Статии

Из делниците на един луд (6-10 март)

Понеделник, 6 март

Човек, ако живее достатъчно дълго, може да получи отговор на всеки един въпрос. Вчера, както си се разхождам из мрежата, и гледам в OFFNews отговора на един въпрос, който ме мъчи от половин век без преувеличение. Бях се примирил, че така и няма да разреша тази загадка. Някой си качил видео в Twitter, в което стадо пуйки се разхождат в кръг около мъртва котка. И понеже видеото предизвикало голям интерес, биологът Алън Кракауер от Калифорнийския университет обяснил, че това поведение се наричало “надзор на хищника” (Predator inspection). Понякога животни, които са по-надолу в хранителната верига, се приближавали до хищника, за да държат под око опасността и да съберат информация дали възнамерява да ги изкльопа и, съответно, да бият тревога. Кракауер бил виждал пуйки да действат по подобен начин с койот.

Пък докторът е виждал със зайци. Както ви споменахме веднъж, в детството си д-р Филипов е пасъл пуйки. Мисирки по-точно. Верно, пише ни го в досието, подчертано е с червен флумастер. И многократно сме виждал как пуйките се скупчват около некоя твар, било змия, било заек. Като видят заек из стърнището, първо го оградят и после почнат да стесняват кръга. И клявкат като… мисирки. А заекът седи като препариран. И докторът само се пресегне над мисирките и го хване за ушите. Честно, не ви лъжа. Три заека съм хванал така. А колко съм изпуснал…

„Труд“ на Блъсков (по документи, иначе на Пеефски) вие като флекс, дето президент Радев рече, че решението за липсата на необходимост от екооценка на плана за национален парк “Пирин” е прибързано, в следствие на което министър Ирина Костова по спешност го отмени. Пирин е пашалък на Цеко Минев и ПИБ. А Цеко пък е спонсор на „Труд“. Всъщност, той още не знае, че е спонсор. Той си мисли, че е кредитор. И Цветан Василев така си мислеше, преди да изгори. Та съвсем разбираемо е, че Блъсков „завива краката на спонсорчето“, както се казваше в един стар виц.

Пък Владо Каролев разровил и открил, че началникът на кабинета на Радев Иво Христов в близкото минало взимал пари по проекти на фамилните НПО-та на Тома Белев и жена му, Петко Ковачев, Андрей Ковачев, Борис Ралев и т.н. И задава риторичния въпрос: Дали тоя журналист не е „захлебил пак, за да говори зелените опорки“. То дори не е толкова въпрос, колкото отговор…

Не мога да взема отношение по случая. Но знам по принцип, че подозренията за взети/дадени от тоя и оня пари надминават няколко пъти брутния вътрешен продукт. Един взема, на десет им става скомина.

Ало, пенсиите! В продължение на темата от миналия път искам да ви съобщя, че в Дебелец е открито общежитие от закрит тип, поделение на затвора в Бургас. По четирима души в луксозна килия, със собствен санитарен възел, постоянно течаща топла вода. На всеки етаж има столова, а храната ще се приготвя на място. Обособени са стаи за свиждане и срещи с адвокати, фитнес зала, места за престой на открито, учебни кабинети, киносалон, параклис, медицински център със стационар. Има и магазин, в който можете да се наредите на опашката и да се побутате, ако много ви домъчнее за цивилизацията.

Не се мотайте, капацитетът му е само 450 души!

Вторник, 7 март

Корнелия Нинова си заслужи прякора „Госпожа Лъжа“. Вчера пак нагло се изплези на истината. “Защо на България е забранено да си продава киселите краставички в Русия, а “Мерцедес” миналата седмица откри фабрика в Русия? Докога в Европа ще се гледа на България като втора ръка хора?!”

Въпросът е напълно резонен. Сбъркан е само адресатът. Двойният стандарт в случая не е на Европа, а на Русия. Европа и САЩ забраниха на стотина видни руски политици и бизнесмени, сред които доста приятели на Путята, да влизат на тяхна територия. На което Русия отговори с икономически санкции. И, ако някой трябва да отговори защо мерцедеси може, а корнишони не може, това е батюшката.

