при некой общински служител! При некой катаджиия! Министър! Знаете ли на колко места мога да ви пратя с цветя и от там да ви пратят на майната ви?! С цветя може само при млада докторка и то само в случай, че си решил да ѝ върнеш прегледа. И пак, да ви кажа, ако си платите, ще ви излезе по-евтино. Имах един случай… Скъпа, шегувам се, нямал съм никакъв случай…

Пък един Иван от Павликени как ме обиди… „Докторе, само с Бойко се ядеш, а червените боклуци с перце ги галиш. Колко ти плащат? И затова ли забрани коментарите, да не могат ората да ти казват истината.”

Най-много се дразним, когато някой ябанджия, или злонамерен агитатор ни изкарва платен. Не за друго, а защото ни пречи на бизнеса. Ние сме freelancer, журналист на свободна практика. Знаете ли какво се познава, че някой е freelancer? И това от Мартин Захариев го научих. „Ако покрай коледните празници, вика, видите в кръчма, някой да се налива сам, не бързайте с неправилните изводи. Може това да е коледното парти на някой фрилансър или едноличен търговец…” Има нещо верно. Както и да е.

Та казвам, че си изкарваме хляба от това, че хората ни вярват и ни четат и, респективно, медиите ни канят и публикуват. Щото никога не си кривим душата. Преди години обяснихме. Сега ще повторим и повече няма да отговаряме на тъпи закачки. Докторът прави бизнес с истината. Преди няколко десетилетия прочетохме „Улица Консервна” на Стайнбек. Обърнете внимание, че на него не му викаме колега. Много е голем, бе! Ще ни трябват между 3 и 4 живота, да го настигнем. А като ти го е превел и Кръстан Дянков… Какво да говорим… Та там се споменава един Йосиф Мария, собственик на дребно магазинче. За него авторът казва: “Дълбоко в подсъзнанието му се загнезди идея: не би ли могло от честността да се направи бизнес? Това би било най-неуловимата измама от всички.”

Измама е пресилено, бизнес е таман. Бизнес от истината. (Истината такава, каквато я разбира един пробабилист естествено!) Измамата носи бързи печалби, честността дълготрайни. Това е истинският бизнес, да мислиш за утре. Толкова е просто! И изведнъж се появява някакъв Сульо и се опитва да ти пикае в палатката! Ай сиктир, бе!

А колкото до истината на ‘ората, то това са тинтири-минтири. Нема такава истина. Има моя истина, твоя истина… Истина в зависимост от познанието, до което си достигнал. Не са никак малко тези с първокласно и второкласно познание, които пълнят форумите и вгорчават живота не само на автора, но и на нормалните читатели. Цялата палитра на ощетените от генетичната лотария се напъва да коментира. И да си оправя хормоналния баланс за сметка на автора. Усещането е като да ти правят лоботомия с тесла.

Какво печели авторът от тези коментари? Защо да съм длъжен да чета обидите на разни илитерати?! А какво печели нормалната част от аудиторията? За да даваме възможност на платените агитатори да си заслужат парите, на комплексарите да си начешат егото, на партиите да си правят рекламата и контрарекламата?!

Този тип общуване взема, не дава.

Срещат се и читави коментари, но по правило господстват форумните идиоти. Във форумите господства психологията на тълпата. А тълпата, дори и когато е съставена от сами по себе си умни хора, си остава тълпа. Повечето надделяват над по-добрите. (Да прощава древния пич, но не понякога, а винаги!) На 5 000 читатели едва ли се падат и 50 коментиращи. Тази извадка на „отзовалите се” и по обема си, и по „етиологията” си е твърде далеч от представителността. Затова създава изкривена картина за генералната съвкупност. Чат-пат се случва да се излъже и някой нормален човек да драсне два реда. Развълнувал си го нещо, или си го ядосал. Веднага се познава по това, че пише с аргументи, не с епитети. Но единиците не променят общата картина на отчайващата войнствена посредственост, господстваща във всички форуми и коментарни полета без изключение.

