Нови Книги

ИК „Прозорец“, Петербургски дневници, Зинаида Гипиус

Наричана „Руската пития“ и „Мадоната на декаданса“, оригинална и скандализираща, Зинаида Гипиус оказва влияние върху целия литературен и духовен живот в Санкт Петербург в началото на миналия век. Тя е известна най-вече с уникалните си „Петербургски дневници“, които води от Първата световна война до края на 1919 г., когато заедно със своя съпруг Димитрий Мережковски напускат Съветска Русия и се установяват в Париж.

Гипиус смята за безвъзвратно изгубени ситно изписаните тетрадки. Но по щастливо стечение на обстоятелствата през 1927 г. те се завръщат при нея от Съветска Русия. Две години по-късно са издадени в Белград, а след това и в Ню Йорк, откъдето започва тяхното дълго пътуване по света.

„Черната тетрадка“, която е част от „Петербургски дневници“, е един от най-ужасните исторически документи на ХХ век. Тя представлява автентична история на болшевишкия преврат в Русия, от който се навършват 100 години.

 

 

ИК „Прозорец“, Петербургски дневници, Зинаида Гипиус

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top