На какво разчита госпожата, та лъже така смело и безотговорно? На това, че част от хората не знаят истината. И не е необходимо да им се казва. Другите я знаят, но ще я забравят. Хората бързо забравят. Пък, ако някой не забрави, едва ли ще посмее да попита. Пък, ако попита, едва ли някой ще му отговори… Така си вървят нещата у нас от години. Нямаме причина сега да ги променяме.

Не е прав Линкълн. Възможно е постоянно да се лъжат всички хора. Стига да се сменят лъжците. Макар че те и излъганите се смениха за тия години. В България умират по около 110-115 хил. души годишно. От Виденов до сега към 2.5 млн. души са напуснали електоралния корпус. И живота изобщо, но сега говорим за избиратели. И са подменени от нови, които нямат опит в излъгването. В това отношение Борисов е най-онеправдан. Свидетелите на неговите лъжи тепърва ще измират…

Сряда, 8 март

Едно от малкото предимства да си на свободна практика, е, че на 8-ми март не се налага да купуваш цветя, нито да се правиш на болен, за да не идеш на работа. Представяте ли си колко жени има в една редакция! При тази феминизация на професията, трябва да носиш цял цветарник и отгоре на това няма с кой една ракия да изпиеш. И какъв празник е това?!

От КНСБ изнесли данни, че жените у нас получават все по-ниски заплати, и съответно пенсии, от мъжете. Ако през 2007 г. разликата в заплащането по пол е била 10.6%, то през 2015 г. вече стига 14.2%.

Сигурно е така. Обаче ако погледнем средната продължителност на живота у нас, ако отчетем и факта, че жените се пенсионират по-рано, то излиза, че те вземат по-ниски пенсии, но я вземат средно около 10 години по-дълго. Тоест, ако някой е в тежест на НОИ, то това са жените. Но това е нищо, в сравнение с ноторния факт, че парите на мъжете ги харчат жените. Дадох на булката картата да изтегли някой лев, щото него ден ме мързеше да излизам. И тя да вземе да смени пина. И сега само тя може да тегли. А беше нова карта, ще ми я сменят чак 2019 г. Но може би и така трябва. Икономистите още преди векове са забелязали прогресивната роля на разделението на труда. В конкретния случай разделението се изразява в това аз да изкарвам пари, а тя да ги харчи. То в повечето български семейства е така. И не мога да скрия от вас, че тя много по-добре от мен си изпълнява задължението. Просто е значително по-способна. То това при жените генетично е заложено. Една жена винаги може да похарчи повече, отколкото един мъж може да изкара.

Но поне не ми се налага да обикалям магазините за подарък за 8-ми март. Просто ѝ казах да си купи нещо за десетина лева. Тя чула стотина, отпуснала си още 50 от нея… Няма пълно щастие.

Като казах „ноторен факт“, та искам да обърна внимание на колегите от „После“ на „Сега“, че не се казва „ноторно известен“ ( „…ноторно известен факт е, че който е ял кренвирш, е ял всичко.“) Правя го, защото смятам, е ние, интелигентните медии, трябва да си помагаме, за да ставаме още по-интелигентни. Нема да чакаме на Пеефските медии да ни ограмотяват, я?! Преди време и ние употребихме конструкцията „ноторно известен факт“. И тогава една интелигентна читателка ни направи на трътка. Около интелигентните автори се събират интелигентни читатели, не ли? Да. Та тази госпожа ни обърна внимание, че „ноторно известен“ е тавтология. (Notorius – който е общоизвестен.)  И като кажеш ноторен е достатъчно. В Юридическата енциклопедия пише: „Ноторен факт – Общоизвестен факт, който не се нуждае от доказване.“ Пак казвам, не се заяждам, за добро го правя.

Бен Карсън министър в екипа на Тръмп, рекъл, че робите в САЩ са били „имигранти“ в Америка: „Имало е други имигранти, пристигнали тук в трюмовете на кораби с роби, които са работили дори по-дълго, по-тежко и срещу по-малко. Те обаче също са мечтали синовете и дъщерите им, техните внуци… да се сдобият един ден с богатство и щастие на тази земя.”

Карсън отговаря за жилищното строителство и градоустройството. Нещо като Лилито Павлова и почти толкова умен. Американците са емигранти, бе, льольо! Не робите. Имаше един действителен случай. Американски конгресмени отишли в индиански резерват, за да поговорят с вожда за бъдещето на САЩ. Индианецът изгледал бледоликите, попушил мълчаливо и казал: „Обърнете особено внимание на нелегалните имигранти. Ние навремето подценихме този въпрос.” И Доналд Тръмп е първият американски президент, който се вслушва в мъдрите думи на вожда.

