Статии

Интелектуалци на „ЛаФка”-та

Този текст, написан през февруари 2014 г. от Тони Филипов, д-р, показва колко нелепо е сега да питаме защо САЩ наложиха санкции и на какво се основават.
……………
Цветанов рекъл, че Пеевски командва прокуратурата и Висшия съдебен съвет. И медийният император се обидил. И решил да каже какво са си говорили на прословутата среща с главния прокурор Цацаров в кабинета на Цветанов. Цветанов натискал главния прокурор да назначи Ася Петрова за заместник главен прокурор. Ама ултимативно натискал. И изисквал от Цацаров да гарантира, че кандидатурата ще мине през ВСС. И още натискал Цацаров да не назначава Борислав Сарафов за зам.-главен прокурор, щото нещо не се дишали. Към днешната дата, като вземем под внимание, че и Петрова, и Сарафов за заместници на Цацаров, можем да кажем, че той е устискал независимостта на прокуратурата на 50%. Всъщност, може и да са повече. Щото Цветанов поискал още Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката по делото “Октопод” Румяна Ченалова, на която много държал. На това Цацаров рекъл, че не може да стане. Според Пеевски, де… Не го включвам към горните 50%, защото не съм чул да се е дал ход на такова разследване, или да е имало някакви последици за съдийката Ченалова. Като чуя, ще се коригирам. Все пак и 50% не е никак малко.
Не така обаче стои въпросът за независимостта на медиите. Пеевски разправя, че често се срещали с Цветанов. „Молбата му, вика, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки… Киро Японеца и Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил…”
Журналист: И какво, вие съгласихте ли се, осъществихте ли такъв медиен чадър?
Пеевски: Да, сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие.
Нямам повече въпроси, свидетелят е ваш…
Сигурен съм, че след това признание няма да ви прозвучи грубо, ако посъветвам лицето да си изтрие задника с това закъсняло съжаление. С вестниците по-добре. Всъщност, той с вестниците вече…
И глупаците в „Монитор” го праснали на първа страница! „Делян Пеевски със сензационни разкрития: Цветанов ме натискаше да разпъвам чадър над мафиотски босове”.
Като оная мома, дето се оплакала, че я изнасилили. И като я пита съдията кога е станало това, тя рекла: „През цялото лято…” Та и Пеевски така го натискал Цветанов четири години!
Това са вестниците на Пеевски. По-точно това са вестниците в България. Щото те всички са на Пеевски, с изключение на „Сега”, за който обаче чуваме, че отдавна вече се разпространявал само в София и то не цялата… Чети, народе! Чети „Телеграф”, че е евтинджок! Е, не казва истината, ама то за 50 ст. кой ли я казва…
Бойко се дистанцира от Цветанов: „Цветан Цветанов трябваше да си извади поука от това, което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин и с прокуратурата…”
Лесно му е да го каже, щото те се разбраха с Пеевски, а Цецо му ядат кокалите ката ден. Между другото, колкото повече мисля, толкова повече се убеждавам, че съм прав за това, дето ви писах за Борисов и „ЛаФка”. Онзи ден Медиапул публикува интервю с Борисов. Въпреки настоятелните въпроси за Пеевски, репортерката успява да изкопча от Борисов само някакви безсмислици: „Това, което към днешна дата трябва да знаем за Пеевски е, че е депутат. Това го потвърди Конституционният съд.”
И така го върти репортерката, и инак го върти, но лоша дума за Пеевски не можа да изкопча. Накрая, след петия „тематичен” въпрос, каза нещо околовръстно: „Като депутат от ДПС ние сме против Пеевски, той е ДПС.”
Но щото е от ДПС, не щото е Пеевски… Явно като Пеевски нямаме нищо против… И защо да имаме?! Медиите всъщност са на Доган. „Големият политик” Доган. Той „пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява.”
Полина: „Пеевски стана символ на протест, продължаващ повече от половин година.
