Статии

Из делниците на един луд (7-11 ноември)

 

„Когато фермерът чука овца, той го прави винаги на края на някоя урва. За да не може овцата да бяга напред, а да се дърпа назад.”

Джордж Карлин

 

Понеделник, 7 ноември

И какво стана? Магаре да им сложа, магаре ще изберат… Ама не щат чак пък магаре, тяхната кожа махнаджийска! И не просто не щат, ами категорично не щат, още на първия тур не щат.

Борисов естествено не подаде оставка. Отложи за втория тур. И докато чака, запълва времето да ни плаши какво ще стане, ако не стане Тетка президент и ако той подаде оставка. Направо краят на света ще настъпи. Краят на света, подобно на комунизма на Ленин, може да настъпи в една отделно взета страна.

А можеше, по-иначе можеше… И още може. Само да имаше кандидат като хората. Партиите от управляващата коалиция със собствени сили само щяха да отнесат БСП и ДПС като пенсионер типов хляб. Но как да се съберат около Тетка, като половината от собствения й електорат я отхвърля?

И се получи една много комплицирана ситуация. „Да обичаш малко – няма смисъл. Да обичаш много – няма кого.” Каракачанов олаби избирателите си да гласуват по съвест. „Как си представяте да се изправим като чобани и да кажем на хората…” Трайчо, въпреки натиска от страна на реформаторите с единия крак във властта, също отказа да призове своите: „Моите избиратели не са стадо, което може да бъде подкарано във всяка посока.” Малко ме смущават тия овчарски метафори. Уж са призвани да отричат, че сме стадо, но натрапливото им повтаряне… Не знам, може и аз да съм станал много чувствителен.

Колкото повече гледам ГЕРБ, нейния лидер, нейният заместник лидер, нейния кандидат, толкова повече се съгласявам с Айнщайн, че вселената може и да не е безкрайна, но за човешката глупост е сигурно. В тези хора се е концентрирала критична маса глупост и се чудя как избирателят не го вижда. Всъщност, излъгах ви. Не се чудя. Вече не…

Как може да предложи най-неизбираемия от всички възможни кандидати, та че да обвърже и оставката си с евентуалната загуба? И как може между двата тура, когато трябва да се бори за пълна мобилизация на партийните редици да каже, че Цачева е грешка?! Е кой ще гласува за една грешка? Нарочно не придумаешь, дето викат казаците.

Помните ли какво ви писах преди няколко седмици? Че съзнателно или несъзнателно, Борисов е на път да подари отново президентството на червените. Не съм бил прав. Напълно съзнателно ще да е.

%e2%84%96-1Само на Радан му е широко около врата. Продължава да се шегувка с Бай Х… Докато колегите му от управлавящата фракция на РБ тръпнат дали Борисов ще измисли подходящ мотив да се отметне пак, Радан пуснал във Фейсбук соцтабела, на която пише: „Любимата партия ни осигури първокачествен нерез за общо ползване, който желае да се запише в кметството“.

Вторник, 8 ноември

Нема да се плашите, братя! Един читател ми пише, че все летец ще изберем. Дали на изтребител, дали на метла, все ще е летец… Нали помните, че съм ви казвал, че Тетка е много подходяща за капитан на отбора по куидич? Помните грънци! Вие ако помнехте…

Бойко вика: „За първи път и аз не се поддадох на популизма и търсех най-подходящия и знаещия човек за президентската институция, а не най-харизматичния… Ще си понеса отговорностите…”

За пръв път не се поддал на популизма и сгрешил. Досега все я карал популистката и все печелел. „Човек не бива да е чак толкова откровен, освен ако не е глупав.”

%e2%84%96-2Хора сме, грешки правим…

„Цачева, вика, е доста по-симпатична от много от лидерите и премиерите в Европа, без да искам да обиждам някого.”

Едва ли някой от европейските лидери би се обидил. Единственият, който с основание може да се обидил, е Тетка. Литотата като стилистична фигура звучи доста двусмислено. А двусмислените неща по принцип означават само едно нещо. Но госпожата не е в положение да страда от наранени чувства.

Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира: „Поради краткото време, което имаше за кампания, г-жа Цачева не успя да стигне до много хора, особено в големите градове.”

Точно така, само че наобратно. Поради краткото време Цачева не успя да стигне до много хора и затова се получи този резултат. Ако беше стигнала до повече хора, резултатът щеше да е още по-трагичен.

Лиляна Павлова: “Призовавам младите хора – гласувайте. И не гледайте на кандидатите с вкусови критерии…”

Вкусови?! Гаче ще я ядем. Но ние, за съжаление, не сме от тия народи, дето си ядат управляващите.

