Нови Книги

ИК “Прозорец”, Ото Скорцени, Неизвестната война

„Във всяка война успешната специална операция може да осигури политическо превъзходство.“

 „Белязания“, както е известен в армейските среди на нацистка Германия, или Ото Скорцени – оберщурмбанфюрер от СС, кавалер на ордена „Рицарски кръст с дъбови листа“, е митична личност в историята на XX век.

Австриец, роден във Виена през 1908 г. и получил инженерно образование във Виенския технически университет, Скорцени се изявява на Източния фронт през 1941/42 г. като безстрашен воин с лидерски качества. През 1943 г. е назначен за командир на частите на СС със специално предназначение и получава заповеди директно от Хитлер.

В това първо пълно българско издание на спомените му Скорцени увлекателно представя организираните и предвождани лично от него уникални специални операции. Сред тях е изготвянето и изпълнението на план за освобождаването на намиращия се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини. В хода на операция „Дъб“ през 1943 г. германски парашутисти-десантчици се приземяват в района на Гран Сасо и атакуват хотел „Кампо Императоре“, където се намира Мусолини. Диктаторът е освободен без нито един изстрел и е заведен първо в Рим, след това в Берлин. Успехът на тази операция носи световна слава на Скорцени. Година по-късно той ръководи и превземането на резиденцията на регента Миклош Хорти в Будапеща, както и други, по-малко известни акции.

В книгата са включени 140 документални снимки, някои от които се публикуват за първи път.

Втора част от „НЕИЗВЕСТНАТА ВОЙНА: Моите тайни операции“ ще излезе в началото на декември.

ИК “Прозорец”, Ото Скорцени, Неизвестната война

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top