Сигурно някой ще си каже толкова ли е важен тоя проблем с коментарите, че докторът ни занимава нашироко? Сам по себе си не е важен. Но като елемент от реконструкцията на обществената среда, която ни предстои да направим, е изключително важен. Той ще бъде един първи опит да видим дали е възможно да върнем обратно изскочилата от кутията на Пандора простотия. Да я делегитимираме и, ако е възможно, да я деинституционализираме. Не казвам, че ще стане, но сме длъжни да опитаме.

С „аз съм прост и вие сте прости”, с Бойкоборисовщина, далеч няма да стигнем. Много хора още не са разбрали какъв тласък за опростачването на нацията даде това управлението. Но, както се казва, най-хубавото предстои. Шествието на примитивите по върховете на властта и медиите даде самочувствие на много други, които до вчера са си „натискали парцалите, но днес с основание допускат, че не са по-прости от Борисов и Цветанов. Което, обективно погледнато, съвсем не е лесно… Яко трябва да се напънеш, за да родиш „не провокирайте провокации”.

%e2%84%96-3Органът на Блъсков доста се старае да не изостава. Това е на страница “Култура”. представете си на некултурните страници какво става.

Борисов рекъл пред министрите си: „Държавническите решения не са популистки, не са много приемливи в първия момент, но времето показва, че са правилни.”

Интересно, че е напълно прав. Що е интересно ли? Стига, бе! Наистина ли не се сещате? Откъде знае Борисов как изглеждат държавническите решения?

И от Борисов да преминем към друг велик наш съвременник, Ахмед ага Доган. Може да ви се струва, че между тях няма връзка, но не е така. Връзките между хората и нещата съществуват обективно, независимо дали ние ги виждаме или не. Например една много силна връзка между Борисов и Доган е Достоевски. Както сме ви казвали, „Братя Карамазови” е любима книга на Борисов. Дотолкова любима, че дори я дописва понякога. Оказва се, че и Доган е израснал с руския класик.

На мило тържество в Руския културно-информационен център в София оня ден директорът Павел Журавлев връчил на Ахмед Доган награда за принос в развитието  на сътрудничеството и духовното сближаване между Руската Федерация и България. По този повод Доган благодарил на Журавлев с писмо, в което казва: „В духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература.”

Званнах на колегата Ивайло Дичев. И той не знае какво означава „екзистенциална темпоралност”. Затова не очаквайте да ви я обяснявам. Чувал съм да се говори това-онова поотделно и за двете думи, но така на куп не съм.

„И съм убеден, дипли Доган челобития, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя. Тъкмо затова може би Русия няма „граници”. Тя винаги е била в друго измерение.”

Тука ще се съглася с агата. Известно е, че руснаците наричат път мястото, през което възнамеряват да минат и граница, мястото, до което възнамеряват да стигнат. И за руската душа е прав. Аз например си признавам, че не я разбирам. Чета вчера резултати от изследването на центъра „Левада”. 56% от руснаците съжалявали, че СССР се разпаднал. Обаче само 12.5% искат да се възстанови. Човек с обикновени познания не може да го схване това. Нужни са медицински…

През седмицата писах по-подробно за специфичният философски тезаурус на Доган, който не е точно философски. Щото изглежда много психеделично. Това подразнило един читател и той ми пише: „Аз смятам, че няма нищо психеделично, а си е обикновен махмурлук при агата!” Петров, ами той психеделизмът е точно това, бе! Да се напушиш, да се натряскаш и да седнеш да пишеш. Тогава се раждат „екзистенциалните темпоралности”. „По пътя” чел ли си? Ми те там не изтрезняват. И лапат ЛСД-то като джанки.

Немате идея, драги читатели, колко от политиците ни се друсат. При това тия конопените хич не ги и броя! На бело, колко са, на бело… Обърнете внимание, че никога не ни гледат в очите. Вие си мислехте, че ги е срам. Глупости! Не ни гледат, за да не видим колко им са разширени зениците.

А пък пред „Ебицентър” на Малария Велева Доган рекъл: „Творчеството на Достоевски е ключ към разгадаването на човешката душа, чиято дълбочина и драматизъм никой не е обхванал така, както самият Достоевски.”

