Нови Книги

ИК „Прозорец“, „Византийското хилядолетие“, Ханс-Георг Бек

Издателство „Прозорец“ е подготвило един изключително ценен коледен подарък на всички почитатели на византийската история и литература. За пръв път на български език излиза книгата „Византийското хилядолетие“ на Ханс-Георг Бек, издадена в Германия през 1978 година. „Византийското хилядолетие“ се смята за един от фундаменталните научни трудове в областта на византинистиката. От момента на издаването й е практически невъзможно да се пише по въпроси, свързани с Византия, без да бъде цитирано произведението на Бек. Книгата е издавана многократно в Германия и на всички световни езици, като се е превърнала в абсолютно задължителна част от всяка уважаваща себе си научна библиотека. Ако има определение за научен бестселър, то „Византийското хилядолетие“ отговаря в пълна степен на тази дефиниция.

Авторът Ханс-Георг Бек (1910 – 1999) е дългогодишен ръководител на катедрата по византинистика и новогръцка филология на университета в Мюнхен. На този пост той наследява друг легендарен и познат на българската публика учен – Франц Дьолгер. „Византийското хилядолетие“ Бек написва като рекапитулация на многобройните си лекции и упражнения пред студенти. Избраните теми, както самият той казва, отговарят на личните му предпочитания, които се простират от проблемите на държавата и конституцията, през литературата, богословието, монашеството и вярата до социалната структура и представата за история на обществото във Византия. Освен, че, пак по думите на Бек, неговият труд запълва някои празнини във византинистиката, издаването му на български език определено запълва една огромна досегашна празнина в литературата, ползвана от българските изследователи на византийската история.

Научен консултант на изданието е проф. Петър Ангелов, а преводът на изключително сложния текст е заслуга на Иван Попов. Авторските права за издаването на „Византийското хилядолетие“ на български език са осигурени от спонсора „Кварцверке“ ГмбХ, германското дружество, което от 2014 г. е едноличен собственик на „Каолин“.

ИК „Прозорец“, „Византийското хилядолетие“, Ханс-Георг Бек

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top