Коментари

Малка нощна мурзилка

Щом демокрацията ни отнема, следователно диктатурата ни обдарява – не е възможно дори Корнелия Нинова да вярва в това. Обстановката край нас се свлече до такъв сюрреализъм, че ако човек иска да не лудне, препоръчително е да възприема случващото се като художествено произведение – леко дистанцирано и тежко аналитично.

Какво си представяте, когато чувате от Нинова какво демокрацията ни е отнела? Моята асоциация е един кадър от „Амадеус“: разтваря ръката си в необятен жест вече остарелият Салиери, провъзгласява се за бога на некадърниците и обявява, че ги опрощава, дарява ги с невинност.

Ние сме некадърниците. Ние не можахме да се справим. Ние наивно се размечтахме, че щом веднъж е лепнато етикетчето „демокрация“ на общия ни живот, той автоматично, магически някак става демократичен. Ние не си дадохме сметка, че демокрацията не ни дава нищо като обещание, а само всичко като възможност. Ние лениво се надявахме, че демокрацията ще работи за нас, вместо ние да работим за нея.

Ние некадърно си въобразихме, че щом демокрацията е обратното на тоталитаризма, значи е достатъчно да говорим обратно на всичко, което е говорено през тоталитаризма, и така демокрацията ще цъфти и връзва. Ние понасяхме хора с болшевишко мислене и поведение, които изглеждаха демократи само защото стояха на маркираната от демокрацията територия. Ние се опиянихме от свободата да говорим и не се сещахме за задължението им да ни чуват.

Ние не си дадохме сметка, че демокрацията е толкова крехко и уязвимо нещо, че не гарантира дори себе си, не гарантира демократичност – достатъчно е мнозинството да даде гласовете си за диктатор и ето я демократично избраната диктатура. Ние не контролирахме ограбването на държавата, докато бяхме заети да пеем и веем по площадите. Сега им броим апартаментите, които вече са толкова законни, че изглеждат като плодове на тяхната кадърност. По-страшното е, че нашата бедност ни изглежда като плод на нашата некадърност.

Но ето че Корнелия Нинова ни я опрощава – не вие, казва тя, а демокрацията е виновна. Демокрацията е отнела от вас, не крадците. Демокрацията е била жестока към народа, не политиците. Невинни сте – бедни сте, не защото сте били некадърни да разберете какво се случва и да си преметете държавата, а защото е нахлула демокрацията.

Това е толкова дебела и опашата лъжа, че човек в първия момент се чуди защо Нинова го казва. Нали има все пак умни хора, които разбират, че тя не е права? И нали умните ще обяснят на по-простите, че това не е вярно? Е, тези думи не са предназначени за умните. Те са предназначени точно за лековерните млади и чугунените стари, които – дори и да им разясняваш лъжата – ще рекат: Като сте били толкова умни, що сте го допуснали, стойте си сега мирно, нека Корнелия ви потропа малко по главата.

Две уточнения. Първо: За тези, които не помнят – Мурзилка е плюшено жълто същество с червена шапчица, емблема на едноименното съветско издание. Мурзилка в българския жаргон също така се използва за интернет трол, който прави пропутински коментари, обикновено срещу заплащане. Вие си изберете в кой смисъл да е мурзилката от заглавието. Второ: Само да не си помислите, че щом Нинова ми се връзва с асоциация за онзи етюд със Салиери, някой друг е Моцарт. Няма Моцарт в нашата опера.

 

Малка нощна мурзилка

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top