Ама така е то. Когато лидерът казва, че „урбанизацията се е разхубавила”, що възпитаничката му да не каже вкусови, вместо естетически.

А за Цачева немайте колебания. „Ако изглежда като патица и кряка като патица, трябва поне да допуснем възможността, че си имаме работа с малка водна патица от семейство патицови.” (Дъглас Адамс)

Ако ви се струва, че на моменти съм малко груб, да знаете, че не е несъзнателно. „Политиката е като войната и в някои случаи е допустимо да се използва и отровен газ.” Още повече когато войната е срещу глупостта и посредствеността. Няма забранени средства, независимо дали посредствеността се е явила в пола или в панталон.

Сряда, 9 ноември

Преди 68 години: „Днес е 8 ноември 1948 г., неделя, предизборните анкети на мистър Галъп предсказаха за Дюи  километрични предимства, но спечели Труман… Мистър Галъп е посрамен като квакер, заловен пред вратата на публичен дом; обществеността се подиграва жестоко с мистър Галъп…”

Такава е социологическата орисия. «Мистър Галъп» през цялото време даваше преднина на Хилъри Клинтън, но спечели Доналд Тръмп.

Америка изтръмпна. Едни протестират, други се оглеждат накъде Канада. От канадското външно министерство поеха ангажимент посолствата им да работят извънредно след изборите в САЩ. А държавният секретар Джон Кери избягал чак в Антарктида, на самия Южен полюс. Уж по работа, де…

Борисов откри МС с думите: „Да си честитим новия американски президент!” И пусна една от онези усмивки, които могат да бъдат приети както за хитроумни, така и за глупави.

И Тетка се почувства задължена веднага да декларира: “Ще работя с всички държавни глави и най-вече с тези на нашите съюзници. Аз ще работя с г-н Тръмп. Ще дойде време да отпаднат визите за България…”

Мисля, че няма да се наложи.

ЦИК обяви, че на референдумът не му стигнали едни 12 000 гласа, за да стане задължителен. Славчо Трифонов реве, че ЦИК извършила чудовищна манипулация. И, дето се казва, каквото повикало, такова отговорило. Вечерта в шоуто каза: „Всички ние, гражданите, трябваше да постигнем избирателната активност от парламентарните избори през 2014 г. Вижте защо е постигната тази активност през 2014-а.“ И показа видеоклип, на който две жени тъпчат предварително подготвени бюлетини в урните. На този фон на екрана тече надпис: „Парламентарни избори 2014“. Оказва се обаче, че този клип е качен в YouTube три седмици преди парламентарните избори у нас и е със заглавие „Изборни измами в Русия“.

Хора, бдете! Манипулаторите никога не свършват! Идва поредният спасител! Вече имахте възможност да видите нивото на главния сценарист на Слави, който тръгна да прави политика с Бареков. Само искам да ви обърна внимание, че е прието да се смята, че сценаристите по условие са по-умни от водещия…

Докато в ЦИК умуват, Борисов ги размина като бърз влак. Каза по телевизора, че каквото и да реши ЦИК, той ще нареди на депутатите си да узаконят и трите въпроса на референдума, макар че нямало да е добре за държавата. Щом народът е поискал промяна, той бил длъжен да се съобрази. “От днес нататък ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари. След като 3 млн. искат това, ще работим за 120 мажоритарно избрани депутати”.

Борисов май не е разбрал още, че въпросът с намаляването на депутатите не беше допуснат от КС до референдума. Ама карай.

Важното е да се работи за народната воля – и изказаната, и неизказаната. Така правят истинските демократи.

За малко щях да се изненадам от тая бърза готовност да се прокара народната воля. Но, като се размислих малко, реших да не се изненадвам. Да, не е добре да се намалява субсидията, но да му мисли опозицията. Когато си на власт, парите никога не са проблем. Дето викаше Остап Бендер, „щом в страната сноват някакви парични знаци, трябва да има и хора, които притежават много от тях”. Достатъчно е само да им съобщиш данъчния си номер, булстата и евентуално желаната сума. Обаче когато изпаднеш в опозиция за хиляда лева ходиш на пет адреса най-малко. И навсякъде викат, че не познавали такова лице, като просителя.

А въвеждането на мажоритарна избирателна система в момента за Борисов е като сбъдната молитва. Последен шанс да влезе в НС със собствено мнозинство. Което може да се окаже дори квалифицирано.

Сега разбрахте ли за кого работи Славчо от Учендол?

