Коментари

Имаш избор да нямаш избор

Навремето един англичанин, собственик на конюшня в Кеймбридж, измисля нещо гениално: той предлага избор без избор. В неговия случай това изглеждало така: или вземате коня, който стои най-близо до вратата, или си тръгвате пеша. За да осигури еднакво износване на конете, Томас Хобсън просто казвал на клиентите си: „Имаш всякакъв избор, стига да е моят“.

Тъкмо този номер решиха да приложат Валери Симеонов и Менда Стоянова, за да ударят свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости чрез платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във Фейсбук и т.н. Местата за настаняване или трябва да са изрично сертифицирани според Закона за туризма, или ще бъдат санкционирани. А „при системни нарушения“ може да се стигне дори до спиране на достъпа до съответните интернет сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат. Тоест на наказание ще подлежат и отдаващите имот под наем за туристи, и онлайн платформите.

За целта съдът ще разполага едва със 72-часов срок да се произнесе, като интернет доставчиците ще трябва да отрежат достъпа до „заподозрените“ сайтове в срок от 24 часа от публикуването на разпореждането му в сайта на Министерството на туризма. Иначе казано, прави се всичко възможно предпочитаните от туристите приложения като Airbnb  и Booking.com – удобен и евтин начин за настаняване, да бъдат изтикани в дъното на „конюшнята“, за да печелят хотелите.

Впрочем Менда и Валери даже не крият кое ги дразни толкова много. „През последните години се наблюдава „бум“ в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н.“, откровеничат двамата в мотивите си. И отгоре на всичко предложенията им за промени в Закона за туризма са внесени между две четения на Закона за държавния бюджет за 2020 г., тъй щото да се избегне минаването на новите разпоредби през пленарна зала два пъти и да се осуетят възможностите за възражения. Вносителите не правят и опит да крият лобистките си попълзновения в услуга на хотелиерския бизнес, част от който е и самият Симеонов, вече зам.-председател на Народното събрание.

Цитат от разследване на Димитър Байрактаров за телевизия Евроком: „Хотелът на Валери Симеонов край Златоград е достроен незаконно по времето, когато той е бил вицепремиер. Фирмата на Симеонов – „СКАТ ТВ“ ООД, притежава още един хотел – „Козият рог“ в Малко Търново, в който отсядат командировани полицаи, охраняващи границата.“ Ако някой турист предпочете по-евтина нощувка в Златоград или Малко Търново, нали се сещате колко ще му е неприятно на Симеонов? Да печели някой друг, когато „Козият рог“ е на загуба, наистина ще да се преглъща доста трудно, та затова всяка стаичка следва да се сертифицира. И понеже все някой собственик няма да изпълни новите правила, нарушението му вече ще е споделено от интернет платформата, в която е пуснал обявата си, за да се постигне и въжделеният резултат – нейното спиране.

Е, налице трябвало да е „възможност за проследимост на икономическите резултати“, макар че и сега наемодателите са задължени да подават декларация до кмета на общината, изисква се поставянето на табели, обявяването на тарифи и т.н. Естествено, има и такива, които не го правят, но да се спре заради тях достъпът до цяло приложение за туристически услуги, е невероятно крайна и крайно тъпа мярка. Именно възможността да влезеш в сайт, където ти се предлага огромен избор за настаняване, увеличи потока от туристи в София и изобщо в страната. И да, хората все повече предпочитат апартаменти пред хотелски стаи, което е по-скоро от полза – това често удължава престоя им, а оттам работи и за подобряване на икономическите резултати.

Спор няма, че тази конкуренция е неприятна за хотелиерите, но не грубото държавно администриране е начинът да им се помогне. Напротив, спре ли достъпът до интернет платформите, хотелите също ще пострадат, защото туристите няма да „избират“ и коня, който стои до вратата. Те просто ще страт да идват тук, а поправката на тандема Стоянова-Симеонов ще реализира на практика хубавата българска поговорка „Хитрата сврака – с двата крака“. Толкова хитра наистина, че сама да се набута в капана, който е приготвила за някой друг, и сама да си избоде очите, вместо да изпише вежди.

Натам вървят работите, понеже „Системата ни убива“, както твърдят майките на деца с увреждания, които продължават да протестират заради новия пост на Симеонов. Системата убива тъкмо със санкции, забрани и лобистко пробутване на поправки, които да размажат свободната инициатива. Утре ще опатка икономиката на споделянето, вдругиден ще удари нещо трето и четвърто, от което малкият и среден бизнес все още печелят. А ако в един момент държавата реши направо да експроприира апартаментите за настаняване…

Разбира се, дотам надали ще се стигне, но и така изборът на туристите вече е предрешен. Опцията да отидат другаде е на една ръка растояние, та честито, както се казва, на печелившите дестинации. Уви, Симеонов, Малко Търново няма никакъв шанс.

Имаш избор да нямаш избор

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top