Нови Книги

ИК „Прозорец“: „За кого звъни телефонът“, Владимир Береану

В тази книга разказвам случки от моя живот и представям събития, на които съм бил свидетел. Текста редовно изпращах на близки и приятели, на които бях поставил една-единствена задача: да ми казват дали им е интересно и забавно. Техните отзиви бяха почти единодушно положителни. Така стигаме до основната цел на това писание – да ви представи света такъв, какъвто съм го видял аз.

А на теб, читателю мой, ти пожелавам да се забавляваш, а не да очакваш прозрения, които да променят живота ти из основи.

Владо Береану

 

Земетръсният случай „Береану“

Има екземпляри, които и телефонен указател да четат по телевизията, пак е интересно. Има и други, които дори да мълчат, отново не откъсваш поглед. Но има и трета порода от телевизионната фауна, където към описаните прелести се добавя и земетръсното им поведение в студиото, сякаш са хванали оголен кабел с поне 440 волта ток. „Нашият случай“ е точно такъв – можеш да го гледаш без звук, можеш да го слушаш без картина – шоуто все е гарантирано.

И нещо много важно – има глава. Но нещо още по-важно – има топки. Без да му мигне окото, казва, че ББ лъже, но с не по-малка страст изтъква и когато ББ не лъже. Изобщо не се колебае да влиза в яростна война с цялата жълта (или по-скоро кафява) преса и сайтове, нито когато изобличава лъжите им по адрес на шефката на антикорупционната прокуратура в Румъния Лаура Кьовеши.

С Владо ходихме няколко пъти до Букурещ за интервюта с президента Бъсеску, с еврокомисарката Моника Маковей и бившата баскетболистка Кьовеши. Видях квартала, където е роден, но не пропуснахме и баровската къща на бившия премиер Адриан Нъстасе, купена за жълти стотинки. Впрочем, Нъстасе стана и първият румънски премиер, вкаран в затвора. С бащата на съдебната реформа в Румъния говорихме пред камерата повече от час, но интервюто можеше да продължи и три часа. С Маковей и Кьовеши ситуацията беше идентична. Причината? Не само перфектният румънски на Владо, но и огромните му познания.

Дотук изказвам само личните си впечатления, за да могат читателите да придобият поне бегла представа за „гръбнака“ на журналиста Береану. Когато от екрана ти стиска да се опълчиш на цялата медийна мафия, когато имаш какво да кажеш и когато умееш да го кажеш, си заслужава сериозната мъка и да го напишеш (знам го от собствен опит).

Признавам си, че макар от 30 години да познавам Владо, никога не съм предполагал, че животът му е направо като латиносериал. Дете на българка и румънец (и то плод на фатална любов), роден в Букурещ, живял в Лондон, въртял любов в Париж няколко месеца, специализирал в Щатите, прилъгал самия Бил Гейтс за ексклузивно 40-минутно интервю, превеждал на Живков и Чаушеску… Както се казва, и това далеч не е всичко. Социалистическата революция в северната ни съседка е станала и благодарение на… крал Михай, Букурещ е повратна точка в кариерата на Лили Иванова. Световната звезда Омар Шариф, известен не само с Оскар-а си за „Д-р Живаго“, но и като женкар, алкохолик, комарджия и страстен бриджор, при посещението си в България, именно в двойка с Владо, разгромяват двойката на английския посланик.

Владо е безпощаден и към настоящето – категоричен е, че от десет обществени поръчки, девет са за прокурор, в седем от случаите наказанието трябва да е над 5 години затвор, и от всяка поръчка се крадат между 40% и 60%. Казва го човек с десетки години опит на разследващ журналист и затова тази книга трябва да се прочете. Авторът  хвърля още една бомба – за 2016 година от 1 милиард са откраднати 600 милиона! При това ГЕРБ имали иновативен принос в сегашните далавери.

Кое му дава право да се „изхвърли“ така? Къде е изходът от кошмара? Колегата стига до галактическото прозрение, че човечеството трябва да се прероди. Как обаче?

Затегнете коланите! Приятен полет!

Сашо Диков

ИК „Прозорец“: „За кого звъни телефонът“, Владимир Береану

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top