Древните учат, че първият въпрос, който трябва да се зададе, когато се търси извършителят на едно престъпление, е Qui bono. Макар че те не чакат да питаме, сами се обаждат. Корнелия Нинова заяви, че и те ще внесат в НС предложение за промени в Изборния кодекс по въпросите на референдума. „Смятам, че всички трябва да се вслушаме в това, което казаха 3,5 млн. българи.”

От името на ПП „Четвърти километър” сме упълномощен да заявим, че и ние сме изцяло за мажоритарна система в два тура. На първи тур нашият лидер, демек аз, посочва кои са достойни да бъдат избрани, а на втория вие ги избирате. Всички партии това искат, но ги е срам да си го признаят.

И така 88 депутати от ГЕРБ плюс 38 на левелерите прави колко? Достатъчно.

Три милиона и половина, от които само един милион искат ГЕРБ да управлява, гласуват за бетонирането на партията на власт поне за още два мандата! Ето това имат предвид хората, които твърдят, че невежеството е природна сила!

Избори, избори… Къде да отгърнеш из медиите, все изборна скука вее. Единственото по-свежо нещо, което срещнах, беше една статия в бургаски сайт, в която се твърди, че бумът на чернокоп в Черно море се дължал на педерастия. Да, не се шегувам. Въдичари коментирали, че рибата се хващала главно на розова примамка. Направо се хвърляла върху нея. Пък рибарите от корабите забелязали, че рибата въртяла неестествено палаво опашка в мрежите. Не твърдя, че е така, нито отричам. Просто ви информирам.

Четвъртък, 10 ноември

Залисахме се по оставката на Борисов и съвсем забравихме, че и Кунева се обеща при неуспех на Трайчо. Ако той събере по-малко гласове, отколкото РБ е имал на последните избори, това щяло да означава, че електоратът не одобрява политиката им и ДБГ ще напуснат правителството. На последните парламентарни избори реформаторите събраха (триково) 291 806 гласа. Трайчо има 224 639. Разлика от 70 хил. гласа при тая оскъдица никак не са малко!

%e2%84%96-3Предполагам, че госпожа Кунева, която, както е добре известно, ходи с оставката в джоба, не я подава защото така или инак в неделя Борисов ще им подаде оставката на всичките, та нема какво да се хабят поотделно…

Много хубав дебат се получи между Тетка и генерала. Някои викат, че трябвало да се изучава в учебниците на пиар. Двамата кандидати се опитаха да се дистанцират един от друг по отношение на левотата си. Главно Тетка: “Обидно ми е, вика, да казват, че съм ляв кандидат. Не съм красива, не съм първа младост, разследваха ме за дипломата, но никой не ме е разследвал за корупция…”

Така е. Обаче! Липсата на доказателство за корупция не е доказателство за липсата на корупция. Доказва само, че не е проверено. В сайта „Афера” попаднах на снимката на бяла спретната къщурка в Горна баня, за която се твърди, че е на Тетка Цачева. Задаваха се и някои въпроси от чисто счетоводен характер, които ще прескочим. Лично ние не вярваме в тази клевета. Ако беше истина, все някой щеше да напише – я „Труд”, я „24 часа”, „Стандарт”…

%e2%84%96-4Ей, това ме подсеща колко се усложни играта на Пеевски. С едните управлява, с другите ще управлява. Затова лично Блъсков написа в „Труд”: „ГЕРБ не загуби, Радев спечели!”

Кулминацията на дебата беше когато Тетка разказа „за пръв път” за дядо си, николапетковист, убит от комунистите през 1952 г., и пусна една сълза по тоя повод. И на мен ми се навлажниха очите, когато чух как узнала едва в началото на 90-те години за съдбата на дядо си. Разказал й го баща й на смъртния си одър, но я заклел да пази тайна. Той, горкият, едва ли е предполагал, че неговото Цуре ще стигне чак до там да се бори за президентския пост с кандидата на комунистите. И не толкова да се бори, колкото да загуби. Пред лицето на тези форсмажорни обстоятелства, клетвата губи силата си. Дедото трябва да се появи, за да се счупи на клеветата зъбът. Тетка не е лява. Тя мрази комунистите кръвно! Но е почнала да ги мрази след 1990 г. по обективни причини.

Малко се смутих само, когато видях видеоклипа от гостуването на Тетка при Коритаров от 2011 г. Там госпожата разказа същата история, но много спокойно, без кромид, извинете, без сълзи. Не е вярно, че времето лекува. Напротив, с времето скръбта се засилва!

