Коментари

Истини трета преснота

Тодор Славков Живков, внук на Тодор Живков, се кандидатира за кмет от името на основаната от баща му партия „Напред България“. Задава въпросчета във Фейсбук и любезни люде ги разнасят из мрежата. Не, че са маловажни, но нищо, което вече да не сме чували. Кой, пита Тошко, направи Бойко Борисов генерал за една нощ? Да излезе и да си каже честно. Да каже и каква е ролята на Доган в живота му.

Той, малък Тошко, знае кой кой е и кой е Кой! „Онези, които го на

правиха охрана на дядо ми, след това го направиха и генерал за една нощ този човек…“ Ама Тошко не иска сега да ги изкаже, не му е времето. Давал последен шанс на Бойко да се изповяда.

Двадесет години след събитията и десет години откак герберите върлуват из родината, издънката Живкова ни подбъзиква с истини трета преснота. За нас лично много отдавна е ясно, че родът Живков е сляп клон в еволюцията на племето ни, та не е нужно внуците му да ни го доказват. С което не искаме да кажем, че Борисовият не е ялов, де…

На нас обаче ни се иска да попитаме вярно ли е, че колата на кака му на Тошко Евгения Живкова е засичана често пред една къща в Банкя? С каква цел? Защото Тошко със сигурност има кака. И каква работа има тя със сикаджията, с мутрата от втората редица Борисов? Това си е морганатична връзка отвсякъде. Ако е връзка, де. Щото може просто да са решавали судоку.

Хората говорят, та и на нас ни стана любопитно.

Но сега темата е друга, в изповедалнята трябва да е Бойко. И да каже „как точно човек забъркан в производството на контрабандни цигари в разбита фабрика край Бургас, изведнъж стана главен секретар на МВР, като преди това беше само един прост пожарникар.“

Тошко не пита, а казва. Прави се на улав. Или нас прави.

През 2010 г. кака му Евгения повдигна леко пердето: „През 1994 г., когато свалиха държавната охрана на дядо ми, близки хора на Бойко Борисов ни предложиха неговата фирма да поеме тази дейност. И така стана.”

Баща му, Иван Славков, беше по-конкретен: „Аз бях там, когато дойдоха Венци Стефанов и Румен Пашата. Венци каза: “Другарю Живков, ние при вас сме яли доста, и от вас сме видели много добрини. Сега нямате охрана, дайте ни една стаичка и ще имате 24 часа денонощна охрана на дома…”

Тогава Живков е низвергнат, партията го е анатемосала, държавата го съди… И партия, и държава, и нация се опитват да го превърнат в жертвен козел. Но държавата не можа да го осъди, а партията го реабилитира и през 1998 г. го прие отново в редиците си. Факт, който символизира това, че партията на Нинова си остана партията на Живков.

И понеже сме в избори и някои хора са седнали да питат за ясни работи, та ние пък да попитаме нещо тъмно. Нещо, което не е свързано с Тошко. Не е свързано и с Нинова. Даже е контра Нинова: Защо офисът на Мая Манолова е в сграда, собственост на Моника Станишева?

Не ми отговаряйте, не е нужно. Пък и аз не питам, казвам.

Да се върнем на темата. Няма съмнение кой е предложил Борисов за охрана на Живков. И това май наистина са същите хора, които го направиха генерал и главен секретар на МВР. Но нека да напомним още нещо. В показанията си по делото ”Килърите” един от подсъдимите, некой си Кеца, разказа пред съда, че присъствал на  среща на Бойко с Бай Миле, Сретен Йосич, Стоил Славов и други сикаджии, на която се сговаряли как да съберат пари, за да направят Бойко шеф в МВР и да му купят чин.

Съобщи го БНР, достолепен източник. От кого да го купят, не се каза. Вероятно от царя, той тогава беше маркетмейкър. И му трябваха пари, защото дойде скъсан като карпатски вълк.

По-неизвестни, но лесни за отгадаване причини, сред авторите на Бойко Кеца не спомена демиурга (Пашата).

А колкото до ролята на Доган в живота на Борисов, тя е сложна и по своему криминална. Нещата са малко като „Геният и неговият наставник“, но наобратно.

«Ахмед Доган… може да се каже, беше единственият човек в коалицията НДСВ-ДПС, който настояваше да бъда произведен в генерал-лейтенант и в същото време се съгласяваше с много от идеите, които предлагах», казва Борисов през 2005 г.

През 2007 г.: «При положение, че Ахмед Доган съумя да класира ДПС на трето място и да стане мандатоносител, да посочи премиера на България – това значи, че е най-добрият. Дали ми харесва или не, е друга тема. Това са фактите. И ние не можем да отричаме умението на тези хора.»

После имаше  някакви недуразумения. Доган му рече „мухльо“. Но Борисов невъзмутимо се избърса: „Не възприемам това като политическа нападка, тъй като не ми е казано нищо в директен разговор. Ако Доган ми каже лично “мухльо”, тогава евентуално ще реагирам…»

Евентуално! Но не е сигурно.

После, през 2008 г., Доган го нарече „случаен човек в политиката», на което Бойко отговори с «измислен политик», но някак доста внимателно.

После, в навечерието на парламентарните избори през 2009 г., Доган май осъзна какво чудовище се е пръкнало и с негова помощ и медиите на Пеефски бяха впрегнати в яростна кампания срещу Борисов. Но машината беше набрала инерция и нямаше спиране. В нощта на победата Борисов е чут да се заканва: Ей сега на тия ще им е… п…. майна! Цитирам по памет и по смисъл. И за да не бъде извършено това свещенодействие, майката беше скрита в Брюксел докато се нормализират нещата. И те бързо се нормализираха. Нищо не събира хората толкова бързо, колкото парите. Е, и нищо не разделя толкова бързо, но тази истина ще дойде по-късно. Тя понякога закъснява, но винаги идва. Защото над парите стои нещо по-силно. Парите възбуждат, но „властта е върховният афродизиак“. Властта със сигурност разделя дори и тези, които парите по някаква причина не са успели. Защото парите могат да се делят, но властта не.

Та да отговорим на въпроса на Тошко за ролята на Доган в живота на Борисов. Тя е до голяма степен сходна с ролята на Тарас Булба в живота на сина му Андрей. Тарас му рекъл: „Аз съм те родил, аз ще те убия!” И верно го уби. Тарас Андрей.

Но за едно Тошко е напълно прав. Че на Борисов му е време: „време му е да си ходи вече, защото буквално я унищожи тази държава“. Да тръгва и, както обича да казва д-р Филипов (а малко преди него и Реймънд Чандлър), без да спира по пътя да бере цветя.

Всъщност, той отдавна е тръгнал, ако ли не е и стигнал вече…

 

Истини трета преснота

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top