Бойко: И ние го подкрепяме този протест.”
?!?
И най-умният си е малко прост. Особено ако не е най-умният… Така, де, не е ли така? Цецо бил обиждал съда и прокуратурата, а той, дето казва, че Доган командва съдебната власт, не я обижда!
А като го питат днес какво мисли за казаното от Пеевски пред ПИК, пак бяга: “Не чета тази агенция и не мога да коментирам интервюто на когото и да било…” Да, де, ама интервюто го има по всички медии. Лъже, но това не е новина.
Изобщо братя, цялата държава се завъртя около лицето Пеевски. Просто да се чудиш! Бакалавър от „дистанционното” обучение на Югозападния университет, говори и пише гаче българският му е втори език, изглежда като… Както и да е, да кажем, че не е виновен как изглежда, макар че вече мина 30 г… И цяла България се върти около него. Защото и тия истории с Бареков и Росен Петров, пак са пеевщини.
Всички са потресени от постъпката на Росен. Много интересно какво са очаквали, та сега са потресени. Ами това е Росен, винаги си е бил такъв. Как беше го казал Енгелс? „Тук са кинтите, тук танцувай”… Или май беше „тук е розата…” Все тая.
Бареков му предложи вътрешното министерство. Из Фейсбук прочетох, че предложил образованието на Стоичков, но не знам дали е истина. Росен вика, че бил готов за министър: „За разлика от г-н Борисов, който е специалист в пожарното дело, аз съм разузнавач първа степен. Г-н Цветанов е завършил ВИФ. Аз съм работил на терен, не съм гасил пожари, затова имам самочувствието…”
Помните ли какво ви писах навремето? Че не са страшни Борисов и Цветанов, тях все някак ще преживеем. По-лошото е, че след тях всеки Сульо и Пульо ще реши, че може да управлява държавата. Бих искал да не съм бил чак толкова прав, ама…
Потресени са от Росен. Да кажем с основание. А защо никой не се потриса от Харалан Александров? Лично аз съм потресен от него, защото го уважавах. Този безспорно умен и ерудиран човек напоследък обикаля София и събира експерти за „България без цензура”. В същото време е член на Обществения съвет на Реформаторския блок. Преди това Харалан се заигра с друг комбинатор – лицето Гамизов. Тръгнаха заедно да правят списание с парите на Ковачки…
Жалко! Толкова малко останаха интелектуалците, които уважавам, че изпитвам почти физическа болка, когато някой от тях се продаде. Харалан до Дудука! Как мислите, дали да му кажа, че няма партия на Бареков? Че туй майна е фронтмен на Пеевски и КТБ? Не за друго, а защото мисля, че съм го виждал Харалан по протестите. И май се подвежда от това, дето Бареков обикаля страната като Матей Миткалото. В предаването на Гарелов по TV7 даже обяви безусловната си подкрепа за практиката на Бареков да общува с най-страдащите хора и да търси решенията на проблемите им. „Много пъти, вика, и аз съм я предлагал. Доколко тя ще се трансформира в добра политика предстои да се види…“
До николко, Харалане, отсега мога да ти кажа. Бедните да го д…
Изглежда е повярвал на Бареков, че плаче за бедните. Трябва да го предупредя. Харалан, не Бареков…
Веднъж се пошегувах, че донякъде разбирам защо пред Народния съд са били изправени и журналисти и интелектуалци изобщо. Вече не съм настроен да се шегувам. Добре, представете си, че високото момче, глуповато високото момче, вземе, че стане премиер на България?! И натвори това, което никак не се съмнявам, че ще натвори?! Къде ще са тогава Нешка Робева, президентът Стоянов, Харалан и т.н. да ни обяснят как са му повярвали и как съжаляват…
От хаджи Генчо съм запомнил: „Трябва да го побиеш, дорде не е разбил стовните – говори често хаджи Генчо, – а когато ги разбие, то ти го бий, колкото искаш, а стовните няма вече да бъдат цели.”

Интелектуалци на „ЛаФка”-та

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top