Когато почна мигрантската вълна преди две години, от италианската „Северна лига” пуснаха тоя плакат. На него пише: “Те не можаха да въведат правила за имигрантите и сега живеят в резервати.”

Статуята на свободата в Ню Йорк изгаснала. В буквалния смисъл изгаснала. В продължение на два часа и светела само короната и факелът. Не знам дали нещо със свободата се случва в САЩ, или само със статуята ѝ. Станало ден след като Доналд Тръмп подписа новата версия на антиимигрантския указ.

Казвал ли съм ви, че само показалецът на тази статуя е дълъг 2.40 м.? Предполагам, че средния ѝ пръст е някъде към 3 метра. Хубаво е да ги знаете тия работи. Щото това е най-дългият среден пръст в света…

Четвъртък, 9 март

Борисов си каза, че не може да лъже и верно не може. Такива нескопосни ги ръси… Разправя при Хъкмакян, че още като 16-годишен имал досие в службите, в което досие с червен флумастер било подчертано, че е „внук на враг на народа и не трябва да му се дават никакви ръководни постове“. Без да оспорваме истинността на твърдението в цялост, имаме известни съмнения по отделните му компоненти. Даже по повечето. Всъщност, по всички. Първо, не е внук, а правнук. Убит е прадядо му! (Горкият прадядо, дали си е представял, че Бойко ще го разнася като Хамлет черепа от телевизия в телевизия?! Ама нема как, тоз прадядо трябва да неутрализира един дядо комунист и един баща полковник…)

И, второ, излиза, че ченгетата са били едни изключителни визионери. Още през 1975 г. са преценили, че това момче го чака изключително бъдеще и са се опитали да му препречат пътя към него. По принцип е възможно. Службите работеха с баба Ванга. Но вероятно е станало малко по-късно, след като Бойко е ходил при Ванга и тя е видяла какво бъдеще го чака. Според някои, освен, че ще стане премиер, пророчицата му казала, че ще умре от насилствена смърт. Ще бъде убит по пътя между София и Пловдив. И сега Борисов го вземал тоя път или със самолет, или с подсилена охрана. Не знам дали е вярно.

Трето, досие на възраст 16 г. по онова време можеше да има само младеж със силно изразени криминални прояви. Четвърто, това досие влиза в сериозен конфликт на интереси с посетнешната история на протагониста – школата за запасни офицери, Симеоново, бързата кариера в пожарната, партийното членство…

Най-тъжното е, че така ще си отиде някой ден тоя човек и ние няма да знаем почти нищо за него. Ни един журналист не се поинтересува, да поразучи това-онова. Всички работят по автобиографията му и многобройните ѝ преработени и допълнени издания.

Между другото, сега се сещам, че в „Златната клонка“ на Джеймс Фрейзър се разказва, че в древни времена сред някои народи бил разпространен обичаят да убиват краля си в края на владичеството му, което обикновено продължавало 10-12 години. Щом изтечал този срок, народът се събирал и го заколвал. Смятало се, че е за благото на обществото и самите крале го приемали най-доброволно.

Захи Хаваас, който бил един от най-известните египтолози в света, вика, че Меси бил пълен идиот. В качеството си на посланик за популяризиране на Египет като лечебен център за Хепатит C, Меси гостувал в страната. И тамошните власти решили да му направят ихтибар и му изпратили специалист да го разведе и да му покаже пирамидите в Гиза. Проф. Хаваас му разказал много интересни неща за историята им. „Но не мисля, вика, че той бе заинтересован дори най-малко. Не прочетох никакъв интерес в лицето му от това, което му разказах. Грам не се трогна и от тайниците на пирамидите и историята за Тутанкамон… Съжалявам, че трябва да го кажа, но той е идиот!”

Е, поне не си е написал името с пирон някъде из пирамидата. Не знам Стоичков дали би успял да се въздържи. “Телеграф” писа по-лани, че на „Чудните мостове” си го бил написал. Пък Джизъса го арестуваха в Рим, щото си написа името на колона в Колизеума. Та казвам, че от един футболист не може да се иска повече, отколкото може да даде.