Ех, Достевски, Достоевски! Ти колко си виновен…

Общинарите в Благоевград пуснали 220 волта ток по коледната елха. И апелират към жителите и гостите на града да внимават като се снимат пред елхата.

Да, бе, снимат се… Крадат играчките. И на общинарите им писнало всяка година да им обясняват как няма пари за коледна добавка, щото трябва да се купят лампи и играчки за елхата. И кметът Камбитов, който, както знаете, е от ГЕРБ, предложил да се подкачи елхата към високото напрежение. Даже така е записано в съобщението на общината: „Елхата и поставените празнични елементи, са осветени чрез лампи, по които протича високо напрежение…” Но юрисконсултът на общината възразил. Едно, че неграмотните цигани могат да станат неинформирана жертва, и, второ, рекъл, целта не е да ги убиваме, а само да ги сплашим. И като крайно се спрели на 220 волта, което можело да убие някой само ако е бос. Но то у нас рядко някой ходи бос посред зима.

Като стана дума за ток. Вчера дойде един електротехник дома да премести едни контакти. Докторът ток не пипа. Поначало, ако сте забелязали, умните хора не пипат ток. „Токът, учи премиерът в оставка, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща”. И както си минава, така може и теб да отнесе. Та извиках майстор. Оказа се истински майстор –подай ми това, подръж ми онова… Сварих кафенце, както си му е редът. Всъщност, редът е да му поднесеш бира, но аз се ослушах. Сипвам му и го питам с колко захар. Чакай, вика, да помисля. Щото аз го пия различно. Вкъщи го пия с една лъжичка. Като съм на гости го пия с три. А го обичам с две. Веднага му разбрах трилемата и му викам: Виж сега, в чашата ще ти сипя две, за да ти е на вкус, а третата ще ти я замотам в една книжка за вкъщи, за да не ти горчи.

Слави Трифонов обвини ЦИК, че е заложила капан на референдума, като раздала 350 000 плика по-малко от бюлетините. Цветозар Томов обаче контрира. За референдума са раздадени 7 227 000 бюлетини и 6 886 000 плика. С тях са гласували 3 488 588 души. Тоест, падат се по два плика на гласувал. Бюлетините били с 4-5% повече от пликовете, защото избирателят може да сбърка при задраскването и до поиска нова бюлетина. А с плика няма къде да сбърка. Та по тоя повод Цветозар нарече Дългия “дребен и жалък мошеник”.

Бих оспорил едно от значенита на думата „дребен”, но другото не мога. Видяхме как от шоуто ни пробутваха руски клип за български.

Но мен друго ме смущава. Реват за мажоритарни избори, правят конференции, на които заспиват и дума не обелват за другите два въпроса на референдума – за насилствени избори и за намаляване на субсидията. Миналата седмица при гласуването на бюджета за 2017 г. депутатите решиха, по предложение на кабинета в оставка, субсидията за партиите да си остане 11 лева на глас и да няма таван на сумата, както искаха Мартин Еванджелиста, Петър Славов и Митоди.

%e2%84%96-4Тошко Сценариста и колегата му Филип взеха дейно участие в проведената миналата седмица в НС конференция за промяна на избирателната система.

“От днес нататък ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари”, каканижеше Мухобойко преди десетина дена… Малко след като каза че е най-големият демократ. Или малко преди това, не помня.

Питали един от ГЕРБ: Вие демократ ли сте? Демократ съм естествено! Ами защо тогава не гласувахте да се намали субсидията, след като народът се изказа на референдума? Казах, че съм демократ, а не луд!

Шефът на Сметната палата Валери Димитров вика, че проблемът не бил в субсидията, а в това, че законът не изисквал ясна отчетност за какво се харчат парите. И депутатите можели да идат на курорт с тия пари. Което е и така, и не е така. Сидеров например обиколи света с парите от субсидията. Но пък, от друга страна, изначалният проблем е даването, а харченето  е следствие. Аз например, като дам на булката пари, после ѝ искам отчет. А като не и дам, не ѝ искам.

