Нови Книги

ИК „Прозорец“: „Жената от Танжер“, Кристин Манган

Алис Шипли и Луси Мейсън се срещат като първокурснички в колеж във Върмонт в началото на 50-те години на ХХ век. Въп­реки че Алис е богата британска наследничка, а Луси – обикновена стипендиантка, те стават неразделни приятелки. Една катастрофа и дипломирането им слагат край на тяхната връзка. Година по-късно Алис се омъж­ва за Джон Макалистър, чия­то работа налага да се преместят в Танжер. Луси се появява на прага им без предупреждение. Винаги безстрашна и не­­зави­сима, тя е романтично обсебена от емоционално крехката и лесна за манипулация Алис.

„Жената от Танжер“ е първият роман на Кристин Манган и е оценен подобаващо от критиката заради наелектризиращата атмосфера и завладяващия смъртоносен сюжет. Психологически изпипаните характери, странният, плашещ чар на южния град, под ярката светлина на който страстта изригва в смразяващи кръвта злодеяния, остават задълго в съзнанието. Те гарантират успеха на този изключителен дебют, по който Джордж Клуни и Грант Хеслоу ще снимат филм със Скарлет Йохансон в главната роля.

„Топло е, лятото бърза да дойде. Слънцето вече избледнява, а небето придобива особена жълтеникава отсянка, която вещае бури на хоризонта. Именно в тези моменти, когато въздухът се е сгъстил и нажежил заплашително, мога да затворя очи и да си поема дълбоко дъх, тогава долавям отново уханието на Танжер. Миризмата на пещ за тухли, на нещо топло, което не гори, почти като локум, но не толкова сладко. Усеща се едва доловимият аромат на подправки, смътно познат, като от канела, карамфил, кардамон дори, но и друго, незнайно какво. Успокояващ мирис, подобно на детски спомен, който те обгръща като в пелена с обещание за щастлив край като в приказките. Това, разбира се, е лъжа. Защото зад уханието, зад спокойствието жужат мухи, пълзят хлебарки, прегладнели котки гледат лукаво и следят всяко твое движение.“

ИК „Прозорец“: „Жената от Танжер“, Кристин Манган

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top