Петък, 10 март

Нинова: „ Служебният кабинет е кабинет на ГЕРБ.“ Като доказателство посочи зам.-министъра на финансите Ананиев, който е записан в инвентарната книга на министерството на финансите. Всички правителства от Костов насам си предават по наследство заради бюджетарските му способности. Посочи и трима несменени (за сега!) областни управители.

Малко хора са способни на такава фактологична субституция!

Сапри се, бе, госпожа! Не сме против да се поизлъже, избори идат. Но всичко трябва да е умерено. Липсата на умереност е началото на края на всичко в тоя свят!

Тия дни беше пълнолуние. Не знам дали знаете, но през XIX в. в Англия намалявали с една степен тежестта на престъплението, ако се окажело, че извършителят е лунатик. Смятало се, че за деянието е виновен не толкова той, колкото Луната, която го е подтикнала. Законът отчитал, че Луната може да докара човек до лудост.

С Борисов са родени един за друг! Направо са като Хитър Петър и Настрадин ходжа. И двамата имат савант-синдром с особено дарование в областта на лъжата. Това заболяване понякога се получава след тежък удар по главата. Както и да е. Той пък рекъл, че платил на Елена Йончева милиони. Щото пък тя рече преди това, че санирането е огромна кражба. Даже използва неговата метафора за целофана, но тури в него гнила ябълка. В оригинала при Борисов ябълката беше вече ядена… И Борисов призова Дянков за потвърждение. Той обаче употреби една по обтекаема формулировка – „значителна сума“. Което може да значи и 5000 лв. Пенсиите, 5000 е много значима сума, не ли?

И сега тя ще го съди, пък той ще призовава Дянков и службите по разузнаването за свидетели. Не разбрах защо и службите. Дали Йончева и там е била на ведомост? Почвам да се потискам вече. Как пък никой не ги потърси веднъж и нас. Можеше да сме полезен…

Шегувам се. Сега ще ви кажа каква е истината, но нека си остане между нас, щото, както знаете, „с терористи не се преговаря“. Та из софийските потайности се говори, че когато Елена ходи през май 2009 г. да прави филм за сомалийските пирати, била отвлечена. Похитителите разбрали, че е конкубина на българския премиер. И погледнали на нея като на два милиона долара на цяло. Откупът бил платен от Франция. Когато Бойко стана премиер, французите си поискали парите. Той първо се опитал като Бай Ганьо, имали сте бол пари, дали се, но му се обадил лично френският му колега и тогава Дянков превел на ДАНС $2 млн., а те съответно на французите.

На срещата на върха в Брюксел снощи държавните и правителствените ръководители на страните – членки са приели резолюция, в която между другите работи има и приветствие до евродепутатите, че са гласували в подкрепа на СЕТА. Резолюцията е приета и с подкрепата на България, представлявана от президента Радев.

Но това, че президентът е приветствал приемането на решението за СЕТА, не значи, че го одобрява. Не, той още е против, смята го за вредно за България и не се е отказал да го дава на Конституционния съд.

Така че прави са и тези, които казват, че е приветствал, и тези, които казват, че не подкрепя. Подобно раздвоение не е нещо рядко срещано у нас. Ние 45 години приветствахме БКП, а на 10 ноември се оказа, че само отделни граждани са я приемали. Борисов продължава да настоява за промяна на избирателната система: “Още след първия ден на създаване на парламента той ще бъде подложен на огромен натиск. Има референдум – 2.5 милиона са казали, че искат по друг начин да бъдат провеждани изборите – мажоритарни, с 1 лев субсидия. И ако политиците си мислят, че това ще се игнорира и ще се забрави, това няма да се случи…”

Пък аз мисля, че е възможно да се случи. Ще зависи от това дали ГЕРБ ще е първа на изборите или БСП ще ги бие. Защото, както вече и кучетата научиха, при мажоритарния вот стридата отива при първия, за втория остава черупката…

За грозния случай в Белене бях написал цял чаршаф точно на това място. Но прочетох думите на Отец Рафаил: „Нека бъдем повече хора, отколкото българи и повече християни, отколкото православни.“ И задрасках моите банализми. Дедо поп е казал всичко в едно изречение.

 

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (6-10 март)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top