Разбира се, сред нас има някои връстници на Априлския пленум, които няма да повярват, че внучката на народния враг е поета още невръстна от партията, пратена е да учи и то не какво да е, а право, а след това е настанена веднага на прилична работа… Рядко постъпваха така комунистите с враговете на народа. Толкова рядко, че почти не се случваше.

Некои поразровиха и се оказва, че не бил точно дядо й, а втори мъж на баба й, пък баща й се бил отрекъл от него. Не знам дали е вярно. Но то нема и значение. В момента, когато четете това, Тетка вече ще е исторически референтна тема. А може би и правителството на Борисов с нея.

Молете се, братя! И ние бихме се помолил с вас, но откакто ГЕРБ са на власт сме атеист. Някак си не можахме да се примирим с мисълта, че такава е волята Божия.

От 2009 г. досега с ГЕРБ и Борисов преминахме през много общи неща, повечето от които бяха по тяхна вина. И в момента, говоря само за себе си, се нуждая от нещо, което само те могат да ми дадат. Своето отсъствие.

И ще ми го дадат, като гледам. Народът се втурнал към вагона с оркестъра. Според “Алфа рисърч” 49.6% от избирателите били изявили готовност да гласуват за Радев, а 39.1% за Цачева. Очертава се не просто загуба, а разгром.

„Рано или късно всички циркове напускат града.” И няма как ГЕРБ да е изключение.

Бай бай, Бай Х…

Петък, 11 ноември

Вчера колегите от „Клуб Z” писаха: „От гледна точка на евроатлантизма може и да има значение кой точно ще стане президент в неделя, обаче от гледна точка на съдебната реформа това няма никакво значение. И двете партии, които стоят зад двамата кандидати, са против нея.”

И за малко кандидатът на БСП ген. Радев да ги опровергае на дебата с Тетка, като прегърна идеите на гражданската платформа “Правосъдие за всеки“ за намаляване правомощията на главния прокурор, заяви възхитата си от Моника Маковей и обеща, че като стане президент, ще посети Румъния за да се информира с работата на тяхната прокуратура.

Но, както се казва, утрото е по-мъдро от вечерта. Особено пък ако междувременно си имал челен сблъсък с Илияна Йотова и цялото партийно ръководство… “За мен мнението на главния прокурор е определящо.“, “Правосъдие за всеки“ предлагат неща, които не мога да приема.”, “Как главният прокурор ще има заместник, върху който няма да има никаква власт?“ и т.н.

И така генералът набързо разбра как се прави съдебна реформа и без да ходи чак до Румъния…

Иска ми се, братя, иска ми се да гласувам срещу БКП. Ама и едното е БКП и другото е БКП. Но кое е правилното БКП? Туй е въпросът!

Радан вика, че лично той щял да гласува на обяд: „Ако Борисов си е подал оставката – ще гласувам против един червен генерал за Цачева. Ако не – ще гласувам против двама червени генерали с “Не подкрепям никого”.

А и за евроатлантизма не съм убеден. Слушам какви опасности носел ген. Радев за евроатлантическите ни ценности, как едва ли не ще ни извади от НАТО и ЕС и ще ни поднесе на тепсия на Матушката. Може да е и така и сигурно е така. В БСП има не малко хора, които го желаят. Но аз се сещам за коментара на Борисов, когато президентът каза в интервю за “Индипендънт”, че Русия води хибридна война срещу нас: „Росен Плевнелиев получи отлични оценки от всички западни лидери, но аз винаги съм му го казвал и в очите, че с поведението си на ястреб влоши леко отношенията с Русия, но през последните няколко месеца след разговорите ми с Путин и Медведев, смятам, че новият президент ще наследи добри отношения и с тях.”

Добрите отношения с Русия са му мираз на Радев, а не че той тепърва ще ги създава. Така излиза.

Пресен пример. Две години Ненчев се пенявеше как няма да купи нищо от рашките, а оня ден подписал договор за 42 млн. за доставка на четири нови и шест ремонтирани двигателя за МиГ-29. И изобщо, братя, моето усещане е, че правителството оставя твърде малък терен за русофилстване на ген. Радев, не ли?

Та казвам, че бих мижнал и бих гласувал за грешката, ако евроатлантическата ориентация на Борисов и ГЕРБ беше категорична. Но тя не е. Борисов доста се заигра с бялата мечка. И не съм убеден, че си струва срама да гледам как през следващите пет години Тетка Цачева разнася славата ни по света и у нас.

И накрая бих искал да завърша оптимистично. През 2002 г. Борисов, тогава главен секретар на МВР, каза: „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно.”

Е не се върна…

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (7-11 ноември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top