Обаче Митоди, понеже го споменахме, ще му яде гъзът баница. От най-влиятелната еврейска огранизация Б’ней Б’рит Интернешънъл са му взели мерника за изказване в стил ранен Сидеров. При обсъждането на законопроекта за изменение на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен Митоди се изцепи, че Ротшилд е финансирал ВОСР. И именно той наложил петолъчката, която символизирала петимата му синове, за основен символ на държавата. Четете, вика Митоди, в интернет го пише. Верно е. Аз например прочетох в интернет, че Хитлер е бил от Ротшилдови. Некой си Дейвид Айк го „доказал”…

И евреите писали до Тетка Цачева: „Подобни лъжи, пише в писмото им, са в основата на пропагандата, довела до най-голямото престъпление на 20 век – Холокост“.

Да, на Митоди много скоро ще престане да му върви.

Чета в медиите: „Прекъснати телефони на US посолството хвърлиха в смут Скопие.” Въпросният смут възникнал в понеделник вечерта, когато посолството прекъснало всички телефони. Не разбирам защо ги е хвърлило в смут. Да не би от там да ги управляват? Стига, бе! Македонците са неуправляеми! Неуправляеми са като кълбовидна мълния.

Какви работи прочетох за директора на НЗОК Глинка Комитов, нема да повярвате. Макар че пък, като имате предвид, че е кадър на ГЕРБ, що да не повярвате. Тоя ще излезе престъпник рецидивист, ако е верно написаното по вестниците. През далечната 1977 г., като студент по медицина в Плевен, е осъден на 1 г. затвор за изнасилване на малолетно момиче. През 1983 г. е осъден за злоупотреби и кражби в дом „Майка и дете”. През 90-те години отново е разследван за източване на средства в пловдивска болница, на която е станал началник, въпреки миналото си. По царско е замесен в скандал с луксозни автомобили, подарени на на шефовете на НЗОК, сред които е и той. После става шеф на Втора градска болница, където работи сестрата на Борисов. Ревизия в болницата показва нередности със закупуване на апаратура за 12,6 млн. лв.

И въпреки това богато минало, през 2015 г., ГЕРБ го прави шеф на НЗОК.

Вероятно „Уикенд”, който ги написа тези работи, има сериозна причина да изнесе на светло тъмното минало на Глинка. Но не е важно кой казва, а дали е истина.

Борисов върна мандата, Нинова също го върна. Сега Плевнелиев май ще го връчва на реформаторите. Много им се иска. Ако Кунева направи и тази глупост, през следващите сто години няма да има десница. Реформаторска, де, истинска може да се появи.

%e2%84%96-5По Комарницки с лека актуализация – на вратата пише МС  

КНСБ започва кампания „Искам още 100 лева”, която щяла да тече през 2017 г. Което означава какво? Че през 2017 г. няма да стане. Евентуално 2018 г.

Ако ви интересува, ще ви информирам, че и моята кампания искам 14 лева върви много добре. Даже, да не се хваля, ама сътрудниците ми едва успяват да попълнят товарителниците. Сътрудникът ми, де, да не помислите, че имам цял щаб. Всъщност, то не е срамно да си кажа, за жена ми става дума. Обещал съм да й купя нова тенджера под налягане и отделно ѝ пиша хонорар по 50 ст. на товарителница, които ще и дам друг път. И тя попълва денонощно. Така де, не може само да се харчи, трябва и да се изкарва. А вие побързайте, защото до 17 декември, когато докторът започва подготовката си за Коледа и Нова година, остава една седмица. За да получите книгата се иска само да пратите на dr.tonyfilipov@abv.bg  или на 0888 415 448 следните прости данни: 1. Име и фамилия. 2. Телефон. 3. Офис на Еконт, който ви е най-близо. Можете да поръчате и през „Мушкато” на адрес: http://e-mushkato.com/bg/

P.S. По повод трагедията в Хитрино – страшно е и много тъжно. Но това е животът. Такива работи стават навсякъде по света. И работата ни е да ги описваме и коментираме. Дето беше рекъл един медиен магнат, май Тед Търнър, ако някой ден настъпи краят на света, и него ще отразим. Това ни е работата. Ще го отразим и ще се посмеем за негова сметка.

 

To be continued

Из делниците на един луд (5-9 декември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top