Коментари

Как преборихме риска (пиеса в 4 действия)

След като бяха набелязани съответните мерки, базирани на националната стратегия за укрепване ресурсите относно предотвратяване опасността и по отношение засилване капацитета за подобряване на превантивните политики спрямо очертаващите се предизвикателства пред постигането на политически консенсус въз основа на волята за реформи в конкретната област по повод необходимите за целта гаранции за стабилност, Съветът си постави ясен хоризонт за изпълнение на договореностите под формата на екшън план:

Първа точка. Създава се Комитет за следене изпълнението на набелязаните мерки – КСИНМ. В него ще бъдат включени отговорни фактори от всички ангажирани ведомства, които чрез синхронни действия и намирането на функционален баланс ще изготвят концепция за управленско програмиране на очертаващата се криза. Срок: 14 април 2020 г.

Втора точка. За да се спрат спекулациите в общественото пространство, че властта не взима адекватни решения срещу заплахата от разпространение на рисковете от опасността, към КСИНМ се учредява Комисия за организационен контрол и отчитане на непредвидените обстоятелства в процеса на работа – КОКОНОПР. Срок за изпълнение: 23 май 2020 г.

Трета точка. За целите на съвместимостта и способността за проектиране и управление на опции според паралелните логически фази на процеса, на подчинение на КОКОНОПР към КСИНМ се предвижда изграждането на Подкомисии за обезпечаване на прозрачност в противодействието на рисковете в съответствие с европейските директиви и националните стратегически документи – ПОППРСЕДНСД. Срок за изпълнение: 16 юни 2020 г.

Водещите на централната новинарска емисия по БНТ изчетоха екшън плана, след което беше пуснат петминутен репортаж за убийство от ревност в квартал „Модерно предградие“. Времето им беше необходимо, за да могат да се преоблекат, тъй като целите бяха плувнали в пот. Предстоеше им изключително важен разговор с гадателката на Берлускони, която щеше да бъде включена на живо. Коментарът й по актуалната политическа обстановка беше анонсиран в публицистичното предаване „Още от деня“ и се очакваше с нетърпение от зрителите на обществената телевизия. Водещите притичаха обратно до студиото и успяха да заемат местата си почти в последния момент, след което бе осъществена връзка с гадателката Теодора.

Водещите: Как мислите, ще бъдат ли реализирани мерките превантивно, за да се предотврати риска от разпространение?

Теодора: Меркурий, ъъъ, планетата на комуникациите, е ретрограден, ъъъ, чак до 10 март. А освен това, ъъъ, как се казваше, ъъъ, е в съвпад с Уран и в тригон с Венера, si, в съзвездието Скорпион. Според 135-и центурий на Нострадамус обаче именно това, ъъъ, ще предотврати опасността от разпространение на риска.

Водещите: Да бъдем спокойни, значи?

Теодора: Ma certo, amici! До три-четири, най-много пет-шест, в краен случай – седем или осем месеца, аз виждам съвсем ясно, като бял ден, ъъъ, че и без набелязаните мерки опасността ще отшуми!

За всеки случай, вместо прогнозата за времето, по телефона е включена и астроложката Алена. Първо, защото тя сама е позвънила, засегната, че питат Теодора; и второ, защото тя отдавна е заявила, че харизмата на премиера Бойко Борисов ще оправи работата. „Който не вярва, ще го накажат звездите!“, повтаря Алена и в студиото на „Референдум“, където са поканени, оказва се, още три ясновидки, едната от които е пета братовчедка на баба Ванга, и четирима черни магове.

В това време Корупцията се изтягаше блажено в леглото си с поредния политик от управляващата партия. Въпреки че двамата живееха под наем, връзката им се развиваше прекрасно. Корупцията хвърли премрежен поглед към политика и закачливо го целуна по върха на носа.

Политикът: Стига де, трябва да сме по-предпазливи…

Корупцията: „Стига, та стига“, от какво се боиш?! Да не съм коронавирус?

Политикът: Недей така, бяха набелязани съответните мерки, базирани на националната стратегия за укрепване ресурсите…

Корупцията (залива се от смях): … относно предотвратяване опасността и по отношение засилване капацитета? Не ме разсмивай, сладък, снощи поговорих с него – не се плаши от мерки.

Политикът: Разговаря? С коронавируса?

Корупцията: Не бе, там всичко е под контрол – въведена е вече карантина. Разговарях с Кръстника.

Политикът (повдига се на лакът, изражението на лицето му е напрегнато): И? Той уплашен ли е? Като заработи КОКОНОПР към КСИНМ, ще останем на улицата!

Корупцията (ухилва се): Ма ти си страшно забавен, да знаеш… С мен ли, мислиш, ще се борят? Или с коронавируса? Естествено, че всички набелязани мерки са заради рождения ден на Левски, 18 юли!

Политикът (видимо успокоен): Ааа, да не би президентът Радев да готви пак шествие? Е, този път няма да му се получи гаврата с паметта на Апостола и Майка България!

Коронавирусът спря пред ГКПП Калотина и се вгледа в герба на Република България. Колкото и да беше напорист, чак нахален, той изпадна в продължителен размисъл дали да направи решаващата крачка. Отнякъде гръмна народна музика, чуха се тежките удари на тъпани, вятърът довлече и пронизителния вой на 100 кабагайди. Митничари, маскирани като кукери поради липсата на предпазни маски в аптеките, изскочиха от пункта за паспортна проверка и се загубиха в търбуха на огромен ТИР. Там ги чакаха служители на Върховната касационна прокуратура, които веднага ги арестуваха, задето не носят задължителните вече каскети. Наблизо мерна един застрашителен силует, току-що пристигнал от акция срещу 3 кубика дърва без маркировка в село Подгумер.

„Защо да си губя времето тук, те и самички…“, рече си паникьосан коронавирусът и точно в този миг… се събуди. Нощните кошмари подкопаваха самочувствието му и той с ужас установи, че с него ще е свършено още преди изобретяването на ваксина срещу коронавируса.

Е, явно така му беше писано! Все пак на света има вечни неща, неща като корупцията и най-вече глупостта, пред които всеки би се почувствал напълно безсилен.

КРАЙ

Как преборихме риска (пиеса в 4 действия)

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top