Статии

Когато избрахме Борисов за кмет

Дето беше рекъл некой, то всеки може да твори история, но не всеки може да я напише. В наше лице българските управляващи са получили точно такъв описател, какъвто заслужават.

7 ноември 2005

Вчера, неделя, в ден първи от избирането си, Борисов запълни дупката пред НДК. От дискотеката направо на обекта. Flagrante delicto дето се вика (залавяне на местопрестъплението)! Журналята коментират, че си изпълнил програмата, щото това било единственото конкретно нещо дето обещал…

Антропологът Харалан Александров вика, че като знаел генералът каква енергия влага в работата, сигурно дупката е запълнена с тепе и сега на нейно място има бабуна… Не знам, днес ще ходя да я разгледам.

Разправят разни аналлизатори, че Бойко бил продукт на пиара. И к’во от това? Кой днес може да мине без пиар и маркетинг?

Преди време една русенска фирма изнесе 28 т пирони в Америка. И това точно, когато американците сложиха зверски мита за вносната стомана. Ама русенци си ги продадоха, щото хората мислят. Лакирали гвоздеите. А един лакиран пирон изглежда коренно различно от един нелакиран.

Борисов приложи страхотна тактика в изборите, известна като “куеренция”. Това по начало е израз от коридата – когато бикът си избира едно кьоше, застава си в него и тореадорът трябва да го дразни, докато го изкара оттам. Ако може. И Велчев го дразни, и Дончева, но Бойко си остана в куеренция. Отказа всякакви програмни и експертни дебати. Не разбрах само народът по какво разбра, че Бойко е подходящият кандидат.

Вероятно генералът печели софиянци, защото притежава простотата на понятие, както би казал Камю. А народът това търси.

Съветникът Лилков вика, радваме се, че телевизията показа как празнува Бойко. Демек, че в дискотеката пускали само кючек хавасъ. Ако Гаврийски бил победител, друга музика щяла да звучи. Ако…

“Изкуството, казва Асен Златаров, е социално явление и трябва да обслужва народа. Няма изкуство за изкуството”.

Като иска народът чалга, ще го обслужиш, а няма да му пуснеш мадригали и мотети от Палестрина и Аркаделт! (Това пък откъде ли го знам…)

Божидар Димитров обяснява загубата на Дончева с това, че не отговаряла на профила на кандидата, нарисуван от социолозите. Вместо мъж, около 40 г. с три деца, червените предложили мома.

Мани ги тия профили, бе! Те социолозите все рисуват едни кандидати, дето ги нема в живота. Като онова същество хомункулус, дето алхимиците се опитвали да създадат по изкуствен път. Или като фотороботите, дето МВР ги пуска за престъпниците.

Абе вярно ли, че фотороботът на убиеца на Кюлев, който МВР разпространи, удивително приличал на Дончева? Не вярвам. Но пък от друга страна Бойко поне 10 пъти благодари на бившите си колеги…

Бареков вика сабале по телевизора: “Борисов, като един Голиат победи червения Давид.”

Точно така! Бодна го с гордиевия меч и така се разсече дамоклевият възел на общинските избори.

Абе, Коле, откажи се от тая пуста митология, не ти се отдава. Само гафиш. Голиат никога не е побеждавал Давид. Друг въпрос е, че в последните къде 2000 г. и Давид не е побеждавал Голиат. Минали работи.

“Труд”: “Вождовете в Африка скачат срещу цените на булките”. Недоволни били, че непрекъснато поскъпвали. Кралят на зулусите Гудуил Зуелитини например поискал по 114 крави за всяка от многобройните си щерки. Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела през 1998 г. дал 60 добитъка за последната си съпруга Граса Машел. Верно, че е скъпо, но пък, за да си върнат инвестицията, младоженците имали право да ги карат да работят до скъсване и да раждат непрекъснато.

А при нас всичко е обратно. На нас жените ни ги дават безплатно и за това не ги ценим. Я да си дал 100 крави, да видим дали няма да я цениш. И понеже ни е безплатно, колкото ни работи, все сме доволни.

Безплатно ли? Да, да… Лев да се хванеш, пет да се пуснеш… То нашето си е доживотен лизинг с индивидуално оскъпяване.

Марадона рекъл, че Буш е “човешки боклук”. Явно пак се е надрусал. Какво ли не говорят хората, като се надрусат. Кошлуков пък рекъл, че Първанов е “международен престъпник”, щото купувал нафта от Саддам…

Досегашният германски канцлер Шрьодер щял да се върне към предишната си работа – адвокат. А нашият бивш президент Петър Стоянов, в очакване окончателно да го вместят в историята, оглави умираща политическа партия.

Шефът на младежкото СДС вика, че на Стоянов му било изтекло времето. Да де, ама той не знае. Нали човек никога не чува изстрела, който го убива. Тъй й Пешо. Мъртъв е, ама още не е чул…

Чета: “СДС обмисля да въведе статут “симпатизант”. Че къде го видяха този симпатизант? Тия хора не разбират, че след месец-два няма да могат да съставят НИС… Както е казал Захари Стоянов за либералите на Каравелов, “ние можем да ги наброим по име, фамилия и местожителство…”

И ние. И няма да отнеме много време.

Синята кметица на Перник Антоанета Георгиева плащала на приятелски фирми по 7 лв. за изтръскан от снега клон! Браво ма, како! Тая зима ще я карам в Перник. Само да даде Господ сняг. Енергичен човек като мен може да изтръска 2-3 хиляди клона на ден. Абе общо взето след всеки снеговалеж мога без усилие да си правя по 10 бона чисти, без да се налага да пия морен вода. Няма да допусна снежинка да падне върху скъпоценните пернишки главички. И в мое лице СДС-Перник ще има един искрен симпатизант.

Пуста гьостерица… Па наред!

Питат Евгени Минчев при какви условия би се съблякъл на публично място. “Ще се съблека в името на благородна кауза. Никога не бих го направил обаче за финансова облага (въпреки че имам какво да покажа)”.

Верно? Отпред или отзад?

Минчев, прекаляваш с хидроколонотерапията (klysma по нашенски).

Келеш! Енрике Иглесиас, дето е мъж, дето накара Курникова цяла нощ да вие като флекс от кеф, та ги изгониха от хотела, та той, като се разбра, че ще се снима гол, скромно предупреди: “Не очаквайте Бог знае какво.” Пазарджишкото хюмне се фука.

Иногурацията на Бойко ще е в четвъртък. Ама и аз каква дума употребих… Бойко може да помисли, че го попържам на влашки…

Един вика, че тая дума се използвала само за възшествието на държавен глава. Викам му – търпение, и това ще стане, малко търпение само. Ако междувременно народната любов не припознае друг спасител.

Софиянски пожелава на новия кмет: “Нека обича хората и града.” Нека, но ако може по по-различен начин да ни обича. Щото от любовта на Софиянски сега 20 години няма да се освестим. Дето викало Айшето, когато получила предложение за сублингвално изпълнение “мерси казвам аз на такава любов”.

 

За да поръчате книга 7 „Из делниците на един луд“ изпратете имейл на  dr.tonyfilipov@abv.bg със следната информация: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. Цената на книгата е 20лв.+цената на доставката

Когато избрахме Борисов за кмет

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top