Нови Книги

ИК “Прозорец”, Ото Скорцени, Неизвестната война

„Във всяка война успешната специална операция може да осигури политическо превъзходство.“

 „Белязания“, както е известен в армейските среди на нацистка Германия, или Ото Скорцени – оберщурмбанфюрер от СС, кавалер на ордена „Рицарски кръст с дъбови листа“, е митична личност в историята на XX век.

Австриец, роден във Виена през 1908 г. и получил инженерно образование във Виенския технически университет, Скорцени се изявява на Източния фронт през 1941/42 г. като безстрашен воин с лидерски качества. През 1943 г. е назначен за командир на частите на СС със специално предназначение и получава заповеди директно от Хитлер.

В това първо пълно българско издание на спомените му Скорцени увлекателно представя организираните и предвождани лично от него уникални специални операции. Сред тях е изготвянето и изпълнението на план за освобождаването на намиращия се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини. В хода на операция „Дъб“ през 1943 г. германски парашутисти-десантчици се приземяват в района на Гран Сасо и атакуват хотел „Кампо Императоре“, където се намира Мусолини. Диктаторът е освободен без нито един изстрел и е заведен първо в Рим, след това в Берлин. Успехът на тази операция носи световна слава на Скорцени. Година по-късно той ръководи и превземането на резиденцията на регента Миклош Хорти в Будапеща, както и други, по-малко известни акции.

В книгата са включени 140 документални снимки, някои от които се публикуват за първи път.

Втора част от „НЕИЗВЕСТНАТА ВОЙНА: Моите тайни операции“ ще излезе в началото на декември.

ИК “Прозорец”, Ото Скорцени, Неизвестната война

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top