Коментари

Как преборихме риска (пиеса в 4 действия)

След като бяха набелязани съответните мерки, базирани на националната стратегия за укрепване ресурсите относно предотвратяване опасността и по отношение засилване капацитета за подобряване на превантивните политики спрямо очертаващите се предизвикателства пред постигането на политически консенсус въз основа на волята за реформи в конкретната област по повод необходимите за целта гаранции за стабилност, Съветът си постави ясен хоризонт за изпълнение на договореностите под формата на екшън план:

Първа точка. Създава се Комитет за следене изпълнението на набелязаните мерки – КСИНМ. В него ще бъдат включени отговорни фактори от всички ангажирани ведомства, които чрез синхронни действия и намирането на функционален баланс ще изготвят концепция за управленско програмиране на очертаващата се криза. Срок: 14 април 2020 г.

Втора точка. За да се спрат спекулациите в общественото пространство, че властта не взима адекватни решения срещу заплахата от разпространение на рисковете от опасността, към КСИНМ се учредява Комисия за организационен контрол и отчитане на непредвидените обстоятелства в процеса на работа – КОКОНОПР. Срок за изпълнение: 23 май 2020 г.

Трета точка. За целите на съвместимостта и способността за проектиране и управление на опции според паралелните логически фази на процеса, на подчинение на КОКОНОПР към КСИНМ се предвижда изграждането на Подкомисии за обезпечаване на прозрачност в противодействието на рисковете в съответствие с европейските директиви и националните стратегически документи – ПОППРСЕДНСД. Срок за изпълнение: 16 юни 2020 г.

Водещите на централната новинарска емисия по БНТ изчетоха екшън плана, след което беше пуснат петминутен репортаж за убийство от ревност в квартал „Модерно предградие“. Времето им беше необходимо, за да могат да се преоблекат, тъй като целите бяха плувнали в пот. Предстоеше им изключително важен разговор с гадателката на Берлускони, която щеше да бъде включена на живо. Коментарът й по актуалната политическа обстановка беше анонсиран в публицистичното предаване „Още от деня“ и се очакваше с нетърпение от зрителите на обществената телевизия. Водещите притичаха обратно до студиото и успяха да заемат местата си почти в последния момент, след което бе осъществена връзка с гадателката Теодора.

Водещите: Как мислите, ще бъдат ли реализирани мерките превантивно, за да се предотврати риска от разпространение?

Теодора: Меркурий, ъъъ, планетата на комуникациите, е ретрограден, ъъъ, чак до 10 март. А освен това, ъъъ, как се казваше, ъъъ, е в съвпад с Уран и в тригон с Венера, si, в съзвездието Скорпион. Според 135-и центурий на Нострадамус обаче именно това, ъъъ, ще предотврати опасността от разпространение на риска.

Водещите: Да бъдем спокойни, значи?

Теодора: Ma certo, amici! До три-четири, най-много пет-шест, в краен случай – седем или осем месеца, аз виждам съвсем ясно, като бял ден, ъъъ, че и без набелязаните мерки опасността ще отшуми!

За всеки случай, вместо прогнозата за времето, по телефона е включена и астроложката Алена. Първо, защото тя сама е позвънила, засегната, че питат Теодора; и второ, защото тя отдавна е заявила, че харизмата на премиера Бойко Борисов ще оправи работата. „Който не вярва, ще го накажат звездите!“, повтаря Алена и в студиото на „Референдум“, където са поканени, оказва се, още три ясновидки, едната от които е пета братовчедка на баба Ванга, и четирима черни магове.

В това време Корупцията се изтягаше блажено в леглото си с поредния политик от управляващата партия. Въпреки че двамата живееха под наем, връзката им се развиваше прекрасно. Корупцията хвърли премрежен поглед към политика и закачливо го целуна по върха на носа.

Политикът: Стига де, трябва да сме по-предпазливи…

Корупцията: „Стига, та стига“, от какво се боиш?! Да не съм коронавирус?

Политикът: Недей така, бяха набелязани съответните мерки, базирани на националната стратегия за укрепване ресурсите…

Корупцията (залива се от смях): … относно предотвратяване опасността и по отношение засилване капацитета? Не ме разсмивай, сладък, снощи поговорих с него – не се плаши от мерки.

Политикът: Разговаря? С коронавируса?

Корупцията: Не бе, там всичко е под контрол – въведена е вече карантина. Разговарях с Кръстника.

Политикът (повдига се на лакът, изражението на лицето му е напрегнато): И? Той уплашен ли е? Като заработи КОКОНОПР към КСИНМ, ще останем на улицата!

Корупцията (ухилва се): Ма ти си страшно забавен, да знаеш… С мен ли, мислиш, ще се борят? Или с коронавируса? Естествено, че всички набелязани мерки са заради рождения ден на Левски, 18 юли!

Политикът (видимо успокоен): Ааа, да не би президентът Радев да готви пак шествие? Е, този път няма да му се получи гаврата с паметта на Апостола и Майка България!

Коронавирусът спря пред ГКПП Калотина и се вгледа в герба на Република България. Колкото и да беше напорист, чак нахален, той изпадна в продължителен размисъл дали да направи решаващата крачка. Отнякъде гръмна народна музика, чуха се тежките удари на тъпани, вятърът довлече и пронизителния вой на 100 кабагайди. Митничари, маскирани като кукери поради липсата на предпазни маски в аптеките, изскочиха от пункта за паспортна проверка и се загубиха в търбуха на огромен ТИР. Там ги чакаха служители на Върховната касационна прокуратура, които веднага ги арестуваха, задето не носят задължителните вече каскети. Наблизо мерна един застрашителен силует, току-що пристигнал от акция срещу 3 кубика дърва без маркировка в село Подгумер.

„Защо да си губя времето тук, те и самички…“, рече си паникьосан коронавирусът и точно в този миг… се събуди. Нощните кошмари подкопаваха самочувствието му и той с ужас установи, че с него ще е свършено още преди изобретяването на ваксина срещу коронавируса.

Е, явно така му беше писано! Все пак на света има вечни неща, неща като корупцията и най-вече глупостта, пред които всеки би се почувствал напълно безсилен.

КРАЙ

Как преборихме риска (пиеса в 4 действия)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top